Scrisoare de mulțumire pentru profesori

În ziua de Thanksgiving (Ziua Recunoștinței) o sărbătoare cu o îndelungată tradiție în SUA, inițiată de pelerinii nou sosiți pe continentul american care și-au serbat primele recolte*, profesorul și autorul John Spencer a realizat un scurt video dedicat tuturor colegilor lui profesori, gândindu-se cu recunoștință la eforturile lor deosebite din acest an.

* Prima sărbătoare de Thanksgiving a fost organizată în 1621, de pelerinii englezi, care au sosit în America cu vasul Mayflower

https://en.wikipedia.org/wiki/Thanksgiving_(United_States)

Monaj ilustrând primii coloniști englezi în America, pregătindu-se pentru Ziua Recunoștinței

Alăturăm și noi mulțumirile noastre pentru efortul extraordinar al profesorilor de la noi.

Ca mulți alți americani, familia noastră a ales să stea acasă de Thanksgiving, doar alături de cei din familia apropiată. Deși sunt trist pentru că nu voi avea ocazia, ca de obicei, să petrec timpul alături de toți ceilalți din familia extinsă, stau aici cu o cană de cafea, reflectând la lucrurile din viața mea pentru care sunt recunoscător.

Și, până la urmă nu este vorba despre lucruri. Este vorba despre oameni și relații.

În atât de multe din aceste relații a fost vorba de profesori: fie că e vorba de profesorii care m-au influențat când am fost elev sau student, sau de colegii cu care am lucrat ca profesor de gimnaziu, sau de studenții care se pregăteau să devină profesori, cu care am lucrat ca profesor la facultate.

Anul 2020 a fost unul provocator pentru profesorii din întreaga lume. Cu acest lucru în minte, am realizat un videoclip (sketch video)** – ca o scrisoare de mulțumire adresată profesorilor, atât de încercați de perioada de izolare socială.

** https://m.youtube.com/watch?feature=emb_title&v=W5tf5ZJuUBI

Traducerea mesajului mai jos:

Anul acesta profesorii au fost uimitori

Dragi profesori,

Primăvara trecută ați făcut trecerea de la predarea față-în-față la o pedagogie a pandemiei. În doar câteva zile, ați găsit soluții inovative pentru provocări uriașe. Ați conceput lecții online având la dispoziție un timp și resurse limitate. Nu a existat vreun model sau vreo hartă. Da, lucrurile nu au fost perfecte. Au existat pe parcurs unele greșeli.

Dar ați fost acolo, prezenți pentru elevii voștri.

În fiecare zi!

Ați demonstrat că distanțarea socială nu înseamnă și distanțarea relațiilor. În ciuda blocajelor, ați construit o comunitate a clasei bazată pe empatie și bunătate, unde elevii se angajează într-o colaborare semnificativă.

Ați luat contactul și ați făcut parteneriat cu familiile. Ați ajutat cu resurse elevii care se confruntau cu dificultăți.

Ați experimentat cu noi abordări și v-ați asumat riscuri creative. Ați continuat să învățați. Ați citit cărți, ați văzut filme video, ați ascultat interviuri (sau seminarii) și ați citit articole. Ați cercetat și organizat conținuturi și v-ați angajat în discuții profesionale.

Ați creat cu măiestrie lecții semnificative, care au dat elevilor o voce și alegeri, cum ar fi minunate vânători de comori sau proiecte de făurit sau proiectul unui blog sau acel meniu de alegeri sau o activitate de învățare bazată pe joc.

2020 a fost un an greu. Am văzut focuri devastatoare și dezastre naturale și un declin economic abrupt. Ah da, chiar și albine ucigașe. Serios. Albine ucigașe.

Între timp, predarea în acest moment este în special provocatoare. Te poți simți secătuit atunci când ai de răspuns la o grămadă de email-uri sau când ai o sesiune online cu elevii și ai în față un perete de ecrane negre.

Câteodată, mesajul de recunștință către profesori este atât de sărac în cuvinte…

Între timp, unele din comentariile din social media despre profesori au devenit chiar toxice.

Dar vreau să știi un lucru, ai impact asupra unor vieți.

Chiar acum, există un elev care se simte cunoscut și auzit, pentru că tu exiști. Este acolo un elev care e pasionat să învețe, din cauza ta. Există un elev care-și va aminti întotdeauna de tine, ca fiind persoana care ai fost acolo, pentru el, în aceste timpuri întunecate.

Tu schimbi lumea, chiar dacă nu poți să vezi asta.

Așa că, îți mulțumesc!

John Spencer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.