De ce aleg educatorii să folosească noile unelte EdTech?

Vine vacanța, timp benefic nu numai pentru odihna bine-meritată a educatorilor, dar și pentru dezvoltarea profesională. Acum e momentul să alegeți niște cursuri care să vă permită să ajungeți ”la zi” cu cunoașterea noilor unelte didactice digitale, care să vă ajute să răspundeți mai bine nevoilor de predare integrativă și/ sau diferențiată, de comunicare mai bună cu elevii și părinții, de evaluare mai detaliată a nivelului de înțelegere sau nevoilor elevilor voștri.

Iată de ce, pentru cei care încă ezită să caute astfel de forme de dezvoltare profesională, am ales astăzi un articol din Education World, care cuprinde interviurile cu patru educatori din SUA, realizate de Madeline Will și Sarah Schwartz și grupate sub titlul:

Cum utilizează acești 4 educatori uneltele EdTech pentru a-și transforma predarea

Ed-Tech-2

Abigail French – Angajarea elevilor

Atunci când Abigail French a început prima oară să predea, cea mai mare inovație în tehnologia IT din districtul școlar unde fusese repartizată, era un plan de a pune un computer (desktop) în fiecare clasă.

Apoi Abigail a părăsit activitatea profesională timp de 20 de ani pentru a-și crește cei patru copii și s-a reîntors la școală acum patru ani. Între timp, totul se schimbase: noua inițiativă a districtului școlar a fost să dea fiecărui elev un notebook (Chromebook) pentru a realiza echitatea digitală.

“Ca să fiu cinstită, a fost cu adevărat copleșitor,” spune A. French, care este profesoară de istorie la clasa a 6-a de la Școala gimnazială Muhlenberg din Woodstock, “Abia anul trecut am îmbrățișat cu adevărat… și am infuzat (tehnologia) în planificarea lecțiilor și în instruire.”

Pentru Abigail, tehnologia i-a permis să acorde elevilor o voce în ce privește propria lor învățare.

“Asta s-a conectat cu o schimbare în a face învățarea centrată pe elev și a scoate profesorul din acel rol de lector (cel care prezintă informația),” a spus ea. “Relația mea cu copiii s-a dezvoltat cu adevărat în colaborare, suntem o echipă… (pune) elevii pe scaunul șoferului”.

Luna trecută, ea a completat un capitol în timpul căruia elevii au lucrat în grup pentru a cerceta caracteristicile și contribuțiile a cinci președinți (Istoria modernă a SUA). Ei au re-spus poveștile acestora în stilul ”confesiuni în jurnal” – montaje video care arată o serie de notițe de jurnal care spun o poveste. Elevii au filmat și au montat aceste ”confesiuni” utilizând aplicația WeVideo, care le permite să adauge sunete, muzică și alte efecte digitale.

68% dintre profesori cred că inovațiile EdTech le-au îmbunătățit semnificativ abilitatea de aii angaja pe elevi.

Sursa – Education Week Research Center, 2019

Ed-Tech-1

“A fost o experiență atât de bogată,” a spus. În trecut, ea preda lecțiile despre primii președinți arătând elevilor o prezentare PowerPoint și cerând elevilor să completeze un set de fișe ghidate și un organizator grafic. ”Asta era plictisitor”, a spus ea.

“Nu vreau ca ei să fie învățăcei pasivi care stau în clasa mea doar ascultând fapte despre istorie de la mine,” a spus French. “Vreau ca ei… să creeze ceva, să ia informația și să o utilizeze pentru ca să învețe și alte abilități.”

În această lună, elevii au cercetat invențiile din Secolul XIX și apoi au conceput un info-grafic digital pentru a-i convinge pe alții să investească în inovație.

Aceste lecții infuzate cu tehnologie sunt mai memorabile pentru elevi, a spus și Patricia Fox, un antrenor-resursă pentru tehnologia de instruire de la districtul (inspectoratul) școlar Shenandoah County. Ea a ajutat-o pe Abigail să conceapă proiectul pentru tema primilor președinți, în care elevii au învățat conținutul cercetând – și au învățat de asemenea abilități de colaborare, creativitate și comunicare, așa numitele competențe.

