Cât de relevante și eficiente sunt fișele de activități pe care le folosiți?

Avem și noi cazuri ale unor elevi care izbucnesc și-și spun părerea despre educația pe care o primesc, prin intermediul canalelor de media socială (și nu este doar celebrul caz al lui Seli, ci sunt mult mai multe) – și asta ar trebui să fie un semnal de alarmă și imboldul pentru analize serioase, mai ales că rezultatele testelor naționale și cele PISA, ca și opiniile angajatorilor cu privire la absolvenții școlilor și facultăților ne arată că nu stăm deloc bine la capitolul calitate a educației.

Unul din motivele calității slabe a învățării și, poate chiar al acelui teribil analfabetism funcțional, este și practica utilizării excesive a unor instrumente de predare ineficiente – practică întâlnită nu doar la noi ci și în alte sisteme de educație, așa cum se poate constata și din articolul de mai jos, scris de Jennifer Gonales în Cult of pedagogy.

Întrebarea este – noi ce facem ca să diminuăm astfel de practici și să creștem calitatea învățării în școli?

1-1-Fișe-pachet-9

Nenorocite pachete!

Acum câteva luni am văzut un film video pe care nu mi l-am putut scoate din cap. În acel video, un elev de liceu pe nume Jeff Bliss s-a ridicat în mijlocul orei și pur și simplu și-a exprimat frustrarea către profesoara din clasă:

”Nenorocite pachete de fișe… Am nevoie, avem nevoie să te scoli și să predai față în față. E vorba despre educația mea! Asta e educația noastră! Și viitorul acestei țări!”

https://www.youtube.com/watch?v=k3h5jcI-MFI&feature=emb_logoJeff Bliss a student from Duncanville owns his teacher [Original]

În regulă, haideți să eliminăm un lucru care ne poate încurca: Da, acest elev a întrerupt ora și comportamentul lui nu a fost respectuos, recunosc asta. Pe de altă parte, nu știm exact ce s-a petrecut înainte să fie pornită camera de filmat (pe telefonul unui coleg, n.n.) Pe baza a ceea ce spune el în video, părerea mea este că dă glas pur și simplu unei anumite îngrijorări, profesorul îi spune să nu se mai plângă și, în acel moment, cred că s-a săturat, a izbucnit.

Ceea ce am cules eu de pe internet despre Jeff Bliss este faptul că, la momentul realizării acestei filmări, el avea 18 ani și era în ultimul an de liceu (și, ca și Seli al nostru, provine dintr-o familie de profesori, n.n.). Deci, aparent, la un anumit moment dat din anii de școală el nu a avut succes. Pentru unii oameni, asta îi răpește din credibilitate. Pentru mine asta face din el o și mai bună sursă de informație despre motivele pentru care nu funcționează școala, așa cum este, pentru unii elevi.

Lăsând la o parte comportamentul perturbator, conținutul izbucnirii lui Bliss îmi spune că modul principal de instruire al acelei profesoare era prin intermediul pachetelor de fișe. Asta a fost lucrul care mi-a atras atenția. Asta m-a făcut să privesc filmul de șase, șapte, opt ori din nou. Pentru că pur și simplu l-am crezut.

L-am crezut pentru că am văzut și eu asta. Am văzut clase în care profesorii furnizează instruirea în majoritatea covârșitoare a timpului prin intermediul fiselor de lucru sau al pachetelor de fișe. Mi-am văzut proprii copii venind acasă cu temele de lucru și am întrebat prieteni, alți părinți cu copii mai mari și colegi care acordă consultanță multor școli, și aproape toți mi-au spus că elevii petrec foarte mult din timpul de instruire cocoșați asupra unui soi de fișă de lucru.

Asta este cu adevărat o problemă.

Și vreau să petrec ceva timp examinând această problemă pe toate părțile:

– Ce deosebește o fișă de lucru ”de ocupare”, menită doar să țină elevii ocupați, de ceva (o altă unealtă) care furnizează o valoare oarecare, de ce predarea cu fișe nu este de obicei cea mai bună alegere pentru învățare, motivul pentru care profesorii predau de obicei pe baza fișelor și ce alte experiențe de învățare ar fi mai bune pentru elevi.

