Cum să institui în clasa ta o notare bazată pe măiestrie

Acest articol, scris de Kareem Farah pentru revista Cult of Pedagogy, vă prezintă și o oportunitate – aceea de a urma un curs gratuit, oferit de Modern Classrooms Projecthttps://modernclassrooms.org/în care veți găsi strategii, modele și instrumente de lucru ce vă pot ajuta să implementați în clase un model de predare bazat pe personalizarea predării în scopul obținerii de către toți elevii al unui nivel de stăpânire a materiei definit ca măiestrie (90% materie și abilități învățate și rezultate bune la teste).

Proiectul promovează ceea ce se numește Mastery Learning (sau învățarea pentru măiestrie), o strategie de instruire propusă prima dată de Benjamin Bloom în 1968. Acest concept susține că toți elevii trebuie să atingă un nivel de măiestrie în stăpânirea unei materii predate, ca o condiție necesară pentru a trece mai departe ca să învețe informația următoare din curriculum. Dacă un elev nu atinge măiestria la un test (90% rezultate bune), i se oferă un suport suplimentar în învățare și recapitularea informației, apoi este testat din nou. Ciclul continuă până fiecare învățăcel atinge măiestria, apoi ei pot trece la stadiul următor.

În cadrul acestui concept, există o schimbare de responsabilitate, astfel încât eșecul elevului se datorează mai mult instruirii și nu lipsei de abilități a elevului. Din acest motiv, în mediile unde se aplică această strategie de predare, provocarea este să acorzi suficient timp și să aplici strategii de predare care să permită tuturor elevilor să atingă nivelul de măiestrie.

Pentru sistemul românesc, așa ceva poate să pară un vis, dar cine nu are un vis nu poate să progreseze. Dacă vrem să scăpăm de povara numărului mare de absolvenți analfabeți funcțional, cred că ar trebui să ne propunem să atingem un astfel de ”vis”…

Photo by Arthur Krijgsman on Pexels.com

Majoritatea profesorilor se pot raporta la acel sentiment de afundare pe care îl încerci atunci când tu mergi înainte spre o nouă lecție, deși mulți dintre elevii tăi nu au ”prins-o” pe cea predată. Ghidul care-ți dictează ritmul de predare își spune că trebuie să treci mai departe, că ai un test programat săptămâna viitoare, iar tu te simți obligat să treci mai departe. Dar tu știi deja că asta nu este cel mai bun lucru pentru copii. Abilitățile se construiesc una pe baza celeilalte. Copiii nu pot alerga înainte de a merge. Ei nu pot scrie un paragraf înainte de a scrie bine o propoziție.

Până la urmă, fiecare educator vrea să creeze o clasă care onorează faptul că elevii trebuie întâi să stăpânească cunoștințele și abilitățile fundamentale înainte de a accesa un conținut mai complex. Dar mulți dintre noi nu le dăm un model, un plan despre cum pot face asta. Așteptăm măiestrie din partea elevilor, dar nu creăm condițiile care le dau timpul și suportul pentru a obține acea măiestrie.

Vestea bună este că noi am creat acest Modern Classrooms Project, ca o frontieră finală pentru modelul educației combinate, în ritm propriu, bazată pe măiestrie*, care răspunde acestei adevărate provocări. În acest articol voi prezenta structurile și sistemele de care ai nevoie pentru a cultiva o clasă bazată pe măiestrie. În condițiile unei diversități în creștere a nevoilor de învățare și social-emoționale care sunt o consecință a pandemiei cu COVID, o abordare bazată pe măiestrie nu este doar valoroasă, ci este necesară.

* https://m.youtube.com/watch?v=zrR-KIoggf4&feature=youtu.be – Un model de învățare combinată centrat pe elev

Photo by CDC on Pexels.com

Valoarea notării bazate pe măiestrie

Înainte de a face saltul pentru a-ți transforma clasa în una în care notarea se face pe baza stăpânirii materiei și abilităților, este decisiv să înțelegi de ce este atât de valoroasă. În esență, învățarea bazată pe măiestrie se referă la ideea că elevii trebuie să atingă un anumit nivel de competență pentru o anumită însărcinare sau abilitate, înainte de a trece la următoarea. În afară de faptul că asta sună destul de rezonabil, există câteva motive cheie care spun de ce notarea bazată pe măiestrie este cu adevărat valoroasă pentru elevi:

