Revenirea la școală, în toamnă, nu poate să însemne pur și simplu reluarea lucrului

Am vorbit în articolele trecute despre carențele acumulate de elevi în perioada în care profesorii au fost obligați să treacă la predarea online – când o parte din profesori sau elevi nu au fost prezenți, sau nu au participat decât formal la orele online, iar un număr foarte mare de elevi din mediile dezavantajate nu au putut beneficia deloc de aceste ore neavând accesul la tehnologie, la conexiunea de internet și nici cunoștințele sau suportul familiei pentru a participa. În cele unele cazuri (printre situațiile ”fericite”) elevii din mediul rural au primit de la profesori doar fișe cu teme.

Revenirea la școală, în toamnă, în orice formulă va fi aleasă, nu va putea fi făcută ca și cum ai înnoda sfoara ruptă. Copiii au acumulat nu doar carențe ci au ieșit și din starea de participare activă și, mai mult, au acumulat o tensiune emoțională care se cere eliberată și au nevoie de răspunsuri la miile de întrebări pe care fiecare și le-a pus. Au trecut cu toții, alături de părinții și adulții din jur printr-o perioadă plină de neliniște, de anxietate, frică, câteodată a trebuit să facă față situațiilor de violență, de boală sau morții unor persoane dragi sau cunoscute.

Și, abia ieșiți din perioada de strictețe extremă, când le-au lipsit interacțiunile sociale, vor fi confruntați cu regulile rigide de distanțare din clase, impuse de nevoia de siguranță sanitară.

Psihologii școlari din Franța consideră* că rezolvarea problemelor emoționale cu care s-au confruntat copiii în perioada pandemiei este o prioritate, dacă vrem ca elevii să poată cu adevărat învăța. Și ridică întrebări justificate privind capacitatea sistemului de a le rezolva.

1-Curriculum-evaluare-7

Înainte de a deschide vreun caiet, va trebui să trecem printr-o fază importantă de explicare, de schimb și de ascultare, exact cum se face, de exemplu în mijlocul unei celule de ascultare și de criză după o catastrofă naturală.”

* https://la1ere.francetvinfo.fr/guadeloupe/retour-a-l-ecole-erreurs-langagieres-et-manque-d-ecoute-des-enfants-828362.html Întoarcerea la școală: erori cauzate de lipsa ascultării și reconfortării copiilor

Deși absolut necesară, o astfel de sarcină va fi deosebit de dificil de realizat și la noi, având în vedere numărul redus de psihologi școlari și faptul că aparent nimeni nu s-a gândit la așa ceva, iar profesorii nu au primit nici ghiduri și nici instruirea necesară pentru a asista/ suplini munca psihologilor (da știu, mulți profesori vor protesta și pe bună dreptate – ce mai vrem de la ei!?) Dar, fără realizarea acestor intervenții, într-o perioadă de trecere, profesorii nu vor putea preda normal, nici în clasa fizică, nici în orice altă formulă. Pur și simplu, elevilor nu le va sta mintea la învățătură pentru că vor fi încă în modul de ”supraviețuire” și nu în cel de dezvoltare – învățare.

1-Curriculum-evaluare-5

Pe alte meleaguri se discută intens zilele astea și despre alte subiecte, la fel de arzătoare:

Cum vom evalua carențele acumulate în perioada din primăvară și ce vom face în legătură cu ele?

Cum se vor evalua în viitor performanțele elevilor în formulele de școală online sau mixte, cum vor fi date notele, cum vor primi elevii un feedback eficient? Se va renunța la teste, sau vor fi găsite alte formule de evaluare, mai bine adaptate instrumentelor digitale?

Ce adaptări pot fi făcute în curriculum, în conținuturi și în modalitățile de predare/ instruire/ lucru cu clasa – necesare atunci când ne gândim la lecțiile reduse ca timp sau predate în variantele mixte?

Cum pot fi integrate în toate materiile elementele de învățare socio-emoțională necesare pentru menținerea sănătății mintale, emoționale și a stării favorabile pentru învățare a elevilor?

Cum va trebui modificată cultura școlilor și claselor în contextul actual, pentru a menține angajamentul elevilor în învățare?

Cum vor arăta acum planurile de dezvoltare profesională ale cadrelor didactice?

Sperăm că și decidenți noștri se vor apleca asupra acestor probleme și vor găsi răspunsuri care să ducă la o mai bună adaptare și performanță a sistemului de educație, a școlilor.

Pentru astăzi vă propunem un articol scris de Naaz Modan în revista Education on Dive:

1-Curriculum-evaluare-1

Regândirea evaluărilor online și a dezvoltării elevilor în urma pandemiei COVID–19

Organizația The Northwest Evaluation Association, care este un furnizor non-profit de servicii de evaluare, a lansat la nivel de stat (SUA) un document cu recomandări** de politici federale, care să constituie un ghid pentru legiuitori și educatori când abordează problemele previzibile ale pierderilor în învățare și incertitudinile în ce privește furnizarea unor evaluări corecte și utile ale elevilor atunci când aceștia se vor întoarce la instruirea față-în-față.

