EduTip 10: Utilizează muzica ca fundal pentru activitățile ”silențioase”

La începutul acestei serii de sfaturi punctuale – EduTips – vă anunțasem nouă astfel de sfaturi. Între timp, Jennifer Gonzales de la Cult of Pedagogy a mai adăugat unul, pe care vi-l oferim și noi mai jos.

Muzica de relaxare este una dintre opțiunile pentru o mai bună concentrare în timpul unei activități

Așa cum mai fac uneori, voi începe acest lucru cu o poveste personală. Îmi cer scuze în avans, dacă acest lucru este TMI (mult prea personal). Toți anii mei de gimnaziu și liceu s-au petrecut în anii 1980, când era moda blugilor cu talie foarte înaltă, foarte strânși, non-elastici și toți purtam așa ceva la școală. O consecință personală a acestei tendințe a fost că, după ce stăteam nemișcată în bancă câteva ore în fiecare zi de școală, practic reținându-mă să nu elimin gaze, sistemul meu digestiv devenea foarte balonat și oarecum… zgomotos.

Aceasta nu a fost o problemă în orele în care aveam un laborator, sau făceam muncă în grup sau urmăream un videoclip, ci în acele momente în care trebuia să citim în tăcere sau să completăm un test. Ughhh. Gimnastica internă pe care a trebuit să o fac pentru a-mi împiedica intestinele sa atragă atenția asupra lor! Și nu era vorba doar despre mine – și colegii mei pățeau la fel. Să spunem doar că, în acele situații a fost greu să ne concentrăm pe învățare.

Ceea ce ar fi ajutat enorm ar fi fost doar un pic de muzică de ambient. O muzică clasică, sau un jazz sau chiar ceva new-age – ceva care nu ar fi constituit o distragere a atenției, dar ar fi oferit doar o amortizare sonoră, suficientă pentru a acoperi acest tip de mici zgomote biologice.

Când vrem ca elevii noștri să se concentreze în liniște la o activitate precum citirea, scrierea sau susținerea unor teste, tăcerea adevărată este aproape imposibil de oferit, deoarece orice sală de clasă obișnuită are tot felul de mici zgomote produse de atât de multe persoane, care le pot rupe concentrarea. Avem zgomotele corporale evidente care nu numai că distrag atenția dar, de asemenea, îi fac pe elevi să se jeneze. Apoi, există cei care mișcă din picioare sau cei care bat cu creionul în bancă sau elevii care se foiesc pentru că au nevoie de un pic de mișcare fizică pentru a putea rămâne concentrați. Zgomotele pătrund și din holuri și de pe stradă. Telefoanele, chiar atunci când sunt încuiate într-un dulap, emit tot felul de zgomote – ca ping-urile pe care le produc când primesc mesaje pe watt-upp. Toate aceste sunete pot distrage atenția elevilor care deja se luptă să-și mențină concentrarea.

Prin adăugarea unui pic de muzică în fundal, la un volum redus, faceți ca toate aceste alte sunete să devină mai puțin perceptibile, netezind denivelările din peisajul auditiv al elevilor și creând un sanctuar în care este mai probabil să se petreacă o concentrare susținută.

Muzica de fundal te ajută să înveți mai bine și înlătură senzația de obligație plictisitoare pe care o trezesc unele teme.

Dacă faceți deja acest lucru sau vă place ideea și doriți să o implementați, iată câteva detalii de luat în considerare:

  • Cel mai bine este să evitați muzica cu versuri. Da, există oameni care spun că se pot concentra foarte bine în timp ce ascultă o muzică cu versuri, dar mulți alții care se luptă să facă o muncă semnificativă căutându-și cuvintele potrivite, găsesc că este o adevărată provocare să asculte în același timp alte cuvinte care le plutesc în urechi, mai ales dacă sunt cuvintele unor melodii pe care le cunosc și le iubesc.
  • Mergând în aceeași direcție, cel mai eficient mod de a alege muzica este să vă îndreptați spre o muzică care nu este populară, la modă în acest moment în rândul elevilor. Muzica aleasă de Dvs. este menită să fie doar un fundal sonor; nu vă doriți ca elevii, în loc să se concentreze pe munca lor să cânte în timpul activității (nici măcar în gând). De asemenea, dacă ați încerca să alegeți o muzica populară în acel moment, este foarte probabil ca nu toți elevii să-și dorească să asculte muzica selectată de dvs., iar asta ar putea isca o dezbatere între elevi dacă un anumit artist sau o anumită melodie este sau nu bună. În schimb, alegeți ceva care este în afara preferințelor la modă. În acest caz elevii tăi se pot plânge cu toții de asta, dar cel puțin nu arăți o preferință pentru un gen popular; vei fi considerat ca fiind doar un adult cu gusturi penibile, dar de multe ori asta este exact ceea ce au nevoie.
  • Planificați alternative pentru elevii care sunt deranjați de fundalul muzical. Dacă primiți de la unii elevi un feedback că muzica le împiedică concentrarea, aveți grijă să puteți avea la îndemână opțiunea de a le oferi dopuri de urechi sau căști care anulează zgomotul exterior.

Sursa: https://www.cultofpedagogy.com/edutips/edutip10/

Muzica activează o zonă mai mare a cortexului, facilitând crearea de conexiuni noi între cunoștințele deja asimilate și noile cunoștințe, sau crearea de legături între noțiuni/ situații aparent disparate – stimulând creativitatea și înțelegerea mai profundă.

P.S. Dacă aveți nevoie de mai multe argumente, vă recomandăm un articol recent:

7 Beneficii ale ascultării muzicii ambientale în timp ce studiezi – 2022 Guide

https://butterflylabs.com/listening-ambient-radio-while-studying/

Muzica este cea mai bună cale de a te relaxa, de a procesa informația, de a înlătura stresul și de a te concentra asupra sarcinii pe care o ai de făcut. Mulți oameni au folosit posturile de radio care emit muzică, care să-i ajute în cele mai grele momente ale vieții lor. De-a lungul vieților noastre suntem confruntați cu sute de teste, examene parțiale și finale și toți se așteaptă să le trecem cu ușurință.”

Iată cele șapte beneficii ale ascultării muzicii în timp ce studiezi:

  1. Îmbunătățește concentrarea
  2. Timpul pare să treacă mai repede
  3. Ajută la procesarea informației
  4. Îmbunătățește memoria
  5. Ajută la relaxare
  6. Îneacă zgomotele din ambient care astfel nu te mai distrag
  7. Ajută la o mai bună vizualizare mentală

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.