Cum să apelezi la abordarea Oriunde / Oricând pentru învățarea profesională

Cum este evident că ”ai noștri” ne cam lasă să așteptăm mult promisele cursuri care să ajute profesorii să se descurce mai bine cu predarea mixtă (față-în-față plus online) la care va trebui, probabil, să apelăm la începutul anului viitor, noi zicem că cel mai bine ar fi să luăm în serios sfaturile Dr. John Spencer și să devenim stăpânii propriei învățări. Suntem siguri că mulți au făcut-o deja și că au profitat de toate oportunitățile oferite până în prezent, dar credem că mai sunt mulți alții care așteaptă acele cursuri ”cu credite”, oficiale…yadayadadaa.

Ei bine, e timpul să schimbați cu toții aceste atitudini, pentru că poți învăța mult mai multe dacă nu-ți mai propui să înveți doar într-un ”curs de formare oficial” recunoscut ca atare, încununat cu o diplomă care, de multe ori, nu are acoperirea în consistență, noutate, inspirație.

Da, poți adăuga cunoaștere și abilități care-ți vor servi în munca ta oriunde și oricând. Dacă îți setezi spiritul de observație și mintea să caute informații, idei, poți învăța tot timpul. Și chiar dacă, la prima vedere nu sesizezi ceva relevant, la o reflecție ulterioară vei realiza că ai mai descoperit ceva, că un mic lucru te inspiră, îți aduce noi idei.

Poate ați observat această atitudine din articolele publicate despre călătoriile în Islanda, Olanda, Franța etc. – unde, deși ca orice turist ne-am bucurat de bogăția de oportunități, am căutat și extras și informații, idei, aspecte legate de educație, de dezvoltare sustenabilă, cultură, comunitate, atitudini și civism și alte teme care ne interesau. La fel poate face orice educator, căutând în jurul lui idei, aspecte, inspirație pentru munca și materia pe care o predă.

Iată o nouă listă de oportunități de dezvoltare profesională propuse de Dr. John Spencer

1-Abordarea-oriunde-oricand-5

Cărțile

Săptămâna trecută am scris un articol despre cum poți să citești 50 de cărți pe an*, chiar dacă ești o persoană foarte ocupată. Una dintre ideile cheie propuse a fost să aplici elementele pe care se bazează conceperea jocurilorgamificarea procesului.

* http://www.spencerauthor.com/read50books/ – How to Read 50 Books in a Year (Even When You’re Busy)

Apoi am decis să ilustrez mai bine ideile din articol , realizând un video din schițe animate. Îl poți vedea mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=doyNZ3PgIfo&t=3s – How to Gamify Your Creative Habits to Make Things Stick

1-Abordarea-oriunde-oricand-2

Dezvoltarea profesională ”din mers”

Îmi place conceptul de ”dezvoltare profesională în pijama”. Este ideea că poți să te angajezi în activități serioase de dezvoltare profesională fără să trebuiască să te îmbraci ”la patru ace” și să mergi undeva. Nu mă înțelegeți greșit. Îmi plac conferințele (și ne-conferințele) pentru acel sentiment de comunitate care apare atunci când oamenii se strâng împreună și discută idei. Îmi plac de asemenea cursurile față-în-față pentru atenția neîntreruptă asupra unei anumite teme și pentru elementul profund uman al prezenței fizice. Dar realitatea este că nu vom avea prea curând astfel de cursuri, conferințe și ateliere de lucru ”în persoană”.

Așa că am vrut să cercetez cum ar putea arăta un angajament ”oriunde și oricând” în învățarea profesională la distanță. Am scris deja despre cluburile de carte și grupurile de mastermind. Dar astăzi, vreau să mă concentrez pe alte câteva moduri în care ne putem angaja în învățarea profesională oriunde și în orice moment.

1-Abordarea-oriunde-oricand-3

Webinarii (seminarii online)

Formatul de timp: Sincron

Angajamentul în timp: Scăzut-Moderat

Formatul: Video

Descriere: Webinariile sunt în mod obișnuit desfășurate live (în direct) și durează aproximativ 45 de minute până la o oră. Un webinar este o modalitate grozavă pentru a învăța lucrurile generale despre o idee importantă. Webinariile mele favorite sunt cele care mi-au lărgit mintea și au condus la o schimbare de paradigmă. Deseori, înregistrările acestor webinarii sunt disponibile și mai târziu, pentru a le urmări atunci când aveți timp (de ex. asta este valabil și pentru sesiunile din cadrul evenimentului ”Educația online”, dacă nu ați avut timp să le urmăriți pe toate în direct – https://www.facebook.com/educatieonline.md/, n.n.).

