Activități pentru Săptămâna Arborilor

Știați că, în Anglia (UK) săptămâna aceasta (28 Noiembrie – 6 Decembrie) este Săptămâna Națională a Arborilor? În foarte multe locuri din Anglia se organizează evenimente speciale, în care sunt implicate și școlile. Acțiunile sunt coordonate de un Consiliu al arborilorhttps://treecouncil.org.uk/ – pe site-ul căruia sunt publicate multe materiale interesante.

În multe alte țări, fie că sunt recunoscute la nivel național sau sunt inițiative ale societății civile, aceste zile sau perioade special dedicate arborilor și pădurilor sunt programate de obicei primăvara, iar durata lor și datele diferă de la țară la țară, în funcție de climat și de perioadele de plantare propice, deoarece una din activitățile principale este plantarea de arbori. În toate țările, în perioada acestei sărbători grupurile sunt încurajate să planteze copaci, dar se desfășoară și multe proiecte educative sau de conștientizare a importanței arborilor și pădurilor.

Deși la noi ”Luna plantării arborilor” se desfășoară între 15 Martie și 15 Aprilie, iar Ministerul Mediului și-a propus să desfășoare anul viitor o amplă campanie de împădurire*, în această toamnă se desfășoară cel puțin două proiecte importante legate de acest subiect – Campania ”Bariera Verde”, inițiată de Greenpeace România** – pentru replantarea perdelelor forestiere și a pădurilor de protecțieîn zonele de câmpie pentru a stopa fenomenul de degradare a terenurilor agricoleși a proteja populația de creșterea necontrolata a temperaturilor; precum și acțiunile de plantare pentru Pădurea Bucureștihttps://www.facebook.com/padureabucuresti/

* https://www.wall-street.ro/articol/Social/248253/ministerului-mediului-va-demara-in-primavara-cea-mai-ampla-campanie-de-impadurire-din-romania.html

** https://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/greenpeace-disparitia-padurilor-ameninta-siguranta-nationala-in-urmatorii-30-de-ani-peste-40-din-teritoriul-romaniei-va-deveni-o-stepa-arida-19717960

Pentru noi se apropie și acea perioadă a eternelor discuții din familiile cu preocupări ecologice – Ce fel de brad să alegem pentru Crăciun? Natural sau de plastic?

Voi, ce răspundeți copiilor dacă vă pun această întrebare? 🙂

Luând în considerare toate acestea, ne-am gândit că nu e rău să vă punem la dispoziție ideile de activități dedicate sărbătoririi arborilor, strânse de Emma Vanstone de la Science Sparks pentru profesorii și părinții din Anglia. Voi le puteți folosi atunci când considerați că sunt potrivite.

Aici, la Science Sparks noi iubim arborii și avem câteva cercetări științifice și activități pe care le puteți încerca, la școală sau acasă pentru a-i celebra.

Prima dintre ele este o ediție specială a serialului Science Fun and Home, realizată în colaborare cu Trustul pentru predarea științei în clasele primare – Primary Science Teaching Trust (https://pstt.org.uk/)

O pădure fermecată

Activități lejere pentru Săptămâna Națională a Arborilor

Căutați în școala voastră sau în casa voastră diferite obiecte făcute din lemn și gândiți-vă de ce sunt făcute din lemn și nu din plastic sau metal.

Data viitoare când mergeți la plimbare, numărați câte tipuri de arbori puteți vedea. Uitați-vă la tipul de trunchi și la forma frunzelor, ca să îi puteți identifica (puteți verifica speciile cu ajutorul unui atlas botanic). Poate puteți colecta de pe drum frunze, ghinde, conuri sau alt fel de semințe?

Cât de bătrân e un arbore?

Știai că există mai multe metode prin care poți afla cât de bătrân este un arbore?

https://www.science-sparks.com/how-old-is-a-tree/

Încearcă una din aceste metode ușoare!

Numără inelele

Pentru a afla care este vârsta unui arbore, una din metodele obișnuite este să numeri inelele anuale. Dar poți face asta doar cu un copac deja tăiat!