  • Previne persistența unor abilități lipsă: Orice profesor știe cum este să începi o lecție și apoi să realizezi în câteva minute că un număr dintre elevi nu sunt pregătiți pentru acea lecție. Aceasta este consecința unor lipsuri în cunoaștere și abilități care persistă. Copiii au fost împinși în clasă să parcurgă lecții după lecții fără să atingă de fapt măiestria la nivelul fiecăreia. La nivel colectiv, noi ascundem sub preș lipsa abilităților fundamentale, știind că asta va crea până la urmă provocări pentru elevi atunci când se vor confrunta cu abilități și cunoștințe mai complexe. Asta conduce și la o enorma variație a nivelurilor de învățare, în cadrul fiecărei clase, fiecărei școli sau regiuni. Nu este nicio surpriză că, atunci când este implementată în mod eficient o notare bazată pe măiestrie, ea este asociată cu o descreștere a variabilității aptitudinilor între elevi (Anderson, 1994; Kulik, Kulik, & Bangert-Drowns, 1990). Mai mult, asta conduce la o creștere substanțială a abilității elevilor de a reține pe termen lung ceea ce au învățat, asigurându-ne pe noi, profesorii, că elevii care părăsesc clasa/ școala sunt setați pentru succesul în viață (Kulik, Kulik, & Bangert-Drowns, 1990).
  • Construiește încrederea elevilor: Notarea bazată pe măiestrie este esențială în construirea sentimentului propriei valori pentru elevii din clasă. Copiii nu sunt nepăsători la faptul că sunt trecuți de la o lecție la alta fără să prindă în totalitate cunoașterea și abilitățile necesare. De fapt, de fiecare dată când sunt împinși să meargă înainte fără să atingă măiestria, ei pun la îndoială dacă sunt ”buni” sau nu la întreaga materie în cauză. Când asta se întâmplă din nou și din nou, ei încep să pună chiar la îndoială că ar fi capabili să obțină succesul în școală. Într-un mediu de învățare bazat pe măiestrie, unde elevilor li se dă cu adevărat oportunitatea de a avea succes, ei dezvoltă atitudini mai pozitive față de conținutul/ materia predată. (Anderson, 1994; Kulik, Kulik, & Bangert-Drowns, 1990). Și mai important, ei încep să creadă în propriile forțe, ca tineri elevi și până la urmă își îmbunătățesc conceptul de sine academic (Anderson, 1994; Guskey & Pigot, 1988).
  • Îi pregătește pe elevi pentru lumea reală: În primii mei ani de profesorat, am considerat că cea mai bună cale de a-mi susține elevii era doar să le dau tot ce au nevoie. I-am protejat de strădaniile productive, nu le-am cerut măiestrie și i-am condiționat să creadă că efortul și completarea sarcinilor sunt suficiente. În acea perioadă am considerat că fac ce e mai bine pentru copii, pentru a realiza doar mai târziu că mai curând i-am dezamăgit. Am reprezentat greșit modul în care ei vor fi tratați atunci când vor merge la facultate sau la locul de muncă. În acele locuri ei s-au simțit luați prin surprindere atunci când li s-a cerut măiestrie. Ei trebuiau să dovedească competență și se aștepta de la ei să fie suficient de conștienți de sine atunci când se angajau în mai multă învățare sau atunci când căutau un suport suplimentar. Atunci când nu le cerem elevilor măiestrie (stăpânirea cunoștințelor și abilităților), eșuăm în a-i pregăti pentru ce-i așteaptă în viață. Le vindem o realitate falsă, ceea ce doar îi va răni pe termen lung și câteodată, vor afla asta atunci când este prea târziu.
Profesori planificând abordarea bazată pe măiestrie – Photo by Christina Morillo on Pexels.com

Stabilirea condițiilor necesare pentru notarea bazată pe măiestrie

Poate fi greu să-ți imaginezi cum să implementezi notarea bazată pe măiestrie, atunci când nu ai mai făcut asta. Limitarea cheie pentru implementarea acestei strategii este atașamentul majorității educatorilor pentru ritmul fix de învățare. Pentru a implementa notarea bazată pe măiestrie, trebuie să provoci acel statu-quo al sistemelor tradiționale unde elevii au aceeași cantitate de timp pentru a ajunge la competență. În locul acestui model, în învățarea bazată pe măiestrie fiecare elev continuă să petreacă timp pe o anumită abilitate până ajunge la competență (Dick & Reiser, 1989).