Și eu am creat, de exemplu, un webinar despre creșterea angajamentului elevilor în învățarea la distanță (#1), unul despre îmbunătățirea participării elevilor în timpul întâlnirilor video (#2) și un webinar despre cum poți folosi cel mai bine un meniu cu alegeri multiple (#3). Toate aceste trei pot fi urmărite gratuit. Am creat de asemenea și un webinar (cu plată) despre ce înseamnă să concepi capitole sau ore pentru învățarea la distanță sau cea blended / mixtă (#4).

#1 https://event.webinarjam.com/replay/4/2o0v4f2hmhwh8k3

#2 https://event.webinarjam.com/replay/1/7w204f7t4tztqw6

#3 https://event.webinarjam.com/replay/13/8rwo4s5hzhnhko0

#4 https://event.webinarjam.com/register/15/y1kwlt8

Webinariile au deseori și elemente practice, dar nu sunt o platformă ideală pentru a învăța o mică abilitate specifică. Pentru acestea, o sesiune virtuală de antrenament (coaching) unu-la-unu este mai dinamică și permite un feedback imediat. Dacă varianta asta nu este posibilă, funcționează bine de asemenea și o serie de filme video pre-înregistrate. Ceea ce ne conduce la ideea următoare…

1-Abordarea-oriunde-oricand-4

Filme video/ Serii de filme

Formatul de timp: Asincron

Angajamentul în timp: Scăzut-Moderat

Formatul: Video

Descriere: Filmele video merg foarte bine atunci când încerci să înveți o nouă mică abilitate. Asta datorită posibilității de a pune pauză pentru a exersa ceva și de a revedea o anume componentă de care ai nevoie. Așa am învățat eu aspectele cheie ale scrierii de coduri și cum să lucrez în Photoshop. De asemenea așa am învățat cum să instalez și să repar un sistem de sprinklere. Pe măsură ce voi reuși să prepar prima mea serie de IPA (bere indiană), probabil că voi face din asta o serie de filme video.

Cu toate acestea, seriile de filme video nu trebuie să fie neapărat necesar despre ”cum să”. Filmele pot fi de asemenea foarte bune pentru a-ți extinde gândirea și pentru a învăța concepte noi. Atunci când am avut nevoie să învăț concepte cheie despre cercetarea statistică și cantitativă, am început cu seria de filme sistematice Crash Course Channel (#5) pe YouTube. Mai târziu, când m-am confruntat cu anumite lacune, am privit scurte filme primite de la profesori. Îmi place să mă uit la The Nerd Writer for the video essays on art and culture (#6). În unele cazuri, filmele pot fi structurate ca o conversație și funcționează ca webinarii sau interviuri audio (podcasts). Sau ar putea fi discursuri care-ți provoacă gândirea. Cele mai cunoscute versiuni ale acestora sunt TED Talks.

#5 https://www.youtube.com/user/crashcourse

#6 https://www.youtube.com/user/Nerdwriter1

Dacă ești interesat, eu am un canal de YouTube care este orientat spre intersecția dintre creativitate și învățarea aprofundată. Împărtășesc de asemenea acolo, gratuit, instrucțiuni pentru proiecte, gândire creativă, scriere. Dacă te înscrii pe acest canal de YouTube îți va fi mai ușor să găsești filmele video făcute de mine.