French a mai spus că tehnologia a permis de asemenea elevilor care se chinuiau cu temele pentru școală să-și demonstreze înțelegerea și abilitățile într-un mod nou.

“Le-a permis să strălucească cu adevărat.. acolo unde ei nu aveau întotdeauna oportunitatea să o facă”, a spus ea. “Asta este important deoarece toată lumea vrea să se simtă văzut.”

Interviu realizat de Madeline Will

Ed-Tech-3
Buddy Morales – Diferențierea

Abilitatea de a diferenția instruirea este o calitate valoroasă pentru un profesor. Dar, pentru profesorii din domeniul educației speciale, acea abilitate este vitală. Întrebați-l despre asta pe Buddy Morales.

El este profesor de educație specială la Liceul Colony din Ontario, California, lucrând cu elevi care au dizabilități de la moderate la severe. Unii nu se simt confortabil să interacționeze cu ceilalți din clasă, la începutul anului școlar, spune Morales. Dar deseori tehnologia îi ajută să se deschidă către ceilalți și să împărtășească idei.

“Câteodată ei sunt puțin timizi, dar atunci când intră pe un forum, prin [Google Classroom], ei sunt capabili să poarte o conversație” a spus Morales. Elevii lui se pot simți mai confortabil tastând decât vorbind, așa că Morales utilizează platformele EdTech pentru a conduce discuțiile din clasă.

Tehnologia poate oferi puternice căi alternative pentru a atinge elevii cu dizabilități ”pentru a-i ajuta să-și actualizeze învățarea, pentru a-i ajuta să devină independenți,” a spus și Jennifer Courduff, un profesor-asociat de la Universitatea Azusa Pacific din California, care studiază integrarea tehnologiei în diferite medii de învățare.

Buddy Morales, care a predat la Liceul Colony timp de șase ani este un Google Certified Educator al campusului. El predă abilități academice funcționale, pregătindu-i pe elevi pentru viața de după liceu, în clase în care sunt elevi de la 14 la 22 de ani.

Mulți dintre elevii lui se luptă cu citirea. “Unii dintre ei nu pot produce sunetele literelor simple,” a spus el. “Ei au nevoie de imagini, sau tu trebuie să descompui cuvintele fonetic pentru ei.”

Când utilizează Chromebook-urile în clasa lui Morales, elevii care se chinuie așa utilizează aplicația Snap&Read, care traduce textul în vorbire. Pentru elevii care pot citi și scrie mai fluent, el utilizează platforma Newsela, care oferă noi articole sau alte texte la diferite grade de dificultate la citire.

Împreună cu temele academice tradiționale, Morales predă abilități de viață: cum să compui un email sau cum să păstrezi o rutină de igienă personală. El utilizează EdPuzzle o aplicație care permite profesorilor să combine filme video cu comentarii, activități și chestionare – să personalizeze tutoriale de YouTube și să adauge elemente de verificare a înțelegerii.

Unele din marile companii de tehnologie au făcut eforturi pentru a face cât mai accesibile sistemele utilizate de obicei în școlile pre-universitare, a spus Courduff, citând programele Google Classroom și Microsoft Office 365 ca exemple. În multe cazuri, profesorii de educație specială pot utiliza uneltele existente pentru a diferenția instruirea pentru elevii lor. “Este mai mult vorba despre a regândi utilizarea unei unelte care este deja la îndemâna elevului, sau este accesibilă în mod curent în site-ul școlii, mai curând decât să ai nevoie să adaugi ceva nou,” a spus ea.

Cu toate acestea, Morales a spus că, atunci când este vorba despre aplicații special concepute pentru elevii cu dizabilități, ”Mi-aș dori să fie mai multe”.

Un interviu realizat de Sarah Schwartz

68% dintre profesori spun că, în ultimii trei ani, ei au utilizat noua tehnologie pentru a diferenția instruirea în clasele lor.

