4 Strategii de evaluare pentru învățarea la distanță și cea hibridă

E ultima zi de toamnă și afară ninge feeric. E Sf. Andrei – încă o binemeritată zi de odihnă pentru profesori. Dar suntem siguri că nu mulți dintre voi se pot desprinde total de preocupările legate de școală. Se apropie sfârșitul primei perioade de școală dinaintea Sărbătorilor de Crăciun și, firesc profesorii își pun întrebarea care este cea mai bună strategie de evaluare a învățării acumulate de elevii lor în tot acest timp și în aceste condiții de predare vitrege.

Aici ne vine în ajutor revista Edutopia, cu un articol scris de Kyleen Gray, profesoară de limba engleză (limba principală) și coordonator al programului de literație* de la o școală cu clase de liceu din zona rurală a regiunii Ontario, din Canada. Kyleen are peste 14 ani de experiență de predare, atât în clasă cât și pe platformele de e-learning.

* https://m.youtube.com/watch?v=UxVKHOuWEG8Literația, competență complexă

Tipuri de evaluări

Câteva moduri de a organiza evaluări formative și sumative care furnizează o imagine corectă a ceea ce știu elevii.

Întrebarea despre modul în care poți evalua în mod corect și autentic pe cei care învață la distanță este una cu care s-au luptat încă din primăvară mulți educatori, directori de școli și coordonatori ai districtelor școlare (inspectori). În regiunea mea, după o semnificativă presiune din partea profesorilor, coordonatorii districtului școlar au lansat o listă cu metode de evaluarea online, sugerate – dar puține dintre ele erau foarte specifice sau plauzibile. Bănuiesc că mulți dintre profesori se află în aceeași situație privind lipsa de direcționare în ce privește evaluarea și au fost lăsați să se descurce fiecare cum pot. De aceea am ales să vă împărtășesc din experiența mea.

Mai jos sunt patru strategii de evaluare pe care eu le-am testat atât în clasa digitală cât și în cea fizică. Deși fiecare materie și lecție are nevoi de evaluare unice, cred că profesorii vor fi capabili să găsească ceva util din această mică listă, , care să funcționeze pentru e,i fie că predau în formatul față-în-față, în online sau hibrid.

Profesoară discutând cu unul dintre elevi.

1. Conferințele (ședințele) unu-la-unu sau în grup mic

Sunt un mare fan al instrumentului numit conferință unu-la-unu, atât în formula de lucru în clasă cât și în cea online. În esență, o conferință** este o conversație recomandată cu un elev sau mai mulți, pe o temă pe care dorești să o evaluezi. Organizarea unor conferințe unu-la-unu sau cu un mic grup este și o bună modalitate de a construi relațiile și furnizează oportunitatea corectării imediate a unor erori sau pentru predarea din nou a unei părți de materie de care elevii au nevoie pentru a înțelege mai bine. Conferințele pot de asemenea să ridice mai devreme ”un steag roșu” în ce privește progresul elevilor, permițând profesorului să răspundă imediat la probleme și nu doar la sfârșitul unui capitol de predare (moment în care neînțelegerile acumulate sunt mai greu de corectat, n.n.)

** https://www.edutopia.org/article/assessing-literacy-skills-one-one-conferencingEvaluarea abilităților de literație în conferințele unu-la-unu

Beneficiul central al evaluării pentru conferințe, în învățarea online sau hibridă, este să găsești cu exactitate ce știu și ce pot face elevii – mai ales acolo unde nu pot primi indicii/ sfaturi de la părinți sau din căutările pe internet, astfel încât profesorul să surprindă ”instantanee” ale cunoașterii și abilității elevilor la acel moment.

Pentru a face să funcționeze aceste conferințe, trebuie să ai în minte un obiectiv. Care este abilitatea esențială în acest moment? Cu ce abilități se chinuie cel mai mult elevii tăi? Când ai un scop clar, atât pentru tine cât și pentru elevii tăi, va face ca aceste conferințe să fie cu adevărat eficiente.

Colaborare pe parcursul procesuluui creativ

2. Sarcini care cer gândire de ordin superior

Am descoperit că, cerând elevilor să aplice abilitățile de gândire înaltă din Taxonomia lui Bloom***, cum ar fi analiza, evaluarea sau crearea, permite o evaluare mai angajantă și autentică a elevilor, atât în clasa fizică cât și cea online.