Pentru ca aceasta să devină realitate, educatorii trebuie să infuzeze în clasa lor elementele care permit lucrul în ritmul individual, astfel încât să lase pe unii elevi să lucreze pe o lecție în timp ce alții trec la lecția următoare, deoarece au atins nivelul de măiestrie. În loc să te uiți la un capitol și să spui că elevii trebuie să învețe Lecția 1 luni și Lecția 2 marți, trebuie să onorăm ideea că învățarea nu este chiar atât de rigidă.

Acum aș putea scrie un întreg articol, discutând cum să construiești o clasă în care elevii învață în ritmul propriu, și vestea bună este că deja am făcut asta! Pentru a învăța cum, explorați cursul online gratuit sau citiți articolul publicat anterior despre Cum să creezi o clasă în ritm propriu** (How to Create a Self-Paced Classroom).

** https://www.cultofpedagogy.com/self-paced-how-to/

Eleve de liceu lucrând la un eseu – Photo by Charlotte May on Pexels.com

Cele două stadii ale călătoriei elevilor către măiestrie

Odată ce ai stabilit condițiile necesare notării elevilor pe baza măiestriei, atunci este timpul să concepi sistemele necesare pentru a face să se întâmple asta. Atingerea măiestriei este o călătorie care implică de obicei două stadii:

Stadiul 1: Dezvoltarea măiestriei prin practică/ exercițiu

Imediat ce un elev este expus la o nouă abilitate, el are nevoie să exerseze acea abilitate. Stadiul de practică ar trebui să aibă loc acolo unde-și petrec majoritatea timpului din clasă. Este momentul când elevii își dezvoltă cu adevărat înțelegerea asupra materialului. Conceperea unor oportunități eficiente pentru practică include:

  • Aplicația pe materialul predat: Pentru ca exercițiile să fie productive, trebuie să includă învățarea aplicată. Asta poate fi făcută prin discuții, laboratoare, lectură, fișe sau alte activități. Unele din cele mai bune forme de exercițiu sunt conduse pe baza cercetării și chestionării constante. Experiența trebuie să fie structurată în așa fel încât elevii să fie angajați sistematic în mai multe lucrări provocatoare pe măsură ce se desfășoară lecția, aducând elevul din ce în ce mai aproape de măiestrie.
  • Oportunități de colaborare: În mod ideal, timpul de practică este colaborativ. Elevii trebuie să fie capabili să lucreze împreună pentru a înțelege noul conținut și să poată pune întrebări colegilor care stăpânesc deja abilitatea. Într-un mediu eficient de învățare bazată pe măiestrie, educatorii lucrează de asemenea pentru a construi capacitatea elevilor de a fi învățăcei care se auto-gestionează. În loc să desfășoare o oră centrată pe profesor, elevii trebuie să fie în centru, iar profesorul trebuie să servească ca ghid, în timp ce elevii se apleacă unii spre alții în călătoria spre măiestrie.
  • Revizuire constantă: Unul din cele mai importante elemente ale construirii unei clase cu o notare bazată pe măiestrie este construirea unei culturi a revizuirii. Elevii trebuie să interiorizeze ideea că, pentru dobândirea măiestriei trebuie să te aștepți să-ți revizuiești munca. Acest concept este nou pentru mulți elevi și din asta vor rezulta multe împotriviri, ceea ce este un lucru bun. Pe parcursul acestui timp de practică, elevii trebuie să predea sarcinile rezolvate și să primească feedback de la profesorul lor privind zonele în care trebuie să se îmbunătățească. Spre deosebire de organizările tradiționale, unde elevii își predau însărcinările și nu le mai văd decât după ce sunt ”notate”, într-o clasă bazată pe măiestrie, elevii își revizuiesc constant însărcinările până ce înțeleg suficient materia pentru a-și demonstra măiestria. Pentru a revizui eficient, elevii trebuie să primească un feedback clar despre ce înțeleg și ce nu. Ei trebuie să primească și sugestii de acțiune despre ceea ce trebuie să facă pentru a progresa către următoarea etapă a procesului de învățare, unde își vor demonstra măiestria.

Stadiul 2: Demonstrarea măiestriei prin verificări ale stăpânirii abilităților

În momentul în care un elev a exersat suficient, este timpul să demonstreze că stăpânește cu adevărat acele cunoștințe/ abilități! Pentru a da elevilor această oportunitate, educatorii trebuie să conceapă evaluări eficiente, care permit elevilor să-și demonstreze înțelegerea unui anumit concept sau stăpânirea unei abilitați.