Ed-Tech-4

Whitney Lawrence – Evaluarea

Așa cum o poate atesta majoritatea educatorilor, notarea poate fi un calvar. Dar când profesoara de științe Whitney Lawrence a început să folosească uneltele de tehnologie educațională pentru a evalua învățarea elevilor, de pe biroul ei au dispărut vrafurile de hârtii, care îi luau ore pentru a le revizui și a le înapoia elevilor la timp.

Acum câțiva ani, Whitney a început să utilizeze unelte cum sunt Kahoot, EdPuzzle, Nearpod, și Google Classroom pentru a le da elevilor evaluări formative în așa fel încât ea să poată urmări progresul lor către atingerea standardelor. Schimbările produse de aceste unelte în instruirea ei, a spus ea, au fost transformationale.

“Asta mi-a deschis cu adevărat ochii asupra anilor trecuți și a cât de mult timp petreceam (de obicei) cu notarea – ore întregi după muncă, doar pentru a le prelucra – și mi-a oferit timp mai mult pentru a planifica,” a spus Lawrence, care predă la Liceul Eagle’s Landing din McDonough, Georgia. “Copiii sunt mai mult angajați… Lecțiile mele sunt cu adevărat personalizate și planificate în jurul nevoilor individuale ale elevilor, bazate pe datele obținute rapid din evaluările de cinci minute făcute în clasă.”

57% dintre profesori cred că inovațiile din EdTech le-au îmbunătățit abilitățile de a evalua învățarea elevilor.

Ed-Tech-6

Elevii își pot acum urmări propriile date de evaluare și pot face propriile selecții de lecții de pe Nearpod, pe baza temelor la care mai au nevoie de studiu, practică.

Am remarcat mai multă conștientizare decât oricând din partea elevilor,” a spus Lawrence, care este în cel de al optulea an de predare. “Ei știu ce semnificație au notele lor și de ce sunt așa și cum le-au obținut și ce înseamnă ele.”

Schimbările din practica lui Whitney Lawrence au fost susținute de Robyn Williams, coordonatorul pentru învățarea personalizată de la Eagle’s Landing, care a trecut prin aceeași aventură cu uneltele EdTech cu câțiva ani înainte.

Înainte de a începe să utilizeze tehnologia în clasa ei de științe, Williams le-a dat elevilor săptămânal un chestionar completat cu creionul pe hârtie.

“Planificarea timpului de răspuns și comunicarea feedback-ului către elevi a fost mult prea lung” a spus el. ”A trebuit să mă uit înapoi și să spun… Realmente vreau să utilizez așa ceva ca unealtă prin care să le cresc achizițiile? Iar răspunsul a fost NU”

În loc de a obține ceea ce dorea, elevii erau stresați din cauza chestionarelor săptămânale, iar profesorul Williams era stresat din cauza grămezilor de lucrări acumulate pe biroul lui pentru evaluare. Dar odată ce a început să utilizeze uneltele digitale cum sunt Quizizz, Google Forms, Nearpod, și EdPuzzle, el le-a putut da elevilor evaluări punctuale zilnice cu doar câteva întrebări. Asta a înlăturat presiunea asupra elevilor și a dat date instant profesorului Williams, astfel încât el să-și poată ajusta instruirea pe măsura nevoilor.

Acum, Williams lucrează cu Lawrence și alți profesori în noul lui rol, ca parte a efortului întregului district de a personaliza învățarea prin instruirea asistată de tehnologie. În școlile din Henry County, elevii din clasele 3-12 primesc câte un Chromebook pe an, iar profesorii de la grădinițe – clasele 0-2 au un set de iPads.

Concentrarea pe evaluările digitale a avut ca rezultat câștiguri de învățare pentru elevi, a spus Lawrence. Ei au acum multiple șanse de a participa la evaluări, care sunt notate automat.

“Pe măsură ce lucrează de-a lungul orelor în următoarele zile, ei pot face reveni la notele obținute la testele dinainte.. și asta conectează cu adevărat mai bine materialul,” a spus ea. Ei fac acele conexiuni mai largi și cu lumea reală, având mai multă îndrumare asupra lucrurilor de nivel mai scăzut pe care nu le-au înțeles”

Un interviu realizat de Madeline Will

Ed-Tech-7

Sophia Garcia-Smith – Comunicarea cu părinții

Învățătoarea de clasa a doua, Sophia Garcia-Smith trimite note acasă părinților de la clasa ei, în limba lor natală – deși ea nu poate vorbi acele limbi.

