5 Modalități pentru a menține învățarea copiilor în timpul pandemiei cu COVID-19

Am văzut numeroase comentarii ale părinților sau educatorilor care se plâng de lipsa de atenție și participare a elevilor în această perioadă. Și am auzit reputați profesori universitari, experți în educație, spunând că ne-ar fi trebuit de mult o școală a părinților sau măcar un ghid pentru părinți, care să-i ajute să facă față cerințelor de co-educatori, nu numai în această perioadă de carantină, în care sarcina lor a fost și este mult mai dificilă, dar și în perioadele de școală ”normală”. Da, și noi spunem de mult că ar fi necesară o școală a părinților și sperăm că nu vom rămâne la simple deziderate, ca până acum.

Dar și o atenție mai mare acordată stării de bine a tuturor educatorilor.

Ceea ce putem să facem în acest moment noi, cei de la CREER, este să vă punem la dispoziție câteva din resursele pe care le-am găsit acum, create tot pentru situația excepțională pe care o parcurgem, dar care pot fi folosite și ulterior – resurse care nu se adresează doar părinților ci și tuturor celor care au în grijă copiii.

Pentru că, lipsa de atenție și concentrare a copiilor nu le-o putem imputa lor în totalitate – nici noi nu izbutim prea bine să ne gestionăm emoțiile și atenția. Așa cum bine spune autoarea unui curs online pentru educatori, pe care îl vom prezenta la sfârșit:

– ”Copiii sunt cea mai mică grijă a noastră… Copiii noștri sunt în regulă doar dacă aceia care îi au în grijă sunt în regulă”.

Prima resursă pe care v-o propunem este un set de sfaturi (și link-ul la un ghid), propuse de Coordonatorul Departamentului de Educație al UNICEF.

După aceste sfaturi, vă propunem primul film video – dintr-o serie de filme care sunt create de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova – pentru Școala părinților.

5-Sfaturi-UNICEF-3

Sfaturi care să-ți ajute copilul să continue să învețe acasă

Pandemia de COVID-19 a răscolit viața familiilor peste tot în jurul lumii. Închiderea școlilor, lucrul la distanță/ de acasă, distanțarea fizică și socială – sunt o mulțime de lucruri cărora părinții trebuie să le facă față. Robert Jenkins, UNICEF’s Global Chief of Education*, oferă cinci sfaturi care să ajute la educarea copiilor în timpul perioadei cât stau acasă.

* https://www.youtube.com/watch?v=DIPg9JmLu9A&feature=emb_logoÎnvățarea de acasă | UNICEF, #COVID

1. Planificați împreună o rutină

Încercați să stabiliți o rutină care, în funcție de factorii de vârstă și programele de educație poate fi urmată online, la televizor sau la radio. De asemenea, includeți în această rutină timp de joacă și timp de citit. Utilizați activitățile de zi cu zi ca oportunități de învățare pentru copiii voștri. Și nu uitați să planificați toate acestea împreună, atunci când este posibil.

Deși stabilirea unei rutine și a unei structuri este de o importanță vitală pentru copii și adolescenți, în această perioadă s-ar putea să observi că copiii tăi au nevoie de un anumit nivel de flexibilitate. Schimbă activitățile. Dacă copilul pare neliniștit, neastâmpărat atunci când tu încerci să-l faci să urmărească un program de învățare online, fă o schimbare spre o opțiune mai activă. Nu uita că planificarea și executarea sarcinilor zilnice din casă împreună, în siguranță, sunt foarte bune pentru dezvoltarea funcțiunilor motorii, grosiere și fine. Încearcă să fii cât mai atent posibil la nevoile copilului.

5-Sfaturi-UNICEF-5

2. Să aveți conversații deschise

Încurajează-l pe copilul tău să pună întrebări și să-și exprime sentimentele în fața ta. Amintește-ți că copilul tău ar putea avea reacții diferite la stres, așa că fii răbdător și înțelegător. Începe prin a-l invita pe copil să vorbească despre problemă. Află cât de multe știe deja și urmează-l pe calea aleasă. Discută despre practicile de igienă. Poți să folosești momentele de fiecare zi pentru a întări importanța unor lucruri ca spălarea pe mâini regulată, serioasă. Asigură-te că vă aflați într-un mediu sigur și permite copilului să vorbească liber. Desenatul, poveștile și alte activități ar putea ajute la deschiderea unei discuții.

