Ce fel de profesor ești? Un profesor minunat

Credem că este o bună întrebare cu care să începi un nou an școlar. Și sperăm că toți cititorii noștri vor putea răspunde cu DA la afirmația din titlu.

Întrebarea a fost formulată de Dr. Tisha Shipley, care are o activitate de predare de peste 17 ani, lucrând în educație timpurie și cu copii gifted (talentați) din clasele 3-6. Dr. Shipley a fost și director de școală elementară, coach, a predat la Northwestern Oklahoma State University, a fost director al programelor pentru educație timpurie la University of Arkansas-Fort Smith și este în prezent Asistent universitar la Ashford University!


Când predau mă gândesc la nepoatele și nepoții mei și la acel tip de persoană pe care aș vrea să-l aibă ca profesor. Photo by Max Fischer on Pexels.com

Ce fel de profesor ești?

Ai vrea să fii mai bun în ceea ce faci?

Ești în punctul în care ai vrea să schimbi ceva, sau ai putea să schimbi?

Ești o persoană care reflectează constant asupra propriilor practici și face continuu schimbări, îmbunătățiri?

Ce calități posezi care fac din tine acel tip de profesor pe care ai vrea să-l aibă copiii sau nepoții tăi?

Atunci când predau eu mă gândesc la nepoatele și nepoții mei și la acel tip de persoană pe care aș vrea să-l aibă ca profesor. M-am străduit din greu să-l învăț pe fiecare copil în modul care l-ar împinge spre succes. Ce face ca cineva să fie un profesor minunat? Ce calități sunt vitale pentru ca tu să fii privit ca un profesor minunat?

Acestea sunt calitățile pe care le are, în opinia mea, un profesor minunat, calități pe care le-am regăsit la profesorii extraordinari pe care i-am avut, i-am observat, i-am intervievat sau cu care am lucrat. Câte din aceste calități posezi?


Profesorii minunați apar în toate formele și mărimile.
Photo by Max Fischer on Pexels.com

Un profesor minunat:

1. este organizat, pregătit și prezent în fiecare zi. Ești prezent la timpul potrivit și dai fiecărui copil întreaga atenție – pentru că tu ai putea fi singurul adult cu adevărat prezent în viața acelui copil.

2. este educat în ceea ce privește problematica copiilor, a familiilor, a comunităților, a relațiilor și înțelege că și ei sunt responsabili pentru învățarea și profesia lor.

3. este un cercetător (căutând întotdeauna temele, ideile, evaluările și conținutul curent/ reînnoit).

4. este bun, iubitor, înțelegător, bine informat, de încredere, punctual, eficient, amuzant, bun, mândru și unic în felul lui.

5. face greșeli (și învață din ele și face schimbările necesare)

6. este auto-reflexiv (se întrebă constant: Ce aș putea face mai bine? De ce trebuie să (mă) schimb?)

7. construiește relații reciproce pline de respect (cu familiile, cu copilul și colegii acestuia). Ajunge să-l cunoască pe fiecare copil discutând cu fiecare. Un profesor minunat este abordabil pentru familia copilului. Profesorul minunat participă la evenimentele organizate după școală, află lucruri despre familiile elevilor, menține un ton pozitiv când apelează familia elevului și păstrează un contact constant cu aceasta.

8. participă la oportunitățile de dezvoltare profesională și utilizează lucrurile pe care le-a învățat în clasă; și este întotdeauna dornic să învețe mai multe.

9. facilitează în clasă o practică angajantă și potrivită cu nivelul de dezvoltare al elevilor, în care copiii învață și au voie să facă greșeli. El sau ea îi învață despre proceduri, așteptări și rutine.

10. construiește o comunitate a clasei care include așteptări înalte pentru toți elevii – îi întâmpină pe elevi zilnic la ușă, pe măsură ce sosesc. Pentru a construi o comunitate a clasei, un profesor minunat cere ajutorul copiilor pentru a stabili așteptările și pentru a-l face pe fiecare responsabil pentru acțiunile proprii. Un profesor minunat le dă copiilor responsabilități în clasă, care fac ca acea comunitate a clasei să funcționeze fără probleme. El/ea permite de asemenea copiilor să aibă un scop, contribuind la comunitate.

11. este un mentor, colaborează și împărtășește experiențe, cunoștințe și idei cu colegii și alți profesioniști din domeniu.

12. demonstrează atitudini, o morală și comportamente profesionale, pozitive și își stabilește obiective proprii.

13. este adaptabil și dornic să facă schimbări.

14. are un repertoriu de resurse ale comunității pentru a ajuta familiile și copiii.

15. este un avocat al copiilor și al propriei profesii.

Străduiește-te să fii cât mai bun pentru elevii tăi!
Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels.com

Câte în aceste calități grozave ale unui profesor minunat ai? Câte din acestea ești dispus să încerci în acest an?

Profesorii minunați apar în toate formele și mărimile.

Probabil că și tu ai idei pe care ai putea să le adaugi la această listă și te invităm să o faci.

Tipărește aceste idei și adaugă la ele ideile proprii despre ce este și ce face un profesor minunat și pune lista undeva la vedere. Străduiește-te să fii cât mai bun pentru elevii tăi și familiile lor.

Sursa: https://www.educationworld.com/blog/what-kind-teacher-are-you-great-teacher

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.