Vreți copii mai fericiți și mai calmi? Simplificați-le lumea

Deși multe dintre articolele publicate recent pot fi utile atât profesorilor cât și părinților, ne-am decis să oferim articolul de astăzi în primul rând părinților. Deși, credem că poate fi util și pentru profesori – deci, vă invităm pe toți să-l citiți 🙂 Este un articol publicat pe un site descoperit recent – Green Child Magazine (Revista copilului verde / eco).

Dacă programele zilnice și ecranele te fac să simți că pierzi socoteala sau pierzi contactul cu copilul tău, este timpul să simplifici.

Beneficiile simplificării lumii copilului tău sunt multiple. Și asta îți poate face și ție viața mai împlinită. Copiii înfloresc atunci când au timp și spațiu pentru a-și explora lumea, fără constrângerile unui ”prea mult”.

1-happier-kids-1

Problema cu ”prea mult”

Prea mult-uleste copleșitor și stresant, fie că este vorba de prea multe lucruri, prea multă informație, prea multe activități, prea multe alegeri sau o viteză prea mare – să te grăbești întotdeauna să treci de la o sarcină la alta… fără nici un moment pentru a te relaxa sau ca să te joci. Să aibă prea multe de făcut poate să copleșească un copil și poate conduce la un stres inutil, acasă sau în clasă.

Simplificarea rutinelor zilnice ale copilului, a mediului înconjurător și reducerea informației și încărcării cu activități poate ajuta copiii de astăzi, supra-stimulați, să devină mai puțin certăreți și disruptivi.

Atunci când tu simplifici lumea copilului, creezi spațiul necesar pentru creșterea pozitivă, creativitate și relaxare.

Multe dintre problemele comportamentale de astăzi vin de la copiii care au prea multe lucruri și trăiesc într-un ritm de viață prea rapid,” spune Kim John Payne, autor al cărții Simplicity Parenting: Using the Extraordinary Power of Less to Raise Calmer, Happier and More Secure Kids* (Parentingul simplității: să folosești puterea extraordinară a lui ”mai puțin” pentru a crește copii mai calmi, mai fericiți și în mai mare siguranță)

* https://www.amazon.com/gp/product/0345507983/ref=as_li_ss_tl?

1-happier-kids-2Payne spune că mulți copii experimentează supraîncărcarea senzorială cu ”prea multe zorzoane, prea multe alegeri și prea multă informație”. Prin abordarea parenting-ului cu utilizarea unui cadru de simplitate, părinții pot fi capabili să reducă substanțial stresul zilnic al copilului, ceea ce conduce la creșterea unor copii mai fericiți, care au mai mult succes (și sunt mai sănătoși, n.n.)

Copiii au nevoie de timp pentru a se descoperi, a deveni – prin joc și interacțiuni sociale. Dacă-l copleșești pe copil cu lucruri, cu alegeri și pseudo-alegeri – înainte ca el să fie gata să le facă (înainte de dezvoltarea deplină a funcțiilor lobului pre-frontal, care se încheie în etapa a doua a adolescenței, n.n.), el va cunoaște doar un singur gest emoțional: Mai mult!”

Cea mai ușoară cale pentru a începe este să vă ocupați de mediul de acasă. Pe măsură ce veți descrește cantitatea de jucării** a copilului vostru și dezordinea, le veți crește capacitatea de atenție și capacitatea de a se angaja în joacă în profunzime. Prea multe lucruri conduc la prea puțin timp și prea puțină profunzime a modului în care copiii văd și explorează lumea din jurul lor”, spune Payne.

** https://www.greenchildmagazine.com/rotating-toys/Arta rotației jucăriilor: Introduceți-le și scoateți-le pe rând pentru un amuzament proaspăt!

1-happier-kids-3

Scăpați de dezordine

Atunci când faceți ordine în jucării***, concentrați-vă pe păstrarea unui amestec de jucării de care copilul vostru se bucură constant și îl mențin angajat pentru lungi perioade de timp. Deseori, jucăriile favorite ale copiilor sunt jucării simple, clasice, fără mulți clopoței și fluierașe – animale plușate, păpuși, jocuri de construcții (cum sunt cele de LEGO), trenuri și mașini, haine de îmbrăcat păpuși și materiale de desen și meșterit.

*** https://www.greenchildmagazine.com/benefits-of-having-fewer-toys/Mai puține jucării, mai multă distracție: De ce copiii beneficiază atunci când au mai puține jucării (Fewer Toys, More Fun: Why Kids Benefit from Having Fewer Toys)

Redu cărțile aflate la îndemână la doar câteva favorite ce pot fi savurate, și pune-le pe celelalte într-o bibliotecă în care să găsească din când în când câte ceva nou de citit. Adaugă câteva materiale textile, corzi și perne din care copilul să poată crea forturi și case de joacă. Apoi dă-i ceva timp copilului tău să-și ajusteze și creeze propria lume de joacă din această selecție simplă de jucării.

