Școlile, și nu profesorii, ar trebui să reducă stresul și epuizarea – și iată cum

Continuăm seria de articole despre Starea de bine în școli cu un material publicat de Sarah Gonser În Revista Edutopia.

În cultura școlii ar trebui ca sănătatea și starea de bine a profesorilor să devină o prioritate.

Iar directorii/ liderii din școli pot ajuta la crearea condițiilor pentru asta.

Dacă ești susținut și respectat, predarea înseamnă bucurie

Pe umerii consilierilor școlari ”stă o responsabilitate extraordinar de dificilă, aceea de a-i ajuta pe copii și tineri să se vindece după momentele dificile din anul trecut și traumele care continuă”, scriu Justine Schlund și Amanda Fitzgerald în revista Service blog* – iar directorii din școli ar trebui să facă o prioritate din a asigura starea de bine a acestor consilieri.

* https://inservice.ascd.org/who-helps-the-helpers-social-emotional-learning-for-school-counselors-mental-health/Cine-i ajută pe cei care ajută: Învățare socio-emoțională pentru sănătatea mentală a consilierilor școlari.

Dar nu este nici o îndoială că stresul care a perturbat anul trecut și acest an școlar are impact asupra tuturor cadrelor din școli și, chiar și în circumstanțe mai normale, profesorii sunt asediați de condiții stresante cum sunt clasele supra-aglomerate, multe ore de lucru, multe sarcini de lucru pe care le rezolvă de multe ori acasă și așteptările ca ei să împlinească toate nevoile emoționale, fizice, de învățare ale elevilor lor.

Epuizarea a devenit o problemă fecvent întâlnită printre profesori, mai ales în ultima perioadă

În timp ce problemele mai mari, care duc la o largă răspândire a fenomenului de epuizare, nu pot fi rezolvate de către directorii școlilor – cum ar fi numărul de elevi din clase – stă în puterea lor să le rezolve altele. Dacă starea de bine este compromisă de problemele inerente ale sistemului școlar, atunci distribuirea unor îndrumări vagi și impracticabile, care pun în sarcina profesorilor rezolvarea consecințelor este nedreaptă și nu poate funcționa. În loc să le spui ”să-și creeze spațiu pentru a se re-echilibra” sau ”să-și facă timp pentru a face mai multă mișcare”, școlile trebuie să-și recunoască propriul rol în crearea acestor probleme și să instaleze acele structuri și practici și să asigure timpul pentru auto-îngrijire, reflecție și pentru starea generală de bine a educatorilor, personalului școlii și pentru însăși directori/ lideri.

Iată aici șapte idei despre cum să începi.

Susține sănătatea mentală și emoțională a profesorilor din școala ta

Monitorizează profesorii – și ascultă ce spun: Într-un efort de a-i ajuta pe profesorii și pe angajații școlii să gestioneze stresul creat de pandemie în această perioadă, liderii școlii de la Liceul Arcadia, situat în afara orașului Los Angeles, au dezvoltat căi ”neconvenționale și extrem de reușite de suport, nu numai pentru profesori ci și pentru întregul personal – căi certificate și confidențiale,” scrie directorul adjunct, Michele Lew**.

** https://www.edutopia.org/article/creative-approaches-supporting-emotional-well-being-staffAbordări creative pentru a susține starea de bine emoțională a personalului

Dar echipa de conducere a școlii nu a ”impus ceea ce pur și simplu își imagina că-i va servi pe aceștia”. În loc de asta, ei s-au consultat cu profesorii prin intermediul unui chestionar concentrat pe wellness – și apoi ”i-am ascultat atunci când ne-au spus ce anume au nevoie”. Ca rezultat, școala a stabilit o linie telefonică specială – help line, unde personalul școlii putea suna pentru a beneficia de ”mini-sesiuni de terapie.” Au organizat sesiuni de lecții de 30 de minute, pe teme pe care profesorii le-au identificat în chestionare ca fiind de interes, cum ar fi despre mindfulness, psihologia pozitivă și strategii de self-care. În loc să le spună profesorilor să încerce yoga, școala a angajat un instructor certificat de yoga pentru a oferi în fiecare săptămână personalului lecții de yoga online și pentru a organiza exerciții de respirație și mindfulness la începutul fiecărei întâlniri (online) a personalului.

Ore de yoga și meditație organizate pentru profesorii școlii

Dă profesorilor o vacanță (adevărată): Profesorii de la Școala Elementară Fall-Hamilton din Nashville, practică sistemul “tap-in/tap-out” (despre care v-am povestit într-un articol anterior), care permite profesorilor să cheme un coleg disponibil din școală, printr-un mesaj text, să vină să preia clasa pentru câteva minute, pentru ca el să se poată relaxa puțin. Este o modalitate de a ieși puțin din mediul clase, atunci când te simți copleșit, să iei o pauză și să te poți repune pe picioare. Acest sistem întărește și ideea că profesorii nu sunt niște super-eroi sau martiri, că este important și perfect OK să ceri ajutor și că colegii din școală se sprijină unii pe ceilalți.

PS – Este aplicabil la ei, deoarece școlile găzduiesc proaspeții absolvenți care lucrează alături de un profesor cu experiență înainte de a prelua singuri la o clasă, și există profesori de sprijin pentru clasele în care sunt mai mulți copii cu CES.

Nu te mai uita la ceas: ” Profesorii investesc o mulțime de ore suplimentare, dimineața devreme, seara târziu și în timpul weekend-ului” scriu directorii unei școli din Oregon, Rachel și John George pentru revista ASCD, In Service***. Așa că încearcă să le mai slăbești ”funia” atunci când vine vorba de numărul de ore pe care îi petrec în clădirea școlii (sau online), spun acești directori de școală.

