Citind acest articol mi-am adus aminte cât de mult m-au ajutat pe mine – o fetiță timidă și o persoană introvertită – să-mi controlez stresul și propriile emoții, lucrurile pe care le-am învățat în școală despre conștientizarea și controlul propriei respirații și a tuturor părților corpului în timp ce cânți la un instrument sau când te pregătești pentru un examen sau o apariție pe scenă și, mai târziu cât de mult m-au ajutat exercițiile de yoga să devin un adult plin de curaj, cu o voce puternică, sau lucrurile pe care le-am învățat de la draga noastră profesoară de la cursul de formator, Florentina Iusco despre ”ancorarea” imaginară la energia Pământului atunci când te pregătești să vorbești în fața unui public numeros. Așa că vă recomand cu căldură să nu treceți cu ușurință peste sfaturile din articolul de mai jos, scris în Edutopia de Maurice J. Elias, Profesor de psihologie și Director al Rutgers Social-Emotional and Character Development Lab. și Rutgers Collaborative Center for Community-Based Research and Service.

cu o clasă de micuți zvăpăiați
Toată lumea dintr-o clasă beneficiază atunci când pe parcursul zilei există oportunități de a reflecta și a se pregăti pentru învățare.
Nu este un lucru nou că activitățile legate de tehnicile de meditație (mindfulness) au valoare în școli. Prin cercetările sale, scriitorul și omul de știință Jon Kabat-Zin* a ajutat la legitimarea acestui concept, dar legăturile lui timpurii cu meditația au constituit pentru unii un fanion roșu și au împiedicat ca recomandările lui să prindă și să fie urmate. Cu toate acestea în acest moment, când impactul negativ al stresului asupra învățării este destul de bine înțeles și când pandemia, împreună cu inechitățile rasiale și economice au ridicat nivelul de stres în școlile de pretutindeni, practicile de meditație se bucură de un reviriment.
* https://www.mindfulnesscds.com/pages/about-the-author
Am avut oportunitatea să văd în școli multe din aceste practici de meditație puse în practică și, de asemenea să stau de vorbă cu un număr de profesori care predau aceste practici. Dintre aceste practici am identificat opt activități care sunt relativ ușor de implementat în clase și în școli. Cu puțin exercițiu, acestea pot deveni o parte a uneltelor pedagogice ale oricărui educator.
Deschideri pline de grijă
1. Liniște 60: Începe ora punându-i pe elevi să stea în liniște 60 de secunde pentru a se pregăti/ a-și pregăti mintea să învețe. Ai putea adăuga la asta concentrarea pe un anumit sunet din clasă, pe o imagine pe care o propui (ex. un punct pe o bucată de hârtie, o imagine abstractă pe care o proiectezi pe un ecran), sau doar pe propria lor respirație. Cu cei mici din clasele elementare, poți începe cu 15 secunde, crescând apoi timpul treptat. Cu elevii din clasele gimnaziale începeți cu 20-30 de secunde.
2. Ascultare concentrată: Sună un clopoțel, utilizează clopoței de vânt sau folosește un alt obiect care produce un sunet prelung. Cere elevilor să asculte și să ridice mâna când nu mai aud sunetul. După ce toți sunt de acord că sunetul nu se mai aude, cere elevilor să stea în tăcere un minut și, când timpul s-a terminat, întreabă-i ce au auzit în acel minut.
3. Un minut pentru bine: Începe ora punându-i pe elevi să reflecteze timp de un minut la ceva care a mers bine sau la ceva pentru care sunt recunoscători. După acel minut ei pot să comunice la ce s-au gândit – în scris, comunicând verbal în perechi, în grupuri mici sau mai mari. Grupurile mari funcționează cel mai bine pentru elevii din clasele mici.
