Lecțiile de geografie pot face o mare diferență în ceea ce privește cunoașterea de către elevi a lumii în care trăim. Și asta deoarece geografia este în sine o materie interdisciplinară. În lecția de mai jos, propusă de profesorul Gary Hopkins și publicată în Education World – într-o serie de cinci lecții cu tema geografie, elevii voștri pot învăța interdisciplinar, la cunoștințele despre geografie adăugându-se cele de istorie, cultură, arta limbajului, ceva matematică și IT.
Alimentele din Lumea nouă (America) și Lumea veche (Europa)
Materii
- Arte & Umanitate
– Arta limbajului - Tehnologia educației
- Științe
– Agricultură - Studii sociale
– Economie
– Geografie
– Istorie
– Istoria lumii
– Regiuni & /Culturi
Nivelul de clasă
- Grădiniță – clasele 1-2
- Clasele 3-5
- Clasele 6-8
- Clasele 9-12
- Studii avansate
Scurtă descriere a lecției
Elevii cercetează modul în care exploratorii care au descoperit Lumea nouă (America), au adus acasă comori care au inclus noi plante, alimente și condimente, care au contribuit la schimbarea agriculturii și dietei locuitorilor din Lumea veche (Europa). Și cum au schimbat coloniștii europeni, stabiliți în noile teritorii descoperite, agricultura și dieta locuitorilor din Lumea Nouă.
Obiectivele lecției
Elevii vor:
- Învăța despre schimbările care au apărut în Lumea Nouă și Lumea veche ca urmare a primelor explorări peste Oceanul Atlantic.
- Vor utiliza cărți din bibliotecă și surse Internet pentru a cerceta care este originea alimentelor (elevii mai mari – gimnaziu, liceu).
- Vor crea un panou cu o hartă care să ilustreze noile alimente care au fost adoptate pe cele două continente ca rezultat al explorărilor și colonizării.
Cuvinte cheie
Cristofor Columb, exploratori, Lumea nouă, Lumea veche, caravele, origine, hrană, plante, hartă, coloniști, culturi, cronologie, produse, consumatori, competențe media.
Materiale necesare:
- Acces la cărți/ bibliotecă sau la internet (elevii mai mari)
- Harta lumii (doar conturul) – căutați o astfel de hartă pe folie transparentă în format mai mic, utilizând la clasă apoi un proiector pentru a proiecta o hartă mai mare pe o foaie mare de hârtie albă/ perete alb/ tabla albă.
- Reviste ilustrate de istorie sau geografie cu tema explorării Americii sau cu fotografii de alimente (opțional)
Planul de lecție
Primii exploratori ai Americii au putut vedea lucruri pe care nimeni înaintea lor nu le mai văzuse. În afara oamenilor și animalelor neobișnuite, ei au putut gusta mâncăruri necunoscute în Lumea veche. În această lecție ai putea pune pe avizierul sau peretele clasei o hartă a continentelor lumii. Pune-i pe elevi să utilizeze apoi cărți din bibliotecă sau resurse Internet (din cele sugerate mai jos) pentru a cerceta ce lucruri comestibile – plante, fructe, cereale – au văzut exploratorii pentru prima dată în Lumea nouă. Pe harta afișată în clasă, pune-i apoi să deseneze o săgeată care pleacă din Lumea nouă (America) către Lumea veche (Europa, Asia Africa) și să lipească în jurul acestei săgeți imagini (decupate din reviste, tip clip-art sau desene făcute de elevi) cu produsele comestibile aduse din Lumea nouă.
După primele călătorii de explorare au urmat valurile de colonizatori ai ținuturilor nou descoperite. Și curând, aceștia au introdus în Lumea nouă plante și mâncăruri din Lumea veche. Cere elevilor să afle care au fost primele plante, fructe, cereale, animale etc. pe care le-au dus coloniștii în America. Apoi trasați o a doua săgeată, dinspre Lumea veche spre Lumea nouă și așezați în jurul săgeții imagini sau desene cu aceste lucruri duse în Lumea nouă.
Cum să adaptați lecția pentru elevii mai mici
Elevii mai mici nu vor avea abilitatea de a cerceta care sunt alimentele care sunt originare din Lumea veche sau Lumea nouă. Poți adapta lecția spunându-le tu despre unele din alimentele pe care le găsești în Lista cu alimente de mai jos. Apoi pune-i pe elevi să strângă imagini ale acestor alimente sau să le deseneze pentru a le pune pe harta de pe perete.
Resurse
Pe lângă resursele de la bibliotecă, atunci când cercetează originea geografică a unor alimente, elevii pot utiliza următoarele site-uri Internet:
- Curry, Spice, and All Things Nice: Food Origins
- The Food Timeline – https://www.foodtimeline.org/
- Native Foods of the Americas – https://www.lds-mormon.com/nativefoods.shtml/
- A Harvest Gathered: Food in the New World – https://www.brown.edu/Administration/News_Bureau/1997-98/97-034.html
- We Are What We Eat Timeline (Notă: Această resursă este o arhivă; pagina originală nu mai este live și nici adusă la zi) – https://web.archive.org/web/20050209235828/http://www.hup.harvard.edu/features/gabwea/timeline.html
Lista alimentelor. Cercetarea noastră a descoperit alimentele din Lumea veche și Lumea nouă pe care vi le prezentăm mai jos. Elevii voștri ar putea descoperi singuri multe dintre acestea, pe care să le adauge pe hartă. Veți remarca că multe alimente apar pe ambele liste – cum ar fi fasolea, de exemplu. În cercetarea noastră noi am descoperit surse care indicau ceapa ca fiind originară în Lumea veche. Elevii ar putea crea și un semn de întrebare special pe care să-l pună lângă orice aliment pentru care au găsit surse contradictorii.
