Fotosinteza: Cea mai valoroasă lecție a toamnei

Iată încă un pachet de idei de activități legate de toamnă, furnizate tot de Ed.World.

Desigur, sursele sugerate în articol indică locații și publicații din SUA, iar tema noastră pentru voi este să vă inspirați de aici și să sugerați colegilor voștri, în comentariile la acest articol, surse de inspirație din România – ne-ar face mare plăcere să vedem că cititorii noștri înțeleg să-și ajute colegii, împărtășind informații care să ajute cât mai mulți profesori sau părinți.

1-Lectii-toamna-5

Toamna e aici! Culorile ei variate ne dau motivația perfectă pentru a le preda copiilor din toate clasele despre fotosinteză.

În acest articol am inclus o grămadă de activități pe această temă care le puteți ”frunzări”.

Este anotimpul căderii frunzelor! Asta înseamnă zile mai scurte și nopți mai răcoroase. Și, în multe părți ale Statelor Unite (sau ale României, n.n.), asta înseamnă că arborii își vor pierde în curând frunzele, după un colorat salut final adresat verii.

Copacii care își pierd frunzele în fiecare toană sunt denumiți specii de foioase – cu frunziș temporar (caducifoliate). I-ai putea întreba pe elevii tăi de ce cred ei că dentiștii se referă la dinții copiilor ca la dentiție temporară? Vezi dacă elevii tăi își pot da seama de conexiune!

1-Lectii-toamna-1Și mai există o întrebare pentru elevii tăi: Știai că frunzele copacilor sunt portocalii și galbene – chiar și vara? Majoritatea frunzelor au pigmenți ai celor trei culori (verde, galben, portocaliu). Doar că pigmentul clorofilei (pigmentul care face frunzele verzi) este un pigment mai puternic decât celelalte. El acoperă pigmenții pentru galben (xanthophyll) și portocaliu (carotene) care se găsesc în mod natural în frunzele copacilor. Dar, când vine toamna, copacii produc mai puțină clorofilă. Așa că acum se pot vedea celelalte culori. Și asta și fac – ni se arată într-o extraordinară explozie de culoare!

Un alt pigment – anthocyanin, care produce culorile roșu și purpuriu, nu este prezent întregul an, în majoritatea frunzelor verzi.

Toamna este un anotimp grozav pentru a preda despre procesul care dă viață frunzelor din copaci și arbori. Acest proces este denumit fotosinteză (photosynthesis), a cărui traducere înseamnă ”să pui totul laolaltă cu ajutorul luminii”. Când se apropie iarna, copacii vor avea mai puțină lumină a soarelui și mai puțină apă – elemente esențiale pentru procesul de fotosinteză. Asta înseamnă mai puțină hrană pentru arborii/ copacii foioși! Curând, cele trei ”fabrici” de fotosinteză (care produc hrana) se vor închide iar copacul se va odihni până la venirea primăverii când apa și lumina vor re-trezi procesul.

1-Lectii-toamna-2

Despre fotosinteză pe internet!

Pe Internet vei găsi o largă varietate de site-uri care te ajută să predai despre sosirea culorilor de toamnă. Internetul este plin de resurse valoroase pentru tine și elevii tăi. Unele site-uri au o orientare științifică – altele sunt doar pline de fotografii frumoase.

Dacă tu cauți doar fotografii frumoase, caută în New England Foliage*. Aici vei găsi toate felurile de fotografii pe care le poți mări cu un simplu click până la dimensiunea întregului ecran.

* https://web.archive.org/web/20161101165924/http://photo.net:80/photo/travel/foliage.html

Pe site-ul Fall Foliage on the Web** vei găsi fotografii cu culorile tuturor copacilor din SUA. Poți vedea imagini colorate din California, Michigan, Wisconsin și alte state.