1-1-Fișe-pachet-4

Nu toate fișele de lucru sunt create în mod egal

Haideți să începem prin a fi de acord asupra unor termeni.

Întâi trebuie să definim ce înțelegem prin ”fișă de lucru” (worksheet). Tehnic vorbind, o fișă de lucru este ceva tipărit/imprimat pe hârtie de copiat și dat elevilor pentru ca să scrie pe ea (să completeze răspunsuri). Și, cum poți tipări aproape orice pe foaie de hârtie, nu putem spune că fișele de lucru în sine sunt ceva bun sau rău. Ar fi ca și cum am spune că toate cărțile sau filmele sunt ceva bun sau rău. Sunt doar mijloace. Un sistem de livrare.

Și există o mulțime de lucruri, bogate din punct de vedere instructiv, pe care le poți face cu o fișă de lucru: Un organizator grafic este o minunată unealtă pentru cercetare, pre-compunere și luare de notițe. Un extras dintr-o sursă primară poate fi tipărit pe o fișă pentru a fi studiat cu atenție și a putea face adnotări. Fișele de lucru pot fi folosite pentru a analiza date (cum sunt cele din colecția* Mariei Andersen), ca structură pentru luarea de notițe, ca unelte de reflecție sau de evaluare formativă. Ele pot fi de asemenea utilizate ca unelte de înregistrare pe parcursul unor experiențe mai active: fișe de date de laborator, fișe de planificare pentru proiecte de grup și așa mai departe.

* https://busynessgirl.com/resources/handouts/

Din experiența mea știu că, atunci când oamenii critică fișele, ei se referă la un anumit tip de fișe de lucru, pe care le voi denumi fișe de ocupare” (a timpului elevilor), acel gen de fișe în care elevii fie fac un tip de muncă intelectuală de nivel inferior, pentru a-și reaminti – umplând golurile cu cuvinte, alegând răspunsurile la întrebări din mai multe variante de răspuns, denumind lucruri – sau un tip de muncă ce nu are deloc valoare educațională, cum ar fi căutarea de cuvinte, corectarea cuvintelor sau colorarea unor lucruri atunci când culoarea nu aduce un nivel în plus de înțelegere.

Câteodată diferența dintre ”fișa de ocupare” și o unealtă de calitate este evidentă, dar în alte cazuri e nevoie de o judecată mai atentă. După ce am vorbit cu o mulțime de educatori despre modul în care utilizează fișele de lucru în clasele lor, cred că este mai corect să spui că fiecare fișă de lucru are locul ei într-un continuum: Unele clar nu sunt altceva decât ”fișe de ocupare”, în timp ce altele, cum sunt fișele pentru luarea de notițe sau uneltele de colectare de date, susțin direct învățarea elevului; Eu le denumesc pe acestea din urmă ”fișe de putere”. Cred că multe dintre fișele de lucru se situează între aceste două. Deoarece există o atât de mare varietate de fișe de lucru, singura persoană care poate face diferența ești chiar tu.

Pachetele, ca să fie clar, sunt doar o mulțime de fișe capsate împreună. Ele pot conține o mulțime de ”fișe de putere”, dar atunci când un elev se referă la ele ca la pachete nenorocite, este foarte probabil că ele sunt compuse în majoritate din ”fișe de ocupare”.

1-1-Fișe-pachet-7

Middle-aged teacher looks troubled as she attempts to operate a copy machine in school.

Posibile ”fișe de ocupare” deghizate

Sunt unele formate de fișe care au apărut recent și care au potențialul de a cere același fel de lucruri pe care le găsim în ”fișele de ocupare”, doar că nu arată la fel. Deși fiecare dintre acestea ar putea oferi și o valoare instructivă, ele pot fi de asemenea doar un alt mod de a-i ține pe copii liniștiți:

 • Programe de computer sau aplicații mobile care îi pun pe elevi să execute exact aceleași activități pe care le vedem în ”fișele de ocupare”.