1-happier-kids-4

Fă o prioritate din timpul liber

În aceeași ordine de idei, simplificând programul familiei poți reduce sentimentul frenetic de a fi tot timpul pe fugă. Copiii cu un program încărcat de lucru pentru școală, activități extra-curriculare sau sport în fiecare zi se pot simți stresați și haotici deoarece le lipsește timpul liber pentru jocul creativ și explorare (#1). Iar atunci când stabilești limite eficiente (#2) pentru timpul petrecut în fața ecranelor, îl vei menține pe copilul tău departe de distracție și îl vei ajuta să învețe să găsească bucurie în momentul prezent.

#1 https://www.greenchildmagazine.com/vitamin-n/10 Motive pentru care copiii li adulții au nevoie de vitamina ”N” (natură)

https://www.greenchildmagazine.com/simple-tips-for-setting-effective-screen-time-limits/Sfaturi simple pentru stabilirea unor limite eficiente pentru timpul în fața ecranelor

Odihna hrănește creativitatea, care hrănește activitatea. Activitatea hrănește odihna, care susține creativitatea”, explică Payne în Simplicity Parenting. “Fiecare derivă din și contribuie la alta.”

Ca părinte “taxi,” probabil că nici tu nu te simți prea relaxat.

Eliminând doar una sau două din activitățile favorite ale copilului tău îi poate da lui libertatea nu numai să aibă timp să se joace și să exploreze, dar să aibă timp să exerseze și să se concentreze pe activitățile pe care le alege.

Reducerea dezordinii fizice (#3), stabilirea unor ritmuri predictibile și a unor activități raționalizate are beneficii și pentru părinți. Ca părinți, ne definim de asemenea în funcție de lucrurile spre care ne îndreptăm atenția și prezența. Asta e ușor de uitat atunci când viața de zi cu zi se simte mai mult ca o stație de triaj,” spune Payne.

#3 https://www.greenchildmagazine.com/clutter-diet/Pune-ți casa pe dieta contra dezordinii

1-happier-kids-6

Simplifică împreună cu copiii

Simplificând, ne putem concentra asupra lucrurilor pe care le prețuim cu adevărat, nu doar petrecându-ne zilele reacționând la lucrurile pe care viața ni le aruncă în cale. Copiii care au mai puține jucării beneficiază de mai multă imaginație și de un sentiment de calm.

Simplificarea este un proces permanent, nu este ceva care poate fi completat într-o după-amiază sau un weekend. Îți ia timp să poți reduce lucrurile pe care le posezi, să-ți schimbi obiceiurile și să dezvolți noi ritmuri. Nu este ușor să schimbi direcțiile atunci când întreaga familie se mișcă cu viteza luminii și simți întotdeauna că haosul se insinuează.

Începeți încet, cu mici schimbări și privind spre felul în care vreți să arate viața voastră de familie.

1-happier-kids-5

Destinde-te (mental & fizic)

În tabloul copilăriei, ce iese în evidență nu sunt călătoriile senzaționale la Disneyland ci firele comune ce străbat totul și se repetă: mesele de seară în familie, plimbările în natură, cititul împreună seara la culcare, clătitele de sâmbătă dimineață.”

Cu simplificarea noi putem aduce o infuzie de inspirație în viețile noastre zilnice; putem stabili acel ton care onorează nevoile familiei noastre înaintea cerințelor lumii. Să permitem speranțelor noastre pentru copii noștri să cântărească mai mult în fața temerilor. Realinierea vieților noastre cu visele noastre pentru familia noastră, și a speranțelor pentru ceea ce ar putea și ar trebui să fie copilăria.

1-happier-kids-7

Ce alt memento mai bun decât copiii noștri putem avea pentru partea cea mai bună din noi, partea noastră mai puțin stresată și un eu mai lipsit de griji?

În prostioarele lor noi vedem ecoul felului în care eram și noi: atunci când eram copii, da, dar și în perioada dinainte de a avea copii, sau chiar în urmă cu două săptămâni, înainte de tot stresul acestor ședințe de sfârșit de an. Bucuria lor, entuziasmul lor molipsitor, sensul lor de a avea o ”misiune” atunci când îmbracă câinele în pantaloni scurți, faptul că nu se poți abține să te lingușească, să te cheme, pentru a te destinde.

A simplifica înseamnă să găsești un echilibru pe măsură ce te îndepărtezi de ”prea mult”. Doar având mai puțin copiii își pot da seama ce le place și ce vor cu adevărat

Sursa. https://www.greenchildmagazine.com/simplify-for-happier-calmer-kids/?

PS. Puteți citi și un alt articol interesant aici:

Pentru copii, încurajează distracția și învățarea departe de ecrane (Encourage Screen-Free Fun & Learning for Kids) – https://www.greenkidcrafts.com/?sscid=c1k3_b0zfr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.