Încurajați-i pe copii să-și dezvolte abilitățile de atenție

Așa cum spunea și A.J. Juliani în seria de articole despre principiile învățării, la nivel de bază învățarea înseamnă atenție. Orice am crede și am face, fără atenție nu se petrece învățarea. Prin urmare, considerăm că unul din obiectivele de bază ale oricărui părinte sau profesor este să dezvolte abilitățile de atenție ale copiilor/ elevilor lor.

Din acest motiv, pentru astăzi vă propunem articolul scris de M.Ed. Meredith Boese în Edutopia.

Meredith este un profesor cu o experiență de peste zece ani în predarea la nivel de grădiniță și deține un Master în educație în specializările limbaj, literație, instruire specializată și educație timpurie. În activitățile ei de instruire se bazează pe personalizare, respectând rolul jocului în formare, ideile și colaborarea cu părinții și copilul.

Elev din clasele elementare care ascultă cu atenție o explicație. Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels.com

Profesorii îi pot ajuta pe tinerii cursanți să învețe cum să se concentreze în timpul sesiunilor de lucru din clasă adoptând o abordare multi-senzorială care să răspundă nevoilor lor de dezvoltare.

Cred că pentru orice profesor, participarea la o conferință despre educație ne creează oportunitatea de a ne asuma rolul unui elev. Mie nu mi-a luat mult timp să învăț că statul pe scaun și ascultarea sunt o provocare – și eu sunt profesor. La fiecare conferință îmi aduc un jurnal pentru a lua notițe, o sticlă pentru a bea apă ca să rămân hidratată și știu că am nevoie să iau pauze de mișcare între sesiuni pentru a mă putea reîncărca.

De-a lungul anilor în care am avut parte de astfel de experiențe, am observat că există o varietate de moduri în care fac ajustări pentru a mă ajuta pe măsură ce învăț. Am grijă să am un loc confortabil în timpul întâlnirilor cu personalul, iar guma de mestecat mă ajută să mă concentrez în timp ce scriu rapoarte de conferință.

În mod similar, cred că este important să-i ajutăm pe copiii mici să găsească instrumentele care îi ajută să tacă, să activeze abilitățile de ascultare și să se implice în experiențe de învățare.

Abordare multi-senzorială a explicațiilor. Photo by Ksenia Chernaya on Pexels.com

Utilizează o abordare multi-senzorială ca să-i ajuți pe copii să învețe să se concentreze

Un prim pas important în proiectarea unei săli de clasă pentru copii pre-grădiniță și de grădiniță este să luăm în considerare a ceea ce știm despre ei. Copiii învață cel mai bine printr-o abordare multi-senzorială, nu numai în jocul lor, ci și atunci când se adună pentru sesiunile de clasă (întâlnirea de dimineață sau ora cercului). Atunci când simțurile vizuale, auditive și chinestezic-tactile ale copiilor sunt atinse, ei sunt capabili să se implice mai bine, să absoarbă cunoștințe și să-și amintească ceea ce au învățat. Prin urmare, este important să ne asigurăm că mediul și experiențele din clasă sunt atrăgătoare din punct de vedere vizual și auditiv, sunt deschise pentru explorare, sunt practice și creează obiceiuri de învățare pentru tot parcursul vieții.

Asistând la practicile altor profesori, am observat că această abordare multi-senzorială este adesea disponibilă pentru copii în timpul jocului liber, dar mai puțin accesibilă atunci când este timpul să stea la o sesiune de clasă. În trecut, am lucrat neobosită pentru a aduna copiii într-un cerc cu ajutorul unui cântec care le-a amintit să stea în zig-zag – “criss-cross applesauce.” A fost obositor să încerc să le captez atenția pentru a le demonstra ce vreau de la ei. Lipsa lor de atenție mi-a permis să înțeleg că trebuie să implic o abordare multi-senzorială și să fac ajustări la modul în care ne-am adunat și ne-am implicat împreună. Aveam nevoie să iau în considerare că trebuie să fiu flexibilă cu timpul atunci când mă bazez pe atenția copiilor. De asemenea, mi-am dat seama că trebuie să-mi modific abordarea de predare, astfel încât să nu fie doar condusă de profesori și, de asemenea, să ofer instrumente pentru a menține atenția elevilor mei.

Din momentul în care mi-am ajustat abordarea, simt că întâlnirile mele de clasă cu elevii au un aspect mult îmbunătățit. La începutul anului școlar, prezint clasei o varietate de instrumente pe care copiii le pot accesa înainte de întâlnirea noastră. Aceste instrumente includ diferite opțiuni de așezare*, obiecte (fidgets)** și suporturi, cum ar fi greutățile de ținut pe genunchi, căștile și clipboard-urile. Le arăt cum pot fi folosite instrumentele pentru a-și ajuta corpul să acorde atenție și apoi le testăm împreună.

* https://kindergartenchaos.com/the-key-benefits-of-flexible-seating/Principalele beneficii ale opțiunilor diferite de așezare în clase

** https://yourkidstable.com/fidgets-for-kids/Ghidul esențial al obiectelor (fidgets) pentru copii

De exemplu, un copil ultra-activ ar putea beneficia de o pernă-puff, care oferă ceva mișcare. Scaunele Scoop oferă un suport suplimentar pentru mijloc, iar pernele cu greutate din poală pot fi calmante. Instrumentele tip fidget pot fi utile pentru a ocupa mâinile care au nevoie să atingă și manipuleze ceva, iar căștile ajută la minimizarea sunetelor.

Le-am explicat copiilor scopul acestor instrumente – acestea sunt menite să-i ajute să asculte și să acorde atenție. Dacă instrumentele nu funcționează, putem încerca ceva diferit sau le putem folosi în alt moment. Aceste suporturi suplimentare sunt întotdeauna disponibile pe tot parcursul zilei de școală, astfel încât copiii să se învețe cu o anumită autonomie în obținerea a ceea ce au nevoie.

