Întâmpinați sărbătorile primăverii și ale iubirii cu activități STEAM

Acum-acum vine sărbătoarea Sfântului Valentin (14 Feb.), celebrată în multe colțuri ale lumii ca Valentine’s Day – sărbătoare a iubirii romantice, dar vine și sărbătoarea noastră autohtonă, Dragobetele (24 Feb.). De Dragobete, una din tradițiile noastre spune că tinerii, fete și băieți își petrec ziua împreună cu jocuri și ghidușii, pentru a se cunoaște mai bine. Așa că am căutat idei de activități mai apropiate de materiile pe care le predați și mai interesante decât decorarea de felicitări. Ne-a ajutat Emma Vanstone, de la Science Sparks 🙂

Pe când pregătiți aceste activități nu uitați să spuneți elevilor voștri că, de Dragobete atât băieții cât și fetele trebuie să se îmbrace frumos și au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul. Băieții nu au voie să necăjească fetele şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi va aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic. Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Tradiția spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

1-1-Idei-Dragobete-3

Poțiuni chimice pentru Valentine’s Day

Pot să vă propun o mulțime de idei de experimente amuzante pentru copii, având ca temă inima sau florile pentru Valentine’s Day – le veți regăsi într-un articol de acum câțiva ani*.

* https://www.science-sparks.com/science-activities-for-valentines-day/

Dar în acest an am câteva idei noi – cum ar fi poțiunea care își schimbă culorile sau alte poțiuni, care fac parte din Experimentele științifice de Valentine’s Day.

Red Cabbage Indicator (Indicatorul din varză roșie) se face roz în prezența anumitor acizi, așa că, testând diferite tipuri de acizi (puteți încerca cu zeamă de lămâie și oțet), puteți face mai multe feluri de poțiuni roz frumoase!

Dacă nu vă place culoarea roz, puteți adăuga o substanță alcalină (merge și cu praf de copt) și veți modifica amestecul indicator într-un verde murdar.

Aici la Science Sparks ne plac lămpile de lavă iar versiunea de poțiune de dragoste strălucitoare propusă de Hello Wonderful este chiar drăguță.

Poțiunea de dragoste, stratificată propusă de Playdough to Plato este de asemenea superbă.

Site-ul Babble Dabble Do are de asemenea o poțiune Harry Potter strălucită, bazată pe prafurile tip kool aid (din care se fac băuturi răcoritoare cu gust de fructe).

Nici nu știm pe care să o încercăm prima!

Voi, pe care o veți încerca?

1-1-Idei-Dragobete-8

Poțiunile roz care-și schimbă culoarea

Materiale

Varză roșie – tocată

Sită / strecurătoare

Un recipient mai mare pentru indicator

Recipiente mai mici pentru teste

Cratiță

Acid pentru teste – oțet, zeamă de portocală, de lămâie, praf de copt.

Cum să faci o poțiune pentru St. Valentine

Pune varza roșie tocată în cratiță și acoperă-o cu apă. Puneți cratița pe foc și aduceți-o la temperatura de fierbere (cere unui adult să te ajute cu asta) și lăsați-o să fiarbă 5-10 minute.

Lăsați să se răcească și strecurați-o prin sită sau strecurătoare, păstrând apa purpurie în care a fiert varza – acesta va constitui amestecul-indicator.

Împarte din amestecul indicator între recipientele mai mici și adaugă în fiecare câte una dintre variantele de acid (folosiți doar acizi comestibili pentru teste) ca să vedeți modul în care indicatorul își schimbă culoarea.

Odată ce ai făcut o mulțime de frumoase culori de roz, adaugă praf de copt și fă poțiunile efervescente.

Praful de copt alcalin reacționează cu oțetul sau zeama de portocale/ lămâie și creează un minunat amestec efervescent. Acesta este un exemplu de reacție de neutralizare.

Dacă ți-a plăcut acest experiment, avem mult mai multe experimente cu praf de copt pe care poți să le încerci**

** https://www.science-sparks.com/amazing-baking-soda-experiments/ I

Sursa ideii – https://www.science-sparks.com/chemistry-potions-for-valentines-day/

1-1-Idei-Dragobete-4

Alte poțiuni pentru Valentine’s Day

Poțiune de dragoste pentru lămpile cu lavă – Agnes Hsu

Acum câțiva ani am făcut minunatele lămpi cu lavă și ele au fost niște experimente atât de amuzante și fascinante pentru copii! Se pot face pe această bază și alte experimente științifice și puteți discuta ce se întâmplă atunci când adaugi apă, ulei, coloranți alimentari sau ceva efervescent (de ex. un antiacid)

Poți face aceste lămpi cu lavă chiar acasă, cu câteva ingrediente din bucătărie. Noi am decis să facem o poțiune pe tema dragostei, cu colorant roșu și sclipici (glitter) în formă de inimioare, pentru a celebra Valentine’s Day.

