Gata, de azi a început cu adevărat vacanța. Profesorii se pot în fine odihni mai mult, în timp ce părinții trebuie să preia ștafeta grijii pentru proprii copii și în timpul orelor când aceștia erau de obicei la școală. Și nu este vorba doar de grija față de siguranța lor ci, așa cum spuneam în anii trecuți, este și grija ca pe timpul verii să nu piardă cunoștințele și abilitățile învățate în cursul anului școlar. Dar nu este cazul să luați măsuri exagerate, îndesând programul zilnic al copilului cu meditații sau teme nesfârșite. Nu uitați că și copiii dumneavoastră au nevoie să se odihnească, să se joace și să exploreze liber, să se ocupe de propriile pasiuni și hobby-uri, să redevină copii.
Ce puteți face pentru ei?
În revista Education Worls, Miriam Plotinsky vine cu câteva idei, sub un titlu amuzant – No more brain drain (fără exod de creiere)
Sunt atât de mulți părinți care se gândesc la același lucru acum:
– Când școala este în vacanță, ce voi face cu copiii mei pentru a mă asigura că nu uită tot ce au învățat în acest an?
În fiecare an, elevii intră în vacanța de vară, iar părinții capătă o nouă apreciere pentru profesori. Nu doar că zilele de vară sunt greu de umplut, cu copii conducându-i pe toți către distracție. Dar poate fi extrem de dificil să se evite fenomenul cunoscut sub numele de “exod al cunoștințelor”, când atât de mult din cunoștințele pe care elevii le-au învățat în clasele lor, cultivate cu atenție de către profesori, sunt cel puțin parțial uitate în cele două-trei luni de vacanță.
Din fericire, cu ajutorul câtorva sfaturi aprobate de profesori, părinții nu trebuie să-și facă griji că ultimele 10 luni de învățare dispar în neant. Există o mulțime de modalități de a le menține cunoștințele clare și de a-i ajuta pe copii să-și dezvolte noi abilități.
Lectură independentă
În primele luni ale pandemiei, i-am rugat pe copiii mei să citească puțin în fiecare dimineață, pe cont propriu. A fost un mod frumos de a începe ziua, cu ceva timp de liniște, dar a existat și un alt beneficiu dincolo de momentele pașnice din casă.
Când s-au întors la școală, câteva luni mai târziu, fiecare dintre ei a arătat o îmbunătățire semnificativă a evaluărilor la lectură, iar singurul lucru care s-a schimbat a fost acel timp de lectură independentă care a fost rezervat în fiecare zi.
În loc să-i facă pe părinți să se agite ca să nu piardă din câștigurile de literație, profesorii îi pot liniști împărtășindu-le ideea că orice copil va face progrese în timpul verii cu acest mic pas: un timp de 15 până la 30 de minute pe zi dedicat lecturii. Nu contează care va fi textul ales. Orice, de la o carte de benzi desenate la o revistă (și romane de asemenea, grafice sau tradiționale) le vor păstra abilitățile și chiar le vor perfecționa pentru anul școlar viitor.
Cheia este să vă asigurați că materialul ales pentru lectură este selectat chiar de către copil. În cazul în care copiii nu pot alege ceea ce vor citi, este mult mai probabil să se implice mai puțin și să nu mențină obiceiul de a citi minim 15-30 de minute zilnic.
P.S.1. Din experiența mea de părinte de băiat căruia nu-i plăcea să citească, preferând să meșterească la tot felul de aparate, încercând chiar să construiască ceva nou din piese disparate. La sfârșitul clasei a șasea m-am decis să-l inspir să și citească în vacanță. Pentru că îi plăceau și filmele SF, i-am povestit pe scurt una din cărțile lui Jules Verne și, când a început să mă întrebe mai multe amănunte, i-am înmânat cartea. A citit-o în două zile și, în acea vară a citit toată colecția de cărți a lui J.V. și alte cărți SF sau fantastice din biblioteca familiei. După fiecare lectură discutam împreună despre cartea citită de el, ca să mă asigur că a înțeles corect nu numai textul ci și aspectele sociale. Înainte de începerea școlii cu 3-4 săptămâni, i-am povestit și una din cărțile pe care le avea ca temă de vacanță, discutând despre ea la fel ca despre cărțile lui Verne. Și, din acea vacanță, băiatul meu a citit toate cărțile pentru școală și multe altele pe lângă, alese de el – a devenit și a rămas un cititor pasionat, ca și noi și fata cea mare.
Evenimente curente
Există o gamă largă de resurse specifice vârstei care le permit elevilor accesul la evenimentele actuale și să rămână informați cu privire la situația lumii din jurul lor. În SUA mai multe ziare locale au secțiuni dedicate cititorilor mai tineri, cum ar fi secțiunea “KidsPost” a publicației Washington Post. Rețelele de știri de televiziune oferă emisiuni similare, cum ar fi emisiunea de 10 minute “CNN10” orientată spre elevii din clasele 6-12. Deși este important pentru sănătatea lor mentală să gestionăm cu atenție expunerea lor la știri, în funcție de vârstă și evenimente, oferirea unei oportunități de a afla despre evenimentele actuale poate îmbogăți conversațiile pe care copiii le au cu părinții lor și, de asemenea, le sporește înțelegerea generală a ceea ce se întâmplă cu lumea din jurul lor în fiecare zi.