Vechiul model de așezare în clasa de grădiniță. Photo by Pavel Danilyuk on Pexels.com

Rămâi flexibil și realist cu privire la timpul de atenție al elevilor

Acum, experiența generală de a ne aduna împreună ca un grup îmi arată cum se simte un copil centrat. Ne adunăm adesea cu un cântec, câteva mișcări de întindere sau un joc cu degetele***. Copiii anticipează și așteaptă cu nerăbdare să revizuiască activitățile favoritele. Ei nu numai că contribuie cu ideile lor, dar ajuta la conducerea rutinelor, cum ar fi să parcurgem programul nostru de zi, să ne așezăm pe stații de lucru în clasă, sau să numărăm câți copii sunt prezenți. Modurile multi-senzoriale sunt încorporate pe măsură ce copiii ascultă o poveste și apoi o ilustrează, se angajează în exerciții de yoga și meditație și joacă jocuri de grup cu imagini din viața reală, cum ar fi ”Ce lipsește?”, ”Simon spune” și ”Eu spionez”.

*** https://childcare.extension.org/fingerplays-and-songs-for-child-care/Jocuri cu degetele și cântece pentru creșă/ grădiniță

Am învățat să fiu mai flexibilă și să citesc starea din cameră. Uneori, un exercițiu de respirație improvizat este necesar pentru a aduce grupul înapoi la o stare de concentrare și, uneori este timpul să încheiem activitatea. Cercetările arată că durata de atenție (#1) a copiilor sporește cu aproximativ 2 până la 3 minute pe an. Aceasta este o regulă bună de păstrat în minte, astfel încât să nu setați așteptările dincolo de ceea ce este potrivit pentru dezvoltarea reală a elevilor dumneavoastră.

#1 https://www.kids-houston.com/2020/08/21/what-are-normal-attention-spans-for-children/Care este durata reală a timpului de atenție al copiilor?

Pentru mine, să-mi iau la revedere de la ideea mea de “criss-cross applesauce” înseamnă că am înțeles că există mai mult de o modalitate de a-i așeza în clasă și de a-i angaja în procesul de învățare. Aceasta înseamnă că este OK pentru copii să se conecteze cu suporturi care îi ajută să acceseze învățarea și să-și construiască atenția generală. Uneori, ne vom aduna într-un cerc, astfel încât să ne putem vedea fețele celuilalt, iar alteori ne vom mișca cu toții împreună.

Este OK pentru unii copii să stea aproape de partea din față pe o pernă, în timp ce alții stau pe scaune în spate.

Sunt recunoscătoare că sunt profesoară într-un moment în care am trecut dincolo de o abordare uniformă (one-size-fits-all) și am pus în loc un mod intenționat de a fi parteneri cu copiii pentru a descoperi ceea ce îi ajută ca elevi.

Copiii mici vor lua aceste instrumente cu ei în călătoria lor academică, pe măsură ce cerințele școlii cresc. Cât de puternică este șansa pentru copii, să poată pleda pentru ei înșiși, spunând ce îi ajută să învețe cel mai bine!

Sursa: https://www.edutopia.org/article/encouraging-young-children-develop-their-attention-skills?

P.S. – Un mic supliment despre atenție.

Întotdeauna se întâmplă lucruri interesante în jur! Photo by Allan Mas on Pexels.com

Ce ne “creează” atenția?

Există mulți factori care afectează durata de atenție a copilului sau a ta. Înțelegerea modului în care o capacitatea de atenție poate fi afectată vă va ajuta să eliminați anumite distrageri sau să găsiți modalități de a încuraja o perioadă mai lungă de concentrare.

Atenția implica, de asemenea, mai multe aspecte:

• atenție focalizată

• atenție susținută

• schimbarea atenției

• atenție împărțită

Este important să rețineți că atenția unui copil este afectată și interconectată cu toate celelalte aspecte ale capacității cognitive. Modul în care copilul gândește și interpretează informația senzoriala este o componenta importantă pentru înțelegerea capacității de atenție a copilului/ elevului tău și ce se poate face pentru a o îmbunătăți.

Unii dintre factorii care afectează capacitatea de atenție sunt:

• Vârsta

• Familiaritatea cu subiectul

• Interesul personal

• Factori biologici, cum ar fi oboseala sau foamea

• Dizabilități de învățare

• Tulburări de dispoziție

• Probleme de sănătate mintală

• Capacitatea cognitivă

Dacă ținem cont de vârstă, atenția copilului/ elevului tău ar arăta relativ astfel:

• Până la vârsta de 4 ani, durata atenției crește la aproximativ 8 până la 12 minute.

• Până la vârsta de 5 ani, durata de atenție a copilului ar fi probabil de 10 până la 14 minute.

• până la vârsta de 6, 12 până la 18 minute

• până la vârsta de 7, 14 până la 21 de minute

• până la vârsta de 8, 16 până la 24 de minute

• până la vârsta de 9 ani, 18-27 minute

• până la vârsta de 10, 20 până la 30 de minute

• până la vârsta de 11 ani, 22 până la 33 de minute • până la vârsta de 12 ani, 24 până la 36 de minute

• până la vârsta de 13 ani, 26 până la 39 de minute

• până la vârsta de 14 ani, 28 până la 42 de minute

• până la vârsta de 15 ani, 30 până la 45 de minute

• până la vârsta de 16 ani, 32 până la 48 de minute

• până la vârsta de 17 ani, 34 până la 51 de minute

• până la vârsta de 18 ani, 36 până la 54 de minute

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.