 • Notebook-uri interactive: Acestea variază foarte mult în calitate, de la unele care oferă o adevărată interactivitate până la altele care oferă aceeași valoare ca o fișă de lucru, doar că este colorată, tăiată și copiată într-un notebook.

 • Hiper-documentele: Dacă acestea sunt bine concepute, au potențialul de a oferi o varietate minunată, explorare și diferențiere, dar pot fi de asemenea doar o nouă modalitate de a organiza o muncă de ocupare a timpului.

1-1-Fișe-pachet-8

Problema predării cu ”fișe de ocupare”

Predarea bazată pe fișe de ocupare are loc atunci când utilizăm aceste fișe în locul unor forme de instruire mai bune. Acest tip de predare ar putea lua forma unui ”lucru la clopoțel”, a principalei activități de învățare, lucrul în centre de interes, activități cu carduri, teme pentru acasă etc.

Deci, ce este greșit în a preda în acest fel?

– Este o deconectare de la orice are relevanță.

Fișele de ocupare” izolează abilitățile atât de mult încât elevii au probleme în a face conexiunea dintre ele și viața reală. Când elevii nu găsesc sau văd prea puțină valoare într-o activitate, ei nu sunt cu adevărat angajați în învățare. Ia ca exemplu această fișă pentru lectură, care-l pune pe elev să citească un scurt pasaj despre Maya Angelou, apoi să răspundă la întrebări despre acest pasaj, în care completează cuvintele lipsă.

Acest tip de ”fișă de ocupare” ar fi utilizat cel mai probabil pentru a preda/ verifica înțelegerea textului citit sau să servească ca activitate pentru luna de Istorie a negrilor din America.

Haideți să despachetăm acestea una câte una.

 • Înțelegerea textului citit: Nu-i faci pe elevi cititori mai buni doar punându-i să răspundă la întrebări de rememorare cu un nivel scăzut de gândire despre un pasaj de scriere care nu oferă un context semnificativ. Dacă întrebările ar fi fost mai provocatoare, dacă li s-ar fi cerut să aleagă ce dovezi din text susțin o anume idee, de exemplu, asta i-ar fi mișcat mai mult într-un continuum de activități orientate spre obiectivul final, dar oare este aceasta ce mai bună modalitate de a oferi elevilor mai multă practică în lectură? Dacă elevii fac acest gen de muncă zi după zi, cu pasaje scurte, în loc de cărți întregi, ei nu vor fi citit suficient. Atât de multe din ceea ce noi denumim ”instruire pentru lectură” este mult inferior activității în care îi pui pe elevi să citească cărți întregi**.

  ** https://www.cultofpedagogy.com/stop-killing-reading/ How to Stop Killing the Love of Reading

  https://creeracord.com/2019/09/27/cum-sa-ne-oprim-din-a-omori-dragostea-de-lectura/

 • Luna de Istorie a negrilor din America: Dând elevilor un pachet cu acest tip de ”fișe de ocupare” – unde munca și contribuția unor personalități afro-americane este redusă la un scurt fragment pe o pagină, urmată de niște activități ”drăguțe” – este inadecvată în foarte multe moduri. Acest articol din Teaching Tolerance*** (predarea toleranței) enumeră mult mai multe moduri comprehensive și autentice prin care se poate onora Istoria a negrilor din America în clasa ta, pe tot parcursul anului.

  *** https://www.tolerance.org/magazine/dos-and-donts-of-teaching-black-historyCum să predai și cum să nu despre Istoria a negrilor din America

– Deseori nu corespund standardelor.

Chiar dacă sunt catalogate ca și cum se adresează unui anumit standard, acest tip de muncă pe care o vedem pe ”fișele de ocupare” își ratează deseori ținta. Ia ca exemplu această fișă, tipică pentru gramatică:

1-1-Fișe-pachet-4Acest tip de fișă, unde elevilor li se cere să marcheze sau să identifice construcții gramaticale variate, a prosperat timp de decenii, iar înainte de apariția fișelor de lucru, a existat sub forma exercițiilor din cartea de gramatică.