** https://newengland.com/category/seasons/fall/

Dacă vei căuta doar o explicație simplă a motivului pentru care frunzele se colorează în fiecare toamnă, verifică site-ul Why Leaves Change Color al Colegiului pentru Științele Mediului și Pădurilor al Universității de stat din New York. Pentru o explicație mai detaliată (inclusiv o versiune tip ”Eu pot să citesc” scrisă pentru elevii mai mici), și pentru o mulțime de activități științifice care îi învață pe elevi despre culorile toamnei, vezi secțiunea ”De ce-și schimbă frunzele culorile toamna? – de pe site-ul Simply Science (Why Do Leaves Change Color in the Fall?)*** Unul din experimentele foarte interesante de pe acest site include folosirea spirtului, așa că e probabil să fie mai potrivit pentru elevii mai mari. De asemenea, poți verifica întrebările amuzante de pe Fun Facts – ”Ce au în comun frunzele de toamnă și bananele care se coc? (What do autumn leaves and ripening bananas have in common?), care îi vor ajuta pe profesorii din toate clasele să predea un concept important despre colorarea frunzelor.

*** https://www.esf.edu/pubprog/brochure/leaves/leaves.htm

Cauți explicații și activități simple? Seriile pentru copii ”Mărul lui Newton” (Newton’s Apple), și PBS science, îți oferă ”Fotosinteza”**** (Photosynthesis). Site-ul include o discuție despre procesul fotosintezei, vocabular, resurse și activități.

**** http://www.newtonsapple.tv/TeacherGuide.php?id=915

De asemenea, poți verifica site-ul ”Miracolul toamnei” – The Miracle of Fall (#1), o pagină pe care găsești imagini de pe camerele video instalate la Universitatea din Illinois.

#1 https://web.extension.illinois.edu/fallcolor/cams.cfm

https://ro.pinterest.com/azelu04/fall-drawings/ – Cele mai bune desene de toamnă

Și, pentru informații mai avansate despre fotosinteză, există o mulțime de site-uri. Poți vedea de exemplu site-ul ASU Photosynthesis Center (#2) al Universității din statul Arizona, care include link-uri la multe alte site-uri.

#2 https://bioenergy.asu.edu/

1-Lectii-toamna-7

Am strâns o grămadă de activități! Săriți pe ele!

Citire cu voce tare. Cartea Top Secret scrisă de John Reynolds Gardiner (autor al cărții Stone Fox) este o carte care se pretează grozav la lectura cu voce tare pentru clasele elementare. Scrisă ca pentru un elev de clasa a patra, cartea spune povestea unui băiat care se decide să rezolve misterul fotosintezei pentru un proiect științific de la școală. Elevii învață totul despre fotosinteză din această carte.

https://openlibrary.org/books/OL2862211M/Top_secret sau http://bookparadise.online/pdf?title=Top+Secret&geo=en&i=OTc4LTAzMTYzMDM2Mzc%3D&src=google

Abilități științifice / de studiu. Colectați o varietate de frunze și utilizați un ghid al copacilor din bibliotecă pentru a identifica din ce fel de copac provine fiecare frunză. Pentru a proteja frunzele, le puteți lamina. Ați putea chiar să postați un mesaj pe social media cerând profesorilor din alte zone să faceți un schimb de frunze astfel prezervate. Aveți șansa să cunoașteți un profesor care vrea să facă schimb cu frunze, între cele ale copacilor de la voi cu cele care cresc în zona lui.

1-Lectii-toamna-3

Altfel de prezervare a frunzelor. Colectați eșantioane de frunze colorate și plasați-le între foi de hârtie cerată. Setați un fier de călcat la temperatura fierbinte. Acoperiți stratul de hârtie cerată cu bucăți de ziar și călcați-le.

