3 Întrebări pe care să le luați în considerare atunci când implementați o idee nouă în școală

Am participat zilele trecute la o altă întâlnire a specialiștilor de HR (resurse umane) din companii și cu toții se plângeau de faptul că este foarte greu să găsești oameni pregătiți și dornici să se angajeze. Și vă întreb: Oare educația și mentalitățile societății au un rol nefericit în această situație? Deși mulți recunoșteau că deja cerem școlii să rezolve probleme care sunt în reponsabilitatea educației din familie și că refuzul tinerilor de a se angaja își are rădăcinile în principal în mentalitatea generală că împlinirea înseamnă ”bogăție materială” și din cea insuflată de dorința părinților ca ”odorul” lor să aibă parte de o viață mai ușoară. Este nevoie evident, și din această perspectivă de o schimbare. Dar este nevoie și de schimbări în mentalitățile și organizarea sistemului de educație – dacă ar fi să luăm în considerare doar faptul că sistemul pierde pe drum prea mulți copii, că produce mult prea mulți ”analfabeți funcționali” și că nu mai produce muncitori calificați și tehnicieni pregătiți la nivelul cerințelor.

Cu toții sperăm că marile proiecte implementate în sistem și micile contribuții personale ale unor profesori inovatori, curajoși sau ale unor directori la fel de inovatori, curajoși și cu inițiativă vor aduce pentru cât mai mulți elevi schimbarea benefică de care este nevoie.

Deși am asistat în ultimii ani la numeroase schimbări în sistemul de educație, acestea nu au avut impactul benefic necesar. Poate pentru că au fost făcute fără o implicare reală a experților din toate domeniile care sunt corelate cu dezvoltarea umană și educația și fără colaborarea reală a acelor profesori și directori inovatori și organizațiilor care au adus deja schimbări benefice în sistem sau a ”beneficiarilor finali” – angajatorii.

CHANGE-3

Chiar și schimbările dorite la nivelul unei singure școli ar trebui făcute nu pentru oameni ci împreună cu ei, așa cum bine spune George Couros mai jos:

Acest pasaj dintr-un articol publicat de Gabrielle Marquette* a rezonat în mine:

Să faci ca marile schimbări să pară mici este o abilitate la care administratorii școlilor trebuie să exceleze, dacă urmează să vedem schimbări pe scară largă în sistemul nostru de educație. Profesorii au nevoie de mai mult timp ca să poată reflecta la practica lor, deoarece este foarte dinamică. Așa că, implementarea este o arie în care putem câștiga ceva din timpul de care au ei nevoie. Liderii din toate ariile educației trebuie să înceapă să se gândească la utilizatorii acestor idei, sau ideile bune și schimbările valoroase se vor pierde într-o mare de informație, constrângeri care le răpesc 24 de ore și extenuarea profesorilor.”

* http://fearlessteachers.com/one-small-shift-big-change/

Un profesor mi-a spus odată că profesorilor nu le este frică de schimbare; ei sunt îngrijorați că schimbarea pe care sunt forțați să o facă nu va avea nici un efect pozitiv în clasă. Asta s-a lipit de mine.

CHANGE-5

Într-o înregistrare recentă (podcast), am discutat cu un grup că am văzut mai multe schimbări în școli în ultimii cinci ani decât am văzut în cei cincisprezece dinainte. Motivul pentru care cred că asta e adevărat este că educația, ca întreg, are un mai bun acces la o alta și că educatorii au mult mai bune oportunități să învețe de la alții decât am avut eu atunci când am început prima dată în meseria de profesor. Dacă oamenii au acces la idei grozave și le pot vedea valoarea, ei vor găsi o cale să le facă să funcționeze în cadrul instituției lor. Schimbări pozitive s-au întâmplat întotdeauna, dar eu cred că asta s-a accelerat datorită accesului nostru la ceilalți.

Cu toate acestea, schimbarea de dragul schimbării nu este niciodată o idee bună, iar eu nu cred că asta este vreodată intenția.

Education of Junior High School Girl Students Using Computers

Iată aici câteva întrebări pe care să le luați în considerare atunci când implementați idei ”mari” sau inițiative într-o școală:

  1. Sunt oamenii noștri parte din proces? Este făcut pentru ei sau împreună cu ei?

  2. Comunitatea noastră (profesori, elevi, părinți, n.n.) înțelege de la bun început de ce ideea sau inițiativa este esențială și noi avem o înțelegere clară a motivului pentru care aceasta este benefică?

  3. Suntem gata să dedicăm timpul necesar pentru acest proces în așa fel încât oamenii să fie capabili să înțeleagă, să implementeze și să repete procesul într-o manieră profundă, pentru a ajuta mai bine comunitatea noastră?

NEW STRAITS TIMES PRESS

Articolul lui Gabrielle mi-a reamintit cât este de important ca oamenii să înțeleagă de la bun început de ce o schimbare sau orice modificare este necesară. Dacă comunitatea nu este parte din acest proces și nu avem timpul să învățăm și să implementăm, atunci orice inițiativă este puțin probabil să aibă succes.

Sursa: https://georgecouros.ca/blog/archives/9215

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.