În afara faptului bine stabilit că predarea gramaticii în afara contextului unui text semnificativ (#1) nu contribuie cu nimic la a-i ajuta pe elevi să devină mai buni scriitori, în multe cazuri face mai rău, abilitățile practicate în acest tip de fișe de lucru nu îi învață nimic și nu întăresc obiectivele stabilite de standardele de învățare.

#1 https://www.cultofpedagogy.com/grammar-spelling-errors/Cum să procedezi cu greșelile la gramatică ale elevilor

Iată la ce mă refer: Pentru comoditate, voi folosi ca referință standardele comune de bază (Common Core Standards). Nu se menționează nicăieri în standarde ca elevii să fie capabili să identifice și denumească timpurile ale verbelor. Nimic de acest gen. Cu toate acestea, cer elevilor să le folosească corect atunci când scriu (#2) Așa că ar avea mai mult sens să arăți elevilor diferite construcții de propoziție, decât să-i pui să găsească locurile din textele scrise de ei în care le folosesc. Dacă nu le-au folosit deloc, pune-i să încerce să le folosească. Ei nu vor trebui niciodată să știe de fapt cum se numesc timpurile verbelor sau o grămadă de ate construcții gramaticale. În ciuda acestui fapt, zeci de mii de elevi trebuie să completeze în fiecare zi astfel de ”fișe de ocupare”. Între timp prea puțin timp se acordă, sau chiar deloc, pentru a le da oportunitățile de a utiliza aceste construcții în compuneri reale.

#2 http://www.corestandards.org/ELA-Literacy/L/4/1/b/

– Deseori nu au valoare de instruire.

1-1-Fișe-pachet-5Prin definiție, obiectivul ”fișelor de ocupare” este să-i țină pe elevi ocupați și nu neapărat să-i învețe ceva. Cele mai flagrante tipuri de ”fișe de ocupare” sunt cele de căutare de cuvinte, combinare de cuvinte sau cuvinte încrucișate, care pot arăta și ca niște liste de propoziții cu goluri de cuvinte în ele.

Mi-am văzut propriul copil făcând căutare de cuvinte ca temă pentru acasă și stresându-se că, dacă nu le găsește pe toate va pierde puncte. Dacă există vreo justificare pentru asta, eu cu siguranță nu am găsit-o.

– Cer o mulțime de timp de stat nemișcat.

Cu cât profesorii utilizează mai mult ”fișele de ocupare”, cu atât mai mult timp elevii vor sta și vor sta și vor sta. Da, este posibil să existe profesori care utilizează o mulțime de fișe de ocupare dar au și alte alternative grozave de așezare a elevilor în clasă, dar bănuiesc că în majoritatea claselor în care utilizarea ”fișelor de ocupare” abundă, elevii stau în principal în bănci. Aceasta este departe de a fi o situație ideală. În 2014, profesorul Alexis Wiggins a petrecut două zile imitându-și elevii (#2) și a fost șocat să descopere cât de mult timp petrec ei așezați și cât de obositor a fost asta. Și auzim tot timpul despre studiile care confirmă cât de periculos este să stai așezat lungi perioade de timp (#3) Așa că să planifici pentru copii să stea așezați lungi perioade de timp, pur și simplu nu le face bine.

#2 https://www.washingtonpost.com/news/answer-sheet/wp/2014/10/24/teacher-spends-two-days-as-a-student-and-is-shocked-at-what-she-learned/

#3 https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sitting/faq-20058005Care sunt riscurile când stai jos prea mult?

Cer o mulțime de copieri.

Oricine a trebuit să aștepte la rând la o mașină de copiat sau holbându-se disperat la un mesaj de eroare de pe ecranul copiatorului știe că, să te bazezi din greu pe fișe de lucru duce la risipirea de timp și hârtie.

Îți dau mai multe lucruri de corectat și notat.

