Predarea ”Joe Bastianich”…

În predare, ego-urile nostre sunt puse la încercare în fiecare zi. Încercăm diferite lucruri, eșuăm o mulțime și avem de a face cu oameni tineri care par determinați, în unele zile, să ne dezamăgească, să se opună indicațiilor noastre și să ne strice planurile.

Aceste condiții pot transforma câteodată pe cel mai priceput și sigur de el profesor într-un autentic nesuferit. Acestea nu sunt zilele noastre cele mai bune, momentele în care facem apel la metode motivaționale care nu respectă ”manualul”: sarcasmul, țipatul, amenințările (pe care cu adevărat sperăm să nu le punem în practică) și, cea mai proastă, umilirea.

Privitor la toate aceste metode neortodoxe, chestia este că funcționează, oarecum:

Ele îi inspiră/ îi obligă/ îi forțează pe elevi să facă ce vrem noi să facă.

Dar rezultatele pe termen lung nu sunt prea bune.

În articolul de mai jos, din 2014, am examinat aceste metode, de ce cedăm tentației de a le folosi și de ce nu funcționează până la urmă – spune Jennifer Gonzales, coordonatoarea revistei Cult of Pedagogy.

1-humiliation-1

Face parte umilirea din ”lada ta de unelte”?

Mă uit mult la emisiunile cu concursuri gastronomice. Am început cu Hell’s Kitchen, apoi am trecut la MasterChef. Și, cel mai recent, am început să mă uit la o producție CNBC, Restaurant Startup. În ultimele două emisiuni, am văzut un bărbat foarte în vârstă numit Joe Bastianich, un restaurator (proprietar de restaurant) de mare succes, al cărui comportament ar fi făcut ca istericalele lui Gordon Ramsay să pară inofensive.

Uitându-mă recent la Joe m-a făcut să mă gândesc la o anumită categorie de profesori.

Iată cum arăta metoda lui Joe Bastianich: În timp ce lua o îmbucătură din preparatele concurenților, se uita în ochii lor – și aproape îl auzeai cum gândește – ”Aruncă-le privirea aia a ta, Joe”. Dacă nu-i plăcea preparatul concurentului, l-ar fi mustrat pentru el, numindu-l dezgustător, spunându-le concurenților că ar trebui să se simtă rușinați. Dar asta era doar începutul, luatul în moară al lui Simon Cowell; Bastianich mergea un pas mai departe, devenind agresiv fizic.

Nu mă refer aici la faptul că ar fi lovit fizic concurenții – el făcea diferite lucruri preparatelor lor, felurilor de mâncare la care ei petrecuseră o oră pentru a le prepara și, făcând asta el ducea lucrurile la un alt nivel al lipsei de respect: Ar fi luat o furculiță plină de rizoto, ar fi ținut-o sus în aer și ar fi lăsat-o să se scurgă și risipească peste tot preparatul, ca o balegă de vacă. Ar fi zdrobit un desert în bucățele până ar fi arătat ca o mortăciune pe șosea. Ar fi luat un antreu și l-ar fi zvârlit direct la gunoi, spărgând și farfuria cu ocazia asta, doar ca să-și demonstreze punctul de vedere.

Dar în emisiunea Restaurant Startup din această săptămână chiar a făcut-o, a depășit măsura pentru mine.

Într-o întâlnire cu doi antreprenori din domeniul pastelor, o pereche de tineri în a căror companie urma să se investească 75.000 dolari, Bastianich a luat o cutie cu pastele lor…

A rupt-o să o deschidă… apoi, spunând că nu era “nici un pic de dragoste în această cutie,” a vărsat toată cutia de paste pe masa din fața lor.

Oh Joe. Ești atât de dat naibii!..

Asta dă bine la TV, e adevărat, și sunt sigură că producătorilor le place, dar pentru mine, nu pare dat naibii de loc. Pare doar slab și crud. Bastianich este într-o poziție de forță, are bani și succes și abuzează făcând lucruri inacceptabile de urmările cărora poate scăpa doar din cauza acestei puteri. Acei doi tineri nu făcuseră nimic ca să merite asta; ei erau încântați de produsul lor și aveau nevoie de îndrumare spre cea mai bună cale pentru a-l lansa. Și ca răspuns, deoarece el este Joe Bastianich și așa joacă el, a făcut o șmecherie ca asta.

A fost grosolan.

