Prof. Kara Newhouse, de la MidShift a scris un articol în care povestește câte ceva despre ce s-a discutat la EduCon 2020 – o conferință despre inovarea în educație, organizată anual la Philadelphia de SLA (Science Leadership Academy)
Noi am tradus acest articol pentru voi. Sperăm să găsiți aici informații utile.
Pe fișele de probleme de matematică, cifrele sunt de obicei ordonate și curățele. În lumea reală nu prea sunt așa. Fie că e vorba despre date statistice, analize de investiții sau calcularea timpului optim de schimbare al semafoarelor, matematica lumii reale poate fi complicată. “Dacă dai copiilor în tema pentru acasă genul ăsta de numere ești un profesor răutăcios,” a spus profesorul Victor Hernández. Din fericire, el nu trebuie să-și facă prea multe griji din pricina unor astfel de plângeri. El lucrează la Science Leadership Academy, o școală publică atractivă din Philadelphia, unde elevii strâng și aplică date reale, la care să lucreze în proiecte practice, pe parcursul învățării materiei din curriculum. În luna ianuarie, Hernández și doi dintre colegii lui au împărtășit unele din beneficiile învățării bazate pe proiecte cu participanții la conferința anuală despre inovația în școală EduCon 2020, SLA
În afară de faptul că proiectele aplicate utilizează date reale, ele pot aduce înțelegerea scopului* învățării matematicii. Profesorul SLA Jonathan Estey a spus că elevilor le lipsește deseori autenticitatea. Dacă întrebi un elev care se chinuie cu matematica câte sferturi intră în 75 de cenți, ”ei vor ști, deoarece trebuie să utilizeze banii când își cumpără ceva”.
* https://www.kqed.org/mindshift/48014/how-schools-can-help-students-develop-a-greater-sense-of-purpose – Cum pot școlile să ajute elevii să-și dezvolte un sens mai puternic al scopului învățării
Similar, prin construirea unei catapulte** sau spunând o poveste cu ecuații***, elevii pot vedea cum calculele lor și formulele matematicii trec dincolo de tablă și caiete. Acea autenticitate oferă un angajament mai puternic, în special atunci când proiectele permit adolescenților să se conecteze cu lucrurile care îi interesează. “Chiar și atunci când elevii se plâng de cantitatea de muncă, este mult mai motivant pentru ei să creadă că vor avea ceva de spus la finalul proiectului lor pentru matematică,” a spus Estey.
** https://drive.google.com/file/d/0B1etwTlTzTXCRkIxUFptZ1J0eTg/view
** https://docs.google.com/document/d/1CDfjV8nglz3KhP-7SG7XLsz1VzdpOkeDtsdBgix-kZ8/edit – O poveste cu 3 ecuații
Împreună cu aplicațiile autentice și un mai mare angajament vine și o înțelegere mai profundă a conceptelor matematice. Luați ca exemplu intervalul de convergență (inter-quartile). Într-un manual obișnuit de matematică o astfel de problemă are un set de date destul de mic pentru a putea număra ca să afli quartilele. Într-un proiect de sondaj (#1) din acest an, clasele lui Estey au cules date de la mai mult de 100 de elevi. Cu toate acestea, atunci când au determinat rata de convergență, elevii au fost nevoiți să utilizeze clacule pentru a identifica quartilele. Asta a cerut o înțelegere mai clară a conceptului, iar rezultatele au avut o mai mare acuratețe”, a spus Estey.
#1 https://docs.google.com/document/d/1lkNjGjgRkMq33mZrD8ZfQRDJzvMqRmewe-Ez_CYHb_0/edit – Tu faci sondaje de opinie
Conform celor spuse de Hernández, un alt beneficiu este că elevii câștigă o cunoaștere care nu ar fi parte a unei ore tradiționale. El a discutat despre un proiect în care elevii, lucrând în perechi, au creat planuri financiare personale (#2) unul pentru altul, pentru a-și planifica perioada după absolvire. Predicțiile lor au cerut o mai bună înțelegere a funcțiilor exponențiale, dar ei au învățat de asemenea, de exemplu, diferența dintre împrumuturile subvenționate și cele ne-subvenționate.
#2 https://drive.google.com/file/d/1ETZG0BkQQNO3vgQckRpz90JNgWmas13-/view
Hernández și Estey au împărtășit și alte exemple (#3) din clasele lor și au oferit de asemenea sfaturi legate de învățarea prin proiecte (#4) pentru alți profesori de matematică.