Noi denumim aceste evaluări ”verificări ale măiestriei”, iar elevii le primesc la sfârșitul fiecărei lecții învățate, înainte de a trece la următoarea. Ele imită funcțiile unui ”Bilet de ieșire”, dar nu sunt administrate la sfârșitul orei de clasă. În schimb, sunt administrate personalizat, atunci când un elev a exersat în mod adecvat conținutul și se simte gata să-și arate înțelegerea conținutului într-un cadru controlat (beneficiind și de feedback). Conceperea verificărilor de măiestrie eficiente este integrată în funcționarea unei clase bazată pe măiestrie. Iată câteva caracteristici ale acestor verificări pe care să le luați în considerare:

  • Sunt administrate individual: Spre deosebire de stadiul de exersare colaborativă, elevii își parcurg verificările de măiestrei independent. Este oportunitatea ca elevul să arate că poate executa sarcini bazate pe acea abilitate fără ajutorul colegilor. Verificările de măiestrie pot fi luate indiferent când, în momentul în care elevul este pregătit pentru ele, așa că vei avea frecvent un număr de elevi care își demonstrează măiestria pentru lecții diferite în același timp. Pentru a administra fluxul de lucru și pentru a reduce șansele de înșelăciune, mulți educatori creează în clasa lor o ”Zonă de verificare a măiestriei”. În acea zonă din clasă totul se desfășoară într-o liniște completă și este rezervată doar elevilor care-și demonstrează măiestria.
  • Ușor de evaluat: În acest moment, probabil că îți spui că mediul de învățare bazat pe măiestrie necesită o cantitate mare de muncă pentru notare. Cheia este că notarea este intenționată și conduce la o instruire bazată pe date. Pentru a ajuta la administrarea fluxului de lucru, este important să concepi verificări de măiestrie care sunt ușor de evaluat. Acestea sunt în mod ideal de mici dimensiuni și păstrează echilibrul între profunzimea înțelegerii și evaluarea eficientă. Pentru a păstra o structură consecventă, noi îi încurajăm pe educatori să utilizeze formulare de evaluare***: Păstrează în minte ideea că verificările de măiestrie nu trebuie să aibă toate același format sau să fie date în același mediu. Ele pot arăta ca niște mini-chestionare, o activitate de sortare sau o evaluare verbală. Ca profesor, tu vei ști cel mai bine ce trebuie să facă un elev pentru a-și demonstra cunoașterea sau abilitățile. *** https://docs.google.com/document/d/

*** 1auyrvebVNhad4dipcm2vWUsMRhIOzjcnRFVFIrWcA5Y/edit

  • Oportunități pentru re-evaluare: Pulsul unui mediu de notare bazată pe măiestrie este dat de re-evaluări. Atât profesorul cât și elevii trebuie să înțeleagă cu toții că partea de călătorie spre măiestrie care este frecvent insuficientă este evaluarea, reflectarea asupra motivelor și apoi re-demonstrarea măiestriei. Pentru a face asta în mod eficient, profesorii dezvoltă o înțelegere clară a ce înseamnă măiestria apoi îi conduc pe elevi către ea. Pentru a susține acest proces, un număr de educatori au construit rubrici cu verificări pentru măiestrie (#1), pentru a se asigura că procesul de notare este eficient și posibil și că dovezile sunt clare atunci când este nevoie să re-evalueze elevul. #1 – https://docs.google.com/document/d/ #1 – 1auyrvebVNhad4dipcm2vWUsMRhIOzjcnRFVFIrWcA5Y/edit

Mulți educatori au creat forme multiple pentru fiecare verificare de măiestrie, pentru a permite o re-evaluare ușoară. Acest lucru este în mare măsură condiționat de aria de conținut (materie) De exemplu, la clasele de matematică unde elevii învață despre factori, este destul de simplu să construiești forme multiple ale aceleiași evaluări (#2) Ca soluție alternativă, la o clasă de limba română unde elevii învață despre caractere și tema unei povestiri, ar avea mai mult sens să pui pur și simplu elevii să revadă aceeași sarcină pentru evaluare, dacă nu și-au demonstrat de prima dată măiestria (#3)

#2 – https://docs.google.com/document/d/1oW6zNJ7b0PZtbIk4myMZI5u4kjKB5wtPILN-YR1p_qk/edit

#3 – https://docs.google.com/document/d/19QMQ95HKK-6yU0lSHCntEEuX5-FfUyrZpn4lYRjjuKY/edit

Ține minte că nu există o metodă universal acceptată pentru a realiza notarea bazată pe măiestrie. Tu ești expertul din acea încăpere și înțelegi cel mai bine ce va funcționa pentru tine și elevii tăi. Odată ce ai un plan, asigură-te că îl comunici cu claritate și elevilor tăi. Nimic nu ar trebui să se simtă pentru ei ca o surpriză.