*** https://inservice.ascd.org/six-ways-to-support-teachers-now/

Dacă profesorii ”își fac treaba și sunt prezenți pentru elevi, ar trebui să considerăm că suntem chit”, scriu ei. Atâta timp cât lucrurile esențiale ale muncii lor sunt îndeplinite, ”munca de evaluare/notare se poate petrece și într-o cafenea, iar formarea profesională online se poate face și în pijamale. Toate astea sunt în regulă”, spun ei. “Pentru profesori înseamnă enorm să poată beneficia de o astfel de flexibilitate și știm cu toții că ei muncesc oricum mult mai mult decât le cere contractul”.

O cameră specială de relaxare pentru profesori

Creați convenții comun împărtășite: Atunci când cultura școlii nu reflectă grija de sine, cade doar pe umerii profesorilor să-și croiască timp și resurse pentru a se auto-susține. Dar grija de sine ar trebui să devină parte a culturii școlii și nu doar o responsabilitate individuală pentru membrii personalului, pe care să o caute fiecare pentru sine,” scriu Schlund și Fitzgerald. Ei sugerează că un bun start pentru includerea acestei griji este crearea de convenții comune, împărtășite (#1) prin care să le acorzi profesorilor cuvântul în stabilirea parametrilor și normelor care țin de lucruri ca ”modul în care interacționează și se ascultă unii pe alții”, stabilesc ”limite realiste legate de munca lor” sau stabilesc rutine ”reflectând la propria lor stare de bine”.

#1 https://schoolguide.casel.org/resource/creating-shared-agreements/

Planifică verificări regulate și informale: Verificările de rutină de dimineață cu profesorii – chiar și pentru câteva minute la ușa clasei – semnalează profesorilor că îți pasă suficient pentru a-ți face timp să vezi cum se simt și cum se descurcă cu cerințele clasei și cu sarcinile de lucru. Dar aceste verificări nu trebuie pre-planificate întotdeauna; câteodată o vizită informală contează de asemenea mult. ”Treci pe acolo, uită-te după lucruri pozitive, și apoi pleacă, lăsându-i (profesorului) pe catedră un post-it în care să-i spui ce ai văzut (bun!),”scrie profesoara Kimmie Fink în We are teachers:

https://www.weareteachers.com/show-teachers-you-care/Căi simple, dar eficiente prin care directorii școlilor le pot arăta profesorilor că le pasă, în fiecare zi.

Când profesorii au un timp alocat pentru asta, pot să colaboreze la o mai bună planificare a predării

Planifică în orarul tău timp pentru profesori: Pe măsură ce responsabilitățile profesorilor cresc, la fel se întâmplă și cu orele lor de lucru – timp care pentru mulți profesori se suprapune cu timpul lor personal, înghițind orele de care au nevoie cu disperare pentru a se destinde și relaxa.

La Școala elementară Whitsitt din Nashville, directorul Justin Uppinghouse a dezvoltat un orar (#2) care permite profesorilor să dispune de bucăți de timp pentru a colabora și a se pregăti, în timp ce elevii lor beneficiază (alături de alți educatori) de activități de enrichment (îmbogățire, dezvoltare). Orarul include de asemenea sesiunile de pregătire profesională în timpul programului de lucru, ”ceea ce până la urmă contribuie la îmbunătățirea capacității de instruire a școlii noastre, la învățarea elevilor și la cultura și climatul școlii” scrie Uppinghouse. În esență, eu și echipa mea am dat prioritate în mod intenționat ”timpului profesorului”, rămânând totodată concentrați pe îmbunătățirea rezultatelor elevilor și pe construirea de parteneriate cu comunitatea.”

#2 https://www.edutopia.org/article/increasing-teachers-effectiveness-without-causing-burnoutCum să crești eficiența profesorilor fără să-i duci la epuizare

Sesiuni de curs organizate pentru profesori – despre wellness, mindfulness, psihologia pozitivă///

Susține și demonstrează starea de bine (wellness): Nivelul de stres al profesorului poate fi comparat cu cel al doctorilor și asistentelor dintr-o secție de urgențe, scrie Katy Farber, coordonatoare de programe de dezvoltare profesională. Este important ca directorii școlilor să stabilească un exemplu de stare de bine și grijă de sine. ”Încurajează profesorii să ia pauze de la lucru și să stabilească limite – și fă și tu același lucru”, scrie Farber (#3). Fă o scurtă plimbare în aer liber în timpul zilei de lucru. Practică obiceiul de a nu răspunde la email după ora 18.00 și spune-le profesorilor că nu-i vei deranja cu email-uri sau mesaje – și nu te vei aștepta ca ei să răspundă în timpul week-end-urilor.

#3 https://www.edutopia.org/article/7-ways-make-teaching-more-sustainable-profession7 Modalități de a face predarea o profesie mai sustenabilă

Rezervă câteva minute din întregul orar al școlii pentru meditație sau timp de liniște în fiecare dimineață, înainte de începerea oelor. Când rezervi în mod intenționat aceste câteva minute în orar, poate ușurând încărcătura de muncă a profesorilor în altă parte, semnalezi astfel că starea de bine este o prioritate în cultura școlii. Și, cel mai important, ”Gândește-te cine din personalul școlii poate fi afectat de factori de stres importanți și arată-le clar că tu prețuiești starea lor de bine și că-i vei ajuta să dezvolte o strategie pentru a face față,” sugerează Farber.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/schools-not-teachers-must-reduce-stress-and-burnout-heres-how?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.