Care sunt calitățile unui mentor excepțional

Sarah Gonser, un contributor al revistei Edutopia a făcut o cercetare printre profesori, pentru a vedea care sunt calitățile care definesc un mentor excepțional .

Sute de profesori au răspuns la întrebarea “Ce anume face ca un mentor să fie grozav?” Din cele 851 de comentarii primite de la profesori am extras cele mai bune sfaturi pentru viitorii mentori.

Ce anume face ca un mentor să fie grozav? Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Cei mai buni mentori sunt mai mult decât cei care te țin de mână și joacă rolul de ghizi turistici. Sunt practicieni calificați, dar accesibili ca atitudine, care “își transmit cunoștințele prin conversație informală și modelare de zi cu zi”, spune Heather Wolpert-Gawron, care este profesoară de gimnaziu unde predă ELA (învățare emoțională). Sunt ascultători de talie mondială care sunt dedicați dezvoltării vocii tale unice de educator, dar atunci când este nevoie, sunt dispuși să “riposteze și să nu fie de acord cu tine”.

În timp ce cercetările arată că mentorii puternici îmbunătățesc retenția în școli a profesorilor noi*, există, de asemenea, un efect dramatic care se manifestă la elevi.

Un studiu din 2017 de la SRI Education** a constatat că ,atunci când profesorii începători beneficiază de un mentorat de înaltă calitate și consecvent, elevii lor, la rândul lor, au arătat câștiguri academice impresionante – un progres comparativ de două până la patru luni de învățare la lectură și de două până la cinci luni de învățare la matematică, în comparație cu colegii lor dintr-un grup de control.

** https://www.sri.com/publication/a-comprehensive-model-of-teacher-induction-implementation-and-impact-on-teachers-and-students-evaluation-of-the-new-teacher-centers-i3-validation-grant-final-report/

Mentoratul este diferit față de procesul de inducție – ajutând noii profesori să navigheze aspectele practice ale locului de muncă, cum ar fi cum să urmeze protocoalele de vizite pe teren sau să lucreze cu aparatul de laminat. Mentorii joacă un rol mai extins, ajutând noii profesori “să gestioneze luptele zilnice și provocările profesiei”, a scris profesorul de lectură și arte lingvistice Kimberly Long pentru revista EducationWeek:

“Hârtiile se revarsă de pe birou. Lumina mesajului vocal clipește. Inbox-ul de e-mail nu se termină niciodată, iar micile autocolante cu fețe zâmbitoare sunt cumva blocate în părul tău. Am fost cu toții în astfel de situații…. Ca profesor de la începutul carierei, am fost binecuvântat să lucrez cu mulți profesori incredibili care mi-au salvat sănătatea, mi-au uscat lacrimile și m-au provocat să fiu mai mult decât credeam că aș putea fi.”

Recent, când le-am pus cititorilor noștri întrebarea “Ce face un ca profesor mentor să fie foarte bun?”, sute de educatori au răspuns. Am analizat răspunsurile lor de pe Facebook, Twitter și Instagram și am distilat cele mai bune calități ale profesorilor mentori remarcabili. De asemenea, am consultat arhivele Edutopia și sursele externe pentru a vedea ce au scris educatorii pe această temă. Iată, așadar,

Selectând dintre sute de răspunsuri… Photo by Christina Morillo on Pexels.com

Cele șase calități ale unor profesori mentori excepționali

Mentorii buni au urechi bune de ascultat: O concepție greșită comună despre mentoratul bun este că este fundamentat pe distribuirea de sfaturi. De fapt, potrivit publicului nostru, esența unui bun mentorat este ascultarea – cuvântul (și variantele sale) a apărut de 67 de ori în șir, depășind cu mult orice altă trăsătură.

Primii ani în clasă sunt un adevărat carusel de emoții și presupuneri. Cel mai bun tip de mentor “ascultă cu empatie”, spune Cait Marie, profesoară de engleză în New Jersey, și știe cum să redirecționeze “grijile și emoțiile în mod pozitiv”, scrie educatorul Alec Mielke prin intermediul Facebook.

