25 de idei prin care să-i motivați pe cei mici să citească (I)

Discutam săptămâna trecută cu o prietenă, mamă a doi copii, care mi-a confirmat ideea că e foarte greu astăzi să-i determini pe copii să citească. Așa că am căutat idei de activități care să-i motiveze pe copii să citească.

Ideile prezentate mai jos de Gary Hopkins, editor-șef al Revistei Education World au fost create și aplicate în BOOK-IT! Reading Incentive Program* în cadrul căruia milioane de copii din clasele 1-6 au fost motivați să citească – la școală, acasă, în biblioteci ale comunității. Aceste idei au fost inițial publicate pe site-ul programului.

* https://www.bookitprogram.com/

Sperăm că aceste idei vor fi bune atât pentru profesori cât și pentru părinți și că, o parte dintre ele se pot aplica și în timpul vacanței.

Iată cele 25 de idei, oferite de profesori excepționali.

Puțini sunt copiii cărora le place să citească o carte. Photo by Thirdman on Pexels.com

Cărți muzicale

o idee de joc oferită de Mary Vandeyander, profesoară la Școala Jefferson elementare, din Newell, Virginia de Vest.

Scaunele sunt așezate în linie dreaptă (sau pe două linii paralele), iar profesorul plasează o carte sub fiecare scaun. Fiecare copil se așează apoi pe un scaun. Când profesorul dă drumul unei melodii, copii se scoală de pe scaune și încep să meargă în jurul lor. Când muzica se oprește, copiii se așează pe scaunul în dreptul căruia au ajuns și încep să citească cartea de sub scaunul lor. După câteva minute, profesorul începe din nou muzica. Și copiii merg din nou în jurul scaunelor, așezându-se apoi pe alt scaun și încep să citească altă carte. Acțiunea se repetă de câteva ori. După joc, profesorul pune cărțile într-o cutie specială marcată “Cărți muzicale”, astfel încât copiii să poată citi mai târziu restul poveștilor care le-au plăcut.

Vânătoarea de comori

o idee de activitate-joc oferită de Lana Downing, profesoară la Hanson Memorial School, din Franklin, Louisiana

Organizați o “vânătoare de comori” împărțind clasa în echipe și oferind fiecărei echipe o copie a aceleiași cărți. Dați fiecărei echipe o listă de ”comori” pe care trebuie să le găsească în carte – obiecte, evenimente, personaje din carte. Rugați-i apoi să scrie în dreptul fiecărei ”comori” de pe listă numerele paginilor în care regăsesc acele obiecte, evenimente sau personaje. Echipa care găsește cele mai multe pagini, câștigă. Oferiți o recompensă echipei câștigătoare.

O carte care are nevoie de titlu și copertă… Photo by Monstera on Pexels.com

Numește acea carte!

o idee de activitate oferită de Christine Schmidt, profesoară la Our Mother of Sorrows School, din Cincinnati, Ohio.

Explicați-le elevilor voștri cât de importante sunt coperta și titlul pentru o povestire. Apoi, citiți-le o carte fără să le spuneți titlul sau să le arătați coperta. După ce ați citit cartea, dați-le copiilor o foaie de hârtie pentru a desena ceea ce cred ei că ar trebui să fie coperta și titlul acestei cărți. În cele din urmă, expuneți cartea de povești înconjurată de coperțile copiilor.

Cititorii de mâine

o idee de activitate oferită de Diane Cotton, profesoară la Aiken School, din Charlotte, North Carolina

Sperăm să contribuim la dezvoltarea “Cititorilor pentru mâine” prin crearea de către elevi de cărți ilustrate pentru copii (ei creează povestea și o ilustrează cu desene colorate). Aceste cărți create de elevi sunt apoi laminate și oferite cadou nou-născuților din spitalul local. Lângă fiecare carte, elevii au inclus o scrisoare către părinți în care le spun despre importanța de a le citi copiilor lor mici, pentru a le insufla din timp dragostea pentru cărți.

