4 Moduri în care noii profesorii pot profita la maximum de suportul unui mentor

La noi, colaborarea dintre cadrele didactice dintr-o școală este încă deficitară. De asemenea, instituția și rolul mentorului în educație pre-universitară încă nu au fost definite. Cu toate acestea, în curând este posibil ca profesorii cu experiență să fie invitați să joace rolul de mentori pentru profesorii noi în școli și să-i îndrume pe stagiari în primul lor an în școală. Noi considerăm că e nevoie ca acești profesori experimentați să fie mai bine familiarizați cu viitorul lor rol de mentori. Iar viitorii profesori să înțeleagă mai bine cum funcționează relația cu un mentor și de ce anume pot beneficia din relația cu un profesor cu experiență care, în primul lor an de profesorat – acea stagiatură didactică de care se vorbește în noua propunere de lege – va avea pentru ei rolul de mentor.

Încă nu e clar cine va lua decizia de a crea echipele mentor-mentee în fiecare școală, dar ar fi bine ca acest lucru să nu fie făcut în stilul hei-rupist cu care suntem obișnuiți, deoarece mentorii trebuiesc aleși cu grijă, pregătiți pentru acest rol și fiecare trebuie să-și accepte rolul în cunoștință de cauză și de bună voie. Iar calitatea relației umane între cei doi este esențială pentru reușita oricărui program de mentorat.

De aceea vom insista în alte câteva articole pe acest subiect. Și primul articol pe care vi-l propunem este un articol scris de Prof. Dr. Amie Weinberg în Edutopia.

Dr. Amie are o experiență de peste 20 de ani la catedră, devenind ulterior profesor universitar la mai multe universități, coach pentru noii profesori și coordonatoarea unui program de mentorat în care sunt implicați peste 450 de mentori. În această calitate, ea se străduiește să-i ajute pe profesori să-i ajute pe elevi să învețe mai bine. Pentru a-i ajuta mai bine pe profesoi ea a creat și o platformă de cursuri online pentru profeori și manageri de școli – Blank Slate Education (https://www.blankslateeducation.com/) .

Mentor și novice – profesori la clasele elementare.

Pentru un profesor nou, suportul unui mentor poate constitui un beneficiu imens, iar ideile de mai jos vă vor ajuta să profitați din plin de lucrul cu un coleg cu experiență.

Profesorii din primul an care se potrivesc cu profesorul-mentor ales pentru ei se pot aștepta la un parteneriat pozitiv care să se întindă cel puțin pe parcursul anului lor de stagiatură didactică. Mentorii sunt instruiți pentru rolurile lor de ghizi calificați și se angajează să lucreze alături de profesori novici în diferite moduri. Așa cum mentorii sunt de acord să se dedice parteneriatului profesional, la fel ar trebui să consimtă și novicele la așteptările mentorului.

4 Linii directoare care vor maximiza învățarea și dezvoltarea noilor profesori

1. Învățare concentrată*. Scopul ideii de a oferi educatorilor începători un mentor profesional cu experiență este acela de a sprijini și promova dezvoltarea noului profesor. Deși profesorii noi care sosesc în școli, ar învăța fără îndoială și fără un ghid de specialitate, prin interacțiunile cu ceilalți, cu elevii, din greșelile și experiențele lor, mentorii instruiți le pot susține o dezvoltare profesională avansată; le pot furniza un feedback specific, de susținere și pot să-i învețe pe începători cum să reflecteze asupra experiențelor, ilustrând în același timp importanța auto-reflecției pentru toți educatorii.

* https://www.miravia.com/seminars/learning-focused-mentoring-fostering-success-in-the-first-years-of-teaching/Mentoratul axat pe învățare: promovarea succesului în primii ani de predare

La urma urmei, sugestiile pe care le oferă un mentor se bazează pe experiența ca profesor, combinată cu o formare de calitate a mentorilor. Ca atare, cei doi ar trebui să se abțină de la critici sau comentarii personale și să-și mențină conexiunea strict profesională, axată pe creștere.

În același mod în care profesorii își pregătesc elevii pentru viața de dincolo de clasă, mentorii ajută un protejat să gândească profund și să rezolve probleme pentru viitor atunci când se încheie programul de mentorat. Obiectivele mentorilor includ îndrumarea dincolo de anul inaugural al novicelui, deoarece mentorii de succes pot avea un impact asupra profesorilor în viitorul lor profesional.

Profesorul care beneficiază de îndrumare ar trebui să fie conștient de faptul că învățarea reciprocă** este un rezultat al asocierii lor: Ambii profesori vor învăța și vor crește profesional. Mentorii pot învăța despre propria practică de instruire prin discuții, observații și reflecții alături de mentee (profesorul novice).

Educatorii cu experiență sunt adesea surprinși de propria lor creștere în timp ce participă la programul de mentorat.