Ascultarea activă – un mod structurat, lipsit de critică, de a asculta și de a răspunde în care ascultătorul oferă o atenție nedivizată și refuză judecata – este “deosebit de importantă în comunicarea mentor-mentee (novice)”, scrie Debra Meyer***, profesoară de educație la Universitatea Elmhurst și fost profesor de clasă. “Ascultarea activă ne ajută să învățăm, iar mentorii buni ascultă ca să învețe. Ei vor să-i ajute pe novici să ia în considerare opțiunile lor și să reflecteze.” (#1)

*** https://www.edutopia.org/article/value-active-listening

#1 https://www.elmhurst.edu/blog/teacher-mentor/

Ei demonstrează, dar rezistătentației de a modela: un mentorat de succes nu este despre corecție sau modelarea profesorilor novice pentru a deveni copii fidele ale mentorului. Cei mai buni mentori modelează în liniște bunele practici pedagogice și lasă “suficient spațiu” pentru ca novicii să-și găsească propriile voci, scrie educatorul neozeelandez Nicholas Orr, reiterând o prioritate exprimată de numeroși educatori, unul după celălalt.

Într-adevăr, potrivit profesorului Kim Halvorson, abilitatea de a “sta în spate” și de a-i lăsa novici “să facă greșeli” înainte de a le sugera cu blândețe alternative mai bune pentru data viitoare sunt calitățile celor mai de încredere mentori. Ei întotdeauna “încurajează noul profesor să încerce noi strategii și să fie ei înșiși”, a notat Kevin Leichtman, profesor de engleză la Monarch High School din Florida. “Am avut un mentor fabulos care a avut propriul stil și sistem. Nu m-a făcut însă să mă conformez stilului ei. Ea mi-a arătat ceea ce a lucrat pentru ea (cu foarte mare succes), încurajând în același timp, de asemenea, creativitatea mea. Asta m-a ajutat să câștig încrederea de a încerca lucruri noi și a crește în propria mea pedagogie.”

Ei ar trebui să fie “foarte încrezători în gestionarea clasei și în planificarea lecțiilor și să poată explica limpede de ce fac ceea ce fac”
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Ei au văzut de toate: Atribuirea mentorilor înainte de a acumula ani de experiență în clasă este o greșeală. Există pur și simplu un nivel de îndemânare și expertiză pe care doar timpul îl poate oferi: “Mi-am asumat rolul înainte de a fi gata și m-am simțit ca un dezastru”, recunoaște profesorul Erin Ruiz-Prunchak.

Mentorii cu experiență au perspectiva de a conecta cum-urile și de ce-urile de predare. Ei ar trebui să fie “foarte încrezători în gestionarea clasei și în planificarea lecțiilor și să poată explica limpede de ce fac ceea ce fac”, este de acord profesoara Kelly Pope, răspunzând prin intermediul Facebook. Iar atunci când lucrurile merg prost, așa cum o fac mai întotdeauna, spune Ruiz-Prunchak, mentorii demonstrează și modelează reziliența: Sunt “suficient de puternici în managementul clasei” pentru a-i ajuta pe novici să “repare și să se recupereze”.

Ei ating echilibrul corect: Pe măsură ce profesorii trec prin niveluri fără precedent de stres profesional și epuizare, mentorii le pot arăta profesorilor de la începutul carierei cum să stabilească “limite clare de muncă/viață”, întipărind în mintea lor “importanța îngrijirii elevilor și a sinelui”, spune profesoara Kate Kluegel. Iar atunci când lucrurile devin dificile, mentorii pot demonstra ce înseamnă auto-îngrijirea, arătându-le cum să “intre în modul de auto-ajutor”. Știți, doar în caz de nevoie”, spune educatoarea Jessica Brown.