Cîțiva din părinții și bunicii care s-au implicat în proiectul ”Cititorul misterios” Photo by Yan Krukov on Pexels.com

Cititorul misterios

o idee de activitate oferită de Carol Lee Restifo, profesor la Ridgefield School, din Erie, Pennsylvania

În fiecare an aleg două sau trei săptămâni pe care le dedic proiectului meu “Cititorul misterios”. Trimit acasă părinților un fluturaș secret pentru a vedea dacă ar vrea să vină și să ne citească povești. Cititorii pot fi părinți, bunici, mătuși sau unchi. Ei aleg propria lor poveste (de obicei, preferata copilului lor) și îmi dau să aleg între două date diferite în care pot veni în clasă. Eu alcătuiesc atunci programul lecturilor, în funcție de datele comunicate, iar apoi trimit înapoi o altă notă secretă celor care au răspuns, informându-i care este data în care să vină să citească clasei. Puștii mei sunt surprinși și îi arată o mare afecțiune fiecărui ”cititor misterios”. În timpul activității fac mai multe fotografii cu fiecare cititor misterios, citind și le trimit acasă cu copilul, însoțite de o notă de mulțumire.

Unde în lume?

o idee de activitate oferită de Anndora Laflin, profesoară la Indian Heights School, din Kokomo, Indiana

La începutul anului oferiți fiecărui elev o hartă alb-negru a țării sau a lumii. (permiteți elevilor să o aleagă pe cea pe care ar prefera-o.) De fiecare dată când un elev citește o carte care se referă într-un fel la un oraș sau la o țară, el/ea poate colora acel oraș sau țară pe hartă. Relația se poate baza pe următoarele elemente: (1) autorul s-a născut acolo; (2) cadrul în care se petrece acțiunea cărții este acolo; (3) povestea a început acolo; (4) este o carte care spune ceva despre un oraș sau țară. Elevul care colorează cele mai multe orașe sau țări în timpul anului este câștigătorul și primește o recompensă, cum ar fi un atlas, o minge gonflabilă cu harta lumii sau o hartă (ieftine).

E timpul pentru lectură. Photo by Anastasia Shuraeva on Pexels.com

Ițele povestirii

o idee de joc oferită de Marilyn Weiland, profesoară la Alta Elementary School, din Alta, Iowa

Tot ce ai nevoie pentru acest joc este un ghem de sfoară și o poveste de împărtășit. Rugați-vă elevii să stea într-un cerc pe podea. Unul dintre elevi citește / spune propoziția de început a unei povești familiare. Apoi, elevul ține de capătul sforii și rostogolește mingea către un alt elev, care va citi/ spune următoarea propoziție din poveste. Acest lucru se repetă până când toată povestea a fost citită/ spusă. În curând veți avea o pânză de păianjen în interiorul cercului format de elevii dvs. Orice poveste poate fi folosită pentru citit sau, pentru variație pot fi create povești noi, fiecare elev adăugând o idee nouă!

Întâlnirea a două personaje.

o idee de activitate oferită de Alice M. Cosgrove, profesoară la St. Joseph School, din Cuyahoga Falls, Ohio

Alegeți personajul preferat al elevilor din două cărți pe care deja le-ați citit în clasă/ acasă. Cereți elevilor să scrie o povestire sau piesă de teatru în care aceste două personaje se întâlnesc. Puneți-i apoi pe membrii clasei să interpreteze una din noile povestiri /piese create – cea votată de elevi ca favorită.

Un BINGO al cititorilor

o idee de joc oferită de Jean Haegen, Mattawan Elementary, Mattawan, Michigan

Faceți întâi un brainstorming cu elevii pentru a alege 25-30 de cuvinte care au legătură cu cărțile și apoi scrie-le pe tablă. Dați-le elevilor dumneavoastră hârtie de ziar (20×30 cm) și rugați-i să-l linieze în nouă pătrate. Apoi, rugați cursanții să scrie nouă dintre cuvintele de pe tablă în fiecare dintre pătratele de pe foaia lor. Dă-le boabe de porumb sau mici bomboane pentru cu care să marcheze cuvintele care corespund pe foaia lor. Apoi, la întâmplare, strigați cuvinte de pe tablă. Atunci când un elev a completat un rând vertical, orizontal sau diagonal, acesta ar trebui să strige “CĂRȚI!” Eu îi dau câștigătorului ca premiu o carte. Pentru varietate, profesorul poate juca BINGO-ul cititorilor “, alegând o listă de definiții de cuvinte, în loc de simple cuvinte.

Va urma…

Sursa: https://www.educationworld.com/a_lesson/lesson/lesson035.shtml

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.