Lecții și activități de scriere pentru toate clasele (I)

Cara Bafile, de la revista Education World ne propune această colecție de idei pentru lecțiile și activitățile de scriere, făcând trimitere la mai multe resurse online, pe care le pot folosi profesorii în activitatea lor curentă.

Și începe cu un joc de litere inspirat de cuvântul scrie din limba engleză:

W.R.I.T.E. = Write, Revise, Inform, Think, and Edit

(scrie, revizuiește, informează, gândește, redactează)

Elevă de liceu revizuind un eseu

Cum îți ajuți elevii să-și depășească frica atunci când se află în fața paginii albe? Cum poți face din scriere un exercițiu de exprimare personală și nu o corvoadă? Una din cheile pentru o scriere mai bună este să le dai sarcini mai bune – iar internetul ți le pune la dispoziție. Haideți să facem un tur al celor mai frumoase activități de scriere pe care ni le oferă lumea WWW.

Ray Saitz, un profesor, bibliotecar și facilitator pentru tehnologia informației de la Liceul Clarke din Ontario (Canada), a pus la lucru întreaga lui experiență din cei 15 ani de predare a limbii engleze pentru a crea un adevărat rai de resurse pentru educatorii care sunt pasionați, asemeni lui.

El a devenit un ”bibliotecar conectat”, iar site-ul lui Outta Ray’s Head (Scoase din capul lui Ray), este nișa și oferta lui pentru întreaga comunitate educațională.

http://www.rayser.ca/

“În esență, am devenit frustrat de faptul că găseam pe internet un număr interminabil de idei, dar nici o lecție cu sfaturi despre evaluare și cu fișe pentru clasă,” a spus Ray Saitz pentru Education World. “Majoritatea site-urilor pe care le-am găsit erau în principal pentru clasele elementare, iar eu vroiam lecții pentru gimnaziu.”

Compunerea poate fi o plăcere, la orice vârstă, dacă le dai tema potrivită

Lecții de scriere din OUTTA RAY’S HEAD

În site-ul lui Ray sunt prezentate câteva lecții de scriere extraordinare, încercate și adevărate. Saitz a explicat că două din activitățile lui favorite, cele mai de succes sunt ”Biografia”* și ”Analizează totul”**.

* http://www.rayser.ca/biogass.txt

** http://www.rayser.ca/revass2.txt

În activitatea Biografia, elevii lucrează în grupuri de câte patru pentru a crea șase întrebări bune pentru interviu. Fiecare elev desfășoară un interviu cu unul din colegi, apoi cei doi își schimbă rolurile. Nota lor este determinată de performanța în crearea întrebărilor pentru interviu și de conceperea unui ”cover” (prezentare succintă) pentru o carte sau un articol de revistă, bazate pe interviu.

Lecția de scriere pentru Analiză implică studierea și crearea unei analize pentru orice obiect, persoană sau lucru, altceva decât film sau carte. Elevii combină caracteristicile eseului informal și analizei pentru a scrie și apoi a împărtăși o prezentare orală care are la bază o ipoteză și incorporează tehnicile prezentate pe parcursul lecției.

O altă activitate care nu este încă prezentată de Ray pe site îi pune pe elevi să scrie sfârșitul unei scurte povestiri. “Esența lecției este să iei o povestire scurtă, de aproximativ 2-3 pagini, cu o crimă/ un mister/ cu suspans și să o copiezi, dar să omiți ultimul paragraf, cel mai important,”, explică el. Poți să creezi o mică poveste despre felul în care a fost descoperită povestea într-un cufăr vechi și că sfârșitul povestirii a fost distrus. Citește povestirea cu luminile stinse și încearcă să joci teatru cât mai bine pentru a construi suspansul. Când ești aproape de sfârșit oprește-te și cere elevilor să completeze sfârșitul povestirii, în același stil ca al autorului.

“Elevii scriu cu toții pagini după pagini,” a adăugat Saitz, “Și apoi, câteva zile mai târziu, tu vii în clasă cu sfârșitul original al povestirii. Eu spun că l-am găsit chiar în acea zi, într-un ziar vechi. Apoi ei compara finalurile lor cu cel al autorului.”

Saitz speră ca site-ul lui și resursele, ideile pe care le oferă să-i ajute pe profesori să-și lărgească repertoriul. “Cred că eu am învățat cel mai mult în perioada în care eram student la pedagogie și i-am văzut predând pe mentorii mei și alți profesori” a spus el. Atunci când absolvim și începem să predăm, e posibil să ne oprim din creștere și învățare. Eu sper că lecțiile de pe site îi vor ajuta pe profesori să descopere noi posibilități sau să deschidă noi căi de descoperire.”

Lucrând la tema de compunere

Activitățile de scriere potrivite

Aceste lecții și activități de scriere le vor permite tinerilor autori din clasa ta să strălucească!

Scrierea unui paragraf. Mulți profesori de la clasele elementare se descurajează atunci când citesc paragrafele pe care le scriu elevii lor – scurte, ciuntite și care conțin foarte puține variații al structurii propoziției. Paragrafe de succes (#1) este un plan de lecție cu o abordare unică, menit să îmbunătățească scrierea elevilor. Elevii fac o listă cu trei lucruri materiale pe care le-ar dori, trei întâmplări care i-ar face fericiți și trei locuri pe care ar dori să le viziteze. Ei urmează un model specific pentru a crea paragrafe care spun cum ar fi pentru ei să se bucure de aceste lucruri. Utilizarea modelului îi ajută să vadă modul în care variațiile în structură fac lectura mai interesantă!

