O călătorie virtuală prin țările lumii – lecții integrative

Ieri am văzut postat pe Facebook un exemplu minunat de lecție de istorie-geografie realizată de Doamna Profesoară Consuela Colțan. Iată comentariul care a însoțit fotografiile și filmele realizate în timpul lecției:

Popoare de astăzi: “Rușii”, “Sârbii”, “Bulgarii”, “Francezii”

Am aflat o mulțime de curiozități despre țările acestor popoare, despre tradițiile și sărbătorile lor, despre oamenii de seamă sau despre clădiri și monumente emblematice. Ne-am îmbrăcat similar portului lor, am încercat să vorbim în limba acestor popoare și am servit gustări tradiționale.”

Istoria nu este o simplă înșiruire de fapte și de evenimente, ea este o știință ce permite cunoașterea trecutului prin raportarea la prezent.” (Anca Daniela Hut)

Și, cum nouă ne-a plăcut acest exemplu, ne-am gândit să vă oferim un plan de lecție similar, dar adresat elevilor mai mari, propus de profesorul Nik Peachey în revista Education World. Nik Peachey are multe exemple de lecții similare în blogul său – Learning technology teacher development bloghttps://nikpeachey.blogspot.com/

Așa cum veți vedea este o lecție integrativă în care pot colabora profesorii de la limbile română și engleză, geografie și tehnologia IT.

Adolescentă examinând harta. Photo by Leah Kelley on Pexels.com

Plan de lecție – Creați o călătorie multimedia

Materii

  • Tehnologia educației
  • Arta limbajului – Limba română – Scriere creativă – Limba engleză (opțional, dacă sursele de informații sunt în limba engleză)
  • Studii sociale – Geografie
  • Tehnologie IT

Clasele

5 – 12 – nivel avansați (se poate adapta pentru toate clasele)

Scurtă descriere

Elevii călătoresc (virtual) spre altă țară, cercetând și alte locuri din drumul spre acea țară, apoi scriu o poveste fictivă despre aventura lor.

Obiectivele lecției

Elevii vor:

  • învăța despre alte țări
  • crea o povestire
  • Își vor dezvolta abilitățile de a crea proiecte multimedia, utilizând o serie de surse și unelte media.

Cuvinte cheie

Călătorie, sunete, peisaje, natură, cultură.

Planificarea călătoriei. Photo by Lara Jameson on Pexels.com

Materiale necesare

  • Acces la internet
  • Acces la computer, laptop sau tabletă/ smartphone pentru fiecare elev – preferabil (sau grup, în situația în care nu există suficiente echipamente IT))
  • Acces la site-ul British Library Soundshttps://sounds.bl.uk/ – World & traditional music
  • Spațiu pe hard-disc în computerul clasei pentru a găzdui materialele multimedia create de elevi.

Planul lecției

Explicați elevilor să ei urmează să plece într-o călătorie virtuală spre altă țară – orice țară a lumii – și cereți fiecărui elev să aleagă țara pe care ar dori să o viziteze. (pentru elevii care nu se pot decide, le puteți sugera o destinație sau îi puteți pune să închidă ochii și să arate cu degetul un loc pe un glob sau o hartă a lumii).

După ce toți elevii și-au ales destinația, puneți-i să studieze globul sau harta lumii și să-și planifice călătoria, de la locul în care se află în prezent către destinația finală, o călătorie care include cinci opriri pe drum. Elevii mai mari pot folosi Google maps care să-i ajute să planifice călătoria.

După ce fiecare elev și-a ales cele cinci opriri, pune-i să utilizeze biblioteca de sunete British Library Sounds ca să găsească sunete din acea țară aleasă de ei. Ei pot să caute sunete din natură, limbaj și dialecte, muzică tradițională etc. Aceste sunete pot fi incluse direct în povestirea lor fictivă.

Cei mai mari pot căuta informații despre țara țintă și locurile în care se vor opri pe drum și în Wikipedia.

Cere apoi elevilor să deschidă o nouă fereastră din browserul lor și să intre în baza de imagini flickr. Fiecare elev trebuie să caute și să descarce din flickr cele mai potrivite imagini pentru locurile pe care le vizitează.

https://www.flickr.com/

Pune-i pe elevi să asculte din nou sunetele selectate în timp ce caută imagini pentru povestirea lor multimedia. Și cere-le să-și ia notițe despre ce aud și ce le sugerează sunetele.

La final, cere elevilor să folosească informațiile, imaginile și notițele pentru a scrie o poveste despre călătoria lor. Ei pot face asta utilizând un procesor Word*, un format de blog sau de web site**.

* https://www.lifewire.com/free-online-word-processors-1356661

** https://wordpress.com/ sau https://www.wix.com/

Cu materialele strânse, poți începe să scrii povestea călătoriei imaginare.

Extensia activității

Elevii pot de asemenea să-și încarce povestea și imaginile într-un PowerPoint sau își pot înregistra audio povestirea utilizând voicethread***. În funcție de tipul de echipamente pe care le au la dispoziție, ei pot face asta direct.

https://voicethread.com/

Evaluarea

Notele elevilor trebuie să se bazeze pe nivelul lor de angajament în această activitate și pe calitatea produsului final – povestirea ilustrată.

Standardele Naționale

Științe
Clasele 9 – 12
NS.9-12.2 Physical Science –
NS.9-12.5 Science and Technology

https://www.educationworld.com/standards/national/science/9_12.shtml

Tehnologie
Clasele 5 – 12

NT.K-12.3 Technology Productivity tools

https://www.educationworld.com/standards/national/technology/k_12.shtml

Sursa planului de lecție – https://www.educationworld.com/a_tech/techlp/techlp062.shtml

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.