CUM? UNDE? CU CE? CU CINE? CÂND? Atâtea întrebări… Cine aude, cine răspunde???

Ca și în sistemul de sănătate, pandemia COVID 19 a scos la iveală, poate mai limpede decât înainte, lumina și umbrele din sistemul nostru de educație și, mai ales inechitatea și ineficiența sistemică.

Cele (mai mult de) trei luni de funcționare în sistemul de predare online de urgență au pus în lumina reflectorului acei profesori minunați care erau pregătiți și au izbutit să mențină calitatea pregătirii copiilor și școlile (prea puține) care au avut o bună coordonare a activității cadrelor didactice.

S-au mobilizat organizațiile neguvernamentale serioase care au inițiat și susținut sesiuni de pregătire, de schimburi de experiență, campanii de strângere de fonduri, de echipamente, voluntari – alături de companii private care au susținut acest efort de sprijinire a profesorilor și elevilor, punând la dispoziție resurse gratuite, fonduri, oameni, Și se vede din stația spațială că cei care s-au mișcat cu adevărat sunt doar oamenii și organizațiile sau companiile private.

Ne bucură că au ieșit la lumină, mai mult decât înainte, acei profesori de calitate, oameni minunați, care fac cinste profesiei și chemării lor. Ei sunt aceia care au fost prezenți la webinariile Merito, Teach for Romania și la alte inițiative, ei sunt în aceste zile invitați de ministerul din țara vecină, Moldova, la evenimentul ”Educație online(6-11 Iulie) să ajute profesorii din ambele țări să se pregătească mai bine pentru anul viitor, care este încă marcat de incertitudine.

Chiar și vecinii noștri au ieșit mult mai bine pregătiți din situația de urgență (deși și la ei corupția e în floare!) – așa cum poate știți au lansat foarte rapid o platformă unică cu resurse deschise, pe care au publicat deja online lecții filmate, pentru toate clasele și materiile – www.educatieonline.md

1-Intrebari-7

Ce-a făcut ”sistemul” nostru de educație?

Ca și în sănătate, mult-mult prea puțin, a reacționat târziu, ineficient. Ai putea spune că, la fel ca în sănătate, ”interesul poartă fesul” – dacă nu e vorba de licitații…pfff, e…. neinteresant!?

Nici măcar nu a identificat acei profesori care ”nu au semnat deloc condica” și cauzele pentru care au ”absentat”, lipsind de la efortul de a menține cursurile în varianta online, fie pentru că nu aveau resursele necesare, fie pentru că nu aveau pregătirea necesară și le-a fost rușine să renunțe la aura de profesor atotștiutor, fie nu le-a păsat (unora – sperăm că puțini!), și doar s-au fofilat profitând de debandadă.

Minunatul nostru sistem nici măcar nu a demarat pregătirea pentru anul viitor, pentru a-i sprijini pe acei profesori absenți (sau pentru a-i elimina din sistem pe cei rău-voitori, incapabili și pentru a-i înlocui cu unii mai buni), pentru a rezolva multitudinea de probleme ce ne așteaptă.

Și mai avem doar 2 luni până la începerea viitorului an școlar!!!

Bâlbâielile din sistem au aruncat pe umerii părinților o grea povară – în casele în care părinții au avut resursele și capacitatea de a-și ajuta copii. Dar și acei părinți încep să se întoarcă la muncă și nu vor mai putea fi asistenții educatorilor sau profesorilor atât de mult ca în cele trei luni de pandemie.

Iar mult prea mulți alți copii nu au avut nici resursele necesare pentru a participa la ”școala online” nici părinți capabili sau dornici să-i ajute.

1-Intrebari-5

Așa cum arată anchetele făcute de DOR, acei copiii din medii dezavantajate (prea puțini!) care au primit tablete donate prin inițiativele private, au avut nevoie fiecare și de suportul câte unui voluntar care să le explice într-un limbaj inteligibil pentru ei și să le arate, să-i învețe să le opereze, să lucreze cu programele cerute de profesori. Chiar dacă ceilalți (să fie 250.000, sau 900.000, cine știe cu exactitate..?) vor primi echipamente până la toamnă (dacă vor ști să le ceară!), cine îi va ajuta? Tot profesorii existenți? Sau părinții lor care nu știu să le folosească și mulți dintre ei văd în concurența cu școala o amenințare pentru sistemul lor de ”economie primitivă” a familiei în care copilul este un muncitor neplătit?

Ce-a făcut sistemul nostru până acum??

Nici măcar nu a identificat corect câți copii au nevoie de suport pentru a avea echipamentele necesare și de sprijinul necesar pentru a putea să le folosească eficient. Sau nu a identificat școlile care au echipamente învechite, nefuncționale sau insuficiente, nu au acces la internet.

Dar da, a văzut, din nou!!!, cu claritate că e ”capabil” să producă elevi care sunt în proporție de peste 40% analfabeți funcționali.

1-Intrebari-1

Oooo da! avem și olimpici. Dar în ce măsură sunt ei un produs al sistemului?

Copiii rătăciți ”în sistem”, pierduți de sistem, ca și cei care abia așteaptă să plece peste granițe… Atâtea resurse pierdute pentru România, dar gata să fie exploatate de alte țări, fără să întoarcă investiția (ineficientă!? sau nu) făcută aici… Da, exportăm (și nu gratuit, ci pe minus!) sclavi buni de exploatat de țările mai ”deștepte” sau absolvenți bine pregătiți (prin efortul unor profesori buni și al familiei), care produc plus-valoare la ei, nu la noi.