Când munca devine copleșitoare, mentorii îi pot ajuta pe novici să-și creeze un sistem, scrie Meyer, profesor de educație la Universitatea Elmhurst. “Profesorii noi trebuie, de obicei, să atingă aceleași obiective ridicate pentru rezultatele învățării elevilor și responsabilitățile profesionale – cu aceleași dimensiuni și programe ale clasei”, scrie Meyer. “Acest lucru ar putea însemna că mentorul se ocupă de interferențe atunci când novicele este supraîncărcat, solicită resurse suplimentare, sau oferă un ajutor care scutește timp de pe lista lucrurilor “de făcut” ale novicelui.

ÎI ajută pe novici să creeze un sistem. Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Ei sunt prezenți: Deoarece mentoratul necesită timp, cel mai bun mentorat are loc adesea în cadrul unor programe formale care oferă participanților un timp programat și o structură deliberată. În cele din urmă, faptul că mentorul este prezent este mai mult de jumătate din luptă. Mentorul educatorului din Iowa, Jody Lyon, “a fost extrem de bun în a dedica timpul pe care l-am avut exact pentru ceea ce ne-am concentrat”. Întâlnirile lor au fost întotdeauna “întâlniri concentrate, fără bârfe”.

Pentru a asigura acest nivel de concentrare, la începutul anului școlar discutați și stabiliți norme, spune Amie Weinberg, director de program profesor-mentor și fost profesor de clasă. Puneți normele într-un document Google și rugați ambii profesori să semneze și asigurați-vă că modificați pe tot parcursul anului, dacă nevoile sau așteptările se schimbă. “Acest dialog este important, deoarece construiește o bază profesională pentru colaborarea lor de-a lungul anului și definește rolurile și responsabilitățile fiecăruia”, scrie Weinberg.

Puneți-vă și logistica în ordine, de asemenea: Stabiliți ziua și ora care funcționează cel mai bine pentru întâlnirile săptămânale, pentru ambii profesori, “precum și detalii cum ar fi unde, pentru cât timp și procedurile de anulare”, notează Weinberg. De asemenea, este o idee bună să stabiliți așteptări în jurul interacțiunilor neplanificate – atunci când un novice are de-a face cu un elev necooperant sau cu o lecție care a eșuat, de exemplu, și are nevoie de sprijin sau sfaturi. E cazul ca novicele să trimită un e-mail către mentor, un text, să-l apeleze, sau să treacă pe la sala lui de clasă? “Împărtășirea preferințelor și elaborarea detaliilor este o modalitate simplă de a începe călătoria în colaborare”, spune Weinberg.

Mentorii experimentați cultivă gândirea reflexivă ca parte esențială a procesului de mentorat și pun întrebări care ajută la extinderea și aprofundarea învățării novicilor.
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Ei încurajează reflecția: Mulți educatori ne-au spus că învățătorii mentori îi ajută pe novici să dezvolte o practică de reflecție regulată, semnificativă. “Pentru profesorii experimentați, reflecția devine atât de naturală încât uităm cât de importantă este”, scrie Anne Stewart pe Facebook. “Adresați-le întrebarea: Cum i-a influențat _____ pe cursanții dumneavoastră? De unde știi?” În același timp, la fel cum ar face-o și în practica proprie, o bună profesoară mentor “reflectează și își pune constant întrebări care îi mențin obiectivele la vedere iar ucenicul ei se simte văzut, auzit și apreciat”, adaugă jennasteedconnkatt prin Instagram.

Mentorii experimentați, notează Weinberg, cultivă gândirea reflexivă ca parte esențială a procesului de mentorat și pun întrebări care ajută la extinderea și aprofundarea învățării novicilor. “Mentorii care antrenează în acest fel mi-au împărtășit că ei cred că reflecția unui novice are un impact mai important asupra creșterii profesionale decât o face interogarea, pentru că gândirea asupra unei lecții sau la strategii de instruire poate duce direct la schimbare”, conchide Weinberg. “Scopul reflecției pentru creștere este motivul pentru care perechea se întâlnește săptămânal, chiar și atunci când novicele nu are întrebări sau preocupări specifice.”

Sursa: https://www.edutopia.org/article/qualities-exceptional-mentor-teachers?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.