Științele și matematica nu sunt materii la care să memorezi definiții și formule pe care să le aplici mecanic în exerciții și probleme sterile, rupte de realitatea concretă. Dacă vrei ca elevii tăi să gândească și să înțeleagă cum să aplice în viață cunoștințele predate la aceste materii, trebuie să-i angajezi pe elevi în discuții, analize, exersare conștientă, cercetare.
Paola Sztajn și Daniel Heck, co-autori alături de Kristen Malzahn ai cărții Activating Math Talk: 11 Purposeful Techniques for Your Elementary Students*, vă propun în articolul de mai jos trei tehnici prin care îi puteți angaja pe elevii voștri din clasele elementare (i nu numai) în discuții despre conceptele matematice și modul de rezolvare a problemelor.
Paola Sztajn este profesor de matematică la North Carolina State University și cercetător principal în cadrul Proiectului AIM (All Included in Mathematics – Totul este inclus în matematică)
Daniel Heck este vice-președintele companiei Horizon Research din Chapel Hill, North Carolina și cercetător principal în cadrul Proiectului AIM.
* https://uk.sagepub.com/en-gb/eur/activating-math-talk/book263223
Dacă anul 2020 ne-a învăța ceva, a fost faptul că totul se poate schimba și se schimbă repede! Cine s-ar fi gândit că se pot închide clădirile școlilor pentru o lungă perioadă de timp? Și că profesorii vor trece la predarea online în doar câteva zile? Cine s-ar fi gândit că elevii se vor angaja în învățare prin intermediul camerelor video și că nu li se vor mai lua telefoanele, ci că ele vor servi mai degrabă ca unelte de învățare? Acum, după un an, încercăm să înțelegem mai bine totul și să decidem cum vom merge mai departe. Atunci când vă veți întoarce în clasele fizice, alături de elevii voștri de la clasele elementare, ce anume schimbări veți dori să păstrați? Și ce alte schimbări sperați să implementați?
Pentru elevii voștri din clasele elementare, o schimbare cheie care să le susțină învățarea este consolidarea discursului matematic. Pe măsură ce ne reconectăm cu elevii, ne putem aștepta la variații foarte mari ale nivelului în care se află în învățarea matematicii. Mai mult decât oricând avem nevoie să ne ascultăm elevii și să le înțelegem gândirea matematică. Trebuie să le punem întrebări care le pun la încercare gândirea și îi susțin atunci când se conectează cu ideile matematice, pentru a construi de la acel nivel fără să pierdem din vedere țintele noastre de învățare. Toate acestea se pot realiza printr-un discurs matematic cu scop, intenționat și, cel mai important, planificat.
Cum te vei reconecta cu elevii și cum vei planifica și pregăti conversații matematice împreună cu ei, fie pentru acest sfârșit de an, pentru sesiunile de vară de recuperare sau pentru anul școlar viitor? Pentru a începe, va fi important să stabilești norme, să te gândești la pașii de predare pe care îi poți utiliza și să implementezi practici de succes pentru a orchestra discuția, discursul. De asemenea, un factor cheie este să implementezi tehnici care nu numai că-i vor angaja pe elevi ci îi vor învăța în mod explicit cum să participe eficient în discuțiile despre matematică. Chiar și cele mai bune sarcini de promovare a discuțiilor nu funcționează de la sine. Pentru ca astfel de sarcini să devină unelte de învățare puternice, elevii trebuie să știe ce se așteaptă de la ei să facă.
Timp de mulți ani, echipa noastră a examinat tehnicile care avuseseră succes în implementarea unui discurs productiv în lecțiile de alfabetizare de la clasele elementare și s-a gândit la cum ar arăta aceste tehnici și pentru predarea matematicii. Din munca noastră au rezultat o serie de tehnici care te pot ajuta să-ți organizezi cu succes munca cu elevii (Sztajn, Heck, Malzahn, 2021). Anul trecut am aflat și că profesorii care utilizaseră aceste tehnici cu succes în munca față-în-față cu elevii au fost capabili să adapteze rapid aceste tehnici și în alte situații de predare, pe măsură ce a fost necesar. Așa cum ne-a povestit un profesor, ”Clasa mea a devenit tăcută în momentul în care am trecut la instruirea online, dar am folosit aceste tehnici și am izbutit să-i fac pe elevi să participe.”
Studiul unor astfel de tehnici pentru a fi gata să le folosești te poate ajuta să te reconectezi cu elevii tăi. Fiecare dintre aceste tehnici include o serie de pași pe care tu și elevii tăi îi puteți exersa pentru a deveni pricepuți. Aceste tehnici de discurs sunt concepute pentru a-i susține pe profesori și a-i învăța pe elevilor să lucreze împreună în jurul celor patru dimensiuni al discursului: ascultarea, chestionarea, explicarea și utilizarea câtorva moduri de comunicare în clasă.