Noi? Rămânem cu banii (prost) cheltuiți, cu generații de tineri dependenți de ajutorul social și bătând din buze.

Dar cu îi pasă?

Politicienilor cu siguranță nu! Ei au alte griji – vin alegerile și cei aflați la cârmă, în Guvern, în Parlament par să fie preocupați doar de cât mai pot profita, fără măcar să-și facă griji că pot pierde voturile – doar românii, prost educați datorită ineficienței voite a sistemului, oricum nu înțeleg și pot fi ușor păcăliți sau pot fi conduși prin frică…hehehe (își spun ei).

1-Intrebari-3

Iar noi rămânem să ne întrebăm:

CUM va reîncepe școala la toamnă?

În nici un caz în mod ”normal”. Până acum e limpede că nu am reușit să oprim valul de îmbolnăviri. Și orice formulă vom alege atunci, e clar că nu vom fi pregătiți pentru a avea o soluție de funcționare mai eficientă decât una de urgență, cârpăcită. De ce?

UNDE se pot desfășura cursuri față în față cu elevii distanțați? Deja nu avem spații suficiente, mobilierul nu este adecvat (și așa în majoritatea școlilor nu a fost cumpărat pentru confortul copiilor sau pentru o școală de tip interactiv!) iar școlile care au fost închise pentru comasare sunt deja ”vânate”. Ce!? Voiați să rămână școli și să fie folosite pentru educație? Nu cu primarii noștri!

Noi nu avem nici măcar varianta pe care o au țările unde sunt suficiente spații ca școala să funcționeze doar dimineața. Ei pot să pună elevii să învețe parte dimineața, parte după-masă. La noi deja se întâmplă asta, învățarea în două schimburi.. Deci, unde distanțăm copiii? În corturi sau containere, cum a sugerat ministreasa? Vai, vai, vai…

1-Intrebari-2

Ar trebui investit în spații, mobilier, dotări adecvate… Și aici ajungem la întrebarea:

CU CE? Pentru varianta de distanțare cu profesorul principal într-o clasă și elevii separați în două clase sau parte din ei în online ar fi nevoie nu numai de spații, mobilier ci și de echipamente IT, o platformă care să asigure vizibilitatea lecției la distanță sau online, care să găzduiască materiale online, softuri (probabil companiile nu vor mai acorda acces gratuit la multe din cele de care au beneficiat profesorii în primăvară), internet de mare viteză în toate școlile, personal IT care să asigure instalarea și funcționarea corectă permanent...

CU CE? Înseamnă și alocarea de fonduri suplimentare… Unde este acel 6% din PIB care trebuia investit în educație???

CU CINE? Pentru oricare din variantele de distanțare – față în față sau mixtă (cu parte din elevi învățând la distanță/ online) am avea nevoie de un număr dublu (cel puțin) de cadre didactice. Oricine gândește măcar un minut își poate da seama că un același profesor nu poate preda simultan în două clase sau simultan în direct și online. Ce vor face profesorii, mai ales cei care deja predau în clase simultane cu copiii în aceeași încăpere (în mediul rural). N-am văzut ca ministerul să se fi preocupat să selecteze și să pregătească profesori suplinitori sau profesori-asistenți suplimentari pentru anul viitor. Cum nu am văzut nici preocuparea de a-i pregăti pe profesorii actuali acum, pe timpul vacanței, până la începerea școlii pentru a ști să lucreze mai bine cu instrumentele IT și softurile în cadrul lecțiilor directe sau să planifice lecții și pentru varianta online. Au fost toți profesorii din sistem prezenți măcar la inițiativele private de pregătire? Nu. Au fost doar cei deja conectați.

1-Intrebari-4

Cum spuneam, copiii din mediile dezavantajate care vor primi tablete vor avea nevoie și de îndrumare ca să le poată folosi? Cine o va face?

Ei ar fi trebuit să beneficieze în această vară și de oportunități de recuperare a materiei pierdute datorită lipsei de posibilități de a participa la școala online. Dar…ioc!

Ce vor face mai putea face profesorii pentru copiii cu nevoi educative speciale?

S-a gândit cineva la toate aceste lucruri?

1-Intrebari-6

Și CÂND vor fi rezolvate toate aceste probleme? Erau lucruri care trebuiau începute de mult, dar ai noștri au fost ”ocupați” și vor fi în continuare, mai ales că vin alegerile și, așa cum ne-am obișnuit, înainte de alegeri nimeni nu se mai gândește la problemele reale și, mai ales, la rezolvări.

Fără investiții și măsuri bine gândite inechitatea și ineficiența din sistemul de educație se vor adânci și șansele unor sute de mii de copii vor fi compromise…

Răspunde cineva???

P.S. Când am lansat acest Centru de Resurse ne-am propus să fim non-combativi, dar chiar nu se mai poate.

Voi nu v-ați săturat!?? Vă e prea frică să spuneți ceva? Aveți în sindicate politruci, la fel cum sunt cei din conducerile școlilor, inspectoratelor, ministerului?

Nimeni nu vă poate lua meseria și dreptul de a avea un cuvânt de spus…

Puteți lua atitudine, puteți schimba lucrurile, măcar puțin câte puțin deși.. e păcat că între timp se pierd atâția copii care sunt importanți pentru viitorul nostru, ca țară.

Cu revoltă și tristețe,

Rodica Bărbuță

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.