Cum își pot elevii dezvolta gândirea istorică ținând un jurnal al pandemiei

Am găsit această idee interesantă în revista MindShift, într-un articol scris de Kara Newhouse. Interesant nu numai pentru profesorii de istorie și literatură ci și pentru că se adresează unei nevoi stringente a copiilor, afectați poate mai mult ca noi, adulții, de această criză și de închiderea școlilor. Iar ideea prezentată aici este valoroasă nu numai pentru această perioadă – ea poate fi aplicată și în ”vremuri normale”, contribuind la dezvoltarea unor abilități de gândire valoroase.

1-Jurnale-istorie-6

Bryan Shaw nu predă istoria așa cum suntem noi obișnuiți să fie predată. Războaiele, președinții, mișcările sociale – orele lui nu au ca obiectiv memorarea acestor detalii. În schimb, învățarea despre oamenii din istorie și evenimente este o cale prin care elevii lui își dezvoltă abilitățile de gândire istorică*, cum ar fi căutarea de trăsături comune, identificarea cauzelor și consecințelor și distingerea progresului și declinului unei societăți/ culturi de-a lungul timpului. Când școala în care predă s-a închis din cauza pandemiei cu COVID 19, Shaw a vrut să-și continue munca. El știa de asemenea că standardele pentru conținutul materiei istorie vor fi resimțite de elevii lui adolescenți ca fiind și mai distanțate de situația pandemiei globale cu care se confruntă.

* https://www.historians.org/teaching-and-learning/teaching-resources-for-historians/teaching-and-learning-in-the-digital-age/the-history-of-the-americas/the-conquest-of-mexico/for-teachers/setting-up-the-project/historical-thinking-skills

Ce abilități ar trebui să aibă elevii după terminarea cursurilor de istorie: – Gândirea cronologică, Înțelegerea istorică, Analiza și interpretarea istorică, Abilități de cercetare istorică, Problemele istorice. Analiza lor și luarea de decizii.

1-Jurnale-istorie-1

Atât de mulți dintre elevii noștri sunt îngrijorați acum, gândindu-se la supraviețuirea lor**. Nu le pasă lor acum de Războiul rece” a spus Shaw, care predă la Liceul Ygnacio Valey (https://yvhs.mdusd.org/) din Concord, California. Așa că el a creat o însărcinare în care chiar elevii lui devin actori ai istoriei: ținând un jurnal al pandemiei***. I-a instruit pe elevii lui să observe schimbările din comunitate, din țară și din întreaga lume la răspândirea coronavirusului.

El le-a furnizat o serie de întrebări, ca puncte de plecare (#1) și i-a încurajat pe elevi să întocmească o cronică a propriilor experiențe utilizând poezia, schițe, filme video sau alte medii de exprimare, împreună cu textele scrise zilnic în jurnale.

** https://www.kqed.org/mindshift/55767/how-closed-schools-are-creating-more-trauma-for-studentsÎnchiderea școlilor a generat mai multe traume pentru elevi

#1https://docs.google.com/document/d/116FGQA0w7uAbu1vJLAx2jnHeWljyrM0GvH4h1tRH7uA/edit

1-Jurnale-istorie-3O dată pe săptămână, elevii îi trimit lui Shaw prin email fotografii ale jurnalelor lor. La început, elevii s-au concentrat pe efectele imediate ale pandemiei asupra propriilor lor vieți. Cei mai mari, de exemplu, s-au întrebat, ”Oare o să mă întorc la școală? O să pot absolvi?” Pe măsură ce au trecut săptămânile, intrările zilnice au început să reflecte o recunoaștere crescândă a faptului că ei sunt doar o parte a unei istorii mai largi. Acesta a fost momentul în care au început să apără abilitățile de gândire istorică. Ei au cântărit cauzele și consecințele deciziilor politice și și-au analizat experiențele personale ca parte a unor sisteme socio-politice. ”Elevii se gândesc la viața de zi-cu-zi într-un context mai larg, ceea ce este destul de grozav de observat,” a spus Shaw.

20 Martie 2020 – Bunicul din partea mamei a suferit o insuficiență renală și acum are un rinichi care i-a fost donat. Așa că, dacă acum va lua coronavirusul, sistemul lui imunitar nu va fi suficient de puternic încât să se lupte cu el. El este șofer de camion și acum șoferilor li se cere să lucreze suplimentar, deci este expus unui risc mai mare să ia coronavirusul. Bunicul, care are o inimă bună, nu ar spune niciodată un nu cuiva, așa că atunci când i s-a cerut să lucreze suplimentar, el a acceptat. Iar astăzi, mama a vorbit la telefon cu el și l-a certat că face asta, deoarece ea știe că sistemul lui imunitar nu este destul de puternic, iar ea vrea ca el să nu riște.”