*** https://www.bloomstaxonomy.net/

În clasa mea de Arta limbajului, evaluările care au funcționat bine pentru ambele formule de învățare au inclus: analizarea și producerea de materiale media, utilizând principiile persuasiunii (#1), practicând abilitățile de auto-evaluare și stabilire de obiective prin meta-cogniție (#2) și crearea de povestiri digitale, utilizând aplicația WeVideo.

#1 https://www.influenceatwork.com/principles-of-persuasion/Principiile persuasiunii

#2 https://m.youtube.com/watch?feature=emb_logo&v=HZrUWvfU6VUCe este meta-cogniția(explorarea ciclului meta-cogniției)

Fiecare dintre aceste sarcini de evaluare i-au împins pe elevi să utilizeze abilitățile de gândire înalte, dar mi-au și permis să fac evaluări multi-dimensionale. Nu erau concentrate pe o singură abilitate – natura interdisciplinară a sarcinilor a permis o evaluare echilibrată într-o largă varietate de categorii. Asta mi-a salvat mie timpul, pentru că în loc să evaluez mai multe sarcini mai mici, am evaluat o singură prezentare finală și mi-a permis să lucrez cu elevii pe parcursul procesului creativ cu o mulțime de strategii de evaluare (conversații, observație, evaluarea produsului).

Testearea cunoștnțelor în clasa fizică.

3. Chestionare digitale

Pentru a crea evaluări formative și sumative, eu utilizez Google Forms. Funcția Quiz permite profesorilor să controleze modul în care sunt prezentate întrebările și tu poți programa să înceapă blocarea ecranului în momentul în care a început evaluarea, pentru ca elevii să nu poată deschide sau să se conecteze cu nici o altă fereastră. (Asta funcționează doar când elevii utilizează echipamente controlate de rețeaua școlii).

O altă funcție utilă a Google Forms este că poate nota chestionarele cu răspunsuri multiple și poate transmite elevilor notele via email, după ce tu ai marcat răspunsurile lor scrise. Pentru elevii care învață la distanță, utilizez Google Forms împreună cu Google Meets: Setez pe fiecare din elevii care învață la distanță cu propriul lor Google Meet, apoi le cer să dea share la ecranul lor și să aibă camera deschisă pe parcursul întregii evaluări.

Utilizând împreună Google Forms și Meets îmi permite să-mi evaluez toți elevii odată. Păstrez câte o fereastră deschisă pentru fiecare din elevii mei de la distanță și minimizez ferestrele în așa fel încât să încapă toate pe ecranul meu și să-i observ pe perioada evaluării. Această practică a funcționat atât de bine în clase variate, încât am decis să o utilizez ca metodă pentru a evalua învățăceii la distanță în timpul examenelor finale.

Profesoară, dând feedback elevilor care participă la evaluare.

4. Discuții digitale în scris

Google Docs te lasă să observi progresul lucrărilor de evaluare în scris și să comentezi pe ele, atât în timp real cât și asincron: poți regăsi variantele anterioare ale unui document și poți vedea cine a contribuit la acel document, folosind funcția version history (istoricul versiunilor anterioare).

Pentru însărcinările în scris, eu folosesc toate aceste funcții, revizuind evaluările pe măsură ce elevii lucrează la ele și utilizând funcția comment pentru a le da feedback atunci când este nevoie. Atunci când îi susțin pe elevii mei – în clasă sau online, această funcție îmi permite să văd ce fac, să împărtășesc feedback în timp real, utilizând uneltele de comment sau editing atunci când ei au documentul în share cu mine și îmi acordă privilegiul de editare a a textului.

Odată ce un document a fost predat, deseori eu verific și version history. Această funcție este în mod special utilă atunci când este o situație de lucru în grup și îmi permite să văd cine a contribuit la document și în ce context. Este de asemenea o modalitate grozavă de a te asigura că lucrarea scrisă de elevi este autentică și nu copiată (copy-and-paste) din altă sursă sau creată de altcineva decât autorul documentului.

Dacă îmi evaluez sumativ elevii într-o situație de test, utilizez de asemenea Google Meets împreună cu aplicația oficială, ca și în cazul chestionarelor și le cer elevilor nu numai să-mi permită accesul la editare dar și să-și proiecteze propriul ecran și să țină camera pornită în timp ce completează testul.

Este crucial să găsești strategii să evaluezi constant și echitabil învățăceii la distanță, pentru a asigura echitatea și legitimitatea noilor noastre medii de clasă, fie că este vorba de învățarea online, cea din clasă sau o combinație între cele două.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/4-assessment-strategies-distance-and-hybrid-learning?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.