Conexiunea dintre angajament și energie

La mulți ani! de ziua României.

Îi felicităm pe toți profesorii pentru frumoasele proiecte pe care le-au făcut cu elevii lor pentru a celebra această zi specială și sperăm că ați avut cu toții ocazia să vă odihniți și să vă refaceți puțin în aceste câteva zile libere.

Activități de Ziua Națională a României, Liceul Cervantes București

Dar, cum nu aveți prea des această ocazie, poate că pe termen lung vă vor fi de folos ideile prezentate de A.J. Juliani în articolul de mai jos.

___________ *** ___________

Farfuriile noastre sunt pline (expresie care se referă la programul zilnic de lucru).

Și, când cineva (incluzându-ne și pe noi) adaugă ceva în plus în ”farfuria” noastră, deseori păstrăm toate celelalte lucruri care erau deja îngrămădite pe acea farfurie.

Și devine imposibil să faci față tuturor responsabilităților, dar chiar și mai important încă, asta ne răpește energia de care avem nevoie să realizăm toate lucrurile pe care avem nevoie să le facem într-o zi.

Iar acest ciclu se repetă și chiar din ce în ce mai multe lucruri sunt adăugate pe farfuria noastră (la ce avem de făcut), iar energia noastră se diminuează continuu.

Elevi lipsiți de energie și interes

Căutând o îndrumare despre cum am putea face față acestei realități, am citit recent cartea scrisă de Tony Schwartz și Jim LoehrPuterea angajamentului deplin: Cheia performanței înalte și a refacerii personale este cum îți administrezi energia, nu timpul (The Power of Full Engagement: Managing Energy, Not Time, is the Key to High Performance and Personal Renewal). Autorii argumentează faptul că angajamentul este legat direct de nivelurile noastre de energie. Acea energie (și nu timpul) contribuie la faptul că putem avea, sau nu un nivel înalt de atenție și implicare.

Cartea se bazează pe Cele patru principii de management pentru implicarea deplină – și pe beneficiile angajamentului deplin care au impact asupra performanței noastre, fie la locul de muncă sau ca elev în clasă, sau asupra ta ca individ atunci când ești un antreprenor sau un creator:

Principiul 1: Angajamentul deplin se bazează pe cele patru surse de energie asociate, dar separate: energia fizică, emoțională, mentală și spirituală.

Ființele umane sunt sisteme de energie complexe, iar angajamentul deplin nu este uni-dimensional. Energia care pulsează prin noi este atât fizică cât și emoțională, mentală și spirituală. Toate cele patru dinamici ale acestor energii sunt decisive, nici una nu este suficiente de una singură și fiecare o influențează profund pe cealaltă. Pentru a avea cele mai bune performanțe trebuie să administrezi cu pricepere fiecare dintre aceste dimensiuni interconectate ale energiei. Extrage oricare dintre acestea din ecuație și capacitatea noastră de a ne aprinde total talentul sau abilitățile va fi diminuată, cam în același mod în care se diminuează forța unui motor atunci când unul din cilindri nu funcționează.

Principiul 2: Din cauză că se diminuează capacitatea de energie atât din cauza suprasolicitării cât și din cauza insuficientei solicitări, trebuie să echilibrăm balanța cheltuirii de energie cu refaceri intermitente ale energiei.

Ne gândim rareori la câtă energie cheltuim, deoarece considerăm că energia de care dispunem este nelimitată, un lucru pe care-l luăm de bun… Dar cele mai bogate, fericite și productive vieți sunt caracterizate de abilitatea acelor oameni de a se angaja deplin în sarcina pe care o au de îndeplinit la un moment dat, dar și de a se dezangaja periodic și a căuta să se refacă. În schimb, mulți dintre noi ne trăim viețile ca și cum am alerga la un maraton nesfârșit, forțându-ne mult dincolo de un nivel sănătos de extenuare… Și noi de asemenea trebuie să învățăm să ne trăim viețile ca pe o serie de sprinturi – să ne angajăm pe deplin pentru perioade date de timp și apoi să ne dezangajăm total și să căutăm să ne refacem energiile, înainte de a sări înapoi în bătălia de a face față indiferent cărei provocări cu care ne confruntăm.

Elevi atenți și interesați de ceea ce învață

Principiul 3: Pentru a ne construi o mai mare capacitate de efort, trebuie să ne împingem limitele dincolo de normal, exersând în același fel în care o fac atleții de elită.

Stresul nu este inamicul vieților noastre. În mod paradoxal, este o cheie pentru a crește. Pentru a ne construi forța într-un mușchi trebuie să-l stresăm sistematic, cheltuind energie dincolo de limitele normale… Și noi ne construim capacitatea emoțională, mentală și spirituală exact în același mod în care ne construim capacitatea fizică.

Principiul 4: Cheia pentru angajamentul deplin și o performanță înaltă susținută sunt ritualurile de energie pozitivă – rutine foarte specifice pentru administrarea energiei.

Schimbarea este dificilă. Noi suntem creaturi care funcționăm pe baza obiceiurilor. Majoritatea lucrurilor pe care le facem sunt automate și necontrolate de mintea/ gândirea conștientă. Ceea ce am făcut ieri probabil că vom face și astăzi. Problema cu eforturile depuse pentru a schimba ceva este aceea că efortul conștient nu poate fi susținut pentru lungi perioade de timp. Voința și disciplina sunt resurse mult mai limitate decât realizăm. Dacă ar trebui să te gândești la ceva de fiecare dată când faci acel lucru, probabilitatea este că nu vei putea continua să-l faci pentru mult timp. De aceea suntem atrași ca de un magnet de acel status quo.