Oare ce vrea profesoara asta de la noi? – Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Pregătește-te pentru rezistență și provocări

Așa cum se întâmplă cu orice schimbare importantă și inovativă pe care o faci în clasă, trebuie să te aștepți la rezistență și împotrivire. Practicile tradiționale în predare și învățare au rămas în vigoare pentru că sunt confortabile și deseori convenabile. Nu fii surprins/ă dacă elevii, părinții, colegii și directorii își vor exprima ezitarea față de noua ta viziune. Ceea ce e mai important, așteaptă-te să ai propriile îndoieli pe parcursul procesului. Pregătește-te pentru aceste provocări specifice tranzițiilor:

1. Frustrarea elevilor

Majoritatea elevilor și-au petrecut cariera educațională în medii în care nu li se cere măiestrie; ei sunt obișnuiți să treacă la lecția următoare, indiferent de competențe. Așa că atunci când intră într-un mediu bazat pe măiestrie, ei vor fi inevitabil surprinși și frustrați. Prima dată când li se va cere să-și revizuiască lucrările pentru a fi re-evaluate, ei ar putea să întrebe ”De ce?” și să-și exprime mânia că nu trec pur și simplu mai departe. Acest tip de reacție este un motiv în plus care ne spune că trebuie să trecem la notarea bazată pe măiestrie. Aceasta este o împotrivire bună, un indicator că schimbăm cu adevărat percepția elevilor despre învățare într-un mod care va avea un impact pozitiv pe termen lung. Cheia este ca tu să nu fii surprins/ă de reacție și să fii pregătit/ă să explici motivul schimbării. Cu cât elevii tăi devin mai frustrați, cu atât mai mult este probabil că au nevoie să învețe altfel și să facă această schimbare până nu este prea târziu.

2. Lucrul cu cataloagele tradiționale

La cursurile din Modern Classrooms Project răspundem deseori întrebărilor dacă abordarea notării bazată pe măiestrie poate funcționa cu notarea tradițională din cataloage. Vă pot asigura că sute de educatori care au implementat abordarea amestecată, în ritm propriu, bazată pe măiestrie o fac în școli tradiționale și districte școlare care cer trimestrial note de la 1 la 10 (A-F la ei). Această schimbare pe care o faci este centrată în principal în jurul modului în care tu tratezi notarea fiecărei teme individuale și evaluările de măiestrie.

https://modernclassrooms.org/

Ia ca exemplu un capitol, cu 5 lecții și o evaluare sumativă. Să presupunem că fiecare lecție are asociată o temă (notată cu de la 1 la 10 puncte), o evaluare de măiestrie (MC – notată cu până la 2 puncte), iar evaluarea sumativă se face cu un test (de maxim 50 de puncte). Într-o abordare tradițională cu ritm fix unde elevii nu sunt notați pe baza măiestriei, un elev ar putea lua următoarele note:

Ca soluție alternativă, în sistemul de notare bazat pe măiestrie, poți folosi exact aceeași structură de notare, dar pur și simplu acorzi elevilor credite, dacă au atins măiestria. De aceea, un student ar putea primi următoarele note:

Un lucru de remarcat este că majoritatea profesorilor pe care îi susținem pentru a implementa numai modelul nostru în ritm propriu pentru fiecare capitol de studiu, reușesc totuși să dea evaluările sumative în perioada programată de școli. La teste ei notează de obicei în modul tradițional și folosesc aceste note ca să reflecteze împreună cu elevii lor și să conceapă un plan pentru a rezolva lipsurile din înțelegerea elevilor.

3. Continuă să notezi

Ca educator care și-a petrecut primii 3 ani din carieră predând în clasă în mod tradițional, am urât notarea. Era cu siguranță ceva obișnuit, dar ce era mai rău, nu simțeam că are vreun scop. Nu foloseam informația ca să-mi conduc instruirea. Atunci când am vrut să revizuim ce învățaseră, elevii mei uitaseră deja ce făcuseră. Se simțea ca o muncă grea care lua mult prea mult timp.