Mulți profesori care folosesc o mulțime de fișe de lucru le și notează, calculând aceste puncte ca parte a notei generale a elevilor la acea materie. Această abordare creează două probleme. Una, șterge valoarea evaluării formative. Dacă fișele de lucru au ca menire să le predea elevilor ceva sau să-și practice abilitățile pe care le învață, atunci de ce ar trebui ei să fie penalizați pentru greșelile pe care le fac pe ele? Pot să înțeleg de ce profesorii ar putea acorda puncte pentru completare, dar să treci peste ele ca să marchezi răspunsurile greșite, apoi să extragi puncte de evaluare pentru ceva ce elevii învață în mod activ înseamnă să pierzi din vedere obiectivul: Pentru asta există evaluările sumative. Cealaltă problemă este că acest sistem creează o cantitate ridicol de mare de materiale de notare pentru profesor. Dacă tu te duci acasă cu teancuri după teancuri de hârtii de notat, înseamnă că le dai prea multe lucruri care trebui să capete notă. Dacă poți schimba unele din aceste activități de la ”notare” la ”exersare” (#4), le vei da elevilor exercițiul de care au nevoie fără să creezi o muncă suplimentară pentru tine (și stres suplimentar pentru elevi, n.n.)

#4 https://business.facebook.com/watch/live/?v=1918358558181257&ref=watch_permalink

1-1-Fișe-pachet-6

De ce o facem și ce să facem în schimb

Profesorii au o mulțime de motive pentru a se baza din greu pe fișele de ocupare, și unele dintre acestea par să nu poată fi evitate. Haideți să examinăm cele mai comune motive, la un loc cu unele idei despre ce am putea face în schimb.

1. Fără manuale, fără tehnologie

Dacă în școala ta lipsesc materialele și tehnologia, ar putea fi necesar să utilizezi materiale tipărite/copiate pe care să-ți clădești curriculum. Mult din ceea ce învățăm provine din lucruri citite, așa că dacă nu ai manuale bune de știință, de exemplu, fișele de lucru și alte materiale copiate pot servi aceluiași scop. Ceea ce este important este să facem asta bine gândit.

 • Chiar dacă descarci de pe internet un capitol întreg sau toată materia, utilizează doar părțile care le vor oferi elevilor valoare, în loc să-i treci prin totul.

 • Atenție la ”drăgălășenie”: Unele materiale sunt atât de frumos concepute (inclusiv vizual), încât ar putea să devină greu să remarci cât de ”subțiri” sunt în ce privește calitatea învățării. Dacă poți să obții materiale care au ambele calități, minunat, dar caută întotdeauna întâi și întâi calitatea pentru învățare.

 • Nu toți elevii au nevoie de același materiale: Gândește-te să creezi/ găsești diverse fișe sau conspecte cu informație pe care elevii să le poată folosi ca resurse, în loc să dai fiecăruia același fel de material. Arată-le cum să selecteze materialele de care au nevoie și unde să le depoziteze în clasă pentru a putea fi utilizate ulterior.

2. Practicarea abilităților

Mulți profesori folosesc fișele de lucru pentru a le da ocazia elevilor să practice anumite abilități. Aceasta pare să fie cea mai comună practică la matematică (sau, la clasele mai mari, cu lucruri cum sunt reacțiile la chimie sau problemele de fizică). Deși această metodă dă în mod evident unele rezultate așteptate de profesori, dacă iei în considerare câteva lucruri, ai putea probabil să rafinezi această practică. Iată câteva întrebări la care să te gândești atunci când te îndrepți spre copiator:

 • De cât de mult exercițiu este cu adevărat nevoie? Au toți elevii nevoie de aceeași cantitate de exerciții? Se pot opri când le ajunge?

 • Ar exista și alte activități care ar fi la fel de – sau mai benefice – decât exersarea de probleme? În acest articol (#5), profesoara Jo Boaler descrie patru alte modalități de a dezvolta sensul numerelor sau al operațiunilor matematice. Ea împărtășește de asemenea, într-o postare pe Twitter, o strategie (utilizată în clasă) unde o problemă este plasată în centrul unei foi de hârtie, iar elevii folosesc cele patru pătrate din jur pentru a arăta patru moduri diferite de rezolvare a problemei (#6). Acest gen de activități îi pun de fapt pe copii să gândească și să vorbească despre matematica pe care o fac / învață, în loc doar să rezolve problemă după problemă.