#3 https://docs.google.com/spreadsheets/d/1aN7Rlk6Aamqy5JlAuVC19P35lhi-IC3v7yaeM-lgB-o/edit#gid=0
#4 https://www.kqed.org/mindshift/50530/the-six-must-have-elements-of-high-quality-project-based-learning – Cele șase elemente esențiale de mare calitate ale învățării bazate pe proiecte
Sfaturi pentru implementarea PBL (învățarea bazată pe proiecte) în matematică
1. Cunoaște-ți elevii. Acum câțiva ani, Estey a dezvoltat un proiect care cerea elevilor să compare costurile amprentei de carbon ale surselor convenționale și alternative de energie. El a spus că proiectul a mers bine în Hood River, Oregon, dar a realizat – după ce a petrecut mai mult timp explicând ce este o sobă cu lemne decât predând matematică, că un astfel de proiect nu se potrivește în orașul Philadelphia. Prin contrast, un proiect care examinează inegalitățile sociale cu ajutorul rapoartelor și proporțiilor (35) merge bine în școala SLA din Philadelphia, deoarece elevii de acolo sunt pasionați de justiția socială. (#6) “Ei izbutesc să potrivească proiectul la oricare cauză de care le pasă și, pentru sunt implicați în a obține un mesaj de impact, se implică și în a înțelege corect matematica,” a spus Estey.
#5 https://docs.google.com/document/d/1RPxYpOu9Wlbay-sd82Dj5pooxSXQkcEzHIuevDKa97I/edit – 1 Mini-Project: Răspuns disproporționat
#6 https://www.kqed.org/mindshift/53955/where-did-all-these-teen-activists-come-from – De unde au apărut toți acești activiști sociali adolescenți?
2. Evită notele de grup. Mulți adulți și copii își amintesc cum lucrau în clasă la un proiect de grup unde unii oameni munceau mai mult decât alții. Deși învățarea bazată pe proiect implică deseori lucrul în echipă, profesorii de matematică specializați de la Science Leadership Academy au spus că nu dau note de grup (#7).
Ei notează elevii la fiecare proiect în cinci domenii: concept, cunoștințe, aplicare, prezentare și proces. În timp ce primele trei domenii sunt de fapt mai mult legate de matematică, ultimele două se leagă de cât de bine elevul își explică munca, cum colaborează cu colegii și dacă continuă să lucreze la proiect în interiorul și în afara clasei. De exemplu, un elev poate avea abilități matematice puternice dar așteaptă până în ultimul moment ca să-și completeze proiectul. Un altul ar putea urma corect pașii necesari, dar să facă greșeli de calcul. Primul elev va primi note mari la ”cunoaștere”, în timp ce al doilea va câștiga note mari la ”proces”.
#7 https://www.kqed.org/mindshift/53524/how-revising-math-exams-turns-students-into-learners-not-processors – Cum poate revizuirea examenelor de matematică să transforme elevii în învățăcei, nu procesoare
3. Pregătește-i pe elevi să lucreze în afara orei/ clasei. PBL – Învățarea bazată pe proiect nu înseamnă că elevii fac întotdeauna activitățile practice în oră/ clasă. “Deseori este vorba de un proiect care se extinde pe durata a două săptămâni și nu se poate suspenda instruirea în timpul acestor două săptămâni,” a spus Estey. Un elev de la clasele SLA a explicat la o sesiune a EduCon că ”în partea reală a proiectului”, un profesor ar putea începe ora abordând chestiunile care apar, dar în majoritate ei lucrează la proiect duppă școală sau în perioadele libere. Hernández a spus că el utilizează verificări de seară pentru a se asigura că proiectele progresează, iar Estey a spus că el lucrează din greu cu grupurile de începători pentru a se asigura că ei primesc tot suportul suplimentar de care au nevoie, deoarece sunt obișnuiți în gimnaziu să primească de lucru doar în clasă.
4. Păstrează lucrurile simple. Hernández și Estey au spus că cea mai mare provocare cu PBL a venit din tentația de a face proiecte prea complexe. De exemplu, în anii anteriori, elevii lui Estey au ales diferite teme pentru proiectul de sondaje, ceea ce însemna că 30 de sondaje se desfășurau concomitent. În acest an, ei s-au concentrat pe o singură temă – problemele de construcție ale școlii – și au propus întrebări variate care să fie puse colegilor. “În fiecare an mă întreb cu aș putea face asta mai simplu,” a spus el.
5. Să nu-ți fie frică de lucrurile care nu-ți sunt familiare. Participanții la EduCon au spus ă sunt profesori cărora le e frică să încerce PBL deoarece nu așa sunt obișnuiți ei să predea. Hernández le-a răspuns că asta nu ar trebui să fie o barieră. Interviul lui pentru Science Leadership Academy cerea ca el să planifice un proiect practic (hands-on) pentru elevi, așa că el a încercat. “Acum aș fi plictisit dacă aș mai preda la fel cum o făceam înainte,” a spus el.
Sursa: https://www.kqed.org/mindshift/55327/how-hands-on-projects-can-deepen-math-learning-for-teens?