Într-un mediu de notare bazată pe măiestrie, există o sumă considerabilă de muncă de notare. De multe ori profesorii spun că poate fi o provocare să țină pasul. Dar aici notarea chiar contează. Duce la discuții productive pe care le ai cu elevii, în grup sau individual. Declanșează recapitulări sau re-evaluări unde elevii utilizează feedback-ul pe care îl dai pentru a-și revedea abilitățile și a-și construi competențele. Nu există o soluție miraculoasă (a silver bullet) prin care să reduci munca de notare. Unii profesori folosesc evaluări bazate pe tehnologie pentru a accelera notarea. Pentru eficiență, alții folosesc evaluări țintite și își concentrează energia pe verificările de măiestrie. Până la urmă tu vei găsi echilibrul corect, iar din faptul că vei simți că notarea are un scop, va decurge atât o ușurare cât și încântare!

Aici poți asculta înregistrarea noastră audio despre managementul notării într-o clasă modernă:

https://modernclassroomspodcast.fireside.fm/23Manageable Grading in a Modern Classroom

Profesoară participând la cursul online Modern Classrooms – Photo by Marcus Aurelius on Pexels.com

Unde poți învăța mai multe?

Este provocator să creezi o clasă construită în jurul notării bazate pe măiestrie! Asta cere o planificare bine gândită, o notare detaliată și angajamentul de a face ce este mai bine pentru copii, chiar dacă vei întâmpina rezistență. Te pot asigura că beneficiile depășesc provocările. Atât eu cât și profesorii pe care i-am pregătit în cadrul Modern Classrooms Project pot mărturisi că transformarea către abordarea notării bazate pe măiestrie a avut un impact durabil asupra percepțiilor elevilor despre învățare și asupra sentimentului lor de valoare proprie. Pentru ca elevii să creadă în ei înșiși, trebuie să li se dea timp și spațiu pentru a-și demonstra cu adevărat excelența.

Dacă ești interesat/ă să-ți lansezi propria clasă bazată pe măiestrie, un loc grozav din care poți să începi este participarea la cursul nostru online, gratuit (#4). Cursul furnizează o trecere în revistă amănunțită a modelelor de instruire integrate, în ritm propriu și bazate pe măiestrie și este plin cu tutoriale, modele/ șabloane, lecții demonstrative și alte resurse utile. În plus, vei putea auzi mărturii de la profesorii reali și de la mentorii lor care-și împărtășesc experiența, ascultând înregistrările audio din Modern Classrooms Project Podcast.(#5):

#4 – https://learn.modernclassrooms.org/?ref=dd209dLink la cursul gratuit

#5 – https://modernclassroomspodcast.fireside.fm/

În fine, dacă ai nevoie de un suport mai structurat pentru a face saltul la notarea bazată pe măiestrie, te poți gândi să te înrolezi în programul nostru de mentorship – Modern Classroom Mentorship Program. Ca parte a acestui program, vei fi distribuit unui mentor specializat și vei beneficia de sesiuni de coaching 1-la-1, feedback pe materialele de instruire create de tine și suport continuu de la întreaga comunitate a profesorilor Modern Classroom. Cel mai important, la terminarea programului vei fi gata să-ți lansezi propria clasă bazată pe măiestrie.

https://modernclassrooms.org/mentorship

Indiferent de pasul următor din călătoria ta de dezvoltare profesională, provocă-te singur și provoacă toate acele presupuneri pe care le-am făcut până acum despre practicile de notare care nu contribuie la înțelegerea celui care învață. Și, mai important, lucrează pentru a-ți menține elevii la nivel de măiestrie, pentru că ei nu merită mai puțin. Când avem mari așteptări de la elevii noștri ei se ridică la acel nivel (dacă le acorzi timp și suport!)


Referințe bibliografice

Anderson, S.A. (1994). Synthesis of research on mastery learning. Information Analyses (ERIC Reproduction ED 382 567).

Dick, W., & Reiser, R.A. (1989). Planning effective instruction. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.

Guskey, T., & Pigott, T. (1988). Research on group-based mastery learning programs: A meta-analysis. Journal of Educational Research, 81(4), 197-216.

Kulik, C., Kulik, J., & Bangert-Drowns, R. (1990). Effectiveness of mastery learning programs: A meta-analysis. Review of Educational Research, 60(2), 265-299.


Sursa articolului: https://www.cultofpedagogy.com/mastery-based-grading/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.