1-Abordarea-oriunde-oricand-1

Cursuri și ateliere de lucru (workshops) online

Formatul de timp: Sincron sau Asincron

Angajamentul în timp: Mare

Formatul: Video cu materiale adăugate – articole, înregistrări audio, discuții

Descriere: Dacă vrei să aprofundezi un subiect, o altă opțiune sunt cursurile online. De obicei, cursurile online îți cer să completezi sarcini și deseori să interacționezi cu ceilalți în experiențe mai captivante decât cea a unui video sau webinar. Cursurile online variază în mai multe moduri:

  • pot fi integral asincrone (vezi filmele, răspunzi la provocări, urmând instrucțiunile); pot fi integral sincrone (întâlniri virtuale via conferințe video) sau pot fi mixte/ blended (asincron și sincron)

  • cu termene limită (au orar și proiectele trebuie predate la anumite termene) sau pot fi în urmate ritm propriu (fără program, date de predare, termene limită)

  • urmate solo (toată munca o realizezi individual) sau în grup (cu elemente de învățare colaborativă integrate)

Cursurile online furnizează deseori oportunități pentru a experimenta schimbări de paradigmă și confruntarea cu idei majore, în timp ce se învață de asemenea abilități specifice. În acest sens, beneficiezi atât de avantajele filmelor pre-înregistrate și totodată de elementele dinamice ale interacțiunii sociale și discuțiilor. De asemenea, poți primi feedback pentru rezultatul muncii tale.

Dacă ești interesat, eu am un curs despre învățarea bazată pe proiect (#&), un curs despre gândirea conceptuală (#8) și un curs despre împuternicirea elevilor în învățarea la distanță (#9). Toate trei sunt asincrone și se pot desfășura în ritmul propriu.

#7 https://www.blendeducation.org/p/pblcourse

#8 https://www.blendeducation.org/p/designthinking/

#9 https://www.blendeducation.org/p/distance-empower

1-Abordarea-oriunde-oricand-7
Interviuri și cărți audio

Formatul de timp: Asincron

Angajamentul în timp: De la scăzut la mare

Formatul: Audio

Descriere: În ultimul meu articol am menționat faptul că ai putea citi 50 de cărți pe an, făcând mici ajustări ale rutinei tale zilnice. De asemenea am menționat cum pot deveni cluburile de carte o puternică modalitate de a face o carte să devină mai dinamică și aplicabilă practic prin intermediul discuțiilor aprofundate cu colegii.

Cărțile audio îți permit să le asculți oriunde, în timp ce conduci sau mergi cu mașina/ autobuzul, când alergi, te plimbi, îți scoți câinele afară sau atunci când faci treburi casnice. Unele din cele mai bune ”lecturi” ale mele se petrec atunci când spăl vasele în fiecare zi.

O altă opțiune sunt înregistrările audio (podcast) Înregistrările pot fi similare cu o carte audio, cu o persoană care citește ceea ce a scris. Alteori, ele sunt sub forma unor interviuri lungi cu experți din diferite domenii. Ar putea fi mai filozofice, cum este Krista Tippet’s On Being (https://onbeing.org/series/) sau pot avea un caracter antreprenorial, ca How I Built This with Guy Raz (#10).Sau ar putea avea o abordare narativă, ca 99% Invisible (#11).

#10 https://www.npr.org/podcasts/510313/how-i-built-this?t=1594475176830

#11 https://99percentinvisible.org/

Există o mulțime de înregistrări audio excelente legate de tema educației, care variază de la înregistrări de cinci minute până la unele discuții lungi. Unele sunt, ca format, mai aproape de o carte audio, altele sunt bazate pe interviuri. Dacă ești interesat, am o înregistrare audio denumită Clasa creativă (The Creative Classroom#12). Te poți înscrie să urmărești înregistrările mele de pe Apple Podcasts / iTunes, Stitcher, Google Play, sau Spotify.

#12 http://www.spencerauthor.com/podcast/

1-Abordarea-oriunde-oricand-6

Pot coordona dezvoltarea profesională a educatorilor din școala ta

Dacă sunteți interesați să aveți coordonarea mea pentru dezvoltarea profesională legată de învățarea la distanță, de împuternicirea elevilor, de PBL sau de gândirea conceptuală, puteți accesa pagina mea de conferințe (#13). Până acum am lucrat cu câteva școli și districte, organizând ateliere de lucru și antrenamente (consiliere) la distanță. Pentru cărțile Launch, Empower, sau Vintage Innovation, puteți găsi cărțile și ghiduri de studiu aici (#14).

#13 http://www.spencerauthor.com/professional-development/

#14 http://www.spencerauthor.com/my-books/

One thought on “Cum să apelezi la abordarea Oriunde / Oricând pentru învățarea profesională

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.