Știință aplicată (Hands-on). Elevii pot observa efectele luminii asupra culorii frunzelor. Atunci când frunzele dintr-un copac sunt încă verzi, invită fiecare elev să acopere o parte din frunză cu o folie de aluminiu. (Alegeți un copac despre care știți că se va colora în culori strălucitoare). Utilizați bandă (scotch) de hârtie pentru a înveli frunza. Elevii se pot semna pe banda de hârtie. Așteptați până ce frunzele copacului își schimbă culoarea. Apoi îndepărtați folia de aluminiu și veți vedea culorile care au fost în frunză tot timpul verii!

Grafice. Puneți elevii să lucreze în echipe pentru a face un recensământ al copacilor din curtea sau împrejurul școlii, dintr-un parc din apropiere sau altă arie definită. Elevii pot utiliza datele obținute prin observație pentru a crea bare grafice care arată numărul arborilor de diferite specii.

Descifrarea cuvintelor. Invită elevii să descifreze cuvinte legate de toamnă. Ortografia contează! Alegeți cuvinte potrivite nivelului de clasă. Exemple de cuvinte: zăfrun, vleadoc, nămtoa, tempgin, flirocolă, glaben, sebtemperi, uilacotrop (frunză, toamnă, pigment, clorofilă, galben, septembrie, portocaliu)

1-Lectii-toamna-8

Arte. Frecarea frunzelor este un proiect artistic amuzant. Elevii pun întâi o frunză plată pe pupitru. Apoi plasează deasupra o foaie de calc peste frunză. Apoi, utilizând un creion moale freacă ușor hârtia deasupra frunzei până apare conturul întregii frunze. Adăugați alături alte frunze și utilizați culori diferite pentru a obține un efect frumos.

https://www.youtube.com/watch?v=vo2cj6Ko1AI Cum să desenezi frunze de toamnă

https://www.youtube.com/watch?v=t4oXBog-n18 – Cum să desenezi ușor un copac, toamna

1-Lectii-toamna-4

Resurse conexe

  • Cum și de ce cad frunzele (How and Why the Leaves Fall: A Story Sketch) de Bert Horwood și Bob Henderson, Pathways: The Ontario Journal of Outdoor Education, July-August 1995. O poveste scurtă care compară povestirea unui bătrân despre de ce animalele pădurii se pregătesc de iarnă și de ce frunzele își schimbă culoarea cu o explicație științifică a unui profesor de școală. Comentariile fac distincție dintre întrebările minunării (de ce) și întrebările de forță (cum), și sugerează căi pentru înregistrarea povestirii pentru a o povesti oral și a o adapta pentru a fi utilizată pentru o audiență formată din elevi mai mici, mai mari sau la universitate.

    https://eric.ed.gov/?id=EJ516813

  • Întreaga știință aplicată: Prelevarea unei frunze de Lynne Kepler, Instructor, October 1991. Două activități care să ajute elevii din clasele elementare să învețe despre toamnă. Activitățile utilizează frunze de toamnă pentru a-i învăța pe elevi că fiecare specie de copac/ arbore are un tip distinct de frunze. Una din activități implică descoperirea, desenarea și scrierea despre frunze; cea de a doua implică realizarea unei cuverturi, utilizând forme de frunze colorate.

    https://eric.ed.gov/?id=EJ436816

    1-Lectii-toamna-9

  • Toamna în științe, Learning, October 1992. Prezintă o colecție de activități științifice de toamnă (ne-costisitoare) pentru elevii de grădiniță și clasele elementare. O activitatea realizată în zilele cu lună plină încurajează dezvoltarea abilităților de observare și gândire critică. .O activitate cu dovleci îi învață despre fizică. O activitate cu păianjeni îi învață biologie și le calmează temerile nejustificate. O pagină a elevului îi pune pe copii să creeze un semn de carte care arată figuri în imaginea lunii pline.

    https://www.pre-kpages.com/

    https://www.science-sparks.com/science-based-activity-ideas-for-autumnfall/

    https://www.howweelearn.com/fabulous-fall-science-experiments/

Un articol scris de Gary Hopkins, editor șef la Education World®

ihttps://www.educationworld.com/a_lesson/lesson/lesson024.shtml

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.