25 de idei prin care să-i motivați pe cei mici să citească (II)

Iată și continuarea listei cu idei de jocuri și activități, oferite de profesori, directori de școală, bibliotecari în cadrul BOOK-IT! Reading Incentive Program – prin care i-au motivat pe elevii din școlile americane să citească mai mult.

Sperăm să-i motiveze și pe elevii de la noi 🙂

La iarbă verde, citind din Marea carte a poveștilor. Photo by Tanya Gorelova on Pexels.com

Căutarea de cuvinte în cărți

o idee de activitate oferită de Nancy Parker, profesoară la Jefferson School, Arkansas City, Kansas.

Copiilor le place să facă puzzle-uri. Pentru a ajuta la generarea unui interes pentru realizarea unor sinteze de carte, eu fac cu elevii mei o “căutare de cuvinte”, pe care le scriem apoi pe hârtie grafică (cu pătrățele). Folosim cuvintele din titlu, numele autorului, personajele principale, locul de desfășurare al acțiunii cărții, precum și orice cuvinte cheie pentru evenimentele din carte. Din aceste cuvinte fiecare elev face un puzzle, care este montat apoi pe hârtie de ambalat și ilustrat cu schițe în creion sau markere. Acestea pot fi schimbate între colegii din clasă. În cazul în care aceste puzzle-uri realizate de elevi pe baza cărților sunt laminate, ele pot fi apoi schimbate de mai multe ori și păstrate de la an la an. Aceste căutări de cuvinte sunt activități excelente pentru clasă și reprezintă o motivație pentru a trece în revistă o mai mare varietate de cărți.

Te rog să te ridici!

o idee de joc oferită de Lisa Lewis, profesoară la Sacred Heart School, Terre Haute, Indiana

Un joc distractiv pe care l-am inventat în clasa noastră este “Ai citit cu adevărat cartea? Cititorule, te rugăm să te ridici” Pentru fiecare rundă de joc (carte) alegem un judecător, un avocat, trei jurați și trei inculpați. Fiecare inculpat vine pe rând să depună mărturie la standul martorului, în timp ce ceilalți doi inculpați așteaptă în afara sălii de clasă sau unde nu pot auzi mărturia celorlalți. Avocatul pune întrebări dintr-un chestionar pe care unul dintre inculpați l-a completat cu întrebări despre o carte pe care a citit-o. După ce fiecare inculpat a fost interogat, cei trei jurați votează pe cine simt că au citit cu adevărat cartea și dau răspunsul lor judecătorului. Inculpații sunt apoi rugați să se întoarcă în sală și să se așeze. Judecătorul numără voturile juraților și citește cu voce tare rezultatul, apoi întreabă: “Ai citit cu adevărat cartea? Cititorule te rog să te ridici în picioare!” Acest joc a fost un mare stimulent pentru lectură în clasa mea.

Chestionarul copiilor

o idee de joc oferită de Cheryl DeHaven, Wadsworth School, Griffith, Indiana.

I-am lăsat pe copii să joace rolul profesorului pentru lectura uneia din cărțile preferate din lista noastră de cărți. Elevul citește cu voce tare pentru restul colegilor lui. Înainte de această lectură, îl rog pe fiecare cititor să pregătească două sau trei întrebări de comprehensiune despre carte. După lectură, cititorul dă un “test” clasei. Apoi, cititorul are și responsabilitatea de a nota lucrările colegilor.

(Copiilor le place să joace rolul de profesor și să verifice lucrările!)

Ei ar putea face notarea lucrărilor în clasă, în locul unei alte sarcini, sau acasă.

Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Citește-i directorului

– o idee de activitate oferită de Norma Kreusch, Beulah Elementary and Jr. High, Beulah, Colorado

Recunoașteți realizările elevilor la lectură selectând zilnic unul sau doi copii pentru a merge la biroul directorului ca să-i citească. Înainte de a începe programul, faceți un banner pe calculator cu inscripția “AM CITIT DIRECTORULUI.” Printați-l – copiii pot colora literele. Atârnați bannerul în biroul directorului și rugați-i pe copiii să semneze pe banner cu markere de diferite culori după ce au citit textul selectat de ei. Directorul poate dori să dea copilului un bilețel semnat de el / ea, care spune “AM CITIT DIRECTORULUI.”

TV vs. LECTURĂ

– o idee de activitate oferită de bibliotecara Lindy Guy, Maclay School, Tallahassee, Florida

Începeți să completați câte o diagramă TV / lectură pentru fiecare copil. Ar putea fi o diagramă săptămânală pentru a păstra o evidență a timpului petrecut de copil citind și a timpului petrecut uitându-se la televizor, acasă. Dacă timpul total de citire depășește timpul total de vizionare TV, copilul câștigă o recompensă. Iar clasa cu cei mai mulți câștigători ar putea organiza o petrecere la sfârșitul semestrului.

