#COVID-19 – Lucruri simple de mare impact – Întrebarea de luni dimineața

Să ne păstrăm sănătatea și să devenim oameni mai buni!

Perioada aceasta este deosebit de dificilă pentru toți, pe toate planurile – personal, profesional, familial – și mulți se simt depășiți de situație. Dar există atât de multe lucruri simple care ne pot ajuta să depășim situația. Oferind suport celorlalți ne poate ajuta și pe noi să ne simțim mai bine, să descoperim noi moduri de a face față. Ca exemplu, iată un sfat oferit directorilor de școală din partea unei profesoare, Allyson Apsey, care este totodată directoare la Școala Elementară Quincy din Zeeland, Michigan și creatoarea site-ului Serendipity in Education.

Conectare-2

Sperăm că și directorii / școlile din România vor adopta o astfel de formă de comunicare și ajutorare reciprocă, între profesori, între școală și familiile elevilor – care au propriile probleme și se simt de multe ori puși ”în linia a-ntâia” în locul unor profesori care se mulțumesc doar să dea copiilor cât mai multe teme.

De asemenea, ar fi o formă utilă pentru a putea verifica dacă toți profesorii au resursele necesare pentru a putea lucra online – am înțeles tot din comentariile părinților că există profesori care nu au luat contact cu elevii – fie pentru că nu au resurse (acces la computer/ laptop, internet) – și această situație ar trebui urgent rezolvată la nivel de minister/ inspectorate/ școală, fie că accesul la ele le este blocat de o situație specială (ex. boală, deplasare fortuită pentru a avea grijă de o persoană din familie bolnavă, concurență cu un soț acaparator/ gelos/ abuziv) care ar trebui cunoscută la nivelul, școlii, inspectoratului etc. În astfel de situații, ar fi indicată și contactarea telefonică a fiecărui profesor care nu a apărut până în prezent în școala online – pentru ca acel profesor să primească ajutorul, resursele de care are nevoie.

Social connections

Of, Doamne! Ultima săptămână a fost pentru noi toți un adevărat vârtej. După ce guvernatorul nostru a anunțat joi, la ora 11 seara, închiderea obligatorie pentru trei săptămâni a școlilor din Michigan, educatorii nu au mai putut dormi. Eu, știind că voi avea nevoie să fiu odihnită și că voi auzi fără îndoială toate detaliile din discursul guvernatorului din dimineața următoare, m-am culcat și am dormit toată noaptea. Și am fost mulțumită că am făcut-o.

Vineri, am avut încă o jumătate de zi cu elevii și a fost o adevărată binecuvântare că am putut petrece acel timp împreună. Profesorii erau în lacrimi, elevii plângeau și aveam nevoie unii de alții pentru a putea procesa ce se întâmplă. Simțeam că intrăm cu toții într-o zonă crepusculară. Ne-am bucurat de dimineața dulce-amară, dar calmă petrecută cu elevii noștri, i-am trimis acasă cu și mai multe lacrimi și apoi am strâns personalul pentru a discuta despre ceea ce știam în legătură cu următoarele săptămâni. Aveam încă mai multe întrebări decât răspunsuri, dar am decis cu toții că asta e în regulă. Ne-am concentrat pe ceea ce știam acum, pe ceea ce puteam controla, pe cum ne putem susține unii pe alții, cum ne putem susține elevii și familiile lor.

Să conduci printr-un teritoriu necunoscut este câteodată suprarealist. Să mă concentrez pe ce au nevoie oamenii din jurul meu înseamnă că eu nu pot ceda în fața propriilor emoții, cu toate acestea trebuie să arăt empatie și să fiu, emoțional alături de profesori și elevi. Este un echilibru dificil și nu o să vă mint. Este extenuant, dar este exact treaba pe care m-am angajat să o fac atunci când am devenit director și sunt foarte mândră de această sarcină. Sunt foarte mândră de modul în care profesorii noștri s-au unit unii cu alții. Sunt foarte mândră că elevii noștri au trecut peste dezamăgire și incertitudine. În fiecare vineri, facem un anunț video privind săptămâna care urmează. Iată aici cel făcut vinerea trecută, în ultima zi petrecută împreună:

https://www.youtube.com/watch?v=K-H2rxqAVtY&feature=emb_logoQuincy Update 3/13/20 – Stay healthy & become better people (Rămâi sănătos și devino un om mai bun)

Conectare-3

Recent, am scris un articol* despre o nouă practică pe care am început-o cu personalul școlii – Verificările de luni dimineață (Weekly Staff Check-Ins) realizate prin Google Forms. Pentru a rămâne conectată și a furniza suport personalului în timp ce școala este închisă, vom continua cu aceste forme de contact săptămânal, ediția COVID-19. (Puteți vedea în articolul original cum arată acest formular Google completat). Întrebările se vor schimba, pe măsură ce vom vedea cum se descurcă fiecare în această perioadă.

* https://allysonapsey.com/2020/02/10/the-power-and-simplicity-of-a-weekly-staff-check-in/

După ce directori din toată țara au adoptat această practică, după ce au citit articolul meu (e o onoare uriașă, de altfel), s-au ridicat multe întrebări. Mulți s-au întrebat cum vor obține o bună rată de răspuns. Desigur, e nevoie de timp pentru ca personalul să se arate vulnerabil în fața directorului și el să primească răspunsuri sincere ca acestea. Eu am fost foarte încântată că am avut o rată bună de răspuns și că mulți membri ai personalului au cerut ajutor. Una din chei este să răspunzi imediat la cererile de ajutor. Formularul colectează adresele de mail (asigură-te că ai bifat această opțiune în setări), așa că eu știu cine ce are nevoie de la mine. Pentru a-mi păstra concentrarea, subliniez cu galben pe cei care au nevoie de ajutor de la mine și apoi schimb culoarea cu verde pentru cei cărora le-am răspuns.

Această simplă întrebare săptămânală, via Google Forms are o atât de mare putere de a ne ajuta să rămânem conectați și mă ajută să le furnizez ajutorul.

'Silver surfers' lead surge in internet use

Ca o recapitulare, cheile pentru succes sunt:

  • Colectează adresele de email ale personalului pentru a le putea răspunde individual.

  • Asigură-te că personalul școlii știe că este nu numai în regulă să arate că este vulnerabil ci și că este necesar să o facă în astfel de timpuri/ situații.

  • Răspunde imediat la cererile de ajutor.

Am împărtășit această idee și pe Facebook și una din familiile elevilor mi-a sugerat să facem același tip de verificare săptămânală pentru familiile tuturor elevilor din școală. Am creat și o formă pe care o trimitem tuturor familiilor, în fiecare săptămână și vom lucra ca echipă ca să putem răspunde nevoilor lor.

Ca și tine, lucrez ca să-mi dau seama cum va arăta această perioadă departe de școală și cum pot să o folosesc mai bine pentru a-mi servi școala, comunitatea, familia și pe mine. Voi trimite mai des mail-uri celor din comunitatea #SerendipityEDU pe parcursul viitoarelor săptămâni pentru a le furniza încurajări și suport.

Vă trimit tuturor rugăciuni pentru sănătate, pace și putere!. Suntem mai bine împreună și sunt recunoscătoare pentru această comunitate de oameni care se concentrează pe a se ridica unii pe alții!

Allyson.

Sursa: https://allysonapsey.com/2020/03/15/covid-19-edition-of-the-monday-morning-staff-check-in/

P.S.1. Oamenii de pe toate meridianele se străduiesc să se ajute unii pe alții. Iată și ofertele de materiale gratuite pentru învățarea online oferite de Teachers pay Teachers:

http://newsletters.teacherspayteachers.com/2020/vol692.html?

P.S.2. Nu uitați de webinarul (seminarul online în limba română) gratuit oferit de Learning Network –

https://www.learningnetwork.ro/curs/webinar-e-learning-made-easy/5366?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.