Idei STEM pentru ultimele zile de toamnă

Ne-am plimbat astăzi prin parc, ca să ne încântăm privirea cu culorile bogate ale toamnei, reflectate în lacul gri-albăstrui, ne-am uitat după veverițe și am cules conuri de brad și nucile aromate ale coniferelor ce se înalță ca niște lumânări aprins-roșiatice pe mal. Și ne-am bucurat de bucuria copiilor care zburdau pe cărări și pe pajiști. Nu-i așa că și vouă vă place să ieșiți în mijlocul naturii în acest minunat anotimp? Ce ziceți să folosiți aceste ieșiri – cu familia sau cu clasa – și pentru experimente amuzante legate de matematică sau științe? Emma Vanstone de la Science Sparks vă propune două idei de activități amuzante, care se pot folosi pentru a-i împrieteni pe copii cu matematica (trigonometria) și știința.

1-trees-5

Cât de înalt este un copac?

Noi iubim copacii de pe lângă casa noastră. Copiilor mei de 5 și de 4 ani le place să se cațere în copaci și, împreună cu cel de 2 ani, culeg frunze, conuri de pin și castane. Săptămâna trecută am petrecut o dimineață în rezervația Alice Holt Forest, care este administrată de Comisia pentru Păduri.

Întrebarea mea pentru tine astăzi este: cum poți să măsori cât de înalt este un copac?1-trees-2

Noi avem o metodă amuzantă. Cu spatele la copac, ne aplecăm până la pământ și ne uităm la el printre picioare. Dacă, din această poziție nu îi vedem vârful, ne mai îndepărtăm de copac până reușim să îi vedem vârful. Când ajungem să îi vedem vârful printre picioare, din poziția aplecat până la pământ, înseamnă că suntem la o distanță de copac aproximativ egală cu înălțimea lui. Iar distanța o putem măsura cu pasul. E atât de amuzant!

1-tree1

Bucățica de știință

Această metodă de măsurare a înălțimii unui copac este doar aproximativă, dar utilizează trigonometria. Dacă te uiți la vârful unui copac la un unghi de 45 de grade, atunci înălțimea copacului (h) este aceeași ca distanța la care te afli de copac.

Sursa: https://www.science-sparks.com/how-tall-is-a-tree/

1-trees-4

Cum poți să stai pe un pahar de carton fără să-l spargi?

E un experiment ce se poate face și în interior, dar e mult mai amuzant în aer liber…

Crezi că poți sta pe un pahar de carton sau te aștepți ca acesta să se spargă? Noi ne-am gândit că paharul se va sparge, dar pentru a fi siguri, am verificat. Da, am avut dreptate!

Dar cum ai putea sta pe un pahar de carton fără să-l spargi?

Încearcă să așezi la distanțe egale mai multe pahare (minim 6, cu gura în jos) și apoi plasează deasupra lor o bucată de carton gros (din cel pentru cutii poștale /de transport mărfuri). Ar trebui să descoperi acum că paharele susțin greutatea unui copil mic.

Încearcă acum să creezi și un al doilea strat, punând alte 6 pahare peste primul carton și așezând un al doilea carton peste ele. Cere unui copil mai greu să se urce pe turnul de pahare – paharele îi susțin greutatea? Probabil vei descoperi că da.

1-suport-pahare-hartie

De ce se întâmplă asta?

Când stăm pe un singur pahar, acesta se sfărâmă imediat sub greutate, așa cum ne-am așteptat. Asta deoarece toată greutatea noastră împinge paharul în jos, comprimându-l.

Cu toate acestea, atunci când aranjezi mai multe pahare uniform distanțate și plasezi deasupra lor o bucată tare de carton, greutatea se distribuie în mod egal, ceea ce înseamnă că pe fiecare pahar nu apasă o greutate atât de mare.

Sursa: https://www.science-sparks.com/how-can-you-stand-on-a-paper-cup-without-breaking-it/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.