Pentru astăzi vă propunem un articol scris de A.J. Juliani. Pentru cei care nu iau urmărit cariera profesională a acestui profesor de școală, apoi coordonator al programelor de învățare profesională la nivelul unui district școlar, profesor universitar, și autor de cărți dedicate educației, vă spunem că în acest an el a creat o echipă de formatori cu care organizează atât programe de formare profesională cât și cursuri de doctorat în domeniul educației. Și, așa cum îl știm de atâția ani, înainte de a se apuca de treabă (din nou), s-a informat temeinic, a citit studii și rapoarte și cărți nou apărute în domeniu. În articolul de față, el vă prezintă concluziile unui studiu despre programele de dezvoltare profesională organizate în SUA, ale cărui concluzii se cam potrivesc și pentru programele de la noi.
În 2017, Learning Policy Institute a prezentat un raport cuprinzător privind eficiența programelor de dezvoltare profesională adreate profesorilor, concluziile unui studiu elaborat de Linda Darling-Hammond, Maria E. Hyler și Madelyn Gardner, cu ajutorul lui Danny Espinoza. Puteți citi întregul raport aici* (și cu siguranță ar trebui să o faceți dacă conduceți programe de formare profesională).
După ce am citit acest raport și m-am uitat la studiile care au susținut concluziile acestuia, eu am petrecut mult timp schimbând formatul cursurilor mele și creând experiențe de învățare profesională care să sprijine cercetarea.
În concluzia finală a raportului, s-a ajuns la două probleme care au afectat eficiența majorității programelor de învățare profesională:
Problema #1: Multe din programele de învățare profesională sunt în formatul ”stai și primești”
Raportul este foarte clar. Acest mod de obicei nu funcționează, cu excepția cazului în care partea teoretică este doar debutul unei sesiuni interactive, practice de formare profesională. În raport, autorii identifică șapte factori care contribuie la eficiența programelor de formare profesională. Cinci din primele șase sunt în mod specific despre învățarea activă și învățare aplicativă.
Utilizând metodologia descrisă în Anexa A a Raportului, identificăm șapte caracteristici ale unor programe profesionale eficiente. În mod specific, constatăm că acestea:
1. Sunt axate pe conținut
2. Încorporează învățarea activă utilizând teoria învățării adulților (nu se poate face acest lucru în formatul stai și primești informație teoretice)
3. Sprijină colaborarea, de obicei în contexte încorporate, la locurile de muncă (nu se poate face acest lucru în formatul stai și primești)
4. Folosește modele și demonstrarea de practici eficiente (nu se poate face acest lucru în formatul stai și primești)
5. Oferă coaching și asistență de specialitate (nu se poate face acest lucru în în formatul stai și primești)
6. Oferă oportunități de feedback și reflecție (nu se poate face acest lucru în formatul stai și primești)
Vedem că fiecare caracteristică este ușor diferită, dar aproape toate nu pot avea succes într-un mediu de învățare de tip “stai și primești”. Acesta este motivul pentru care formarea profesională cea mai eficientă este adesea o sesiune “contribuie pentru a învăța” în care atât facilitatorul, cât și cursantul lucrează pentru a crea un sens autentic al învățării din acea experiență.

Problema #2: Multe din programele de formare profesională sunt de tipul “unul și gata“
A șaptea caracteristică a programelor profesionale eficiente este “durata susținută”. Aceasta înseamnă că nu poate fi vorba de o singură sesiune pe un singur subiect. Nu există nici o cercetare care să sprijine acest mod de a face lucrurile, având rezultate eficiente, și este adesea o pierdere de timp. Dacă conduceți programe de învățare profesională, încercați să filtrați experiențele și sesiunile prin intermediul acestor două probleme și să vedeți cum se cumulează.
Dacă trebuie neapărat să organizați o sesiune tip stai și primești, aveți grijă să fie urmată de o experiență practică, cum ar fi un sprint de concepere, o sesiune rapidă de creare de prototipuri sau o experiență de cartografiere a empatiei. Apoi, urmăriți evoluția cursanților și continuați să vă concentrați pe o învățare profesională pe o durată susținută, pentru a o face eficientă.
Echipa de la Adaptable Learning și cu mine am făcut asta pentru școlile din toată țara. Folosim o combinație de sesiuni de lansare, sesiuni de lucru ulterioare și cursuri pentru a crea experiențe care sunt atât active / relevante / semnificative, cât și susținute pe o perioadă de timp suficient de lungă pentru a încorpora învățarea în practică. Atunci când învățarea profesională include aceste două piese cheie, aceasta poate fi plină de satisfacții și de impact și, în cele din urmă, poate duce la experiențe mai bune pentru cursanții noștri.
Dacă doriți să aflați mai multe despre echipa și serviciile noastre, ne puteți găsi aici: https://adaptablelearning.org/about
Sursa articolului: https://www.ajjuliani.com/blog/the-two-issues-holding-back-most-professional-learning