Noi am găsit un arbore tăiat și ne-am uitat la inelele din interiorul trunchiului lui. În fiecare an, sub scoarța arborelui crește un nou strat de lemn, ceea ce face ca trunchiul să se îngroașe. Inelele variază în mărime, în funcție de cât de mult a crescut copacul. Iar creșterea arborilor este influențată de nutrienții și apa disponibilă, ca și de alți factori care-l pot stresa sau favoriza.

Măsoară-i circumferința

O altă modalitate de a estima numărul de ani ai unui copac este să-i măsori talia sau circumferința. Poți facă asta înconjurând trunchiul copacului cu o sfoară și apoi măsurând lungimea sforii.

În general, fiecare 2,5 cm reprezintă un an de creștere, deși asta depinde în funcție de specia de copac.

Numără spiralele de ramuri

Unele specii de arbori coniferi, cum sunt pinii, molizii și brazii cresc câte o spirală de ramuri în fiecare an. Numără câte spirale de ramuri are un conifer și vei afla vârsta acelui copac!

La ”vânătoare de comori” în pădure

Cât de înalt este un copac?

Există o modalitate foarte ușoară de a afla cât de înalt este un copac, utilizând inteligent nițică matematică!

https://www.science-sparks.com/how-tall-is-a-tree/

Stând cu spatele la copac, apleacă-te și uită-te printre picioare la vârful copacului. Dacă nu-l poți vedea, depărtează-te de el până poți să-i vezi vârful. Marchează locul în care stai, apoi măsoară distanța de la acel loc până la copac și afli înălțimea lui. Această metodă de a măsura înălțimea unui copac este doar estimativă, dar utilizează trigonometria. Dacă te uiți la vârful unui copac la un unghi de 45 de grade, atunci înălțimea copacului este aceeași cu distanța dintre punctul de observație și copac.

Fă-ți propria stație meteo cu conuri de brad/ pin

Știai că poți face o stație meteo utilizând dor conuri? Vezi aici cum:

https://www.science-sparks.com/pine-cone-weather-station/

Stația meteo anunță vreme bună 🙂

Cum să faci o stație meteo cu conuri de pin/ brad

Stația noastră meteo se montează afară, pe pervazul ferestrei sau în grădină, într-un loc pe care îl puteți vedea de la fereastră din interior, în așa fel încât să puteți înregistra în fiecare zi ce se întâmplă cu conurile. Eu am descoperit că e o idee foarte bună să le prindem de pervaz sau de suportul pe care stau cu niște lut de modelat sau bandă adezivă, ca să nu cadă atunci când se schimbă vremea sau bate vântul – și asta e cam tot ce aveți de făcut.

Când vremea e uscată, conurile se deschid, iar când urmează să plouă sau să ningă, conurile se închid. Este cu adevărat o modalitate amuzantă de a-i face pe copii să se gândească la viitor și la cum va fi vremea.

Câteva date despre conuri pe care le puteți spune copiilor/ elevilor

Conurile se deschid și se închid în funcție de umiditate, pentru a ajuta semințele din interior să se răspândească. În interiorul conurilor sunt o mulțime de semințe, ușoare ca pana. Atunci când vremea este uscată, conul de deschide și orice adiere de vânt va prinde semințele ușoare, ajutându-le să se răspândească în aer, cât mai departe de pomul care le-a produs.

Când crește umiditatea și plouă, conurile se închid pentru a împiedica semințele să iasă, deoarece ele fiind așa de ușoare se vor îmbiba imediat cu apă și vor parcurge o distanță prea scurtă înainte de a cădea pe pământ și a încolți, iar copăcelul care va crește din acele semințe va fi prea aproape și va trebui să se lupte pentru soare și apă cu copacul-mamă.

Reproduceri artistice ale scoarței

Încercați activități artistice, cum ar fi reproduceri ale desenului scoarței unui copac, ca cele ilustrate în I can Teach My Child:

https://www.icanteachmychild.com/outdoor-tree-bark-rubbings/

Ați observat cât de diferite sunt modelele de scoarță la diferitele specii de arbori?

