Iată și ultimele trei modele de lecții/ activități pentru clasele de gimnaziu, propuse de A.J.Juliani și profesorii din SUA cu care a colaborat. În articolele viitoare vom prezenta și cele 11 modele pentru clasele de liceu. Cum vi s-au părut modelele propuse până acum – pentru clasele primare și gimnaziu? Utile, interesante, realizabile?
Heather R. Green – Profesoară de științe (STEM) la clasele 7-8 în Philadelphia
Numele lecției / Proiectului / Activității
Mișcă-l/o pe Dl./Dna ___________ (introduceți numele directorului)
Nivelul de vârstă/ sau subiectul
Clasele 6 – 12; orice subiect de științe (STEM)
Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității
Elevii sunt invitați să ia parte la o provocare care include științe, matematică, fizică, creativitate, colaborare, comunicare, gândire critică și concepte despre spațiu. Provocarea presupune ca elevii să fie împărțiți în mici echipe în care creează de la zero, cu un cadru minimal dat de profesor, un obiect care îl va mișca pe director. Obiectivul pentru echipa de elevi este să creeze un obiect care pe care directorul să stea jos, în picioare sau călare cu care să se miște pe o distanță dată, utilizând doar gravitația, electricitatea și/sau alte forme de energie. Obiectul poate fi manevrat/ pilotat de director dar, pentru a îndeplini provocarea, nu i se poate cere acestuia să-și folosească energia proprie pentru a-l mișca.
Rezultatele elevilor
Completarea cu succes a provocării este evidențiată la evenimentul de inaugurare, unde directorul vede pentru prima dată obiectele și participă ca subiect al provocării. Elevii își prezintă propriile proiecte în fața directorului și întrecerea începe! Publicul și toți elevii din școală sunt de asemenea invitați la evenimentul de inaugurare.
Cum sunt evaluați elevii?
Profesorul trebuie să stabilească dinainte o rubrică a temei provocării, care include elementele non-negociabile cerute de profesor (ex. ”elevii pot include elemente fabricate de om, dar acestea nu pot compune întregul obiect”). Ideal, elevii ar trebui evaluați cu o combinație de feedback de la profesor, de la colegi și de la membri comunității care participă la evenimentul de inaugurare. Profesorul poate face din compilarea feedback-ului exprimat numeric o sarcină simplă, folosind un format Google legat la un fișier Gogle formatat.
https://www.youtube.com/watch?v=i4t1mk3Gowc – O idee de mașină mică făcută din diferite materiale
Hope Tuel – Profesoară la Școala gimnazială McAnally din Aledo, Texas
Numele lecției / Proiectului / Activității
Asta cred eu
Nivelul de vârstă/ sau subiectul
Clasa a 6-a, ELA – Arta limbajului (engleză/ limba maternă – română la noi)
Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității
Am găsit această lecție online*. Este denumită ”Asta cred eu” și este o oră grozavă dedicată scrierii de eseuri. Planul lecției te ghidează prin procesul scrierii unei declarații ”Asta cred eu.” De exemplu, eu cred în curaj sau în empatie sau în altruism. Elevii aleg valoarea în care cred și despre care vor să scrie și apoi spun cum și de ce este ea importantă pentru ei.
* TIB_Brochure // TIB_Poster_schools
Rezultatele elevilor
Aceasta este una din lecțiile mele favorite din an. Îmi place să văd cum apar toate acele idei și eseuri ale elevilor și mă ajută să-i cunosc chiar mai bine, iar ei ajung să se cunoască unii pe alții. Mă ajută să văd ceea ce este cu adevărat important pentru ei. Încerc să împărtășesc aceste eseuri completate cu părinții și, cu acordul copiilor, le puteți apoi publica pe site-ul/ blogul clasei. Este un eseu grozav pe care îl puteți asocia cu nuvele ca Wonder** sau The Cay***.
** https://www.goodreads.com/book/show/11387515-wonder
*** https://www.goodreads.com/book/show/18553.The_Cay?
Cum sunt evaluați elevii?
Elevii sunt evaluați de-a lungul unor mini-ateliere ale scriitorului – cum sunt pre-planificarea, revizuirea textului etc. și pe baza eseului final.
Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)
www.Thisibelieve.org + click pe secțiunea dedicată educatorilor.
Matt Miller – Profesor de studii sociale, Clasa a 6-a, la Cascade Middle School, Indiana
Numele lecției / Proiectului / Activității
Renașterea – IEI (Inquiry – Cercetare, Explorare și Inovație)
Nivelul de vârstă/ sau subiectul
Clasa a 6-a, Studii sociale
Standarde conexe
Studii sociale 6.1.8, cl. 6-a (Indiana) + multe din standardele de Arta Limbajului (ELA)
Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității
Elevii aleg singuri o anumită temă din Istoria Renașterii. Încep cu întrebările pe care le pot pune pe Google, apoi cercetează mai aprofundat acele întrebări și răspunsurile primite. Apoi trec la faza de aprofundare, în care elevii formulează o întrebare principală și apoi creează și inovează cum doresc pentru a răspunde la acea întrebare.
Rezultatele elevilor
Este la alegerea elevului ce alege să creeze.
Cum sunt evaluați elevii?
Elevii sunt evaluați pe baza articolelor de blog/ a reflecțiilor compuse și a unei rubrici speciale din http://mikegwaltney.net/
Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)
Iată aici o fișă cu descrierea însărcinării care este distribuită elevilor:https://docs.google.com/document/u/2/d/1OOvXm4qDw7FyF9JCxqI2X32Md5sYScWVlYjZGGUFrJw/copy
– am făcut o copie care se poate și traduce în română
https://docs.google.com/document/d/1BmkeFyQrQbgD0Xi4IQTTCuaQE7kuV5whTMOx63kNEoU/edit
Sursa articolului lui Juliani – http://ajjuliani.com/practical-ways-to-empower/