Asta ni se aplică în calitate atât de profesori cât și de lideri sau părinți. Dar se aplică de asemenea și elevilor. Mulți sunt blocați stând într-o clasă (sau în fața unui ecran într-o sesiune de Zoom) pentru multe ore, într-o perioadă în care energia lor este concentrată în alte arii ale vieții (ex. creștere, digestie etc.).

Ești pregătit să acorzi întreaga ta atenție procesului de învățare?

Pentru a lua rapid pulsul situației, unde vă aflați (și unde s-ar putea afla elevii voștri) în ce privește angajamentul deplin, răspundeți la aceste patru întrebări:

  1. Ești pregătit fizic și emoțional să acorzi întreaga ta atenție și implicare procesului de învățare?
  2. Nivelul tău de energie este constituit în mod consecvent dintr-o serie de culmi și scăderi, sau poți păstra un nivel constant pentru a rămâne angajat?
  3. Te gândești la procesul de învățare ca la un antrenament de atletism? Cum crezi că ar putea schimba această mentalitate nivelurile tale de energie?
  4. Tu ai (sau clasa ta are) ritualuri pozitive sau obiceiuri care conduc la o energie și un angajament sustenabil?

Energia poate fi cheltuită foarte repede dar este atât de importantă pentru procesul de învățare. De fapt este legată direct de munca recentă a lui Phil Schechty și de inițiativa lui – Center of Engagement*, despre care vom vorbi în continuare.

* https://www.schlechtycenter.org/learn-with-us

https://m.youtube.com/watch?v=256hluHbp2oSchlechty’s Levels of Engagement – John Spencer

Curiozitate… Bucuria de a învăța

Conexiunea dintre energie și angajament

Munca lui Schlechty legată de angajament a rezultat într-un cadru simplu de utilizat de către educatori, care aduce cea mai mare lumină în domeniul nivelurilor de angajament. Ceea ce eu găsesc fascinant la nivelurile lui de angajament este că am putut vedea singur în clasa mea cum se manifestă tendința spre conformare și nu spre angajament. Și am văzut asta în mod special atunci când energia unui adult și a unui elev se află într-un punct scăzut și este extrem de dificil să atingi un nivel înalt de atenție și angajament.

Pe când eram un proaspăt profesor îmi petreceam zilele încercând să mă conformez. Și majoritatea dintre noi am fost învățați să gândim că conformitatea este ceva bun. Și am văzut asta și în viețile elevilor noștri. Am văzut asta și în viețile personale. Am văzut asta ca angajați. Conformitatea este aproape întotdeauna răsplătită.

Deoarece este atât de ușor să te conformezi, ea este ușor de predat și ușor de răsplătit. Dar când lucrăm ca să obținem conformarea, nu ne apropiem nici pe departe de un angajament deplin.

Ceea ce a explicat atât de bine Schlechty este diferența între conformitate și angajament. În cadrul lui cu niveluri de angajament, cei doi factori care dictează dacă un elev se conformează sau este angajat sunt atenția și implicarea.

Cum să-i motivezi pe elevi să citească

Într-un alt articol pe care l-am scris am spus așa:

Pentru un anumit motiv, conexiunea dintre managementul clasei și angajamentul elevilor nu a constituit un subiect al discuțiilor din cadrul pregătirii mele ca profesor sau chiar al formărilor profesionale ca proaspăt profesor. Pare că această pregătire a omis partea care spune că ”o clasă bine condusă” nu înseamnă neapărat și că elevii învață și că o clasă poate fi foarte ușor de condus atunci când elevii sunt angajați.

Elevii dintr-un mediu de învățare angajat au o atenție mare și sunt foarte implicați din cauza motivației lor intrinseci și dorinței de a învăța activ, de a crea și de a contribui la experiență.

Elevii care se conformează în mod strategic sau ritualic pot avea niveluri ridicate de atenție și implicare. Dar atenția și implicarea lor a fost forțată de factori extrinseci (note, recompense, testul de mâine etc.) Aș argumenta aici că ei au nevoie de mai multă ENERGIE pentru a atinge un nivel înalt de atenție și implicare.

Și asta nu se întâmplă doar în cazul elevilor, dar și cu profesorii, cu liderii de școli, asistenții, cu părinții și oricine altcineva este implicat în procesul de învățare.

Dacă citești aceste lucruri, există șansa ca tu (ca și mine) să te chinui să faci față chiar și unei singure zile.

Cu toții ne dorim să stârnim entuziasmul elevilor pentru învățare și să-i ajutăm să aibă suficientă energie pentru acest proces.

Există multe lucruri care sunt în afara controlului nostru. Multe dintre circumstanțe sunt în afara sferei noastre de influență.

Ne putem concentra doar pe ceea ce putem noi controla și influența și a felului în care lucrurile care scapă de controlul și influența noastră au impact asupra energiei noastre, dar și asupra energiei celor din jurul nostru.

Dacă ești membru al comunității de părinți sau ești membru în consiliul școlii, gândește-te cum poți lua decizii care să-ți reîmprospăteze energia în loc să ți-o fure.

Dacă ești directorul/ administratorul școlii gândește-te cum ai putea atenua stresul ne-necesar care are impact asupra energiei și implicării personalului din școala ta.

Dacă ești profesor, gândește-te la căi pentru a crește energia (a ta și a elevilor) și, deseori angajamentul va urma această creștere.

Farfuriile noastre sunt pline.

Cuvântul cel mai important de aici este ”noastre”. E vorba despre noi toți.

Avem nevoie chiar acum de empatie pentru ceilalți și de bunăvoință pentru noi înșine. În acest moment nu există altă opțiune în afară de a fi înțelegători unii cu alții.

Sursa: https://www.ajjuliani.com/blog/engagement-energy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.