Cu clasa la vânătoare de comori în pădurice

Vânătoare de comori în natură

În site-ul Rhythms of Nature & Play găsiți de asemenea o idee de vânătoare de comori în natură, care s-ar putea să vă placă:

https://rhythmsofplay.com/nature-scavenger-hunt-sensory-card/

O modalitate excelentă de a petrece timp cu copiii și pentru a crea conexiuni cu ei și cu natura este să ieșiți la o vânătoare de comori. Găsiți mai jos și niște variații ale ideii principale.

Încă de când fiica mea avea doar 2 ani și jumătate și am ieșit cu ea la prima ei ”vânătoare de comori în natură”, am creat o fișă senzorială (sensory card) care să o ajute să știe ce trebuie să caute. Și s-a dovedit a fi o ideea foarte bună să adăugăm un element senzorial la vânătoarea în natură. Iar colectarea elementelor de pe fișă într-un coșuleț i-a furnizat mai multe oportunități senzoriale.

S-a distrat atât de mult jucându-se cu și uitându-se la acea fișă, înainte de a alerga afară ca să colecteze fiecare obiect pe care îl lipisem pe fișă.

Deoarece am făcut primele ”vânători de comori” în propria curte, a fost plăcut să o vedem cum recunoaște fiecare obiect și cum se duce direct la el, acolo unde știa deja că îl poate găsi – minunat!

Data viitoare când vom ieși la vânătoare de comori în natură, o vom duce într-un loc unde nu va ști locurile în care se găsește fiecare element. 😉

Variantă de fișă senzorială, pentru acasă

Materiale necesare pentru fișa senzorială pentru vânătoare de comori în natură

  • O bucată de carton de 15 X 21 cm / A5 (Noi am tăiat-o dintr-o cutie de carton care trebuia să ajungă la reciclare).
  • Hârtie colorată
  • Lipici
  • Foarfece
  • Elemente din natură strânse din curte, parc sau loc natural (frunze, conuri, flori etc. – aveți grijă să organizați ”vânătoarea” în același loc de unde ați colectat elementele lipite pe fișă).
  • Coșuleț sau săculeț pentru colectare.

Indicații pentru realizarea fișei senzoriale

1. Tăiați din hârtia colorată un dreptunghi de aceeași mărime cu bucata de carton și lipiți-le împreună.

2. Lipiți deasupra hârtiei colorate elementele din natură culese din locația unde veți organiza ”vânătoarea” și lăsați să se usuce lipiciul bine.

3. Puneți etichete pentru fiecare element (opțional)

4. Când ajungeți la locul ”vânătorii”, dați câte o fișă senzorială și un coșulețul/ săculeț fiecărui copil și puneți-le să caute elementele existente pe fișă.

5. Când copiii se întorc, sortați elementele și discutați despre lucrurile pe care le-au cules. Invitați copiii să potrivească ce au cules cu elementele de pe fișa proprie.

6. Ca o cale de extindere a activității, invitați copilul/ copiii să facă singuri un colaj cu elemente din natură, utilizând ce au cules.

Căutați acolo…

Variații la vânătoarea de comori în natură

  • Plasați într-un săculeț aceleași elemente de pe fișă, pe care apoi copilul/ copiii trebuie să meargă să le culeagă din natură și cereți copiilor să le scoată și să le plaseze lângă cele de pe fișă – apoi să plece să caute elemente similare în natură.
  • Puteți lăsa copiii să plece în căutare având fișa la ei, sau să plece la vânătoare fără ea, găsind obiectele doar după imaginea/ senzația tactilă memorată (activitate de antrenare a memoriei vizuale și tactile).
  • Puneți copilul/ copiii să colecteze un anumit număr de elemente de același fel, ca să exerseze numărarea (activitate matematică).
  • După vânătoare, legați copiii la ochi, ca să vedeți dacă pot identifica obiectele culese doar tactil (activitate senzorială).
  • Plecați la vânătoare pentru a găsi obiecte cu diferite texturi, forme, culori, mărimi etc.
  • Puteți utiliza o fișă imprimată, în loc de una senzorială.
Și grădina casei devine teren de explorare…

Notă privind siguranța copiilor

Aceste activități sunt gândite pentru a fi realizate de copii împreună cu un părinte, profesor sau alt adult. Adultul este pe deplin responsabil, asigurându-se că activitățile se desfășoară în siguranță.

Sursa: https://www.science-sparks.com/activities-for-national-tree-week/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.