Încearcă să nu minimizezi sau să-i eviți îngrijorările. Asigură-te că îi recunoști sentimentele și asigură-l că e natural să se simtă speriat de aceste lucruri. Demonstrează că îl asculți, acordându-le întreaga ta atenție și asigură-te că el/ei înțeleg că pot vorbi cu tine și cu profesorii lor ori de câte ori doresc. Atenționează-i că există și false știri și încurajează-i – amintindu-ți și ție – să utilizeze pentru îndrumare doar surse sigure de informații, cum ar fi UNICEF, de exemplu.

3. Nu te grăbi

Începe cu sesiuni de învățare mai scurte și lungește-le progresiv. Dacă obiectivul este să ai o sesiune de învățare de 30 sau 45 de minute, începe cu 10 minute și construiește de acolo. În cadrul unei sesiuni de învățare, îmbină timpul în fața ecranului (online) cu activități și exerciții offline.

5-Sfaturi-UNICEF-7

4. Protejează copiii online

Platformele digitale oferă copiilor oportunitatea de a continua să învețe, să ia parte la jocuri comune și să rămână în contact cu prietenii. Dar accesul crescut online aduce cu sine riscuri crescute pentru siguranța copiilor, pentru protecția și intimitatea lor. Discută cu copilul/ copiii tăi despre internet, astfel ca ei să știe cum funcționează, despre lucrurile de care trebuie să fie conștienți, despre cum trebuie să arate un comportament potrivit pe platformele pe care ei le utilizează, cum sunt conferințele video de exemplu.

Împreună, stabiliți reguli despre cum, când și unde poate fi folosit internetul. Instituie controlul parental pe echipamentele lor pentru a atenua riscurile online, în mod special pentru cei mai tineri. Identifică instrumente online potrivite pentru recreațiile împreună – organizații cum sunt Common Sense Media oferă sfaturi pentru alegerea aplicațiilor, jocurilor și altor distracții online potrivite pentru fiecare vârstă. În cazul unei situații de hărțuire online (cyberbullying) sau al unui incident cu un conținut online nepotrivit, informează-te asupra mecanismelor de raportare locală stabilite de școală sau alte instituții, având la îndemână numerele de telefon ale liniilor de suport sau al celor de hotline.

Nu uita că nu este nevoie ca copiii sau adolescenții să împărtășească online fotografii ale lor sau alte informații personale pentru a avea acces la învățarea digitală.

5. Păstrează legătura cu unitatea de învățare a copilului tău

Află cum poți păstra legătura cu profesorul/ profesorii copilului tău și cu școala și fii informat, pune întrebări și obține îndrumare. Grupurile de părinți sau grupurile comunitare pot fi de asemenea o bună modalitate de a vă susține unii pe alții în această perioadă de învățare acasă/ online.

Pentru mai multe sfaturi pentru părinții care acum navighează prin pandemia de COVID-19, vizitați site-ul special creat de UNICEF – Coronavirus (COVID-19) guide for parents**.

** https://www.unicef.org/parenting/coronavirus-covid-19-guide-parents

Sursa articolului: https://www.unicef.org/coronavirus/5-tips-help-keep-children-learning-during-covid-19-pandemic?

5-Sfaturi-UNICEF-1

Iată și primul film video pentru Școala părinților informați creat în Republica Moldova:

https://www.youtube.com/watch?v=xVKwxEyAuC0Școala părinților informați! Lecția 1. „Așteptări realiste în timpuri de criză”.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și Proiectul moldo-elvețian MENSANA „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” au lansat în 30 aprilie, Programul educațional de asistență psihologică, dedicat părinților, pedagogilor și psihopedagogilor din Republica Moldova, în contextul epidemiei COVID-19.