Platforma digitală Seesaw, pe care Garcia-Smith o utilizează pentru a împărtăși munca elevilor și mesajele către familii, poate traduce mesajele în mai mult de 50 de limbi. La Școala Elementară Orchard Place din Des Plaines, Illinois, unde 70% dintre elevi abia învață limba engleză, acestă unealtă este de neprețuit, a spus Garcia-Smith. În clădirea școlii sunt reprezentate mai mult de 20 de limbi.

Înainte de a începe să utilizeze platforma, învățătorul trebuia să treacă printr-un proces de traducere de o săptămână pentru orice notiță pe care voia să o trimită acasă părinților. “Nu exista un contact spontan cu părinții,” a spus Garcia-Smith, care a predat la clasa a doua aproape zece ani.

Părinții vorbitori de spaniolă ezitau de asemenea să-i pună întrebări, a spus ea, deoarece era nevoie de timp pentru ca școala să angajeze un translator și să planifice o întâlnire. În schimb, părinții așteptau până la conferințele pe școală cu părinții (unde știau că va exista un translator la îndemână) înainte de a discuta de ce un elev avea probleme. Și, de obicei, era prea târziu pentru a putea corecta problema.

Așa că, acum câțiva ani, Garcia-Smith a început să-i ajute pe părinți să semneze pentru platforma Seesaw în timpul serilor de lecții gen ”Înapoi la școală”. Unii părinți nu voiau să se înregistreze cu numărul de telefon și adresa de mail, din motive de confidențialitate, așa că Garcia-Smith le trimitea acasă coduri pe care le puteau scana pentru a vedea materialele de pe platformă, fără să-și creeze un cont.

Cu capabilitatea de traducere, părinții ”nu se mai sfiesc să participe”, a spus ea. Ea primește mesaje atunci când un elev a avut un week-end greu sau dacă a avut probleme cu tema de acasă. “Aceste mici informații despre ce se întâmplă – sunt grozave pentru un profesor”, a spus ea. Garcia-Smith estimează că are cu regularitate contacte cu trei sferturi dintre părinți, prin comparație cu un procent de 30-40% pe care îl avea înainte de a începe să utilizeze aplicația.

Seesaw este doar una dintre uneltele de comunicare cu părinții care oferă opțiuni de traducere – aplicații cum sunt TalkingPoints, Remind, și ClassDojo integrează de asemenea astfel de caracteristici.

Părinții care nu se confruntă cu bariera limbajului spun de asemenea că acestă comunicare mai frecventă îi ajută să rămână implicați. Emma Rentas, a cărei fiică este în clasa învățătoarei Garcia-Smith, a spus că, văzând progresul fetiței prin intermediul platformei a alertat-o să se ocupe de problema completării temelor de acasă mai devreme în acest an școlar.

Școala Orchard Place știe că părinții vor mai multă comunicare în jurul rezultatelor academice și realizărilor, a spus Jennifer Bautista, directoarea școlii. Într-o cercetare recentă, de exemplu, copleșitor de mulți părinți au spus că vor să știe mai mult despre instruirea la matematică a elevilor. Întărind comunicarea cu familia în jurul temelor academice este unul din obiectivele de îmbunătățire ale școlii, a spus Bautista.

Deoarece părinții pot studia cu atenție munca elevilor cu ajutorul Seesaw, a spus Garcia-Smith, “ei văd cu adevărat ce se petrece: în clasa a 2-a elevii devin mult mai buni la citire iar abilitățile lor la matematică sunt mult mai bune. Eu simt că ei nu ar fi știut asta doar dintr-o fișă de evaluare.”

Un interviu realizat de Sarah Schwartz

63% dintre profesori spun că au utilizat tehnologia în comunicarea cu părinții pe parcursul ultimilor 3 ani.

Sursa: https://www.edweek.org/ew/articles/2019/04/24/how-these-4-educators-are-using-ed.html?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.