Lecții și activități de scriere pentru toate clasele (II)

Scrisorile ”Dragă John” – Goodman, Deep și Travolta

Învață-i pe elevii tăi să creeze scrisori bune, amicale și dă-le motivul să facă asta! Întâi, prezintă conceptul de scrisoare amicală și compară acest format cu o scrisoare de afaceri, de exemplu, cu ajutorul exemplelor din Letter Formats*. Apoi, pune-i pe elevii tăi să-și facă fiecare modelul de format sau să tipărească unul din cele selectate de Jan Brett în Friendly Stationery**.

* http://web.archive.org/web/20040929080301/http://www.smcps.k12.md.us/mbms/writing/ltrforms.html

** https://www.janbrett.com/stationery/friendly_stationery_main.htm

Elevi din clasele primare scriind o scrisoare către personalitatea preferată

I-ai putea pune pe elevi să scrie unor scriitori faimoși, unor personalități politice sau celebrităților. Poți găsi online adresele multor actori cunoscuți și ale unor interpreți din domeniul muzicii (dă o căutare pentru “celebrity addresses.” Ar fi bine să supervizezi ce anume selectează elevii, dacă le permiți să utilizeze aceste site).

Adaugă un element de distracție, denumind activitatea ”Scrisorile Dragă John (Ion/ Ioan)” și punându-i pe elevi să caute oameni celebri care au numele de John/ Ion/ Ioan ca parte a numelui întreg. Nu uita de Elton John, Olivia Newton-John, și de Papa Ioan Paul al II-lea!

P.S. Te-ai mai putea gândi și la Caragiale, Creangă, Slavici sau autori români mai moderni..

Poate te gândești mai curând la o scrisoare de afaceri sau la una de prezentare în vederea angajării? Pentru cea de afaceri, Parts of a Business Letter*** te va ajuta să-ți pregătești elevii pentru lumea afacerilor. Dă elevilor tăi câteva indicații despre scrierea în comunicarea de afaceri, apoi pune-i să scrie scrisori către compania pe care o aleg. Ar putea scrie rugând compania să susțină eforturile unei campanii de caritate sau pentru a se plânge de problemele pe care le au cu un produs sau serviciu al acelei companii. I-ai putea chiar pune să scrie la adresa din cartea Free Stuff for Kids #1 (publicată de Meadowbrook Press) pentru a cere materiale gratuite.

*** http://www.cyberbee.com/science/letpart.html

#1 https://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/068982212X/qid=928350148/sr=1-1/002-9438853-4578600

P.S. – Pentru scrisorile de prezentare în vederea angajării, eJobs oferă câteva sfaturi și modele aici: https://cariera.ejobs.ro/scrisoare-de-intentie-model/

Student sintetizând idei într-un raport de cercetare

Organizatoare grafice: Să-ți pui gândurile în ordine

Oricine scrie ceva știe cât de intimidantă poate să fie o pagină albă! Organizatoarele grafice îi ajută pe elevi să-și depășească blocajul din fața foii goale și să-și pună gândurile într-o ordine logică.

Organizatoarele tip Setting și Events sunt concepute pentru a fi utilizate în scrierea povestirilor personale, iar Persuasive îi ajută pe elevi să creeze texte persuasive, forțându-i să-și declare o opinie, să o susțină cu trei puncte de vedere, să dea exemple și să formuleze un rezumat în concluzie.

Elevă scriind o scrisoare de intenție, bazată pe cercetarea companiei la care vrea să aplice pentru internship

Resurse online adiționale

Planuri de compunere de la Teacher’s Desk

https://teachers.net/lessonplans/subjects/reading/

A+ Cercetări și compuneri pentru elevii de liceu și studenți
Conceput pentru elevii de nivel superior, acest Ghid îi ajută pe adolescenți/ tineri să scrie rapoarte de cercetare fără să o ia razna! Site-ul explică cum să scrii un raport de cercetare, îți spune cum să localizezi informația pe internet și îi sfătuiește pe elevi ce materiale pot fi găsite mai bine în bibliotecă și nu pe internet.

https://www.ipl.org/div/aplus/

Din biblioteca Ed World

Sursa articolului: https://www.educationworld.com/a_lesson/lesson/lesson126.shtml

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.