Journal entry by an Ygnacio Valley High School student during COVID-19 school closures. (via Bryan Shaw)

1-Jurnale-istorie-7

O temă virală

După ce a dezvoltat această temă cu jurnalele istorice, Shaw a împărtășit-o cu coordonatorii Proiectului History-Social Science Project (#2) de la Universitatea Berkeley, California. Directorul proiectului, Rachel Reinhard, a distribuit această lecție prin intermediul rețelei statului California și ea s-a distribuit cu rapiditate printre profesorii din acest stat. Lecția originală a fost adaptată pentru a putea fi predată în mai multe limbi, la diferite niveluri de clasă și pentru arii specifice ale istoriei (#3)

#2 https://ucbhssp.berkeley.edu/

#3https://docs.google.com/document/d/1KB9gTEuLxc2YfxOsdSpqoRa76cZOadcDf2dGwCZgaJo/edit

Chelsea Prehn, profesoară la clasa a șaptea de la Școala Overseea din Colombo (https://osc.lk/), Sri Lanka, este una din profesoarele care a observat ideea lui Shaw și a adoptat-o. Dar, în loc să le spună elevilor să țină jurnale individuale, ea le-a cerut să compună o cronică a experiențelor lor pe un calendar interactiv online (#4) , pe care ea l-a creat în colaborare cu alți profesori internaționali. Intrările în acest calendar arată cum efectele pandemiei lovesc diferitele state ale SUA și alte țări în momente diferite, dar că există trăsături comune, cum ar fi, se pare plictiseala. Să citești că un alt copil, de pe partea cealaltă a lumii se confruntă cu exact aceeași situație și sentiment despre această situație în care te afli și tu poate fi o experiență unificatoare foarte puternică”, a spus Prehn.

#4 https://padlet.com/cprehn/2020onpause?fbclid=IwAR0z0NsXj8SPe7TM-A4vvxVxPjLr9Inrq5XiAdZ08cPJY34y_NNry0YagFI

1 Aprilie, 2020 – Battaramulla, Sri Lanka

Zilele devin din ce în ce mai lungi. Astăzi a venit peștele pe care îl comandasem online, dar au avut pachetul greșit, așa că l-am trimis cu totul înapoi. Încă nu a sosit 😦 Azi a mai sosit și un camion cu fructe și mama a cumpărat o mulțime de fructe. Zilele astea mâncăm super-sănătos, ceea ce uneori tinde să devină plicticos. Casa este de asemenea, mult, mult mai curată. Eu trebuie să-mi petrec mai mult timp cu frățiorul cel mic și să mă împrietenesc cu el, din moment ce are doar un an. Simt că familia fie se va lega mai mult fie se va destrăma. Sper ca toate astea să se termine curând, dar lucrurile nu arată bine…

Journal entry from the “2020 On Pause – Global Youth Timeline.”

1-Jurnale-istorie-8

Prin contrast, absența tinerilor din sursele documentare primare poate face pentru copii mai greu de trăit un sentiment al conexiunii cu evenimentele istorice, a spus Shane Carter, coordonatorul programului pentru UC Berkeley’s Office of Resources for International and Area Studies.* Carter și Reinhard colectează intrări din jurnalele despre coronavirus (#5) și evaluează cea mai bună cale pentru a le arhiva. Obiectivul lor este să le facă valabile și ușor de căutat pentru istoricii viitorului, iar elevii să ajute la înțelegerea lucrurilor care s-au întâmplat în timpul acestui eveniment global.

#5 https://security-us.mimecast.com/ttpwp#/enrollment?key=89ca7b94-a9c5-4717-98d2-72da3cdd1420

Shaw a spus că posibilitatea ca generațiile viitoare să le citească jurnalele i-a motivat pe elevi să-și deschidă ochii în ce privește propriul lor rol în istorie. ”Acum ei se văd pe ei ca descendenți ai oamenilor din trecut,” a spus el.

1-Jurnale-istorie-5

Dincolo de istorie

Jurnalele de pandemie pot avea de asemenea și beneficii socio-emoționale și să fie utile și pentru alte materii, în afara istoriei. Prehn a spus că, văzându-i și pe alți copii ”în aceeași barcă” i-a ajutat pe elevii lui să treacă de la plângerile că sunt plictisiți la o mentalitate de rezolvare de probleme. În discuțiile din clasă, ei au început să facă braintorming de idei despre modalități de a combate plictiseala pe care le pot folosi ca să-i inspire pe alți elevi. Shaw a spus că, pentru unii elevi care erau îngrijorați din cauza rudelor în vârstă, sau a pierderii slujbei părinților, de faptul că au statut de imigrant (#6) sau toate la un loc, jurnalele le-au dublat capacitatea de a-și menține sănătatea mentală.

#6 https://text.npr.org/s.php?sId=839547087

Datorită situației pe care o trăiesc elevii, educatoarea și autoarea de cărți Kelly Gallagher, care a creat însărcinarea jurnalelor de pandemie pentru artele limbajului (#7), a spus că activitatea de jurnalism este un exercițiu mai mult decât semnificativ în comparație cu ”citirea și scrierea orientată spre anumite sarcini”. ”Jurnalismul este generativ — în loc să ceară răspunsuri specifice, extrage ideile elevilor. Copiii au povești de spus, pe care doar ei le pot spune,” a spus Gallagher. “Asta este pentru ei o oportunitate de a povesti despre efectele acestei pandemii asupra bunicilor lor, sau asupra locului de muncă al tatălui lor sau asupra vecinătății în care trăiesc.”

#7 https://www.kellygallagher.org/instructional-materials

Sursa articolului: https://www.kqed.org/mindshift/55882/how-keeping-a-pandemic-journal-builds-students-historical-thinking-skills-and-helps-them-cope?

P.S. Mulțumim Pinterest pentru imagini 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.