1-humiliation-8

Deci, iată întrebarea mea către oricine predă, către antrenori, cei care stau în fața unei alte persoane sub numele de mentor sau care-l ghidează sau instruiește în oricare fel:

Ești un Bastianich? Te porți vreodată în moduri în care este vorba mai mult despre tine decât despre elevi/ studenți? Exagerezi, faci mare spectacol, îi umilești pe elevi doar pentru a-ți crea un nume pentru tine? Deoarece așa îți construiești o reputație și îi faci pe elevi/ studenți să se teamă de tine? Deoarece, într-un sens, ”dă bine la TV”?

Vreodată ai…

– numit o întrebare a elevilor prostească?

– ai citit lucrările elevilor cu voce tare în fața clasei pentru a ilustra o greșeală (anonim sau nu) și poate ai mers prea departe bătându-ți joc de ea?

– lansat o glumă despre aspectul elevilor?

– ai dezvăluit un anumit aspect al vieții personale a unui elev doar de dragul amuzamentului?

– ai rupt o lucrare a unui elev sau ai aruncat-o la coșul de gunoi în fața lui sau a altor elevi?

– ai aruncat cu creta, cu marker-ul sau orice altceva prin clasă pentru a atrage atenția elevilor?

– ai stabilit vreo pedeapsă care l-ar fi făcut de râs în public pe elev, cum ar fi să poarte ceva caraghios sau să facă ceva stânjenitor într-un loc public?

Female teacher reprimanding a male student

Dacă lucrurile din această listă nu îți sunt caracteristice, asta e bine. Înseamnă că ții mult la inimile elevilor tăi și nu ai face nimic care să-i rănească. Și mai înseamnă că te comporți cu adevărat ca un adult. Dar mulți alții s-ar putea recunoaște pe aici, pe undeva. Unele din aceste comportamente sunt mai dure decât altele, dar toate au un singur lucru în comun: Ele sunt motivate de dorința noastră de a comunica ceva despre noi, de a ne construi o reputație – reputația de a fi amuzanți, de ” a fi reali”, de a fi ”cineva cu care să nu te pui”.

1-humiliation-3

Funcționează umilirea?

Câteodată. Face auzit puntul tău de vedere. Oprește unele comportamente indezirabile, cel puțin pe termen scurt. Și cu siguranță predă un anumit tip de lecție. Și, dacă tu încerci să-i pregătești pe elevii tăi pentru o lume și mai rea, ei bine, fără îndoială reușești asta.

Dar asta nu produce o învățare semnificativă. De fapt, schimbă cu totul subiectul. Atunci când tu umilești pe cineva, concentrarea lor se modifică față de materia de predat. În loc să se gândească la repercursiunile pe termen lung ale ne-completării temei pentru acasă, despre motivul pentru care nu ar trebui să socializeze în anumite momente sau despre de ce nu e bine să utilizeze făină crudă la un sos, acel elev se va concentra mai mult pe faptul că nu poate să te sufere.

Acum, câteodată primești în clasă un elev despre care gândești că merită să-l aduci cu piciorele pe pământ, să fie pus la locul lui și că umilirea publică i-ar putea da o lecție. Dar eu cred că sunt doar puțini educatori suficient de pricepuți ca să facă asta cu destulă finețe încât să-l ajute pe acel elev să devină o persoană mai bună. Și, până la urmă, nu ăsta este scopul nostru? Dacă suntem cu adevărat maeștri în meseria noastră, n-ar trebui să fim capabili să facem să tacă un elev neastâmpărat și să ne menținem propria demnitate? Nu ar trebui să fim noi înșine un model al comportamentelor pe care vrem să le vedem?

Eu cred că da! Mă gândesc că nu vreau atât de multă adrenalină în clasa mea. Nu vreau ca elevii cu bune intenții să fie speriați că pot să facă greșeli, deoarece riscă ridicolul public și nu vreau ca elevii mai ”duri” să experimenteze un alt model nenorocit și să contemple căile prin care să mă bată la propriul meu joc. Am avut și eu momentele mele de Bastianich, dar sunt destul de sigură că ele au avut un cost, fie că am știut sau nu.

1-humiliation-7

Așa că, data următoare când ești pe cale să faci un gest mare, teatral, să arunci cu un marker sau să închizi gura unui elev cu propria ”semnătură de doborât”, întreabă-te dacă o faci pentru elev sau pentru tine însuți. Fii conștient de ceea ce faci. Deoarece, câteodată, un morman de paste pe o masă e mai mult decât un morman de paste!.

Sursa: https://www.cultofpedagogy.com/joe-bastianich-teaching/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.