  #5 https://www.youcubed.org/evidence/fluency-without-fear/Fluență fără frică: Dovezi ale cercetării despre cele mai bune moduri de a învăța faptele în matematică

  #6 https://twitter.com/joboaler/status/975759075915923456

 • Am să aduc din nou în discuție asta: Dacă înregistrezi o notă pe o muncă de exersare, în special atunci când nota se bazează pe acuratețe, asta nu mai este practică!! Păstrează asta în minte atunci când decizi câte probleme sunt cu adevărat necesare ca să le dea elevilor exercițiul de care au nevoie.

3. Diferențierea

Deseori, profesorii consideră că, prin creerea unor pachete de fișe de lucru cu diferite niveluri de dificultate au găsit o cale simplă de personalizare a învățării pentru fiecare elev. Dar, din nou, înseamnă oare asta că fiecare copil primește unul din cele trei mari pachete, corespunzătoare diferitelor niveluri? Haideți să ne uităm din nou la sugestiile pe care le-am făcut mai devreme, unde fișele de conspecte (care conțin informația) și fișele de lucru (care oferă practica) sunt oferite ca resurse, iar elevii decid de care au nevoie. Pentru a vedea această idee dezvoltată pe deplin, uitați-vă la clasa profesoarei Natalie McCutchen clasa de matematică în ritm propriu (#7): Elevii lucrează de-a lungul orelor individual, și ei sunt cei care decid de cât exercițiu au nevoie înainte de a fi evaluați, așa că unii dintre ei fac o mulțime de exerciții, în timp ce alții foarte puține.

#7 https://www.cultofpedagogy.com/self-paced-learning/ Învățarea în ritmul propriu: Cum o face acest profesor

1-1-Fișe-pachet-2

4. Alinierea cu cei de aceeași clasă

În unele școli, li se cere profesorilor să predea același lucru ca și colegii lor de la clasele paralele, în aceeași zi și să documenteze întregul proces cu planuri de lecție detaliate, aliniate cu standardele. Atunci când am vorbit cu profesorii despre cauzele pentru care se simt epuizați, ei au citat politici ca acestea care îi epuizează complet. Acest tip de cerințe este cauza pentru care mulți dintre ei apelează la predarea bazată pe pachete de fișe. Găsesc împreună un manual care declară că se aliniază cu standardele, apoi toată lumea utilizează același set de pagini în fiecare săptămână. Gata, s-a rezolvat!

Aceasta duce la o predare incredibil de seacă, neinspirată și, din nefericire eu nu am o soluție pentru asta. Cel mai bun sfat pe care-l pot da este să împărtășiți acest articol cu directorii voștri pentru ca ei să înțeleagă impactul acestui tip de politică pe care o impune. V-aș îndemna să examinați și eticheta referitoare la standarde: Acest pachet aduce copiii cu adevărat la nivelul cerut de standarde, or este o versiune ”mai ușoară” a acestora? Aceste pachete ar putea acționa pentru astuparea golilor în prezent, dar dacă echipa voastră a folosit același set pentru mai mulți ani, acum ar fi momentul să le examinați cu mai mare atenție să vedeți dacă anumite pagini ar putea fi înlăturate și înlocuite cu alte activități.

5. Munca cu un suplinitor

Atunci când avem în clasă un profesor suplinitor, câteodată pachetele de fișe par să fie unica soluție. Asta poate din nou să fie o problemă dificilă. Dacă cu adevărat nu ai alte opțiuni, măcar fă tot posibilul ca să te asiguri că fișele de lucru pe care le are la dispoziție acest suplinitor sunt din cele de la partea finală a continuum-ului – ”fișe de putere” ca cele descrise la început. O altă opțiune care poate funcționa dacă știi din timp că nu vei putea să predai într-o zi, este să antrenezi câțiva elevi care să conducă clasa pe parcursul lecției curente și apoi comunică suplinitorului că acesta este planul, ca elevii să predea lecția. Asta ar cere evident o mulțime de lucru în avans, iar tu trebuie să ai deja clădită o cultură a clasei unde elevii vor să se poarte frumos cât lipsești tu – dar eu știu că lucrul ăsta poate fi făcut.