Notă: The Food Timeline – Cronologia alimentelor este o resursă care documentează multe din alimentele Lumii vechi. Dar această resursă prezintă și multe contradicții. De exemplu:
- Multe surse stabilesc că originea roșiilor este Lumea nouă; Cronologia alimentelor indică faptul că roșiile au fost introduse în lumea nouă în 1781.
- Cronologia alimentelor indică faptul că zmeura și căpșunile se găseau în Europa în Sec. I; alte surse le identifică ca fiind originare din Lumea nouă.
Alimentele care-și au originea în Lumea nouă: anghinarea, avocado, fasolea (varietățile kidney și lima), nucul negru, coacăzele, cacaua/ ciocolata, caju, maniocul, castanele comestibile, porumbul, merișoarele, afinele, tărtăcuțele, nucile hickory, ceapa, papaya, alunele, nucile pecan, ardeii grași și ardeii iuți, ananasul, prunele, dovlecii, zmeura, căpșunile, dovleceii, floarea soarelui, cartofii dulci, tutunul, curcanii, vanilia, cireșele sălbatice (negre), orezul sălbatic.
Alimentele care-și au originea în Lumea veche: merele, bananele, fasolea (unele varietăți), sfecla, broccoli, morcovii, boii, conopida, țelina, brânza, cireșele, găinile, năutul, scorțișoara, cafeaua, vacile, castraveții, vinetele, usturoiul, ghimbirul, strugurii, mierea (albinele de miere), lămâile, salata, mango, ovăzul, bamele, măslinele, ceapa, portocalele, caisele, perele, mazărea, pastele, porcii, ridichile, orezul, oile, spanacul, ceaiul, pepenii verzi, grâul, ignamele (napii).
Activități suplimentare
- Conexiunea casă-școală. Pune-i pe elevi și părinții lor să caute în cămara de acasă; Cere fiecărui elev să aducă la școală două alimente care pot fi găsite într-un anumit loc (în altă țară/ continent dacă se poate, dacă nu, din România). Etichetele acestor alimente vor fi suficiente, în mod special dacă produsele sunt în pachete din care se pot desface etichetele. Plasați aceste etichete pe harta lumii; utilizați sfoară pentru a conecta fiecare etichetă cu locul de origine de pe hartă.
- Cunoștințe media. Deoarece elevii vor căuta în surse multiple, pune-i să facă o listă a surselor pentru informațiile pe care le-au găsit despre fiecare aliment. Pune-i să plaseze un asterisc sau un semn de verificare lângă aliment ori de câte ori în găsesc într-o sursă diferită. Dacă elevii găsesc un aliment în surse multiple, ei pot considera informația ”verificată”, Acele alimente pe care le-au găsit într- singură sursă pot cere o cercetare suplimentară pentru verificare.
Evaluare
Invită-i pe elevi să fie de acord sau nu cu următoarea afirmație:
– Primii exploratori au fost surprinși de multe dintre alimentele pe care le-au văzut în Lumea nouă.
Pune-i pe elevi să scrie un paragraf care să le susțină opinia.
Standardele naționale (SUA) utilizate în această lecție:
Arta limbajului: Limba (engleză)
Clasele K – 12
NL-ENG.K-12.2 – Să citești pentru a înțelege
NL-ENG.K-12.8 – Dezvoltarea abilităților de cercetare
NL-ENG.K-12.9 – Înțelegerea multi-culturalității
NL-ENG.K-12.12 – Aplicarea abilităților de limbaj
Științe sociale: Economie
Clasele K – 4
NSS-EC.K-4.1 – Resurse productive
NSS-EC.K-4.6 – Câștigul în comerț
Clasele 5 – 8
NSS-EC.5-8.1 – Resurse productive
NSS-EC.5-8.6 – Câștigul în comerț
Clasele 9 – 12
NSS-EC.9-12.1 – Resurse productive
NSS-EC.9-12.6 – Câștigul în comerț
Științe: Geografia
Clasele K – 12
NSS-G.K-12.1 – Lumea în termeni spațiali
NSS-G.K-12.2 – Locuri și regiuni
Științe sociale: Istorie / Istoria Americii
Clasele K – 4
NSS-USH.K-4.1 – Trăind și lucrând împreună în familii și comunități, acum și în trecut
NSS-USH.K-4.3 – Istoria SUA: Principii democratice și valori și oameni din diferite culturi care au contribuit la moștenirea culturală, economică și politică
NSS-USH.K-4.4 – Istoria oamenilor și culturilor din jurul lumii
Clasele 5 – 12
NSS-USH.5-12.1 – Era 1: Întâlnirea celor trei lumi (de la începuturi până în 1620)
NSS-USH.5-12.2 – Era 2: Colonizarea și așezările (1585-1763)
NSS-WH.5-12.6 – Expansiunea globală – 1450-1770
Tehnologie IT
Clasele K – 12
NT.K-12.1 – Operațiuni și concepte de bază Basic
NT.K-12.5 – Unelte de cercetare în tehnologia IT
Sursa planului de lecție: https://www.educationworld.com/a_lesson/03/lp325-03.shtml
P.S. Punteți găsi multe alte lanuri similare de geografie, resurse și idei în Education World’s Geography Center – https://www.educationworld.com/standards/national/soc_sci/geography/k_12.shtml