Am asistat în aceste zile la o mulțime de webinarii și cursuri online și am parcurs publicațiile de profil la care suntem abonați, pentru a vedea ce fac echipele de coordonare ale sistemelor de educație din diferite țări pentru a se pregăti mai bine pentru viitorul an școlar.
Nu de alta, dar se pare că ”ai noștri” se mișcă mult prea încet și par incapabili să formuleze idei coerente și aplicabile practic, ca să nu mai spunem că, deși e vacanță, timpul nu este deloc de partea noastră și ar trebui să facă și practic ceva.
Pregătirea profesorilor pentru dezvoltarea competențelor digitale și predarea online sau mixtă/ blended? La vecinii noștri și la alții a început de mult. Încă avem norocul că profesorii noștri pot accesa toate materialele prezentate în cadrul evenimentului Educație online organizat în Republica Moldova, care sunt disponibile permanent și gratuit pe platforma cu același nume sau pe pagina de Facebook dedicată (https://www.facebook.com/educatieonline.md/)
A fost extrem de interesant și webinarul de ieri – Getting back to Global for the 2020s, organizat de Școala Heritage Internațional, tot din Rep. Moldova, unde au fost invitați educatori din mai multe țări europene și din SUA – eveniment pe care, dacă l-ați ratat, îl puteți urmări aici:
– https://www.youtube.com/watch?v=hTiRdK9MCyo- “Getting Back to Global for the 2020s” International Online Conference by Heritage
Interesant pentru că am putut vedea că parte din problemele cu care se confruntă profesorii români au avut impact și asupra profesorilor din alte țări, pentru că am putut vedea că în toate țările se discută activ despre modul în care vom reveni ”pe baricade” – preferabil continuând cu îmbunătățirea și inovarea școlii și pentru multitudinea de idei și soluții extrem de interesante prezentate de vorbitori. De exemplu, referindu-ne doar la abordarea școlii globale, ne-au plăcut ideile prezentate de Koen Timmner, care este printre altele coordonator al Proiectului Climate Action*, ce se va relansa în lune Octombrie – iar Koen invită cât mai multe școli să se alăture acestui proiect.
* https://www.climate-action.info/
”Nu lega tehnologia la conținut – spune Koen ca sfat pentru educatori – leagă strategia corectă de predare la conținut și abia apoi alege instrumentele tehnologice pe care le vei folosi”.
O altă idee strălucită a venit din partea Danielei-Munca Aftenev, una din coordonatoarele proiectului Educație online:
”Orice școală poate folosi una din rețelele sociale – Facebook, Twitter, Instagram etc. – pentru formarea profesională și colaborarea între profesorii școlii. Pot crea un grup de lucru în care pot posta conținut relevant pentru dezvoltarea profesională, modele de lecții, pot face schimb de experiență, pot discuta probleme, dezbate soluții și își pot menține reciproc motivația… E important să deschidem ușile claselor și să colaborăm!”
Deoarece evenimentul poate fi revăzut, nu vom insista asupra acestor idei și modele astăzi ci vom încerca să aducem în discuție o altă soluție, pusă în practică de un district din California – cel în care se află școala în care a învățat fostul președinte al SUA, Clinton.
Ne-am gândit că, din moment ce sistemul nostru nu va fi capabil să creeze și să lanseze înaintea începerii anului școlar viitor, o bibliotecă virtuală cu lecții online (și care să și funcționeze ”ceas”, nu ca alte platforme prost realizate la nivel de sistem – de exemplu cea din sănătate), soluția propusă de californieni poate fi realizată și la noi, tot prin inițiative private – tot ca și până acum.
Districtul școlar Mountain View Whisman din California și-a planificat să înceapă anul școlar cu o formulă hibridă, care include atât învățare la distanță cât și instruire față-în față, împărțind clasele în două – o parte urmând să învețe într-o zi în clasa fizică, ceilalți online și invers. Ca să vină în ajutorul profesorilor, care ar fi fost nevoiți să planifice și să susțină lecțiile de două ori – atât pentru învățarea directă cât și pentru cea online – diriguitorii districtului au luat decizia de a forma o echipă specială de profesori, care va produce pe parcursul verii lecții online pentru toate materiile și nivelurile de clase.
”În acest fel, profesorii fiind scutiți de efortul de a dezvolta lecții virtuale, vor avea mai mult timp pentru a remedia golurile de învățare acumulate de elevii care au rămas în urmă” – spune coordonatorul districtului școlar.
Ei se așteaptă ca unele familii să ia decizia de a-și ține copiii acasă și să dorească să continue învățarea doar online pe tot parcursul perioadei de nesiguranță create de pandemie. Iar, dacă vor fi mai mulți elevi care vor alege să învețe de acasă, vor fi alocați mai mulți profesori care să lucreze în echipa de predare online pentru acești elevi.
De ce s-a luat această decizie
Pe parcursul acestei primăveri, mulți profesori au fost copleșiți de trecerea la învățarea la distanță, care le-a cerut să jongleze între a-și transforma materia pentru formatul online, între a preda elevilor lor, și a-și susține proprii copii și familia. Aproape peste noapte, profesorii au fost forțați să adopte un model de învățarea total nou și să-și dea seama cum pot să furnizeze lecțiile tradiționale în formatul online, depășind și multe bariere de conectare cu elevii lor.
Mulți au avut nevoie de formare pentru utilizarea tehnologiei IT, așa cum a declarat pentru Fox Business Colin Sharkey, directorul executiv al Asociației Educatorilor Americani. Pe parcursul tranziției, profesorii s-au confruntat și cu emoții puternice, de la îngrijorarea pentru ei și elevii lor la frustrare.
În timp ce modelul echipei speciale a Districtului Școlar Mountain View Whisman pentru învățare online va furniza profesorilor o oarecare ușurare, asta le poate furniza și o oportunitate de schimbare și creștere profesională și ajută la prevenirea epuizării lor.
Echipa de învățare online va fi capabilă să colaboreze, utilizând tehnologia care este în continuă schimbare, producând un conținut provocator și angajant, lucrând într-un nou studio de producție care a fost deschis de coordonatorul districtului, Ayindé Rudolph. Iar acei profesori care vor rămâne să predea în clase se pot concentra asupra lucrului cu elevii, în loc să încerce să țină pasul cu cele mai noi ”șmecherii” tehnologice.
Modelele de învățare la distanță și cel hibrid au fost adoptate de multe alte districte și sunt similare cu abordarea ”clasei răsturnate” (flipped classroom) care a devenit populară În SUA înaintea pandemiei cu coronavirusul COVID-19.
În 2010, Clintondale High School, din Clinton Township, Michigan, a implementat cu succes conceptul de flipped classroom pentru toți cei 400 de elevi ai școlii. Acum acest liceu raportează o prezență mai bună și o rată mai mare de reușită la facultate a absolvenților și, de asemenea rate mai mici de abandon școlar, corijențe, repetenți. La Liceul Clintondale, profesorii furnizează lecții video pentru ca elevii să le vadă acasă – ca temă. Apoi elevii își desfășoară orele de matematică, științe sau alte lecții/ proiecte scrise la școală, sub îndrumarea profesorului.