6. Controlul mulțimii

În clasele supra-aglomerate pare imposibil să faci ceva activități practice sau lucru în grupuri sau orice interactiv. Fișele de lucru îi țin pe toți pe locurile lor și sub control. Aceasta, din nou, este o problemă mai mult sistemică ce poate fi rezolvată doar la nivelul politicilor. Spunând asta, eu nu cred totuși că fișele de lucru sunt singura opțiune. Sigur, poate nu vei fi în stare să faci lucruri mari, radicale, dar poți face muncă în perechi, poți atribui sarcini în jurul unor stații de lucru sau poți chiar împărți clasa în jumătate, în așa fel încât unii fac o muncă activă în timp ce ceilalți stau așezați și calmi și apoi să schimbi. Mai mult decât orice, pur și simplu nu renunța, nu ”arunca prosopul”.

1-1-Fișe-pachet-1

7. Temele ”la clopoțel” și munca de dimineață

Pentru a folosi la maximum timpul de instruire, suntem sfătuiți să ne asigurăm că elevii au de făcut o muncă semnificativă chiar din momentul în care intră în clasă; de aici au luat naștere aceste teme ”la clopoțel” (bell-ringer). Am văzut cu siguranță valoarea unui bun bell-ringer și am văzut o diferență uriașă între anii în care nu le-am folosit și cei în care le-am folosit. Dar, dacă această muncă nu este cu adevărat semnificativă sau nu-i ajută pe majoritatea copiilor să învețe, este o pierdere de vreme. Iată alte câteva opțiuni:

 • Pune-i pe elevi să aleagă singuri ceva de citit pentru primele 10 minute ale orei.

 • Dă-le elevilor un ”set de anticipare” (#8) grozav, prin care să-i introduci în cele ce vor învăța în acea zi. Există multe opțiuni pentru acestea, cum sunt imaginile care ne provoacă gândirea (#9) pe care Christina DeCarbo-Wagners le utilizează acum în locul muncii de dimineață, sau ”aperitivele” (#10) recomandate de profesorii de matematică Matt Vaudrey și John Stevens în cartea lor, The Classroom Chef.

  #8 https://www.cultofpedagogy.com/anticipatory-set/Know Your Terms: Anticipatory Set

  #9 https://www.missdecarbo.com/is-your-morning-work-making-kids-think/Munca ta de dimineață în face pe copii să gândească?

  #10 https://www.cultofpedagogy.com/classroom-chef/Cum să abordezi predarea ca un șef-bucătar

 • Stabilește alegerea de dimineață: De ce să nu oferi elevilor o varietate de alegeri pentru munca de dimineață? În acest articol fantastic (#11), directorul Adam Dovico descrie cum a făcut această schimbare o profesoară, permițând elevilor să aleagă între stațiile de exprimare artistică, de rezolvare de probleme, timp la computer, exerciții de leadership, colaborare și timp de joacă. Cheia majoră în a face din asta un succes a fost faptul că ea a desfășurat lucrurile lent, permițând elevilor să experimenteze la fiecare stație înainte de a le da mai târziu voie să aleagă.

  #11 https://mrdovico.blogspot.com/2017/02/rethinking-morning-work.htmlRegândirea lucrului de dimineață

8. Unor copii le plac fișele de lucru

Pentru unii elevii, fișele de lucru de ocupare” constituie o activitate calmă, în liniște cu care își pot petrece timpul. Dar acest motiv unic nu ar trebui să le transforme într-o unealtă standard pentru clasa ta. Ceea ce poți face este să le transformi într-o opțiune pentru timpul liber, ca pe ceva ce poți face ca să te destinzi, sau ca una din opțiunile din care un grup de elevi pot alege pentru a practica un set de abilități sau pentru a se auto-testa în legătură cu un anumit aspect al conținutului – nu pentru o notă, ci pentru exercițiu.