#1 http://www.top-romehotels.com/ofcnorg/

Teme nemaipomenite.Cea mai dificilă parte a scrierii este câteodată să începi și această problemă este în mod frecvent legată de căutarea unei teme perfecte. O temă, un subiect bun este fântâna din care izvorăsc ideile, așa că are nevoie să fie suficient de adâncă! Dacă și tu ai probleme să vii cu însărcinări care vor aduce povestiri minunate pe care să le spună elevii tăi, vizitează pagina Writing Topics (Teme de compunere). Această pagină a site-ului Write Source, sugerează câteva teme de lucrări pe care să le scrie elevii tăi și vei găsi teme pentru toate nivelurile de clase. Asigură-te că marchezi această resursă din The Write Source, care este un studio de dezvoltare de materiale educaționale.

http://www.thewritesource.com/

Elevi de liceu, lucrând la tema întrebărilor pentru interviu

Story Boxes (Cutii cu povestirii). Creativitatea și limbajul înfloresc în activitatea intitulată Story Boxes (#2), o activitate inclusă în site-ul Pizzaz Web (#3). Poți colecta obiecte pentru cutiile cu povestiri, sau îi poți pune pe elevii tăi să umple cutiile cu obiecte și cuvinte scrise pe bucăți de hârtie sau bețișoare de înghețată. Când elevii extrag obiecte și cuvinte din cutie, o poveste începe să se desfășoare. Utilizează planul pentru o activitate orală de spus povești sau pentru compuneri scrise. Și aceasta nu este singura lecție excelentă din colecția din acest site, așa că vizitează pagina pentru a descoperi mai multe nestemate. Cel mai bun lucru este că ai permisiunea de a tipări și/sau copia fișele pentru utilizarea în clasă!

#2 https://darkwing.uoregon.edu/~leslieob/storybox.html

#3 https://darkwing.uoregon.edu/~leslieob/pizzaz.html

Activități libere. În fiecare lună, site-ul Zaner-Bloser: Writing oferă activități online noi, gratuite, pe care le puteți utiliza cu elevi de la clasa a 3-a în sus. Activitățile pot fi tipărite și împărtășite cu elevii, pentru a-și exersa abilitățile de scriere. Unul din numerele recente s-a referit la scrierea descriptivă (#4). Nu pierdeți oportunitatea de a culege câteva fișe și idei excelente de la acești experți în domeniu.

https://www.zaner-bloser.com/index.php /

#4 https://www.zaner-bloser.com/writing/jump/index.php

Și mai multe activități libere. Site-ulScholastic.com: Writing furnizează de asemenea activități gratuite pe care le puteți descărca și tipări (pentru a le accesa, aveți nevoie de programul gratuit Adobe Acrobat Reader) Unele activități vor avea nevoie de câteva minute ca să se încarce, dar merită așteptarea. Activitățile model includ două tipuri de formate pentru scrisorile elevilor și o fișă care-i încurajează pe elevi să se gândească și să scrie despre planurile lor de viitor.

http://teacher.scholastic.com/writewit/

Carduri instant (Pop-Up). E o artă să scrii felicitări bune și o altă artă să le faci plăcute ochiului și neobișnuite. Cardurile instant sunt cu siguranță unice! Elevii tăi vor fi uimiți atunci când vor urma instrucțiunile din How to Make a Pop-Up Card (#5). Atunci când munca lor e completă, elevii tăi vor avea un card instant cu un animal, care este gata să primească marca lor sentimentală specială – un vers potrivit!

#5 https://www.wikihow.com/Make-a-Pop-Up-Card

Discutând despre evoluția unei povestiri epice

Eforturi eroice. Ai remarcat că în toate povestirile epice – Marile speranțe, Odiseea, Star Wars – pare să fie un șablon predominant al povestirii? Acest site explorează progresul eroului de-a lungul acestor povestiri, bazat pe observațiile conținute în cartea The Hero With a Thousand Faces (Eroul cu o mie de fețe), de Joseph Campbell. The Hero’s JourneyPeriplul eroului (#6) poate examina pașii eroului dintr-o poveste și să citească exemple, din povești antice sau din filmele de astăzi, care să ilustreze conceptul. Ca proiect final, elevii pot urma liniile directoare din site și pot crea, pe baza acestui model, propriile povești despre eroi.

#6 https://en.wikipedia.org/wiki/The_Hero_with_a_Thousand_Faces

Compunerea de eseuri. Ce poate fi mai ușor decât să scrii un eseu simplu? Puteți scrie unul cu asistența oferită de Ghidul Guide to Writing a Basic Essay! Acest site îi conduce pe elevi prin fazele de alegere a unei teme, organizarea ideilor, compunerea unei ipoteze, scrierea corpului lucrării, crearea introducerii și a concluziei și adăugarea unor detalii de finisare. Cu acest ghid online, nu mai există scuze pentru crearea unui eseu slab.

https://lklivingston.tripod.com/essay/

Scrierea de fișe. Cred că toți profesorii de liceu au așteptat ca o astfel de sursă să existe! În pagina OWL Handouts (fișele bufniței – simbol al înțelepciunii!), Laboratorul de scriere – Purdue University Online Writing Lab, a colectat și publicat fișe pentru elevi care se adresează tuturor subiectelor – de la cercetarea în vederea compunerii la gramatică și punctuație. Puteți alege dintr-un ghid cuprinzător pentru a completă însărcinările de scriere din clasa voastră. Elevii voștri vă vor mulțumi!

https://owl.purdue.edu/owl/purdue_owl.html

https://owl.purdue.edu/

..și, mai urmează…

Sursa: https://www.educationworld.com/a_lesson/lesson/lesson126.shtml

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.