O discuție cu Prof. Dwaine Reed despre importanța educației STEM

Da, știm, am mai scris de multe ori despre educația sau lecțiile STEM (ȘTIM), dar ascultând înregistrarea interviului realizat de Prof. John Spencer cu un promotor recunoscut al acestei educații în SUA, ne-am spus că nu strică să citiți și auziți și voi ce mesaje trimite el educatorilor – profesori și părinți, creatorilor de materiale educative și, totodată tuturor oamenilor din domeniile legate de științe care pot contribui la a-i atrage pe copii și tineri către aceste materii și meseriile din aceste domenii – medicină, chimie, biologie, matematică, IT, inginerie etc.

Prof. Dwaine Reed cântând

Interviu cu Prof. Dwaine Reed despre importanța educației STEM

Prof. John Spencer

Săptămâna trecută am avut onoarea de a-i lua un interviu profesorului Dwayne Reed (supranumit Mr. Reed) în care am vorbit despre importanța educației STEM. În acest interviu*, el ne-a împărtășit ideile principale despre scopul acestei educații STEM, câteva strategii specifice și primii pași pe care îi pot face educatorii și părinții.

De asemenea a prezentat inițiativa 3M – Știința acasă** (3M Science at Home), a mulțumit tuturor (companii și oameni) celor care au oferit resurse și s-au implicat voluntar în realizarea poveștilor și materialelor video de care poate dispune orice profesor sau familie sau copil din SUA pentru a experimenta cu materiale care se găsesc în orice gospodărie.

* https://spencerauthor.com/dwayne-reed-on-the-power-of-stem-education/#comment-133332

** https://www.3m.com/3M/en_US/gives-us/education/science-at-home/

Avem nevoie în societatea modernă de cât mai mulți tineri care să se dedice meseriilor
din domeniile STEM

Dar cine este Mr. Reed?

Mr. Reed este profesorul pe care orice copil și l-ar dori.

Este profesorul favorit al Americii, cel care predă cu ajutorul muzicii rap și este CEO – Chief Enthusiasm Officer (adică șef responsabil cu entuziasmul) la compania internațională TeachMrReed, care inspiră profesori din întreaga lume să facă învățarea să fie din nou amuzantă. Educator pasionat, scriitor prolific (recent a publicat și cartea pentru copii Simon B. Rhymin’***) și un vorbitor care știe să-și angajeze publicul, Reed a fost propulsat spre poziția de notorietate de un video muzical de succes intitulat ”Bine ai venit în clasa a patra” (Welcome to the Fourth Grade) – #1. De atunci el a fost invitat la numeroase programe TV – Good Morning America, World News Tonight, BBC News, The Jimmy Kimmel Live Show, și interviuri în presa națională – The Washington Post și Time Magazine.

*** https://www.goodreads.com/book/show/54424566-simon-b-rhymin

#1 https://m.youtube.com/watch?v=XBLcuGunRxUWelcome to the Fourth Grade

Video-ul lui devenind viral iar el cunoscut în mass-media. Mr. Reed a profitat de acest fenomen de ”viralizare” pentru a răspândi un mesaj de iubire, inspirație și împuternicire care a ajuns săptămânal la peste 100.000 de cititori, ascultători, fani și urmăritori ai canalelor de media socială. Organizează în fiecare lună (live sau virtual) seminarii și work-shop-uri interactive, vibrante la care participă sute de profesori și viitori profesori care experimentează încântarea de a preda, prin intermediul explicațiilor și poveștile captivante despre predarea în zona centrală a orașului Chicago.

Ca filantrop, Mr. Reed a încheiat parteneriate cu companii cunoscute cum sunt 3M, Old Navy, Arby’s și Abbott Laboratories pentru a celebra educatorii și pentru a crește conștientizarea publicului față de problemele tinerilor. Din fondurile colectate Mr. Reed susține multe organizații caritabile pentru tineri, programe after-school și organizații non-profit din domeniul educației dedicate învățării centrate pe elev și pe achizițiile academice.

Avem nevoie de echitate în educația STEM.

