Știm că întâmplările recente au speriat părinții – și pe bună dreptate. După deciziile iresponsabile ale unui guvern corupt în ce privește sistemul juridic, amnistiile și dovezile lipsei de profesionalism și interes ale autorităților care trebuie să ne asigure – tuturor, dar mai ale copiilor – securitatea în spațiile publice în fața criminalilor, e firesc să existe reacția de a nu mai lăsa copiii pe afară. Dar jocul – în aer liber, nestructurat – nu numai că este vital pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor, așa cum o spun specialiștii* dar, în plus, asigură pe termen lung sănătatea copiilor voștri.
Așa că ar fi bine să căutați soluții pentru a-i lăsa cât mai mult să se joace afară sau în mijlocul naturii, chiar dacă acestea vor presupune un efort de timp, creativitate, poate și ceva bani. Merită și veți vedea mai jos de ce.
Ce ar fi dacă ar exista o cale necostisitoare și amuzantă de a rezolva câteva provocări majore cu care se confruntă umanitatea, astăzi? Ce ar fi dacă această cale ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății copiilor, a dezvoltării și stării lor de bine?
Imaginează-ți o soluție care ar putea stopa epidemia curentă de obezitate**, pe cea de anxietate și depresie care afectează copiii și tinerii astăzi. Imaginează-ți că acestă soluție poate de asemenea să promoveze sănătatea creierului și achizițiile școlare și să-i pregătească pe copiii noștri pentru o piață a muncii într-o rapidă schimbare***.
** https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32129-3/fulltext
*** https://www.realplaycoalition.com/wp-content/uploads/2018/11/The-Real-Play-Coalition_Value-of-Play-Report.pdf – Valoarea Jocului
Tendințele mondiale în ce privește evoluția indexului masei corporale, subponderală, supra-ponderală și obezitate în perioada 1975 – 2016 sunt bazate pe 2416 sondaje și analiza măsurătorilor unei populații de 128,9 milioane de copii, adolescenți și adulți –
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027273580900141X?via%3Dihub – Creșterea psihopatologiilor printre tinerii americani din generațiile 1938–2007: O meta-analiză peste generații a MMPI
De-a lungul timpului, soluția noastră (jocul în aer liber, n.n.) poate reduce incidența alergiilor, astmului și altor provocări legate de imunitate (#1) și poate îmbunătăți sănătatea ochilor (#2).Ar putea stimula o cultură a responsabilității față de mediu și sustenabilității (#3) și ajuta la construirea sănătății orașelor – promovând buna vecinătate și sentimentul conexiunii în comunitate (#4).
#1 https://www.pnas.org/content/109/21/8334 – Biodiversitatea mediului, microbiomul uman și alergiile sunt interconectate.
#2 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cxo.12845 – Myopia: is the nature‐nurture debate finally over?
#3 http://www.child-encyclopedia.com/outdoor-play/according-experts/indigenizing-outdoor-play – Indigenizarea jocului afară
#4 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277953611000281?via%3Dihub – Copiii mici în ariile urbane: Conexiunile dintre caracteristicile vecinătății, statutul greutății, joaca afară și privitul la televizor.
Imaginează-ți că această intervenție ar putea de asemenea ajuta țările să-și îndeplinească multe dintre cele 17 Obiective ale le ONU pentru Dezvoltare Durabilă (#5), cum sunt obiectivele de bună sănătate și bunăstare, incluziune și calitate echitabilă a educației, muncă decentă, creștere economică și acțiune climatică.
#5 https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/
Nu este o intervenție scumpă sau ceva ce părinții ar trebui să-i forțeze pe copii să facă – așa cum sunt lecțiile sau să-și mănânce legumele care nu le plac. Mai curând decât să-i sperie, rapoartele despre copii spun că-i face cei mai fericiți atunci când o fac și că ei caută întotdeauna căi să continue asta cât mai lung posibil (Câți dintre voi ați avut probleme în a-i convinge pe copii să intre în casă de la joaca de afară?, n.n.)
Care este această simplă soluție de rezolvare? Joaca afară.
Magia jocului în aer liber și în natură.
