Cum să construiești suportul emoțional pentru profesori

Așa cum spuneam în articolul trecut, nu numai noii profesori vor avea nevoie în acest an de suport pentru a putea să-și facă bine treaba, toți profesorii vor avea nevoie de suport, de cele mai bune condiții pe care le poate asigura școala și sistemul de educație. Cu noile forme de virus la care sunt sensibili și copiii, profesorii vor fi precum medicii și cadrele medicale la începutul și în tot timpul pandemiei – se vor afla în prima linie, expuși, stresați, trebuind să facă față unui număr și mai mare de provocări decât în anii trecuți – iar refuzul guvernului de a le acorda măririle salariale cuvenite adaugă încă un nivel de stres și nemulțumire – absolut firească. În aceste condiții, directorii de școli, inspectoratele și ministerul ar trebui să se dea peste cap să asigure profesorilor condiții optime de desfășurare a activității de predare, dar și un suport emoțional suplimentar.

Aceasta este și tema articolului de mai jos, scris de profesoara Kyndal Easter în Edutopia. Kyndal a absolvit Facultatea de Comunicare la Universitatea Carolina de Sud și apoi un master în educația timpurie. Ea și-a petrecut majoritatea carierei de profesor în grădinițe din comunități dezavantajate și a învățat de acolo cât este de important să furnizezi acestor copii o educație de calitate și experiențe bune chiar dinaintea anilor de grădiniță. În timpul acestor ani ea a devenit pasionată de tema educației timpurii. În acest moment Kyndal Easter este director-adjunct al Școlii primare din East Palo Alto, California și motivația întregii ei activități este aceea de a oferi profesorilor din școală condiții cât mai bune, iar copiilor experiențe școlare și social-emoționale care sunt potrivite pentru nivelul lor de dezvoltare, riguroase și amuzante. Kyndal simte că are cel mai mare succes în munca ei de directoare atunci când profesorii și elevii cu care lucrează demonstrează că se simt în siguranță, respectați și capabili. Unul din lucrurile ei favorite este să-i audă pe elevi spunând, “Am reușit!” Crede cu tărie în importanța creării unor ore vesele și bine intenționate.

Toți profesorii au nevoie de suport pentru a-și procesa propriile emoții și probleme și pentru a-i putea ajuta și pe elevi să se vindece

În acest an directorii de școli și administratorii sistemului pot face câțiva pași pentru a-i susține pe profesorii care se confruntă cu o multitudine de factori de stres.

Da, munca profesorilor este în general stresantă, dar acest an are propriile lui provocări speciale.

În 2013, un Raport despre școlile din Statele Unite* a concluzionat că munca profesorilor este una din cele mai stresante ocupații din SUA, egalând doar munca personalului din creșe. Această cercetare a fost publicată acum opt ani, înainte ca declanșarea pandemiei globale să răscolească întregul sistem de educație și să trimită o întreagă generație să învețe virtual, de acasă. Astăzi, după un an de școală la distanță, moralul profesorilor a suferit o cădere dramatică** iar stresul continuă să fie principalul factor*** care contribuie la lipsa profesorilor din clase și există o îngrijorare generală că tot mai mulți profesori vor părăsi pentru totdeauna această profesie.

* https://www.gallup.com/education/269648/state-america-schools-report.aspx

** https://www.edweek.org/leadership/as-teacher-morale-hits-a-new-low-schools-look-for-ways-to-give-breaks-restoration/2021/01Deoarece moralul profesorilor a atins cele mai joase cote, căutați căi de a le da pauze pentru refacere

*** https://www.rand.org/pubs/research_reports/RRA1121-2.html

În același timp ne confruntăm cu o criză a sănătății mentale în rândul tinerilor iar vizitele din motive de sănătate mentală la camerele de gardă ale centrelor de urgențe au crescut anul trecut în mod semnificativ. Elevii care, în unele locuri s-au întors în clase primăvara trecută au venit purtând povara unor noi factori de stres, cu manifestări de anxietate și, în unele cazuri cu traume emoționale care vor cere mai mult ca oricând mai multă atenție, empatie, investiție emoțională din partea profesorilor. Aceasta este un adevăr în special în comunitățile care au fost cel mai greu lovite de pandemie, cum este cazul celei din East Palo Alto, California, unde este școala primară la care lucrez.

Colaborarea dintre profesori și suportul celor antrenați în învățarea socio-emoțională și tehnici de wellness sunt foarte importante.

Concentrați-vă pe construirea de relații

Pentru școlile cum este cea a mea, care și-au deschis porțile în această primăvară, aceste două realități simultane joacă un rol în derularea orelor din clasele noastre, agravate de presiunea crescândă de a remedia golurile de învățare. La școala mea, pentru a ne adresa acestei provocări cu multiple fațete, am decis să începem cu un lucru despre care știm că stă la rădăcina succesului elevului – relațiile. Noi știm că elevii pot învăța (#1) doar atunci când se simt în siguranță, fizic și emoțional și că sentimentul lor de securitate este adânc ancorat în conexiunile cu cei din jurul lor.