4. Conversațiile de dimineață ale clasei: Pentru a-i ajuta pe elevii de gimnaziu sau liceu să interacționeze cu colegii de clasă într-un mod încurajator, începe ziua cu un citat care poate stimula scurte conversații. Exemple de astfel de conversații puteți găsi aici**:
** https://resources.corwin.com/morningclassroomconversations
Pe moment
5. Trei respirații: La intervale regulate, pune-i pe elevii tăi să respire profund de trei ori, cum ar fi la schimbarea orelor și ori de câte ori apar sentimente puternice de anxietate. Profesorii ar trebui să-i instruiască pe elevi să folosească această tehnică de respirație și să creeze semnale vizuale de reamintire și comandă pentru ca elevii să facă asta. Această tehnică este bună și pentru personalul școlii, așa cum mi-a spus profesoara de mindfulness Danielle Nuhfer, care a strâns în cartea ei – The Path of the Mindful Teacher *** (Calea profesorului conștient), o serie de tehnici:
“Partea cea mai grozavă relativ la tehnica Trei respirații este faptul că profesorul ar împărtăși cu elevii lui un lucru pe care-l practică și ea/ el. Elevii mei știau că eu fac o pauză, îmi pun mâinile în dreptul inimii, spun clasei că am nevoie de un moment și apoi respir profund de trei ori. Aceasta este o modalitate grozavă prin care poți demonstra cum îți stăpânești propriile emoții. Când elevii sunt martori la modul în care profesorul depășește o situație stresantă într-un mod care demonstrează conștientizare și prezență, ei își pot aminti să facă asta și singuri. Câteodată acest rol de a demonstra poate avea un impact chiar mai mare decât predarea unei lecții despre stăpânirea emoțiilor.”
*** https://us.johncattbookshop.com/collections/frontpage/products/the-path-of-the-mindful-teacher-how-to-choose-calm-over-chaos-and-serenity-over-stress-one-step-at-a-time – Calea profesorului conștient – Cum să alegi calmul în locul haosului și serenitatea în locul stresului, pas cu pas
6. Scanarea corpului: Toți educatorii beneficiază atunci când învață să se concentreze asupra mesajelor pe care le primesc de la corpul lor. Asigură-te că îți simți corpul centrat pe ambele picioare în timp ce predai sau te întâlnești cu elevii sau colegii. Remarcă momentele în care simți tensiune sau atunci când respiri superficial sau cu greutate și utilizează cele trei respirații profunde (sau mai multe!), care să te ajute să te eliberezi de tensiune. Nu ezita să-i lași să știe pe elevi sau pe colegi că ai nevoie de câteva secunde să-ți tragi sufletul respirând.
7. Rostește-ți Mantra: Dezvoltă-ți o propoziție care te ajută să te concentrezi și să păstrezi perspectiva. Repet-o frecvent – atunci când te confrunți cu piedici dar și când lucrurile merg bine. Pune această propoziție scrisă într-un loc în care o poți vedea cu ușurință, deoarece atunci când emoțiile sunt puternice, putem pierde din vedere valorile pe care le prețuim cel mai mult. Iată câteva exemple de mantre:
- “Îi pregătesc pe toți acești elevi pentru un viitor necunoscut.”
- “Vreau ca toți elevii să se bucure de o stare de bine, de fericire și pace.”
- “Obiectivul meu este să-i pregătesc pe elevi pentru încercările vieții – nu doar pentru o viață de încercări (teste).”
Încheierea zilei
8. Reflecții de încheiere: Sunt mulți cei care au elogiat valoarea reflecției, de la Sir John Templeton, fondatorul organizației cu același nume (#1) orientată spre construirea caracterului, la modelul Clasei responsive (Responsive Classroom – #2) axat pe învățarea socio-emoțională (SEL). La acest grup se adaugă și experți în mindfulnes, cum este Nuhfer.
#1 https://www.templeton.org/about/sir-john
#2 https://www.responsiveclassroom.org/
Mai jos sunt cinci dintre frazele ei favorite pentru încheierea zilei, plus două ale mele:
- Astăzi am învățat ceva….
- Sunt curios să aflu despre….
- Abia aștept ziua de mâine deoarece…
- Ceva ce voi face (în continuare, astăzi mai târziu, în acest weekend, înainte de sfârșitul weekend-ului etc.)….
- Mai am încă o întrebare de lămurit…
- M-am simțit cel mai bine astăzi când…
- Ceva pentru care sunt recunoscător astăzi / îl apreciez este…
Majoritatea profesorilor încep ca profesori care utilizează tehnici de meditație; trecând la a deveni apoi ”profesori conștienți ” – ceea ce Nuhfer descrie ca fiind un profesor care ”acționează în fiecare moment fiind conștient de ce se întâmplă în acel moment,” – exersează tehnici multiple, citește literatură de specialitate relevantă, este conștient de prejudecățile implicite și este parte a unei comunități de profesori similari, care se ajută unii pe alții să se perfecționeze.
Sursa: https://www.edutopia.org/article/8-activities-students-and-teachers-create-mindful-classroom?