Teacher and school kid using digital table in library

Cea de a treia resursă, cursul Cum să te conectezi cu copiii în aceste zile – din nefericire accesibilă doar în limba engleză și contra cost, ne-a fost recomandată de prietenul nostru A.J.Juliani, care spune următoarele:

Har. Răbdare. Empatie.

Aș vrea să fi avut mai mult din aceste trei lucruri atunci când am de a face cu proprii mei copii și cu alții, chiar acum. Mă regăsesc pe mine însumi simțindu-mă zilnic frustrat, anxios și distrat de tot ce se întâmplă în lumea din jurul nostru. Deseori, în loc să fiu prezent pentru cei din jurul meu, gândurile mele zboară într-un milion de locuri.

Și atunci, acolo și atunci se întâmplă acele momente care te scot în afara fricii. Comentariul pe care îl face un copil și te face să scapi de privirea în gol și să zâmbești sau să râzi. Întrebarea care te face să reflectezi și să gândești în profunzime. Conversațiile care nu ar avea loc dacă nu am avea acest timp (mai mult) împreună.

Am avut recent una din aceste conversații cu Dr. Jody Carrington. Ea este psiholog pentru copii și autoare a cărții Copiii din ziua de azi Kids These Days. Am vorbit cu ea despre situația curentă și despre cum să ne conectăm cu copiii în aceste zile (chiar în mijlocul acestei pandemii). În conversația noastră am vorbit despre ceea ce vrem cu toții pentru a putea construi cu copiii relații mai bune, prin conexiuni reale și empatie.

Ea a creat recent și un curs, bazat pe cartea ei, How to Connect With Kids These Days: A Game Plan for (Re)Connecting with Those We Teach, Lead, and Love“***

Și lăsați-mă să vă spun, este uimitoare, atât ca părinte cât și ca educator. Deși cursul este recent lansat, are deja sute de educatori care s-au înscris și participă la comunitatea online, împărtășidu-și experiențele. – A.J.Juliani

5-Sfaturi-UNICEF-2
The kids are the least of our worries – Copiii sunt ultima noastră grijă” spune Dr. Jody Carrington la începutul prezentării cursului.

Serios. Dacă asta îți sună a blasfemie la începutul unui curs pentru părinți și educatori îngrijorați, atunci chiar ai nevoie de acest curs.

Dacă ai un copil, lucrezi cu copii sau iubești un copil, vei găsi inspirații și sfaturi practice în acest curs care, îndrăznesc să spun – schimbă jocul.

Acest curs s-a născut pe baza sutelor de povești ale copiilor, ai familiilor lor și al sistemelor lor de suport din Canada și SUA, cu care am lucrat. Indiferent de persoanele pe care le-am întâlnit sau de locurile unde i-am întâlnit, mesajul a fost întotdeauna unul singur: copiii noștri sunt bine DOAR dacă aceia care au grijă de ei sunt bine (our kids are okay ONLY if those of us holding them are okay).

În timpul anilor de dezvoltare, școlile – și educatorii – sunt cel mai important punct de conexiune pentru majoritatea copiilor de pe acest continent. Dar educatorii, sunt ei în regulă? Eu cred că majoritatea educatorilor vor să facă o diferență prin munca lor. Cu toate acestea, mulți îmi spun că descoperă că este din ce în ce mai dificil ”în aceste zile” să iubească ceea ce fac. Mă gândesc că am face o treabă mai bună dacă am avea grijă de educatori. Întâi. Pur și simplu.”

Cursul creat de Dr. Jody Carrington se adresează părinților și tuturor educatorilor – profesori, administratori, asistenți și consilieri educaționali, bibliotecari, asistenți administrativi, șoferi de autobuz școlar – și oricui altcuiva care îi ghidează pe copii, îi iubește și îi susține.

Iată și link-ul la cursul care, așa cum am menționat la început, este contra cost:

*** https://drjodycarrington.teachable.com/p/kids-these-days

Poate ne vom inspira și noi din astfel de resurse și cursuri pentru acea dorită (sper că nu doar declarativ) Școală românească a părinților și educatorilor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.