3 Strategii pentru un program eficient de mentorat al profesorilor

În articolul de astăzi, Prof. Dr. Amie Weinberg vă prezintă câteva strategii care pot asigura eficiența unui program de mentorat în școala voastră.

Profesorii cu experiență și cei noi în profesie beneficiază de o colaborare și învățare care merge în ambele direcții.

Programele de mentorat pentru profesori, indiferent de locație, tind să ofere profesorilor mai puțin experimentați îndrumare pe tot parcursul anului, unu-la-unu, mentorii și novicii (mentees) întâlnindu-se de obicei cel puțin o dată pe săptămână. Prin aceste întâlniri cu profesori veterani, plus vizite improvizate la clasă, discuții la prânz, texte și apeluri telefonice, profesorii noi dobândesc cunoștințe profesionale, abilități de a reflecta asupra status quo-ului și o viziune pentru viitor.

Anii de pandemie, după cum știm cu toții, au fost extrem de stresanți atât pentru profesorii începători, cât și pentru cei cu experiență. Dar din această experiență au apărut și noi strategii care aduc beneficii atât mentorului, cât și novicelui.

Întâlnire a unui cluster de resurse pentru profesori. Photo by Thirdman on Pexels.com

Creați structuri pentru suportul colaborativ

La nivelul școlilor au apărut grupuri de suport pentru profesori. Noile grupuri de sprijin pentru profesori la nivel de școală oferă un spațiu convenabil și sigur pentru nou-veniți în primii trei ani de predare. Atunci când sesiunile sunt conduse de un profesor-mentor instruit, începătorii încep să se simtă confortabili în schimbul de provocări și succese, iar grupul află la timp, de asemenea, despre subiecte și strategii de instruire utile.

Noii membri ai personalului au, de asemenea, posibilitatea de a cunoaște fețele și numele colegilor care au trecut sau trec prin experiențe similare.

De exemplu, dacă un liceu înscrie un procent mare de cursanți pentru a doua limbă, un membru al personalului cu pregătire ESOL (engleză pentru vorbitorii de alte limbi) poate conduce sesiunea lunară de asistență din septembrie, oferind informații de fond specifice despre populația de elevi din școală. Prezentatorul poate descrie provocările unice pe care elevii ESOL le experimentează adesea, apoi poate prezenta trei moduri în care profesorii pot compensa aceste provocări pentru a promova succesul elevilor. Deoarece sesiunea are loc la începutul anului școlar, subiectele pot include, de asemenea, informații culturale și îndrumări despre sărbătorile viitoare ale elevilor de altă naționalitate și poate fi distribuită și o listă de traducători disponibili pentru discuțiile părinte-profesor.

În plus față de grupul de învățare și sprijin al școlii, se pot forma “clustere de resurse” care să răspundă nevoilor de ajutor pentru un anumit subiect, cum ar fi instruirea online. Profesorii de toate nivelurile de experiență, din mai multe clase elementare și chiar din școli diferite pot lucra în colaborare pentru a-și împărtăși înțelegerea și pentru a se ajuta reciproc să găsească cea mai bună modalitate de a proiecta lecții. Deoarece clusterul de resurse crește dintr-o nevoie organică, calitatea de membru a profesorilor se extinde și se micșorează în funcție de nivelurile și nevoile de confort ale profesorilor.

Prin crearea sau aderarea la un cluster de resurse, profesorii sunt împuterniciți să depășească orice provocare pe care o întâmpină, căutând sprijin și lucrând cu educatori care împărtășesc aceeași viziune.

În timp, între mentor și novice apare o conexiune statornică, avantajoasă. Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Cultivați predarea și învățarea reciprocă

Relația mentor-mentee (novice) este una dinamică și fluidă, în funcție de subiectul actual și de nevoile fiecărui profesor. Mulți educatori tineri, începători, au o mulțime de experiență tehnologică pe care profesorii mai în vârstă s-ar putea să nu o aibă, tinerii oferind oportunități de a-i ghida pe veterani în lumea digitală. Prin urmare, mentorii modelează o poziție de învățare permițându-și totodată să fie vulnerabili, evidențiind și abordând lacunele în materie de cunoștințe și progresând pe plan profesional. Prin inversarea rolurilor, mentorii își extind cunoștințele, consolidând în același timp relațiile cu profesorii îndrumați, relații bazate pe respect reciproc, încurajare și colaborare.

Toți participanții la programul de mentorat beneficiază de asumarea rolurilor atât de instructor, cât și de student, deoarece învățarea devine adesea mai puternică atunci când colaborarea este o stradă cu două sensuri. Dar asumarea rolurilor reciproce are un beneficiu suplimentar: duo-urile profesionale formează legături puternice, afirmative atunci când interacționează pe baza expertizei fiecărei persoane. Atunci când colegii iau parte la dăruirea și asumarea de a fi atât expert, cât și amator, apare o conexiune reciproc avantajoasă, statornică, care îmbunătățește relația de mentorat și rezultatele acesteia.

Întâlnire a unui grup de suport pentru noii profesori. Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Utilizați filme video live sau înregistrate pentru a susține vizitele în alte clase

Profesorii noi beneficiază de vizitarea altor săli de clasă, deoarece a vedea ce se întâmplă atunci când un alt profesor este responsabil poate fi o solidă oportunitate de învățare. Cu toate acestea, în timpul unui an școlar obișnuit, poate fi dificil să programați vizite de la egal la egal din cauza conflictelor de timp și a cheltuielilor de angajare a profesorilor suplinitori. Anul trecut, însă, am observat că utilizarea frecventă a tehnologiilor video de către profesori a permis noilor angajați să ia parte la mai mult de două sau mai multe observații de la egal la egal decât am văzut în anul precedent, ceea ce i-a expus la mult mai multe strategii de instruire și modele de clasă.

De exemplu, cu ajutorul videoclipurilor live, educatorii noi și cei cu experiență se pot alătura clasei virtuale a unui coleg timp de 10 până la 15 minute, ca o strategie deliberată pentru a învăța cum să încorporeze instrumente tehnologice. În plus, ei pot petrece aceeași perioadă de timp vizitând colegii de la alte niveluri de clasă sau chiar de la școli diferite pentru a învăța despre aceeași strategie sau un subiect complet diferit. Observarea în mai multe săli de clasă lărgește experiențele noilor profesioniști și le oferă o serie de abordări din care pot reflecta și alege.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/3-strategies-productive-teacher-mentoring

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.