** https://artofmentoring.net/reciprocal-mentoring/Mentoratul reciproc

Indiferetn de vârsta la care îți începi cariera didactică și de experiența anterioară în alte domenii, un mentor te va ajuta să devii mai repede performant în noua profesie de dascăl

2. Participare deplină. Cei îndrumați își asigură succesul personal atunci când își acceptă mentorul ca ghid pentru începătorii care lucrează într-o profesie provocatoare. Colaborarea cu un educator cu experiență nu înseamnă că novicele este incapabil, prost pregătit sau un educator ineficient; mai degrabă, începătorii sunt potriviți cu un mentor care-i va oferi un con-sort (tovarăș) proactiv, disponibil de la începutul carierei lor.

Chiar și așa, unii profesori consideră mentoratul ca fiind inutil și negativ. Am interacționat cu numeroși începători care mi-au spus despre realizările lor de predare ca studenți și expertiza lor suplimentară, astfel încât să anulez nevoia lor de mentor. I-am încurajat pe acești profesioniști să accepte vulnerabilitatea colaborativă de a lucra cu un coleg cu experiență și să aibă încredere în experiența mea că mentoratul nu este gândit ca o pedeapsă sau umilință, ci pentru a avea grijă și de educatorii experți care reflectează și se străduiesc să crească profesional***.

*** https://www.edutopia.org/article/every-teacher-needs-mentorFiecare profesor are nevoie de un mentor.

Găsiți acea persoană care vă provoacă, vă sfătuiește și vă sărbătorește – și fiți acea persoană pentru altcineva.

Participarea deplină a profesorilor novici la mentorat include participarea la toate interacțiunile, fiind gata să învețe și să crească. Ei nu vor participa la o întâlnire, de exemplu, doar pentru a bifa căsuța din programul pe care mentorul și novicele l-au stabilit. Mentorul și novicele se vor baza pe acordurile (#1) pe care le-au făcut la începutul relației lor, ca bază pentru încredere și creștere profesională. De-a lungul anilor, am observat mulți profesori-protejati care nu au “avut nevoie” de un mentor, dar care au îmbrățișat oportunitatea și au experimentat o călătorie de studiu de succes, axată pe învățare, cu care și-au început cariera în educație.

#! https://www.edutopia.org/article/solid-foundation-mentoring-relationshipO bază solidă pentru o relație de mentorat. Stabilirea unui acord care să acopere modul în care un mentor și un mentee vor lucra împreună îi poate ajuta pe amândoi să profite la maximum de colaborarea lor.

Vizita unui mentor în clasa profesorului novice nu trebuie să fie un factor de stres, deoarece un bun mentor va ști cum să interacționeze cu elevii și colegul mai tânăr.

3. Vizite colegiale. Feedback-ul, sugestiile și cititul sunt utile, dar adesea pentru un profesor cel mai eficient mod de a învăța despre implementarea unor strategii este să le vadă pe viu, în acțiune. De aceea, vizitele la clasă sunt atât de importante. Când mergeți la sala de clasă a unui coleg, este util să vă concentrați asupra unui singur aspect la un moment dat (#2), cum ar fi configurarea clasei sau strategiile de instruire. Profesorii novici ar trebui să discute cu mentorul lor în prealabil pentru a concentra vizita: ceea ce vor căuta să observe; cum să observați fără să introduceți prejudecăți personale.

#2 https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1360144X.2020.1819816“Este greu să crești atunci când ești blocat pe cont propriu”: îmbunătățirea predării printr-o observare și o revizuire de la egal la egal a programului de predare

După vizita la clasă, mentorul și novicele au o discuție post-observație pentru a reflecta asupra a ceea ce au observat și cum să învețe din aceste lucruri. Mentorul va efectua, de asemenea, observații informale în sala de clasă a novicelui. Accentul se va pune pe un domeniu, cu o discuție post-observare pentru reflecție și un feedback care produce o creștere. Oricine poate învăța din observarea sau participarea la o lecție mai puțin decât excelentă. Este vorba într-adevăr despre reflecție și concluziile vizitelor.

Reflecția post-vizită în clasă, moment de valoare pentru creșterea profesională a ambilor profesori.

4. Reflecția. Mentorii îi ghidează pe novici prin reflecții, iar aceste oportunități sunt fundamentul creșterii unui mentee. Mentorii pun o varietate de întrebări deschise care îi ajută pe noii profesori să învețe despre predarea lor și cum să se gândească la ea cu profesionalism. De exemplu, în urma observării de către un mentor a lecției noului învățător, o întrebare de reflecție ar putea fi: “A fost lecția pe care am observat-o una de succes?” și “Cum știți că a avut sau nu a avut succes?” Mentorii pun întrebări, iar novicii învață să sape adânc cu ajutorul reflecțiilor și prin răspunsuri. În acest mod profesorul novice va învăța să reflecteze pe cont propriu dacă o activitate este eficientă.

Atunci când noii profesori își înțeleg rolul lor și sunt de acord cu cele patru tipuri de așteptări ale anului lor de mentorat, cresc șansele ca ei să câștige cât mai mult posibil din primul an ca educatori profesioniști.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/4-ways-new-teachers-can-make-most-out-having-mentor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.