Continuăm cu alte două modele de lecții/ activități/ proiecte din lista celor 29 propuse de A.J. Juliani și cu un articol care vorbește despre rolul filmelor în învățarea pe toată durata vieții.
Laura Deutsch – Profesoară clasa a 3-a la Wasco Elementary School, St. Charles, Illinois
Numele lecției / Proiectului / Activității
Investigație/cercetare, Științe sociale
Nivelul de vârstă/ sau subiectul
Clasa a 3-a, Științe sociale – Geografie
Standarde conexe
Standarde ELA multiple (ELA – arta limbajului, engleză), de asemenea abilități de cercetare: SS.IS.1.3-5. Dezvoltă întrebări esențiale și explică importanța întrebărilor pentru sine și pentru alții. SS.IS.2.3-5. În cadrul cercetării, creează întrebări de suport pentru a ajuta la găsirea răspunsului la acele întrebări esențiale. SS.IS.3.3-5. Determină sursele care reprezintă puncte de vedere multiple care vor ajuta la găsirea răspunsului la întrebări esențiale. Reprezentări geografice: Vederi spațiale ale lumii SS.G.1.3: Localizează formele majore de teren și corpuri de apă pe o hartă sau alte reprezentări. SS.G.2.3. Compară modul în care oamenii modifică și adaptează mediile și cultura din comunitatea noastră la alte locuri. SS.G.3.3. Arată cum consumul produselor conectează oamenii la locuri îndepărtate.
Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității
Prin lentilele investigației, vom utiliza această întrebare esențială: Cum ne ajută studiul geografiei să înțelegem modul în care oamenii din jurul lumii își trăiesc viața zilnică?
Aș începe prin a aborda unele informații despre fiecare standard, urmând modelul de prezentare graduală. Următorul pas ar fi să ajut elevii să aleagă** sau să formuleze o întrebare deschisă pe baza căreia să cerceteze și apoi să comunice răspunsurile lor. Elevii formulează întrebarea deschisă sub umbrela întrebării esențiale de mai sus. (Noi am mai făcut la științe această muncă mult mai bine structurată așa că, în acest punct ei vor alege o întrebare sau vor formula o întrebare. Asta va conduce la demararea unui Atelier de întrebări/ Atelier de cercetare sau o Oră de geniu – Wonder Workshop/ Research Workshop/ Genius Hour…depinde cum aleg să o numească elevii.) .)
Vom discuta cum să perseverăm atunci când facem această muncă provocatoare. Voi folosi cărțile, filmele video, cercetările și resursele din listă pentru a furniza o bază pentru a-i determina să persevereze. Speranța mea este ca, după ce am utilizat abordarea investigației pentru științe și studiile sociale, elevii să fie gata să formuleze o întrebare despre ceva de care sunt pasionați, pentru a da startul unui Atelier de întrebări/ unei Ore de Geniu.
**Acestea sunt câteva opțiuni, dar elevii pot alege cu siguranță altele. Am furnizat această structură pentru elevii de clasa a treia care lucrează pentru a trece puntea de la nivelul de cercetător/ învățăcel primar spre nivelul intermediar.
Mă întreb |
Găsesc |
Comunic/ Împărtășesc |
Alege o imagine și un text legat de acea imagine |
Fă o listă cu orice alte resurse pe care le vei utiliza |
Decide cum ți-ar place să împărtășești ce ai descoperit |
Citește textul și scrie-ți întrebările |
Găsește răspunsuri la întrebare |
Fă-ți un plan |
Formulează o întrebare |
Găsește conexiuni pentru întrebarea ta |
Împărtășește cu un partener, cu un grup mic, cu întreaga clasă sau povestește-i unu copil de grădiniță… |
Revizuiește întrebarea dacă e nevoie |
Rezultatele elevilor
Elevii vor învăța cum să cerceteze și să sintetizeze informația pentru a comunica ceea ce au învățat către o audiență aleasă de ei.
Cum sunt evaluați elevii?
Elevii vor împărtăși ceea ce au aflat/ învățat către o audiență aleasă. Ei vor răspunde de asemenea la întrebarea esențială și vor scrie o auto-reflecție despre ei înșiși, ca elevi de clasa a treia.
Feedback
Elevii vor avea un partener de investigație cu care va împărtăși idei, va da și va primi feedback.
Provocări
Asigură-te că elevii înțeleg că trebuie să persevereze pentru a-și găsi răspunsurile și că această muncă cere VOINȚĂ (grit). Asigură-te că ai inclus mini-lecțiile necesare despre cum să faci cercetare și cum să sintetizezi informația.
Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)
Aici aveți toate informațiile la un loc:
https://docs.google.com/document/d/1OlvtGHpe9_gjM0SJkTHOegMxAPlFKLb8lgH5aHnY6WE/edit?usp=sharing
Karen Kraeger – Specialistă în educația copiilor supradotați (gifted education) la Cobb Schools – Georgia (GA)
Numele lecției / Proiectului / Activității
Realizare de filme documentare
Nivelul de vârstă/ sau subiectul
Resurse pentru copii talentați – Grupele 3-5
Standarde conexe
Citirea și scrierea textelor informaționale, ascultare, vorbire în public, utilizarea tehnologiei, cercetare.
Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității
Elevilor li să dă șansa de a alege (sesiune de brainstorming) temele filmului. Pe baza listei de idei rezultate, am votat și am ales 6 idei (care au avut mai multe puncte). Apoi elevii s-au grupat pe baza interesului pentru una din teme. Le-am predat mici lecții (poți consulta sau poți avea invitat un specialist, n.n.) despre cum se face un film documentar, procesul de realizare (idei, scenariu, găsirea locației, scrierea întrebărilor, unghiurile de filmare ale camerei, lumini, sunete și editarea post-producție). Elevii își aleg rolurile în echipă și încep să lucreze. De-a lungul câtorva săptămâni, ei au terminat de filmat și editat pentru a se pregăti pentru petrecerea de prezentare în premieră a filmelor, la care au fost invitați părinții, directori și profesori, precum și alți elevi.
Rezultatele elevilor
Fiecare grup mic de elevi a creat câte un film scurt (6 filme în total) despre o temă aleasă de elevi.
Cum sunt evaluați elevii?
Elevii sunt evaluați pe baza rubricilor pentru colaborare create în comun, felului în care au utilizat timpul și a faptului că au terminat proiectul la timp. Sesiunea de evaluări reciproce a dat fiecăruia un feedback formativ, ca și discuțiile cu profesorul (în grup mic sau individuale, dacă a fost nevoie).
Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)
– Movie Making; Unleash Student Voice de Karen Kraeger
– https://www.slideshare.net/kakraeger/movie-making-unleash-student-voice
Sursa articolului lui Juliani – http://ajjuliani.com/practical-ways-to-empower/
… și articolul despre rolul filmelor în învățarea de-a lungul vieții –
– https://www.learningnetwork.ro/articol/acest-articol-este-totusi-despre-invatare/