Cronologia lecturilor

– o idee de activitate oferită de Janice Haake, Leland Elementary, Leland, Illinois

Pentru cititorii cu performanțe medii, încurajarea creșterii și a sentimentului de împlinire poate fi realizată cu ajutorul unei cronologii personale de lectură. Elevii sunt rugați să creeze o cronologie a vieții lor, denumindu-și cărțile preferate de-a lungul anilor. Pentru a arăta istoria preferințelor lor de lectură, elevii pot include imagini personale, cărți, coperți de carte, ilustrații etc. Cronologiile astfel create de elevi și afișate în clasă constituie o promovare excelentă a cărților, creează rapoarte de carte improvizate și iscă discuții cu colegii de clasă. De asemenea îi ajută pe elevi să înțeleagă ce este o cronologie și-l ajută fiecare copil să vadă cum s-a maturizat lectura lui de-a lungul anilor.

Ești arestat!

o idee de joc oferită de Janice Hamman, Hook Elementary, Troy, Ohio

Elevii mei din clasa a 5-a “răpesc” sau “arestează” pe unul dintre profesorii pe care i-au avut când erau mai mici și îl condamnă pe acel profesor să le citească cu voce tare un anumit număr de minute dintr-un text, înainte de a se întoarce la propria clasă. Eu îi informez pe profesori că vor fi “arestați”, dar elevii nu sunt conștienți de acest lucru. Apoi eu stau în clasa profesorului “arestat” și le citesc elevilor săi.

La școlile fără cantină, posibilități de gătit, se pot realiza torturi fără coacere (de biscuiți, cu blat gata făcut și fructe etc.) Photo by Nicole Michalou on Pexels.com

Lecturae o bucată de tort (piece of cake)!

– o idee de activitate oferită de Linda Carrier, Laurel Hills Elementary, College Park, Georgia

O activitate bună de făcut în timpul Săptămânii cărților pentru copii este să faceți un “tort cu titluri”. Faceți rețeta tortului vizibilă și lăsați-vă elevii să vă ajute să adăugați ingredientele. Apoi, pe bucăți mici de hârtie, fiecare elev va scrie titlul cărții sale preferate. Îndoiți benzile de titlu de mai multe ori (ca la plăcinta cu răvașe), adăugați-le în aluatul de tort și coaceți aluatul. Fiecare elev se va bucura de descoperirea unui titlu în bucata lui / ei de tort. Elevii s-ar putea bucura de încercarea de a ghici pe al cui titlu de carte preferată l-au avut în bucata lor de tort. Eu numesc această activitate “Reading-It’s a Piece of Cake.”

Carnavalul cărților

– o idee de activitate cu școala oferită de Eunice Lopez, directoare la Charles E. Nash Elementary, Fort Worth, Texas

Partenerii și sponsorii școlii organizează în fiecare an un carnaval de cărți. Copiii se îmbracă pentru a reprezenta un personaj din cartea preferată. Sunt organizate tot felul de întreceri și activități amuzante, legate de temele unor cărți. Cabinele de mâncare oferă următoarele bunătăți cu o temă de carte adecvată: Popcorn — Popping for Books (pocnesc pentru cărți), Pickles-Pickled Green Over Books (castraveți murați peste cărți), băuturi reci – un toast pentru cărți și săculeți cu bomboane (Candy Bags) – sunt dulce pentru cărți. Avem, de asemenea, un stand numit “Vom sari pentru cărți.” Elevii își iau angajamente și sar de la 4:00 la 5:30. Tot profitul de la cabine merge spre achiziționarea cărților necesare în școală.

Uși deschise pentru cărți

– o idee de activitate cu școala oferită de Beth Barlow și Donna Lawson, profesoare la Jane Macon Middle School, Brunswick, Georgia

Fiecare clasă va conveni asupra unei cărți preferate. Apoi, elevii vor decora ușile claselor ca pe niște coperți uriașe de carte. Ușa uriașă de copertă a cărții se va deschide pentru a descoperi clasa decorată ca o scenă sau un decor din carte. Într-o zi, în timpul Săptămânii Cărții pentru Copii, elevii vor veni la școală îmbrăcați ca personaje din cartea aleasă. Juriul poate selecta câștigătorii la nivel de clase paralele sau un câștigător al claselor situate pe un hol. Un uriaș “Tort de carte” ar putea fi servit la masa de prânz pentru a recompensa munca grea a tuturor.

Maratonul de citit, elevă citind alături de profesoară. Photo by Yaroslav Shuraev on Pexels.com

Maraton de citit

– o idee de activitate cu școala oferită de Miriam Leon, Crockett School, San Marcos, Texas

Școala ar putea organiza un Maraton de citit timp de o zi. La biroul directorului se vor contoriza numărul de cărți sau pagini citite în întreaga școală în fiecare oră, cititorii find inclusiv profesorii, directorii, administrator, tot personalul. Rezultatele orare ar putea fi postate pe treptele unei scări care se îndreaptă spre cer.