Mulți dintre noi au amintiri dragi ale unei copilării petrecute afară (#6), ale unei petreceri a timpului împreună cu prietenii prin împrejurimi, parcuri sau locuri sălbatice, creând reguli ale jocului când suntem împreună, cu o minimă (sau deloc) supervizarea a unui adult.
#6 https://www.jstor.org/stable/10.7721/chilyoutenvi.26.1.0017?seq=1#page_scan_tab_contents – Jocul merită reamintit: Sunt locurile de joacă prea sigure?
Trebuie doar să reflectăm la amintirile proprii ale jocului nostru pentru a realiza cât de valoroase pot fi aceste experiențe și cum pot modela sănătatea și dezvoltarea noastră pentru toată viața. Cercetările de acum surprind propriile noastre intuiții, recunoscând beneficiile diverse și vaste ale jocului în aer liber (#7).
#7 http://www.child-encyclopedia.com/outdoor-play/ – Jocul în aer liber
Jocul afară nu este la fel ca jocul în interior. Există beneficii unice ale faptului că ești în aer liber (#8), în mod special în natură, care nu se pot împlini în interior. Când copiilor li se permite să se joace așa cum vor, în medii stimulative, ei se mișcă mai mult, stau jos mai puțin și se joacă mai mult timp (#9)
#8 http://www.child-encyclopedia.com/outdoor-play/according-experts/topic-commentary-why-outdoor-play – De ce jocul în aer liber?
#9 http://www.child-encyclopedia.com/outdoor-play/according-experts/active-outdoor-play – Jocul în aer liber activ
Ei își bagă mâinile în pământ și sunt expuși la microbi care-i ajută să-și construiască imunitatea (#10). Ei își stabilesc propriile obiective și își dau seama de pașii necesari pentru atingerea acestor obiective, ajutându-i să-și construiască abilitățile funcțiilor executive (#11) Ei învață (#12), își construiesc reziliența și își dezvoltă abilitățile sociale (#13), învață cum să facă față riscurilor (#14) și să se păstreze în siguranță. Ochii lor execută exercițiile de care au nevoie ca să combată miopia (#15).
#10 http://letthemeatdirt.com/ – Lasă-mă să mănânc pământ
#11 http://www.child-encyclopedia.com/outdoor-play/according-experts/influence-outdoor-play-social-and-cognitive-development – Influența jocului în aer liber asupra dezvoltării cognitive
#12 http://www.child-encyclopedia.com/outdoor-play/according-experts/young-childrens-outdoor-play-based-learning – Învățarea bazată pe jocul în aer liber la copiii mici
#13 http://www.child-encyclopedia.com/outdoor-play/according-experts/influence-outdoor-play-social-and-cognitive-development – Influența jocului în aer liber asupra dezvoltării sociale și cognitive
#14 http://www.child-encyclopedia.com/outdoor-play/according-experts/outdoor-risky-play
#15 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cxo.12845 – Myopia: is the nature‐nurture debate finally over?
Redescoperim magia jocului în aer liber. Guvernele văd asta ca pe un mod de a-i ține pe copii activi (#16) și a evita criza de obezitate. Școlile și centrele pentru educație timpurie (#17) îl văd ca pe un mod de a promova învățarea și dezvoltarea abilităților socio-emoționale. Corporațiile îl văd ca pe o modalitate de a pregăti copiii pentru job-urile viitorului (#18) care se vor concentra pe creativitate, empatie și conexiunea cu ceilalți. Copiii îl văd doar ca pe un mod de a se distra și a se simți liberi! .
#16 http://www.phn-rsp.ca/aop-position-jae/index-eng.php – Declarația despre jocul în aer liber din partea Consiliului Directorilor de Sănătate Medicală
#17 http://www.child-encyclopedia.com/outdoor-play/according-experts/building-capacity-support-outdoor-play-early-childhood-education – Construirea capacității de a susține jocul în aer liber în educația timpurie
#18 https://www.weforum.org/agenda/2019/01/play-gap-hurting-childrens-skills-futures – Ce înseamnă ”deficitul de joc” global pentru viitorul copiilor noștri.