Materiale

Un borcan înalt de sticlă

Ulei vegetal

Apă filtrată

Colorant alimentar roz

Sclipici în formă de inimioare

Tablete de anti-acid (din cele care fac balonașe în contact cu apa, cum sunt cele de Alka-Seltzer. Dicarbocalmul nu merge)

Instrucțiuni

Pasul 1. Umple cu apă aproximativ 1/3 din borcan. Adaugă deasupra ulei vegetal, lăsând spațiu deasupra pentru a te asigura că amestecul nu dă pe dinafară când are loc reacția efervescentă.

Pasul 2. Adaugă câteva picături de colorant alimentar. Adaugă o tabletă sau două de antiacid (Alka-Seltzer) și priviți cum bulele roși plutesc spre suprafață). Cu cât adaugi mai multe tablete cu atât mai efervescentă devine poțiunea.

Pasul 3. Adaugă sclipiciul, împreună cu o nouă tabletă de antiacid. Este amuzant să vezi cum bulele roșii și inimioarele sclipitoare plutesc spre suprafață!

1-1-Idei-Dragobete-7

Știința din spatele experimentului

Uleiul și apa nu se amestecă așa că, atunci când tabletele de antiacid ajung în apa de la fund, ele eliberează bule de dioxid de carbon care se ridică spre suprafață, creând în acest proces bule colorate și ducând spre suprafață sclipiciul.

Aceste lămpi cu lavă cu poțiune de dragoste sunt un mod fascinant de a celebra Valentine’s Day și de a învăța puțină știință!

*Notă: vă rog să vă asigurați că borcanele nu au capacul pus atunci când tabletele de antiacid produc efervescență. Fiți siguri că i-ați sfătuit pe elevii voștri să nu facă asta în timpul experimentului – noi așa am făcut. Atunci când nu le utilizați pentru a produce efervescență, borcanele pot sta cu capacul pus. Le puteți păstra și re-utiliza altă dată.

Sursa ideii – https://www.hellowonderful.co/post/DIY-LOVE-POTION-GLITTER-LAVA-LAMP/

1-1-Idei-Dragobete-6

Poțiunea de dragoste stratificată

Când se apropie Valentine’s Day, la noi acasă dragostea plutește prin aer și noi începem să ne pregătim, făcând câteva poțiuni de dragoste. Această activitate de științe, ușor de făcut este un succes al popularei noastre activității – Vasul curcubeu (Rainbow Jar) și este și o modalitate amuzantă de a învăța despre densitate.

Pregătirea

Pentru a pregăti această activitate, am adunat câteva materiale pe care le puteți găsi în orice magazin alimentar:

  • 1-1-Idei-Dragobete-5O sticlă, borcan sau pahar transparent (înalt și îngust e cel mai bine)

  • Sirop de porumb

  • Lapte integral

  • Detergent de vase lichid (noi am ales unul de culoarea lavandei)

  • Apă

  • Ulei pentru bebeluși

  • Spirt sanitar (albastru)

  • Coloranți alimentari {roșu, roz și purpuriu}

  • O măsură dozatoare și o pâlnie

  • Pulverizator, siringă sau pipetă

Fabricarea poțiunii de dragoste

L-am chemat pe puștiul meu de trei ani, Q, și i-am spus că o să facem o poțiune de dragoste adăugând câte puțin din fiecare lichid într-o sticlă de sticlă. Lui Q îi place să amestece diferite ”poțiuni” așa că abia aștepta să începem.

Întâi, l-am pus să toarne un pic de sirop de porumb într-o măsură dozatoare. Cantitatea de care ai nevoie depinde de mărimea recipientului de sticlă pe care l-ai ales. Q a colorat siropul în roșu cu doar câteva picături de colorant alimentar.

În timp ce amesteca siropul cu colorantul, el a comentat că siropul e gros.

Este gros,” am replicat eu, “este cu adevărat vâscos”. I-am explicat că vâscos înseamnă că lichidul este foarte gros. I-am dat o pâlnie și el a turnat siropul de porumb colorat în sticlă.

Pentru al doilea strat, am luat un pulverizator și am pus în el o jumătate de pahar de lapte integral. Apoi Q a adăugat două picături de colorant purpuriu, a înșurubat capacul (fixând în poziția de jet îngust) și a scuturat ca să se amestece culoarea cu laptele.