#1 https://www.edutopia.org/article/bringing-science-learning-classroomsSă aduci știința învățării în clase

Am făcut o prioritate din a construi sistemele de suport de care au nevoie profesorii și restul personalului pentru a crea spații sigure care să ajute la vindecarea elevilor noștri. Asta începe deseori prin a-i ajuta pe profesori să-și creeze spațiul pentru propria vindecare.

Având în minte o abordare cuprinzătoare, a copilului ca întreg, este clar că relațiile au fost întotdeauna în miezul educației. Dar asta nu înseamnă că a fost un drum ușor. La începutul anului ne-am străduit să găsim echilibrul potrivit între a-i susține pe elevi, familiile și profesorii. Ceea ce am învățat – și încă continuăm să învățăm, din nou și din nou – este să cerem feedback și să ascultăm. De exemplu, am crezut că profesorii vor considera că mai multe oportunități de dezvoltare profesională îi pot ajuta, dar ei ne-au spus că ceea ce au cu adevărat nevoie este timpul de a se deconecta, să închidă camera computerului și să știe că noi avem încredere în ei că își vor face treaba.

Exercițiile săptămânale de wellness pentru profesori

Modalități suplimentare de a-i susține pe profesori

Oferă-le profesorilor coaching din partea colegilor (fără să angajezi personal suplimentar): Când am început să planificăm reîntoarcerea la învățarea în persoană, unul din primele lucruri pe care le-am făcut a fost să creăm o echipă de antrenori de wellness care să susțină personalul care predă. Dar nu am angajat alt personal. Am redistribuit pe acei membri ai personalului care fuseseră antrenați în învățarea socio-emoțională și tehnici de wellness pentru ca ei să organizeze întâlniri săptămânale cu profesorii pentru a-i antrena cum să rezolve provocările social-emoționale din clasele lor. Asta nu numai că le-a dat profesorilor un partener alături de care să gândească, să schimbe idei, dar le-a dat și o conexiune consistentă cu un coleg care le putea oferi încurajare și validare atunci când se confruntau cu noi provocări.

Furnizează-le profesorilor un spațiu periodic pentru a se putea îndepărta și a reflecta: Profesorii nu vor cere întotdeauna ajutorul și e posibil ca unii nici să nu știe că au nevoie de el. Pentru profesorii atât de ocupați e o mare provocare să găsească timpul pentru a se opri și a recunoaște cum se simt. Deoarece echipa noastră de welness are un punct periodic de contact cu fiecare profesor, ei îi pot ajute pe profesori să-și creeze un timp pentru a-și procesa propriile emoții și provocări. Având acest timp pentru a se îndepărta de problemele clasei le-a dat timpul de a reflecta, de a-și rezolva propriile zbateri și de a lucra împreună cu un coleg în care au încredere pentru a identifica de ce anume ar putea avea nevoie pentru a le rezolva.

Schimbul de idei cu colegi de încredere sunt foarte importante.

Stabilește limite clare și lasă-i pe profesori să completeze golurile: În acest an au fost atât de multe lucruri care au scăpat controlului nostru. Pe deasupra acestui lucru, profesorii au trebuit să treacă printr-un nou curriculum, noi așteptări, noi metode de predare și noi tehnologii. Aceste lucruri au făcut de înțeles frustrarea profesorilor în fața cerințelor de ajustare și adaptare. Atunci când echipa noastră de management a fost capabilă să stabilească limite și așteptări clare și a lăsat personalul să aleagă modul în care le vor realiza, am văzut un salt pozitiv în dorința, încrederea și moralul profesorilor.

Lasă-i pe profesori să-și susțină elevii împărtășindu-le propriile activități de sănătate: Una din cele mai importante întrebări pe care echipa de welness o pune profesorilor în timpul sesiunilor de coaching este: “Ce faci ca să te relaxezi atunci când te simți stresat?” Și fie că este vorba despre ascultarea de muzică, desenat, gătit, sau exerciții de yoga, există probabil pentru fiecare o modalitate de a fi introdus în clasă. Asta le poate da profesorilor în mod regulat o nouă supapă pentru propriul stres și îi ajută să-și expună elevii la noi tipuri de activități de refacere care-i pot ajuta și pe ei să se vindece.

În timp ce multe școli sunt acum abia la începutul procesului de redeschidere al cursurilor directe și au în față multe de învățat pentru a crește (în special când ne gândim la toamnă), lucrurile făcute pentru a-i susține pe profesori constituie o investiție extrem de importantă în comunitățile școlilor noastre. Dându-le profesorilor și elevilor noștri spațiul, timpul și suportul de care au nevoie pentru a-și procesa propriile emoții știm că asta ne poate ajuta să ne revenim și să ne vindecăm împreună.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/how-build-emotional-supports-teachers?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.