Adulții trebuie să renunțe la fricile lor
Există trei ingrediente cheie ale susținerii jocului în aer liber: timpul, spațiul și libertatea (#19)
#19 – http://www.playwales.org.uk/eng/outdoorplay – Jocul în aer liber
Pentru copii, jocul este cel mai important aspect al vieților lor. Jocul este un element central al sănătății și bunăstării lor fizice, mentale, sociale și emoționale. Prin joc, copiii își dezvoltă reziliența și flexibilitatea, care contribuie la bunăstarea lor fizică și emoțională. Pentru toți copiii, să se joace este important, indiferent de handicapurile sau comportamentele lor. De asemenea, conform Convenției despre Drepturile Copilului ale ONU (UNCRC), copiii au dreptul să se joace. Convenția face o listă a tuturor drepturilor copiilor și tinerilor de pretutindeni din lume. Ca adulți, avem responsabilitatea de a le furniza copiilor timpul, spațiul și libertatea de a se juca. Vacanța de vară este o oportunitate grozavă de a oferi copiilor oportunități pentru jocul în aer liber și în natură.
Copiii au nevoie de timp pentru a se juca afară.
În școli, asta înseamnă politici de recreație care îi scot pe copii afară în fiecare zi (#20), găsind de asemenea oportunități pentru a folosi spațiul exterior pentru învățare și limitând lecțiile pentru acasă. Acasă, asta înseamnă să lași la o parte ecranele și să limitezi calendarul activităților structurate.
#20 – https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1137793.pdf – Recunoașterea beneficiilor recreației
Copiii au nevoie de asemenea de spații pentru joc de înaltă calitate (#21). Asta nu înseamnă neapărat echipamente de joacă excesiv de scumpe. Ci înseamnă spații în care copiii se simt bineveniți (#22), indiferent de abilitățile lor și de mediul social, deoarece ei își fac propriile jocuri și jucării, inclusiv din bucățele (de exemplu bețe, pietre, apă sau cutii de carton) pe care le pot utiliza lăsând imaginația să dea formă jocului.
În orașe, asta înseamnă să fii pregătit să îngădui ca jocul să se întâmple peste tot, nu doar în parcuri și locuri de joacă. Trebuie să concepem orașe inclusive și prietenoase cu copiii (#23), unde copiii să se simtă bineveniți și unde pot avea ușor acces la natură.
#23 http://www.child-encyclopedia.com/outdoor-play/according-experts/designing-cities-outdoor-play
În fine, libertatea: cea mai mare barieră pentru abilitatea copiilor de a se juca în felul în care doresc sunt adulții. Trebuie să renunțăm la fricile excesive despre rănire și răpiri (#24) și să realizăm că beneficiile copiilor din ieșirea afară la joacă depășesc riscurile. Laboratorul meu a dezvoltat o unealtă de re-încadrare, pentru a-i ajuta pe părinți și cei care îngrijesc copiii în acestă călătorie (#25)
#24 https://theconversation.com/why-kids-need-risk-fear-and-excitement-in-play-81450 – De ce au nevoie copiii de risc, teamă și încântare în joacă
#25 – https://outsideplay.ca/
Susțineți-i pe copiii din viața voastră
Să ajuți la susținerea jocului în aer liber a copiilor poate fi la fel de simplu cu deschiderea ușii din față. Nu trebuie să fie ceva complicat sau scump. Dacă toți ne facem bucățica noastră, putem ajuta la aducerea înapoi a acestei activități cruciale care trebuie să fie parte din viețile zilnice ale copiilor, indiferent de vârstă, mediul socio-cultural, gen sau abilități.
Aici există o mulțime de unelte care să vă ajute să începeți (#26), indiferent dacă sunteți părinți, cei care au grijă de copii, educatori (#27) , arhitecți ai orașului sau un vecin.
#26 – https://www.cpha.ca/unstructured-play – Jocul nestructurat
#27 – http://lawson.ca/advancing-op-ece.pdf – Un document în dezbatere: Promovarea jocului în aer liber și educație timpurie a copilului.
Te-aș încuraja să te gândești la un lucru simplu și realizabil pe care îl vei face astăzi ca să-l ajuți pe copilul sau copiii din viața ta să iasă afară la joacă.