Pentru cei care nu pot asculta în totalitate sau înțelege interviul, iată câteva din ideile principale (nu este o traducere):

– Avem nevoie în societatea modernă de cât mai mulți tineri care să se dedice meseriilor din domeniile STEM – de la medici și chimiști la ingineri în toate domeniile, matematicieni și programatori. Și mai ales avem nevoie de oameni cu creativitate, de inventatori.

– Mulți dintre profesorii de la clasele elementare, în special cei care ajung să predea în zonele rurale sau comunitățile dezavantajate preferă să predea sau le place mai mult să predea cunoștințele legate de alfabetizare și literatură. Dar trebuie să fim cu toții conștienți că și științele au nevoie de povești frumoase. Profesorii de științe au nevoie de cei de literatură și ar fi bine ca aceștia să colaboreze.

– Copiii nu urăsc materii ca matematica, fizica, chimia. Ei urăsc acele povești artificiale și fără prea multă legătură cu lumea reală, prin care sunt prezentate problemele la aceste materii. Dacă prezinți cunoștințele și problemele la materiile legate de științe cu ajutorul unor povești interesante, poate amuzante, care le trezesc empatia, care le spun lucruri pe care ei nu le știu, care le trezesc curiozitatea sau imaginația atunci vor prinde drag de acea materie și vor învăța cu plăcere. Și spune-le întotdeauna motivul pentru care oamenii au căutat o idee, o informație, pentru care au inventat o mașinărie sau un program IT.

– Avem nevoie de echitate în educația STEM. Se știe de mult că geniile nu se nasc doar în orașe și în cartierele în care stau oameni cu venituri mari. Sau în țările avansate economic. Geniile se nasc și în mediul rural și în comunitățile dezavantajate sau în țările sărace. Și exemplele de astfel de tineri deosebiți sunt multe – tineri care au inventat o mulțime de lucruri utile sau au dezvoltat aplicații pe care deja le folosim. Ca societate, nu ne permitem să-i pierdem pe cei care nu au acum acces la resursele și educația de calitate STEM. De aceea fac un apel la toți profesorii, oamenii de știință din diferitele domenii, la cei din mass-media sau IT – să înceapă să colaboreze pentru a crea resurse (filme cu explicații și demonstrații cum sunt cele create pentru Știința acasă) care să poată fi accesate gratuit și de oriunde de profesori sau de familii și copii – care să-i ajute să învețe pe copii și tineri să învețe independent și într-un mod atrăgător.

– Ce alte abilități se dezvoltă prin intermediul educației STEM? Copiii învață să le placă provocările; le dezvoltă curiozitatea și un alt mod de a privi lumea din jur; sunt mai bine informați; își pot dezvolta pasiunile; o educație STEM bine făcută îi ajută să ”conecteze punctele”, să înțeleagă cum s-a dezvoltat lumea din jurul lor, inclusiv în ce privește digitalizarea.

Prin intermediul educației STEM copiii învață să le placă provocările,
le dezvoltă curiozitatea și un alt mod de a privi lumea din jur,
sunt mai bine informați, își pot dezvolta pasiunile…

Sfaturi pentru profesori

– Începe prin a face știința credibilă, autentică, interesantă, amuzantă, semnificativă pentru copiii din clasa ta.

– Trezește-le curiozitatea pentru ceva ce nu știu încă

– Spune-le motivul pentru care oamenii au căutat și descoperit ceva, au inventat ceva, au creat o mașinărie sau au scris un cod.

Doar simplul fapt că stai alături de copilul tău, că încerci alături de el să faci un experiment,
faptul că te interesează ce face și ești alături de el îl va motiva să învețe.

Sfaturi pentru părinții

Chiar dacă nu ați învățat la școală prea multe despre științe, doar simplul fapt că stai alături de copilul tău, că încerci alături de el să faci unul în experimentele demonstrate în filmele video, că-ți murdărești poate mâinile – chiar dacă nu-ți reușește, chiar dacă amândoi greșiți ceva, faptul că te interesează ce face și ești alături de el are un efect extraordinar pentru copilul tău, pe termen lung. Asta îl va motiva să învețe mai mult și să persevereze.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.