Iată mai jos trei tehnici pe care le poți încerca chiar acum:
Linii de miză matematică
Această tehnică îi ajută pe elevi să asculte și să participe cu grijă la povestirea problemelor. Pe măsură ce profesorul prezintă o problemă cu câte o afirmație pe rând, elevii prezic ce va urma. Elevii trebuie să asculte cu grijă ce se întâmplă în povestea problemei și să înțeleagă ce fel de problemă de matematică încearcă să rezolve. Ascultând cu atenție ”pariul/ miza” fiecărui elev, profesorul lucrează de asemenea la înțelegerea gândirii elevilor și la aspectele problemei (contextuale sau matematice) la care se gândesc elevii.
O profesoară de la clasa a patra, Ms. Tate Salinas a reflectat la modul în care, ascultând predicțiile elevilor ei obținute prin tehnica Math Bet Linesacestea au ajutat-o să-și reorganizeze planul de lecție, deoarece a rezultat că existau mai multe întrebări decât anticipase despre ce se întâmplă în povestea problemei. Am fost bucuroasă să-i aud pe elevi cum își exprim gândurile și ideile. Și ei au izbutit cu succes să-i asculte pe ceilalți și să fie în mod respectuos de acord sau să nu cu colegii lor. ”Lansarea” în acest fel a problemei a fost cea care m-a făcut să realizez că probabil planul meu de lecție era prea ambițios în acest moment.” (Sztajn, Heck, Malzahn, 2021, p. 92).
Triunghiul de discuții
Aceasta este o altă tehnică ce a demonstrat că furnizează elevilor o structură pentru a pune întrebări și a-și împărtăși ideile. Tehnica implică desemnarea de roluri pentru fiecare elev din triunghi pe timpul rezolvării problemelor – cum ar fi: cel care vorbește/ rezolvă problema, cel care pune întrebări și cel care ascultă/ explică modul de rezolvare. Utilizând Triunghiul de discuții în timpul rezolvării unei probleme, cei care rezolvă le spun celorlalți cum lucrează la problemă și ce gândesc. Cel/i care pun întrebări îl verifică pe cel care rezolvă pentru a extrage de la el mai multe informații pentru a înțelege mai bine ce face acesta. Una din modalitățile de a facilita demararea conversației este să-l susții pe cel care pune întrebările cu sugerarea câtorva întrebări de început. În fine, cel care ascultă urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă ca apoi să explice sau să declare ceea ce au făcut cei doi colegi, ce întrebări s-au pus.
Ms. Szabo a utilizat Triunghiul discuțiilor cu elevii ei de clasa a treia pentru a-i ajuta să rezolve problemele cu mai mulți pași. Pe urmă a reflectat la forța discuțiilor din triade și la modul în care elevii nu numai că au pus întrebări și au explicat, dar și cum s-au ascultat unii pe alții. Elevii ei nu au fost capabili să rezolve toate problemele pe care le-a dat pentru acea lecție, iar ea a ajuns la concluzia, ”Cred că asta a fost în regulă deoarece am crezut întotdeauna că o calitate bună e mai presus decât cantitatea, iar noi am avut în această lecție niște discuții matematice bune despre cum să începi și cum să rezolvi probleme cu o poveste în doi pași.” (Sztajn, Heck, Malzahn, 2021, p. 129).
Patru pătrate matematice
Această tehnică este foarte bună pentru a susține moduri de comunicare diferite. Profesorul dă elevilor un organizator grafic în care le cere să-și reprezinte ideile prin imagini, numere sau cuvinte. Acest organizator răspunde diferitelor preferințe de comunicare ale elevilor, aduce la lumină reprezentări diferite și întărește conexiunile dintre aceste reprezentări.
Reflectând de asemenea la lecția în care a utilizat această tehnică cu elevii ei de clasa întâia, Ms. Sonder a notat că acestă tehnică i-a furnizat ”o cale grozavă pentru a vedea felul în care elevii ei înțeleg și își reprezintă povestea unei probleme” (Sztajn, Heck, Malzahn, 2021, p. 117).
Deoarece elevii care au învățat de la distanță se întorc în clase, înțelegem că unii vor fi nerăbdători să vorbească unii cu alții în timp ce alții vor ezita să se angajeze în conversații, mai ales dacă conversația nu a fost o parte a învățării lor la distanță. Vrem să dăm fiecărui elev șansa de a avea o voce în clasă și vrem să orientăm discuțiile într-un anume fel pentru a le susține învățarea, în special la matematică. Având la îndemână o varietate de tehnici care furnizează o structură pentru ca elevii să se angajeze în toate cele patru dimensiuni ale discursului și utilizându-le, asta poate să susțină acele conversații care-i ajută pe toții elevii să fie angajați, să învețe și te ajută și pe tine să afli mai multe despre modul în care elevii tăi înțeleg conceptele matematice și aplicarea lor.
Sursa: https://corwin-connect.com/2021/05/practicing-techniques-that-teach-students-to-engage-in-math-talk/
Pingback: Pornind într-o călătorie intelectuală: Să concepi un curs pentru ca învățarea să se transfere | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate