29 de modalități practice prin care îi poți împuternici pe învățăceii din clasa ta (Liceu 1)

Clasele 9-12: Lecții, Activități și Proiecte care împuternicesc

Iată că am ajuns și la modelele dedicate elevilor din clasele de liceu. Totodată veți vedea că profesorii care le-au propus nu sunt numai din SUA ci și din Europa – Norvegia și Spania.

1-1-e-portofolio-1

Lynn Burleigh – Profesor de Jurnalism și IT la Axtell HS Business, Texas

Numele lecției / Proiectului / Activității

e-Portofoliile elevilor pe Weebly

Nivelul de vârstă/ sau subiectul

Clasele 9-12, IT – Tehnologia informațiilor

Standarde conexe

IT TEKS 130.272 http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter130/ch130k.html

Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității

Elevii creează un e-portofoliu cu artefactele/ obiectele create în clasă pe parcursul anului. Ei urmează cerințele unor rubrici, dar își creează propriul design de website și își aleg propriile artefacte, însoțite de reflecții asupra ceea ce au învățat prin crearea lor. Portofoliile lor contează în proporție de 50% la nota finală din an.

1-1-e-portofolio-2

Rezultatele elevilor

Elevii resimt un sentiment de mândrie și împlinire atunci când își prezintă la sfârșitul anului e-portofoliile lor. Fiecare e-portofoliu este diferit, unele conțin premii și certificări, artefacte din alte clase și acestea chiar continuă să crească de la an la an.

Cum sunt evaluați elevii?

Mai jos veți găsi o fișă cu rubrici, cu criteriile specifice de urmat.

Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)

Link-uri la exemple ale e-portofoliilor create de elevi:

http://burlebytes.weebly.com/2016-2017-student-e-portfolios.html

Rubricile: http://burlebytes.weebly.com/semester-2-final-review.html

1-1-e-portofolio-3

Barbara Anna Zielonka – Profesoară la Liceul Nannestad, Norvegia

Numele lecției / Proiectului / Activității

Fii tu schimbarea, acceptă provocarea

Nivelul de vârstă/ sau subiectul

15-18 ani

Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității

1. Elevii fac cunoștință cu partenerii lor de proiect (prin sesiuni Skype / Padlet).
2. Elevii creează hărți care se referă la problemele alese de ei din țările sau comunitățile lor.
3. Elevii aleg probleme care trebuie să fie rezolvate acum.
4. Elevii lucrează în echipe internaționale și își creează propriile site-uri, utilizând platforma WordPress sau alte platforme pentru creeare de blog-uri/ site-uri.
5. Elevii aleg o problemă reală care este de semnificativ interes.
6. Elevii găsesc online experți în domeniu, folosind Twitter/Facebook.
7. Elevii își intervievează experții.
8. Elevii creează prezentări sau afișe (postere) utilizând Google Slides sau alte soft-uri și le postează pe blogurile lor.
9. Toate prezentările sunt strânse împreună și se publică online într-un e-book.
10. Elevii își evaluează propriile proiecte și trei alte proiecte creeate de colegii lor.

1-1-e-portofolio-5

Rezultatele elevilor

1. Elevii vor fi capabili să colecteze și organizeze datele legate de subiectul ales.
2.
Elevii vor fi capabili să utilizeze eficient tehnologia.
3.
Elevii vor fi capabili să-și evalueze propriile prezentări.
4.
Elevii vor fi capabili să demonstreze o bună cunoaștere a obiectivelor globale ale dezvoltării (SDGs).
5.
Elevii vor fi capabili să discute provocări globale.
6.
Elevii vor dezvolta și transmite argumente logice și clare care privesc probleme globale.
7.
Elevii vor fi capabili să genereze prezentări cu aspect profesional care includ animații, grafice, tabele și alte elemente grafice, utilizând Google Slides.
8.
Elevii vor fi capabili să scrie texte lungi, bine structurate și formulate care să demonstreze și abilitatea lor de a cita corect referințele materiale în cadrul propriilor prezentări.

Cum sunt evaluați elevii?

Evaluări făcute de elevi + auto-evaluări.

Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)

https://bethechangetakethechallenge.wordpress.com/

1-1-e-portofolio-4

Patricia Bergström – Profesoară de literatura engleză, mediator, profesor pentru teoria cunoașterii și coordonator CAS* la Arenas Sur International School, Gran Canaria (Esp)

* CAS – creativity, activity, service – coordonator programe

Numele lecției / Proiectului / Activității

Propriul meu proiect de inteligențe multiple

Nivelul de vârstă/ sau subiectul

Gimnaziu & Liceu – Literatura engleză (la noi, poate fi literatura română)

Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității

Prezentați cartea pe care urmează să o studiați prin prisma celor opt inteligențe: Muzicală, Lingvistică, Logico-matematică, Vizual-spațială, Chinestezică, Naturalistă, Inter și Intra-personală. Pregătirea: muzică conectată la carte, fișe colorate, carioce colorate, fotografii ale unui oraș sau peisaj care ar fi reprezentative pentru orașul/ peisajul descris în introducerea rții și alte elemente de încălzire conectate cu cartea (ex. dacă ar fi vorba de Shakespeare și cartea Romeo și Julieta, poate fi utilizată muzica din film).

Cere elevilor să închidă ochii și să asculte muzica. Spune-le să lase muzica să-i poarte într-o călătorie. Pune muzica într-un mod care să-i învăluie pe toți elevii. Când se termină, spune elevilor să deschidă ochii și să scrie cu ajutorul cariocelor pe fișele colorate 3-5 cuvinte sau propoziții sau să deseneze o imagine care reprezintă ceea ce au simțit. Apoi să spună persoanei din dreapta sau din stânga ceea ce au simțit sau au văzut. Întreabă dacă cineva a simțit că acea muzică spune o poveste. Dacă da, cere-le să împărtășească acea poveste cu persoana de lângă el/ ea, sau cu clasa.

Pe tablă, eu am scris unele cuvinte legate de intrigă, locațiile și personajele cărții pe care urmează să o citească. Extragem ceea ce cred ei despre conexiunile care există între aceste cuvinte și carte. Apoi ascultăm din nou muzica, de data aceasta cerând elevilor să lase muzica să le spună o poveste bazată pe cuvintele de pe tablă și din mintea lor. Când deschid ochii, ei scriu acea poveste, ca pe un exemplu de scriere creativă pe care o împărtășesc în jurnalul lor online (elevii mei îndrăgesc jurnalele lor online de pe Seesaw). Dacă cartea are o intrigă deja cunoscută (ex. Romeo și Julieta ) cere-le elevilor să se grupeze câte doi sau câte 3-4, dacă e posibil cu elevii cu care nu lucrează de obicei, explicându-le că asta le va dezvolta munca, adăugând puncte de vedere noi. În grupurile lor, elevii vor improviza jocuri de rol de 2-3 minute, creând o nouă versiune a unei scene pe care o cunosc (ex. Scena balconului dintre Romeo și Julieta) și comentând (pozitiv și constructiv) între ei versiunea fiecăruia. Dacă intriga cărții nu este cunoscută, ei pot juca roluri despre ceea ce cred ei că se va întâmpla. Dacă perioada de timp, orașul sau peisajul în care se va desfășura cartea poate fi explorat vizual, cu atât mai bine.

1-1-e-portofolio-6

Toate aceste activități sunt destul de scurte, așa că ar trebui să le puteți include în prima oră sau primele două ore despre cartea respectivă. Apoi elevilor li se dă o ”cutie de unelte” cu exemple de activități pentru fiecare inteligență. Ei desenează șase cercuri pe o foaie de hârtie și stabilesc creerea propriului proiect personalizat despre carte, alegând un tip de activitate care-i atrage, pentru șase dintre cele opt inteligențe (inteligențele inter- și intra-personale sunt puse la lucru în jurnalele online, unde elevii își împărtășesc reflecțiile personale și spontane și comentează pe marginea lecturii și, de asemenea, comentează asupra muncii și comentariilor colegilor). Odată ce și-au ales cele șase activități, ei postează o fotografie a activității lor în jurnalul online (dacă nu utilizați tablete, iPad-uri sau laptop-uri atunci puteți afișa foile de hârtie pe perete sau îi puteți pune pe elevi să și le împărtășească oral – deoarece ei vor trebui să-și găsească colegii care au ales activități similare cu ei la una dintre categorii.

Cel puțin una dintre cele șase activități trebuie să fie făcută în grup și cel puțin una din șase trebuie să fie făcută individual, restul pot să fie făcute cum vor ei (deci ei pot avea una făcută individual și 5 în grup, 2 individual și trei în grup etc.) Ei pot de asemenea folosi mai mult decât o inteligență într-una din activități, atâta timp cât acea activitatea arată toate inteligențele pe care trebuie să le includă (de ex. O hartă a minții care conectează evenimentele din carte ar fi logic-matematică și, dacă adăugăm imagini și culori ar fi de asemenea vizual-spațială și, dacă adăugăm și explicații mai elaborate ar fi de asemenea lingvistică..)

Elevilor li se dă un anumit timp de lucru pentru a citi cartea și a-și completă însărcinările, pe care le vor încărca pe parcurs în jurnalul lor online comun (sau ca alternativă le pot afișa pe perete sau pe rafturi în clasă). Toate activitățile trebuie să fie conectate cumva cu cartea.

Map of the plays of Shakespeare

Rezultatele elevilor

Deoarece fiecare elev și-a ales propriile activități din ”lada de unelte”, există mai multe rezultate. De exemplu vor fi: desene, picturi, colaje, hărți ale minții, articole, rescrieri ale finalului cărții, puzzle, jocuri de cuvinte, cercetări, jocuri de rol, filme video, înregistrări audio etc.

Cum sunt evaluați elevii?

Folosim fișe cu rubrici, unde sunt evaluate atât procesul cât și produsul.

Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)1-1-e-portofolio-8

Deoarece platforma Seesaw, și jurnalul nostru de învățare online permit părinților să aibă acces la lucrările copiilor lor și, de asemenea cu un click putem publica lucrările bune în blogul clasei, proiectul poate fi împărtășit cu un public mai larg. Elevii sunt pe deplin împuterniciți să-și aleagă componentele propriului proiect și ei, de asemenea pot împuternici alți elevi cerând ca munca lor să fie publicată pe blog, comentând-o și dând Like. (Toate comentariile sunt filtrate de profesor pentru evita comentariile negative și nepoliticoase). Utilizând inteligențele multiple ca și coloană vertebrală, te asiguri că elevii vor lucra în mai multe feluri asupra cărții (sau a capitolului sau oricărui lucru la care decizi să aplici acest tip de proiect personal), ceea ce crește posibilitatea de a lucra diferite standarde și abilități, dar lăsând elevul să aibă controlul asupra procesului și produsului, atâta timp cât este conectat cu cartea / tema / capitolul în chestiune. Dacă-ți place ideea și vrei mai multe informații, te invit să-mi trimiți un mail la p.bergstrom@arenassur.com.

Sursa articolului lui Juliani – http://ajjuliani.com/practical-ways-to-empower/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.