** https://www.nwea.org/resource-library/welcome/assessment-and-accountability-in-a-post-coronavirus-worldEvaluarea și responsabilitatea în lumea post-coronavirus

Organizația NWEA recomandă statelor următoarele:

  • Să facă ajustări și investiții în formule sigure de învățare hibride și în proiectarea evaluărilor, pe termen lung.

  • Să asigure echitatea evaluării și accesul elevilor cu dizabilități.

  • Să regândească utilizarea și implementarea evaluărilor la nivel de stat.

  • Să reconsidere modul în care este evaluată și măsurată dezvoltarea academică a elevilor.

  • Să asigure transparența în ce privește traiectoriile individuale sezoniere.

  • Să măsoare dezvoltarea elevilor o dată la doi ani, în loc de în fiecare an.

În plus, sugerează liderilor federali (naționali), inclusiv celor din U.S. Department of Education să alinieze evaluările la învățarea la distanță și hibridă (mixtă, blended), să favorizeze dezvoltarea parteneriatelor de cercetare între state și instituții, pentru a rezolva provocările ridicate de aceste formule de instruire, să furnizeze dispoziții țintite, flexibile privind responsabilitățile, în locul unor derogări generale pentru evaluările din 2021 și să fie flexibili cu standardele de evaluare reciproce pentru testarea sistemelor, pentru a evita testările redundante, și pentru ca acestea să se poată baza pe nevoile în schimbare.

1-Curriculum-evaluare-4
Pe lângă trecerea la școala online, pandemia de coronavirus a cerut liderilor din domeniul educației să regândească modul în care se face evaluarea, testarea, notarea elevilor și unde se petrece învățarea. Dar multe din aceste schimbări ar putea fi necesare pe termen lung.

Reluând cele spuse de mulți administratori de district și școli, pe parcursul lunilor în care școlile au fost închise, Aaliyah Samuel, vice-președinte al departamentului de politici și advocacy de la NWEA, a spus că pandemia ”a reprezentat pentru lideri o oportunitate unică de a re-imagina educația”:

În loc să pună în practică soluții pe termen scurt, politicile de stat ar trebui să se concentreze pe re-imaginarea sistemului nostru de educație, într-un sistem care reduce inechitățile și echipează cel mai bine generațiile viitoare cu competențele de care au nevoie pentru a prospera în sistemul economic modern”, a spus Samuel într-o declarație de presă.

Deoarece se apropie toamna, unii lideri din educație presează pentru o altă rundă de derogări generale de evaluare*** pentru anul școlar 2020-21, după ce Departamentul de Educație le-a acordat pentru semestrul de primăvară din 2020. Organizația NWEA sugerează evitarea acestora și concentrarea în schimb pe o flexibilitate bazată pe responsabilitatea fiecărui stat.

*** https://www.educationdive.com/news/states-move-toward-waiving-standardized-tests-for-2020-21/580570/

1-Curriculum-evaluare-3

Între timp, liderii districtelor se pregătesc să facă față pierderilor de învățare datorate lunilor de închidere a școlilor. Un document de lucru (#1) emis în luna Mai de Brown University’s Annenberg Institute for School Reform sugerează că un elev obișnuit ar putea avea la începutul anului școlar o pierdere de o treime (33%) din progresul la citire și până la 50% pierdere la progresul la matematică.

#1 https://www.edworkingpapers.com/ai20-226

Conform unei analize separate (#2) făcute de McKinsey & Co., o companie de consultanță care se concentrează pe îmbunătățirea sistemelor de educație și a rezultatelor elevilor, criza COVID-19 va exacerba lacunele elevilor de proveniență hispanică și afro-americani, care vor fi în urmă cu trei luni față de colegii lor albi. Rezultatul va fi o exacerbare cu 15-20% a diferențelor de nivel de învățare, spune raportul.

#2 https://www.mckinsey.com/industries/public-sector/our-insights/covid-19-and-student-learning-in-the-united-states-the-hurt-could-last-a-lifetime# – COVID-19 și învățarea elevilor în SUA; răul provocat ar putea avea efecte toată viața

1-Curriculum-evaluare-2

Având în minte aceste posibilități, administratorii și liderii de districte dezbat cele mai bune modalități de a concepe evaluări și intervenții eficiente pentru momentul întoarcerii elevilor la școală. În timp ce unii argumentează că evaluarea nu va face decât să înrăutățească lacunele / diferențele, alții spun că există o modalitate eficientă (#3) de a concepe evaluări, astfel încât ele să reflecte specificul cultural și să aibă impact.

#3 https://www.educationdive.com/news/report-identifies-7-strategies-for-impactful-assessments/580949/Un raport care identifică 7 strategii pentru evaluări de impact

Business man working at office with laptop, tablet and graph dat

Expert analizing data documents

Pentru ca evaluările să fie astfel, experții spun că ele trebuie să aibă un scop clar, datele culese să fie interpretate cu acuratețe și că doar profesioniștii antrenați ar trebui să poată interveni pe baza rezultatelor.

Sursa: https://www.educationdive.com/news/nwea-rethink-online-assessments-student-growth-in-wake-of-covid-19/581626/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.