“Pe cine ai ajutat tu astăzi?” – Dezvoltarea empatiei

1-invatand-empatia-4David Truss, care este educator, responsabil al programelor Coquitlam Open Learning, Inquiry Hub Secondary School și director-adjunct al Learning Innovations Network Coquitlam (LINC) pentru districtul școlar Coquitlam, din British Columbia, Canada, are o poveste de spus părinților și educatorilor. O poveste care a fost publicată acum 11 ani – oare câți au înțeles-o și au aplicat-o? La fel ca Tudor Chirilă în discursul lui de la Superteach*, ca experții și profesorii din Finlanda și alte țări care au înțeles că abilitățile socio-emoționale sunt mai importante decât memorarea unor cunoștințe, și David Truss subliniază că responsabilitatea dezvoltării acestor abilități revine în primul rând părinților, dar și profesorilor și că prima abilitate pe care trebuie să o dezvoltăm la copii, dar și în noi – dacă vrem să facem o schimbare în bine în societate este empatia.

* https://www.youtube.com/watch?v=3ay4jF9Ht7k

Dar iată și povestea lui David.

1-invatand-empatia-8

Pe cine ai ajutat tu astăzi?” – Dezvoltarea empatiei

Preludiu
Doi frați, Craig și Marc Kielburger, sunt pentru mine eroii zilelor moderne.

Astă seară Marc ia cina cu Oprah Winfrey. Biroul din SUA al celor doi frați este găzduit de Oprah. Ei au avut o audiență și la Maica Tereza. Au fost prezentați în emisiunile de la CNN, CBC, BBC, 60 de minute și, desigur au fost la Oprah. Ei au fost invitați de mai multe ori să împartă podiumul, ca vorbitori, cu fostul președinte Bill Clinton și cu lideri renumiți ca Nelson Mandela, Queen Noor, Arhiepiscopul Desmond Tutu și Dalai Lama.

Dar nu din acest motiv sunt pentru mine eroi.

Și dacă le luați toată faima ei sunt tot eroii mei. Sunt doi frați sub 30 de ani. Multe din realizările lor au început când aveau mai puțin de 20 de ani. De fapt, ei au început să schimbe lumea pe când aveau 11 și, respectiv 13 ani. (și nu sunt singurii copii sau adolescenți care au demonstrat responsabilitate și hotărâre de tineri, gândiți-vă la Greta Thunberg** și activitatea ei de conștientizare a nevoii de protecție a mediului, n.n.)

https://www.youtube.com/watch?v=KAJsdgTPJpUGreta Thunberg’s full speech to world leaders at UN Climate Action Summit

1-invatand-empatia-7

Craig și Marc sunt fondatorii Me to We*** (o întreprindere socială inovativă care furnizează produse care au impact, împuternicind oamenii să schimbe lumea prin alegerile pe care le fac în calitate de consumatori) și Free the Children (Eliberează copilul), cea mai largă organizație din lume a copiilor care ajută copii. Ei îi inspiră pe copii ”să fie schimbarea”, să facă diferențe semnificative în lume… iar de acțiunile armatei lor de copii inspirați au beneficiat peste o jumătate de milion de oameni în nevoie din lume… WOW!

*** https://www.metowe.com/

1-invatand-empatia-5

Să-i ajuți pe alții

Vineri, l-am auzit a doua oară pe Marc vorbind. După discurs, el a vorbit cu elevii și profesorii din școala noastră. Clubul nostru Me to We strânge bani pentru organizația Free the Children. Sub coordonarea unei profesoare, Sarah, copiii au strâns până acum peste 9,000 de dolari. Prin acțiunea mea de la școală ”Fă foamea/Nu dormi 24 de ore” vom strânge alte 2-3.000$ iar un alt profesor, Chris va face cel puțin tot pe atât cu vânzarea de înghețate, deoarece vremea se încălzește (articolul a fost publicat în 2008, la sfârșitul lunii aprilie, n.n.)

Anul trecut am cumpărat capre pentru a ajuta câteva familii să câștige un venit, ajutându-i astfel pe copiii lor să meargă la școală. Anul acesta strângem bani pentru a ajuta la construirea unei școli în Sierra Leone. Sarah a vrut să strângem între 10 și 15.000. Mulțumită nenumăraților elevi care au participat, familiilor lor și tuturor membrilor personalului din școală, se pare că vom atinge sau vom depăși această sumă!

1-invatand-empatia-9

Lucrând în beneficiul altora am învățat și noi lecții semnificative. Mark a vorbit despre dezvoltarea empatiei la copii. Făcând asta, el s-a întrebat dacă testele standardizate ”i-au învățat” pe copii ceva semnificativ. Când au învățat ei despre empatie și iubire?

Ei învață asta doar lucrând în beneficiul altora. Ascultându-l pe Marc, el m-a învățat ceva foarte valoros.

1-invatand-empatia-1

Ajutându-mă pe mine și familia mea

În fiecare seară, când îi trimit pe copii la culcare le pun o întrebare, ”Care a fost partea favorită a acestei zile pentru tine?” Deseori, copii mei îmi fac o listă. Cea mai mare fată este plină de compasiune, face de fiecare dată efortul de a menționa cel puțin un eveniment favorit pentru ea în care soția mea sau eu am luat parte. Fata cea mai mică încă oscilează.. încă învață.. câteodată are o listă, câteodată partea favorită este temperată de câte o remarcă, ”Dar tu știi ce nu mi-a plăcut astăzi?”

Când l-am auzit pe Marc, m-am gândit la o altă întrebare pe care n-am mai pus-o: ”Cei ai învățat astăzi?” De asemenea m-am gândit la întrebarea pe care prietenul meu Mike o pune copiilor lui (mai mari): ”Ce întrebare ai pus astăzi?”.. asta e o întrebare mai bună decât ”cei ai învățat astăzi”, dar nici una dintre acestea nu inspiră răspunsuri semnificative de la copilul meu de clasa a 2-a.. și cu atât mai puțin de la preșcolarul meu. După ce lam ascultat pe Marc, m-am decis să pun o altă întrebare:

Pe cine ai ajutat tu astăzi?”

Este simplă. Inspiră empatie. Arată ce prețuim noi cu adevărat.. și că așteptăm ziua în care ”partea favorită” a fetelor mele va fi de asemenea răspunsul la întrebarea ”pe cine ai ajutat tu astăzi”.

Sursa: http://pairadimes.davidtruss.com/developing-empathy/

1-invatand-empatia-3

P.S. Noi vă sugerăm să citiți și articolul scris de Adam Grant și Allison Sweet Grant Nu mai încerca să crești copii de succes și începe să crești copii buni

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2019/12/stop-trying-to-raise-successful-kids/600751/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.