1-1-Fișe-pachet-10

9. Elevii au nevoie să-și exerseze abilitățile motorii fine

Câteodată educatorii de grădiniță se bazează pe fișele de lucru pentru a-i pune pe elevi să coloreze, să taie și să lipească lucruri pentru a-și dezvolta abilitățile motorii fine.

 • Deși fișele de lucru oferă o modalitate de a-i pune pe elevi să exerseze abilitățile motorii fine, există de asemenea o mulțime de alte modalități de a o face. Acest articol oferă 40 de idei (*1) pentru exersarea abilităților motorii, iar acesta alte 30 de idei (*2).  

 • Odată ce un copil a ajuns la un anumit nivel de dezvoltarea al abilităților motorii fine, el încă mai are nevoie să continue să le exerseze, la fel ca și alți elevi?

*1 https://theimaginationtree.com/40-fine-motor-skills-activities-for-kids/ – 40 Fine Motor Skills Activities

*2 https://handsonaswegrow.com/fine-motor-skills-activities/ – Improve Kids Fine Motor Skills with 30 Materials & Activities

Mai multe idei

Dacă vei reduce sau elimina utilizarea fișelor de lucru sau a pachetelor de fișe, vei avea o mulțime de timp de instruire suplimentar, iar asta este un lucru bun. Iată mai jos lucruri pe care le poți face cu acest timp:

 • Discuții cu clasa – mers în jurul galeriei, scaunul filozofului, gândește în perechi și împărtășește

 • Învățare în grup – învățarea mozaic, învățarea reciprocă, spărgătoare de gheață, provocări de meșterit

 • Proiecte pe termen lung – Ora de geniu, PBL (învățarea bazată pe proiecte,) învățarea comunitară (service learning)

 • Experiențe interactive – simulări, jocuri de rol, laboratoare, escape rooms

 • Citire și scriere – citirea unor texte alese de elev, proiecte de cercetare, scrierea în jurnalul personal, provocări de scriere a unor texte scurte, proiecte de scriere pe termen lung

 • Lecții grele, provocatoare – învățare inductivă, realizarea de concepte

 • Învățare personalizată – realizarea de hiper-documente, stații sau centre de învățare. Ascultare de interviuri audio (podcast), învățare hibridă etc.

Provocarea pentru voi: Faceți un audit al fișelor de lucru pe care le folosiți

Fiecare predă diferit și, așa cum am stabilit, nu toate fișele de lucru sunt create în mod egal (cu valoare egală). Nu există o recomandare unică privind genul sau numărul de fișe de lucru pe care ar trebui să le folosești cu elevii tăi. Numai tu și elevii tăi puteți ști cu siguranță.

Așa că provocarea mea pentru tine e simplă: De acum încolo, de fiecare dată când te pregătești să utilizezi o fișă de lucru, întreabă-te dacă ea contribuie la învățarea elevilor sau doar îi ține ocupați. Dacă e vorba de cazul al doilea, începe să-ți înlocuiești fișele de lucru cu ceva mai bun, cu o alternativă mai bogată. Elevii tăi vor învăța mai bine, timpul lor de școală va fi mai amuzant iar tu nu vei mai pierde o mulțime de timp lângă copiator sau corectând fișe.

Sursa articolului: https://www.cultofpedagogy.com/busysheets/

P.S. – Dacă vă întrebați ce s-a întâmplat cu elevul Jeff Bliss după ce filmarea realizată de colegul lui a devenit virală pe internet și mass-media a început să se intereseze de eveniment, aflați că școala a analizat situația și, după ce a constatat că profesoara a provocat ieșirea elevului, adresându-se cu un limbaj nepotrivit (l-a înjurat în momentul în care acesta s-a ridicat și a cerut să înlocuiască completarea fișelor cu altceva – moment în care colegul lui Bliss a început să filmeze pe ascuns), profesoara în cauză a fost suspendată, urmând ca școala să-i analizeze întreaga activitate, ca să decidă dacă mai rămâne profesor la acea școală sau nu…

https://www.youtube.com/watch?v=8zoN-gI87vk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.