Legăturile dintre mâncare, starea emoțională și creier. 2. Mic ghid pentru alimentația copiilor sau adulților care suferă de ADHD

Așa cum vedeți din titlu, astăzi vă oferim un alt mic fragment din cartea Dr. Uma NaidooFood-Mood Connection, Conexiunile dintre alimentație și starea de spirit, și anume partea care vorbește despre ADHD – tulburarea de deficit de atenție.

”Trăim într-o epocă în care atenția noastră se află sub asediu permanent. Notificările care bipăie pe telefoanele noastre, sporovăiala permanentă a platformelor sociale și afluxul de informații de la locul de muncă și din viețile noastre personale îngreunează concentrarea. Toate acestea pot garanta zile frustrante chiar și pentru persoanele cu un creier perfect sănătos. Când trebuie să gestionezi aceste întreruperi zilnice în timp ce suferi de ADHD, poți să te simți depășit și izolat.

Printre aspectele caracteristice ale ADHD-ului se numără dificultatea concentrării, hiperactivitatea și impulsivitatea, dar acestea se manifestă diferit, de la persoană la persoană. Pentru unii, învățarea este o provocare deosebită, în timp ce pentru alții, simptomele principale sunt instabilitatea emoțională, anxietatea și atitudinea contradictorie. ADHD este o tulburare din ce în ce mai des întâlnită – una din 25 de persoane primește acest diagnostic. De obicei debutează în copilărie (deși poate începe și mai târziu), dar persistă adesea ani de zile – 65% dintre persoanele la care ADHD a început să se manifeste în copilărie au simptome până la maturitate. ADHD îți poate afecta abilitatea de a funcționa – la școală/ la muncă, acasă și în viața socială.

Deși ADHD poate fi tratat cu medicamente sau psihoterapie, adesea este foarte rezistent la tratament. Din această cauză, intervențiile în dietă pot fi utilizate alături de celelalte tratamente. Unul dintre aspectele care diferențiază ADHD de alte tulburări este acela că adeseori este diagnosticat la copii și le poate cauza multe probleme. Același lucru este valabil și pentru alte două tulburări înrudite: tulburarea de procesare senzorială și tulburarea de spectru autist. Unul dintre motivele pentru care pot împărtăși cu voi această carte este experiența mea cu adulții. Totuși, beneficiile unei diete alcătuite din alimente integrale și sănătoase sunt valabile atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Elevă suferind de ADHD – tulburarea de deficit de atenție

ADHD-ul și intestinul

Când suferi de ADHD, legăturile dintre diferitele zone ale creierului sunt afectate, mai ales cele dintre cortexul pre-frontal, creierul ”care gândește” și corpus spiritum, partea creierului care gestionează comportamentele de recompensă. În plus, chimia creierului este afectată, mai ales nivelurile de dopamină, substanța chimică de ”recompensare” a creierului și noradrenalina, hormonul ”luptă sau fugi”.

Deși medicamentele utilizate pentru a îmbunătăți simptomele ADHD cresc în general nivelurile acestor două substanțe, descoperim acum că tratarea ADHD nu se rezumă la îmbunătățirea nivelurilor dopaminei și noradrenalinei, deoarece mai sunt implicați și alți compuși chimici, cum ar fi ABA (acidul gamma-aminobutiric) și serotonina și este evident că atenția este reglată printr-un echilibru delicat de factori.

Așadar, dacă ADHD este cauzat de dezechilibrul chimic din creier, ce rol joacă intestinul? Moleculele mai mari cum sunt dopamina și noradrenalina nu pot traversa bariera (de protecție) dintre sânge și creier, ceea ce înseamnă că rămân izolate în creier. Dar ele sunt făcute din molecule precursoare – componente de bază, care pot face asta. Și unde sunt produse aceste componente de bază? Ați ghicit, în intestin.

Bacteriile intestinale joacă un rol de bază în ADHD, ele sintetizând mulți din acești precursori chimici. Specii diferite de bacterii din intestin produc compuși chimici diferiți, ceea ce înseamnă că, dacă bacteriile intestinale se schimbă (ca efect al alimentației), echilibrul chimic al creierului poate fi afectat. Și, așa cum am văzut la alte tulburări, o reducere a diversității bacteriilor intestinale poate fi în mod deosebit problematică.”

”În afară de simptomele neurologice grave, ADHD-ul se manifestă și prin simptome fizice. În 2018, cercetările au descoperit la copiii care suferă de ADHD o incidență mai mare a două simptome gastrointestinale – constipația și flatulența și au corelat aceste disfuncții cu modificările din microbiom (colonia de bacterii din intestin, n.n.)

Lupta cu ADHD-ul necesită medicamente potrivite și un regim alimentar adecvat.”

Băiat în clasele primare care nu se poate concentra la lecții, jucându-se în timpul în care face temele.

Ghid de păcălire a ADHD-ului

Alimente de consumat:

  • Micul dejun: pentru cei care suferă de ADHD este important să înceapă ziua bine, așa că încearcă să începi ziua cu un smoothie făcut dintr-o cană de lapte de migdale (neîndulcit), 1 lingură de nuci, o doză de pulbere de proteine cu aromă de vanilie, 1 linguriță pudră de cacao naturală (nealcalinizată), 1 lingură fulgi de cocos, jumătate linguriță de miere și un sfert de avocado copt. Adulții pot adăuga și o linguriță de cafea bio instant.
  • Polifenoli care se găsesc în fructe de pădure, cireșe, vinete, ceapă, varză kale, cafea (adulții) și ceai verde
  • Cofeina – poate fi benefică pentru adulții cu ADHD (dar nu mai mult de 400 mg/zi – 4 cești medii de cafea)
  • Vitaminele C și B
  • Minerale: zinc, fier, potasiu și magneziu.

Alimente de evitat:

  • Gluten: dacă suferi de boala celiacă sau de o sensibilitate non-celiacă la gluten, evită toate produsele din grâu, cum sunt pâinea, pastele și multe băuturi alcoolice (ex. berea)
  • Lactatele: mai ales cele cu caseină A1 (lapte de vacă); bea și gătește cu produse lactate cu caseină A2 – lapte din nuci (ex. migdale), lapte de oaie și de capră.
  • Zahăr: deși zahărul este transformat pe nedrept în răufăcătorul care cauzează ADHD, oricum cel mai bine este să fie consumat în cantități limitate; evitați produsele de patiserie, bomboanele, băuturile carbogazoase și toate produsele îndulcite cu zahăr sau sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză
  • Coloranți alimentari și aditivi: dacă ADHD-ul nu reacționează la o dietă alimentară mai puțin strictă, puteți elimina aceste componente urmând fie dieta Feingold* fie pe cea cu puține alimente**.

* https://www.healthline.com/nutrition/feingold-diet#what-to-avoid

** https://doc.ro/dieta-si-sport/dieta-potrivita-pentru-adultii-si-copiii-cu-adhd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.