Adevărat, în contextul lipsei de calitate și echilibru a surselor mass-media din România, aceasta poate fi o propunere complicată, dar pe măsură ce copiii cresc, “nevoia de a ști” urmărind titlurile zilnice crește odată cu ei.
P.S.2. Ca și în cazul lecturii, ar fi benefică discutarea împreună cu părinții a evenimentelor urmărite. Pe vremea când eram adolescentă și apoi studentă, masa de seară din familie era dedicată discuțiilor despre evenimentele curente, noi copiii având dreptul la propria opinie, fără să ni se interzică să spunem ce gândim, chiar dacă ceea ce afirmam era în contradicție cu părerile părinților. La fel se întâmpla și la mesele în care se reunea familia lărgită – toată lumea participa la conversația adulților.
Matematica pusă în practică
Atunci când soțul meu îi piaptănă în fiecare dimineață părul fiicei noastre, face cu ea exerciții de înmulțire. Dacă coacem prăjituri cu oricare dintre copii, folosesc asta ca pe o oportunitate de a le întări cunoștințele despre fracții exemplificând modul în care matematica ne ajută să ne asigurăm că aluatul de negrese nu va exploda în cuptor.
Dobândirea de cunoștințe matematice ar putea fi considerată un dat, odată ce elevii le învață, dar pentru oricine este surprinzător de ușor să uite informațiile care nu sunt consolidate în mod regulat. Nu este nevoie de mult pentru a da copiilor acel pic de reamintire în fiecare zi. Cel mai bun mod de a vă asigura că se întâmplă o revizuire regulată a cunoștințelor, este să alegeți un anumit moment al zilei sau un tip de acțiune care poate di legată de cunoștințele lor matematice, cum ar fi punerea întrebărilor despre numărare în timpul unei o plimbări sau rezervarea a cinci minute de conversație la cină pentru a discuta despre importanța zecimalelor.
În acest fel, exersarea cunoștințelor de matematică devine o parte regulată a zilei și este, de asemenea, suficient de scurtă pentru a nu provoca spaimă sau resentimente. Ca un sprijin suplimentar pentru părinți, profesorii ar putea lua în considerare să le trimită părinților acasă sugestii despre ce cunoștințe să revizuiască și chiar să ofere câteva “foi cu exerciții distractive și răspunsuri” și jocuri educative pentru elevi, astfel încât nimeni să nu fie nevoit să reinventeze roata.
Învățarea experențială
Nu în fiecare zi de vară se poate organiza o excursie pe teren, dar există atât de multe alte oportunități de a-i învăța pe copii despre lumea din jurul lor, doar ieșind din casă. Grădinile botanice locale prezintă știința plantelor în acțiune. Muzeele sunt surse de educație în toate domeniile sau subiectele de interes. Monumentele comemorează evenimente istorice importante sau oameni. Activități mai accesibile pot fi găsite mai aproape de casă, într-o grădină, într-un parc sau club din apropiere – cum ar fi plantarea unei grădini sau să învețe să coasă, să fotografieze, să observe păsări sau insecte în mediul lor natural – astfel de activități îi învață pe copii noi abilități care trec dincolo de sala de clasă, pentru a-și îmbogăți viața și a-și construi capacitățile. Și, mai important, ieșirea în lume îi îndepărtează pe copii de tehnologie, oferindu-le o pauză de la lumea digitală, atât de necesară.
Mesajul transmis prin învățarea experențială este, de asemenea, unul important:
– Nu toată învățarea are loc într-o clasă, iar explorarea locurilor sau hobby-urilor necunoscute este o modalitate valoroasă de a petrece timp.
Cu vara care a venit peste noi, părinții de pretutindeni se bazează pe expertiza profesorilor pentru a împărtăși idei despre cum să-și mențină copiii implicați și departe de fenomenul de “exod al cunoștințelor” în lunile următoare. Din fericire, există o mulțime de opțiuni captivante care limitează timpul nesfârșit al ecranului, atenuează efectele negative și oferă copiilor mai multe oportunități de a învăța despre lumea din jurul lor. Profesorii ar putea fi responsabili pentru educarea elevilor pentru cea mai mare parte a anului, dar acum este timpul să se odihnească, să se reîmprospăteze și să se pregătească pentru ceea ce urmează. Dacă le sugerăm sau oferim părinților opțiuni pentru a se putea ocupa de copii, asta va crește probabilitatea ca toată lumea să se reunească în toamnă cu povești frumoase despre modul în care au petrecut o vară memorabilă (și nu au uitat tot ce au învățat!).
Sursa: https://www.educationworld.com/teachers/no-more-brain-drain-4-summer-tips-parents