Cărți înregistrate

– o idee de activitate cu clasa/ școala oferită de Jamye G. Backus, profesoară clasa a 4-a la New Middletown Elementary, New Middletown, Ohio

Copiii noștri din clasa mea au ales cinci cărți simple de citit și s-au înregistrat citind. Înregistrările au fost salvate pe casete audio, pentru copiii din spital care sunt prea mici, prea obosiți sau prea bolnavi pentru a citi singuri. Cărțile înregistrate au ajuns în biblioteca spitalului de copii, astfel încât copiii internați să poată asculta caseta și să urmărească împreună acțiunile din carte. Am livrat casetele la spital în timpul Săptămânii Cărții pentru Copii.

Prieteni de carte

– o idee de activitate oferită de Rhonda R. Mooney, profesoară la clasele a 6-a la Estherville Middle School, Estherville, Iowa

Fiecărui elev de clasa a VI-a i se va repartiza un elev de clasa întâi căruia îi va lua un interviu, pentru a afla date despre familia lui, ziua de naștere, prietenii, animalele de companie și lucrurile preferate. Folosind aceste informații, elevii de clasa a VI-a vor scrie o poveste, folosindu-și elevul de clasa întâi ca personaj principal și informațiile din interviu ca bază pentru poveste. Povestirile vor fi publicate sub formă de carte de către elevii de clasa a VI-a, completate cu o copertă, ilustrații, paginile fiind unite cu o legătură cusută. În cadrul Săptămânii Cărții pentru Copii, elevii de clasa a VI-a vor prezenta cărțile partenerilor lor din clasa întâi și vor împărtăși ceva timp de lectură cu ei.

Prieteni cu cartea. Photo by mentatdgt on Pexels.com

Panglici cu mărgele

– o idee de activitate oferită de Edith Burke, Gold Canyon Elementary, Apache Junction, Arizona

Eu le dau elevilor o mărgea colorată pentru fiecare sinteză de carte pe care o predau. De asemenea, le dau o panglică pe care să înșire aceste mărgele. Când au citit zece cărți, le dau un breloc strălucitor pe care să-l așeze între mărgelele de carte 10 și 11. Le mai dau câte un breloc pe care sa le așeze între mărgelele 20 și 21, între 30 și 31 șamd. Acestea sunt atârnate în fereastra clasei noastre, ceea ce adaugă un aer festiv clasei noastre. Elevii își iau panglicile acasă la sfârșitul anului.

Lumina verde – start!

– o idee de activitate oferită de Kathleen Doherty, Christa McAulliffe School, Tinley Park, Illinois

Elevii citesc cărți recomandate de colegii lor. Pentru a promova acest lucru, au la dispoziție în sala de clasă cartonașe în culorile roșu, galben și verde. Aceste cartonașe corespund culorilor unui semafor. Un elev completează pe un cartonaș verde titlul cărții citite pentru a le spune și altora să “meargă” pentru această carte; galben înseamnă precauție, cartea a fost așa-așa; iar roșu înseamnă “stop”, nu citiți această carte. Partea din față a cartonașului are următoarele informații scrise pe ea — titlul și autorul cărții și numele elevului care recomandă cartea. Partea din spate a cartonașului are următoarele informații scrise pe acesta și trebuie completată în funcție de culoare aleasă: Pe un cartonaș verde ar trebui să citească recomandarea “Mi-a plăcut foarte mult această carte, deoarece….” Pe un cartonaș galben ar trebui să citească, “Această carte a fost așa-așa pentru că.” Pe un cartonaș roșu ar trebui să citească: “Nu mi-a plăcut această carte pentru că….” Am agățat în sala de clasă un banner din pânză acoperit cu buline colorate, cu mesaje comice, cum ar fi “Cine are nevoie de Skool?” După ce un elev completează un card indicator și îl capsează pe bannerul de la avizier, acesta poate fi ornat cu o bulină colorată până a doua zi.

Start la lectură! Photo by JESHOOTS.com on Pexels.com

Cărți cu fotografii

– o idee de activitate oferită de Marcelle J. Smith, profesoară clasa a I-a la Gamewell Elementary, Lenoir, North Carolina

Faceți o fotografie cu fiecare elev, care ține cartea lui/ ei favorită și atașați la fotografie un text scurt în care elevul spune, cu propriile cuvinte, de ce este acea carte specială pentru el/ ea. Laminați fiecare poză + sumar și afișați-le. Elevii clasei pot citi despre cărțile alese de colegii lor și își pot lărgi cunoașterea despre cărți interesante pe care le-ar putea citi.

Sursa: https://www.educationworld.com/a_lesson/lesson/lesson035.shtml

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.