I-am arătat lui Q cum să introducă încet laptele colorat, făcându-l să se scurgă pe pereții laterali ai sticlei), în așa fel încât straturile să nu se amestece. Nu am încercat să fac poțiunea cu lapte degresat, dar îmi imaginez că straturile nu ar fi atât de bine definite deoarece acel lapte este mai puțin dens decât laptele integral.

Cheia pentru a păstra straturile bine separate în sticlă este să introduci lichidele foarte încet. Pentru asta poți de asemenea folosi o siringă sau o pipetă dacă nu ai pulverizator. Am avut de asemenea succes aplecând sticla ușor pe o parte și turnând lichidele încet pe interiorul sticlei. Indiferent ce cale alegi, toarnă încet!

Pentru următorul strat, l-am ajutat pe Q să aplece sticla și să toarne 3 cm de detergent de vase lichid, de culoarea lavandei. A fost destul de ușor să controleze curgerea direct din sticla de detergent. .

După detergentul de vase a venit rândul apei. Q a decis că vrea să coloreze apa în roșu așa că, după ce a clătit pulverizatorul ca să scoată laptele din el, am pus în apă și câteva picături de colorant alimentar. Din nou, a turnat încet apa pe interiorul sticlei.

Următorul strat, ulei de bebeluș, este cel mai ușor de turnat, deoarece nu se va amesteca cu apa sau cu alte lichide bazate pe apă, așa că nu contrează cât de repede torni. Cu toate acestea, noi îți recomandăm să torni încet, deoarece dacă torni prea repede riști să faci straturile de apă și detergent de vase de dedesubt să se amestece.

Pentru ultimul strat, am turnat 1/4 de pahar de alcool sanitar în pulverizator, iar Q a adăugat o picătură de gel de colorat alimentar roz. După ce a amestecat alcoolul și colorantul în recipient, am turnat încet ultimul strat și am pus capacul sticlei.

Pentru a da poțiunii un pic de strălucire și amuzament, poți adăuga un praf de sclipici. Ghici în ce strat se va așeza sclipiciul!

1-1-Idei-Dragobete-1

Știința din spatele experimentului

Densitatea

După ce am terminat, Q a comentat despre faptul că straturile nu se amestecă și era destul de nedumerit. L-am rugat să-și amintească despre observația lui de cât era de ”gros” siropul. Iam explicat că siropul cel gros era cu adevărat dens, ceea ce însemna că, dacă ar fi avut aceeași cantitate (volum) din fiecare lichid, siropul ar fi cântărit cel mai mult. Ar fi avut cea mai mare masă.

Lichidul cu cea mai mare masă per volum are cea mai mare densitate. Acest lichid dens stă la fundul sticlei în timp ce alcoolul, care are cea mai mică densitate stă la suprafață. Toate lichidele stau separate deoarece au densități ușor diferite.

Acum, dacă ai amesteca dinadins toate lichidele împreună, cu excepția uleiului, ar deveni o soluție amestecată. Dar, din moment ce noi am turnat încet fiecare strat, fiecare lichid a rămas într-un strat separat.

Polaritatea apei

Stratul de ulei se va separa întotdeauna din cauza structurii chimice diferite față de apă (care este la baza celorlalte lichide).Asta se datorează polarității moleculelor de apă.

Polaritate înseamnă că molecula are o încărcătură electrică pozitivă la un capăt și negativă la celălalt, cam ca un magnet. Apa are molecule polarizate și, ca la un magnet, capetele pozitive și negative se atrag.

Moleculele de ulei nu sunt polarizate și au doar un strat de încărcătură negativă.

Doar lichidele cu molecule polarizate se pot dizolva în apă, deoarece moleculele polarizate dizolvă doar solvenți polarizați; iar moleculele ne-polarizate dizolvă solvenți ne-polarizați. Așa că uleiul ne-polarizat nu se va dizolva în apă și nu se va amesteca cu ea.

Sursa ideii – https://www.playdoughtoplato.com/layered-love-potion/

1-1-Idei-Dragobete-2

Cum să faci o poțiune de Amortentia o poțiune Harry Potter

Iată mai jos un film care explică procesul:

https://www.youtube.com/watch?v=JCGeP_pmAn4&feature=emb_logoFizzy Science for Kids: How To Make Amortentia Potion

Sursa: https://babbledabbledo.com/fizzy-science-how-to-make-amortentia-potion/

P.S. – Și la noi acasă Valentine’s Day a venit – soțul meu a cumpărat 3 cărți pentru mine și CREER nu a putut să le lege cu fundiță, pentru că sunt e-book-uri – le veți vedea curând în biblioteca noastră virtuală, și ne-a promis tuturor fetelor, de Dragobete, câte o splendidă lalea galbenă, roșie sau neagră, din cele create de atelierul Finding Zen 🙂

1-1-Idei-Dragobete-9

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.