Ce au nevoie și ce vor copiii

V-am spus în diverse articole că învățarea în clasă ar trebui să plece de la interesul și pasiunile elevilor. Astăzi, Dr. Tisha Shipley vine să vă ajute cu câteva idei generale despre ceea ce au nevoie și vor copiii.

Dr. Tisha Shipley a predat în sistemul de educație timp de 17 ani – la grădiniță și pentru copii talentați din clasele primare și gimnaziu (între clasele a treia și a șasea). Mai târziu, Dr. Shipley a devenit directoarea unei școli elementare și schimbând apoi cariera, a devenit coach (”antrenor” pentru profesori) la Northwestern Oklahoma State University, Director al Programelor de pregătire pentru educatorii de grădiniță la University of Arkansas-Fort Smith, iar în prezent predă educația timpurie la Ashford University Este pasionată de domeniul educației timpurii și scrie articole pentru revista Education World pentru a-i ajuta pe profesori să câștige mai multă cunoaștere și idei despre cum îi pot angaja în învățare pe copii.

Copii în clasa pregătitoare. Un mediu clad și primitor.
Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Ca profesionist în domeniul educației timpurii, cred că ne întrebăm singuri cu toții – ce au cu adevărat nevoie copiii la școală? Ce vor cu adevărat copiii de la școală? Unii dintre voi vor argumenta spunând că nu pentru toții copiii aceste lucruri de care au nevoie și le vor pot fi aceleași. Dar există unele lucruri de care toți copiii au nevoie și pe care le vor. Deoarece am predat și, totodată am avut ocazia de a vedea stiluri de predare diferite și moduri diferite în care este condusă învățarea în clase, am învățat multe despre ce voiam și aveam nevoie să fac pentru că asta era ceea ce elevii aveau nevoie și voiau. Și iată aceste lucruri aici:

După ce profesorul predă, copiii lucrează în grup, în centre de învățare.
Photo by Pavel Danilyuk on Pexels.com

Copiii au nevoie/ vor:

  1. Un mediu cald și iubitor unde toată lumea este binevenită și unde se simt ”acasă”, în largul lor.
  2. Spații individuale unde copiii pot sta singuri, pot lucra singuri și să aibă un loc pentru lucrușoarele lor.
  3. O comunitate a clasei unde toți sunt apreciați. Când copiii au asta ei știu și simt că aparțin acelei comunități. Ei au propriile sarcini prin care contribuie și se ajută unii pe alții.
  4. Reguli și așteptări clare – copiii pot ajuta la crearea acestora, simțind astfel că au ajutat la construirea culturii clasei. Atunci când încalcă o regulă sau nu se ridică la înălțime se simt totuși bine, deoarece știu că ei au formulat acea regulă sau așteptare.
  5. Să aibă sarcini de care sunt responsabili și pe care trebuie să le facă zilnic pentru a ajuta la funcționarea comunității clasei.
  6. Au nevoie să fie responsabili pentru propriile acțiuni: ei vor să fie făcuți răspunzători atât pentru lucrurile pozitive cât și pentru cele negative care se întâmplă (într-o clasă bazată pe încercare și eroare).
  7. Un program zilnic: copiii vor să știe cum se va desfășura ziua. Copiii nu sunt atât de diferiți față de adulți (ridicați mâna dacă aveți o listă cu lucruri de făcut sau un program zilnic).
  8. Proceduri și tranziții: Copiii vor să știe care sunt limitele între care pot acționa și când se va întâmpla lucrul următor. Le place structura, ei o vor și au nevoie de ea.
  9. Timp pentru a învăța și reflecta: după ce profesorul predă, copiii au nevoie de timp pentru a merge într-un centru de învățare sau o arie a clasei pentru a lucra sau exersa, indiferent despre ce abilitate este vorba în lecție. Asta permite profesorului să facă diferențieri, de nivel și stiluri de învățare. De asemenea profesorii trebuie să monitorizeze acest timp și să chiar să evalueze învățarea (fără să pună note).
  10. Relațiile dintre părinte și profesor: atunci când copiii văd că familiile lor se strâng împreună și sunt de acord sau îl sprijină pe profesor, ei sunt mai dornici să asculte și se simt bine atunci când fac lucruri bune în comunitatea clasei.
  11. Să se simtă auziți și prețuiți: Copiii vor un profesor care să-i asculte și să ajungă să-i cunoască (nu numai după nume sau ”etichetă”). Cineva care să vină și la meciurile sau recitalurile lor, sau care le cumpără/ le face prăjiturele.
  12. Structură: copiii vor o clasă în care lucrurile merg ”unse”, în care programul zilei este respectat și în care știu la ce să se aștepte.
  13. Vor să arate și să spună – vor un loc unde să-și poată expune lucrările artistice, în care să poată spune despre lucrurile care li se întâmplă, un loc în care pot să aducă lucruri importante pentru ei pe care să le împărtășească cu comunitatea și un loc în care să se simtă liberi să împărtășească fotografii de acasă și despre familia lor.
Vor să arate și să spună. Photo by Anastasia Shuraeva on Pexels.com

Reflectați la cât de multe dintre aceste lucruri faceți deja. Ce ați putea adăuga din cele pe care nu le faceți? Copiii vor să vă facă pe plac, ei vor să știe la ce să se aștepte și, când voi le furnizați copiilor aceste lucruri și un mediu în care aceste lucruri funcționează, veți avea succes, iar pe ei îi veți ajuta să se dezvolte într-un mod potrivit și benefic.

Sursa: https://www.educationworld.com/blog/what-children-need-and-want

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.