Așa cum v-am povestit în alte articole, am discutat mult cu colegii noștri de consorțiu, cu partenerii din cele două proiecte de educație sustenabilă și cu experții invitați la dezbateri despre direcțiile pe care ar trebui să le recomandăm și susținem pentru a avea un învățământ modern, capabil să formeze o resursă umană pregătiră pentru viitor. S-a dezbătut mult și pe marginea noii tendințe de a susține digitalizarea masivă, pentru care am găsit argumente pro – ca instrument, dar și multe argumente contra ideii că ar fi unica soluție a modernizării educației. La fel ca și discuțiile pro și contra utilizării tehnologiei moderne în clasă, noi considerăm că sunt incorecte luările de poziție extreme și că ceea ce trebuie să facem este să ne gândim în primul rând la obiectivele educației și la ceea ce vrem să obținem la sfârșitul procesului educativ și al fiecărei etape de dezvoltare a copilului sau tânărului (în raport cu situația și evoluțiile din lumea reală) și abia apoi să cântărim de ce și cum să folosim fiecare strategie sau instrument. Iar tehnologia asta este – un excelent instrument de lucru, dacă știm de ce și cum să o folosim.
Am întâlnit mulți care spuneau că e o pacoste și că ar trebui interzisă folosirea ei în școală, dar și mulți care susțineau că, dacă ai tehnologia și accesul la informație, școala nu mai are nici o relevanță. Ambele poziții sunt total greșite, din punctul nostru de vedere.
Pentru noi și pentru cei care lucrează în lumea reală este esențial să dezvolți capacitatea copiilor de a gândi, de a putea să învețe singuri, de a fi capabili să cerceteze, să analizeze și să găsească soluții pentru a rezolva o problemă sau pentru a crea o nouă idee, abilitatea de a lucra în echipă, de a comunica și de a crea conexiuni umane semnificative, de a se manifesta ca persoană creativă, inovativă și ca un membru responsabil al comunității în care trăiește, de a se împlini ca persoană și de a fi fericit. Iar rolul școlii este să-i ajute să dezvolte toate aceste competențe și abilități în timp ce le transmite informații relevante și îi îndrumă către surse de informare credibile pe care să le acceseze cu resursele pe care le au la îndemână astăzi.
Și…. nu suntem singurii, ca să parafrazăm o cunoscută reclamă..:) De aceea vă propunem astăzi un scurt articol scris de George Couros, directorul pasionat de inovarea în educație.
Acesta este un scurt film video*, care să ne ajute la discutarea felului de învățare pe care îl vedem astăzi în lumea noastră:
* https://www.youtube.com/watch?v=DnAJ-8t8Hm8 – Aplicația de căutare Google: Martin Van Buren
Ce vreau eu să subliniez despre acest video este mai puțin despre găsirea de informații și mai mult despre ce faci tu cu informația pe care o găsești.
Dar, ceea ce mulți oameni argumentează este faptul că nu poți căuta pe Google totul și este esențial să ne dezvoltăm cunoașterea, lucru cu care eu sunt 100% de acord. Ideea că tehnologia de acum ne scapă de ”lucrurile de bază” este ridicolă; este mai mult vorba să mergem dincolo de aceste lucruri de bază și să facem mai multe decât am putea fără acest acces la informații nesfârșite.
Katie Martin (https://twitter.com/KatieMartinEDU) spune așa de minunat în cartea ei, ”Inovarea centrată pe cel care învață”**:
”Tehnologia de astăzi furnizează un acces facil la răspunsuri, dar dacă noi ne concentrăm numai asupra răspunsurilor și nu asupra gândirii, chestionării, rezolvării, le răpim elevilor (și nouă înșine) experiențe de învățare mărețe. Poate și mai semnificativ, eșuăm în a dezvolta comportamente critice care îi vor împuternici pe ei (și pe noi) să fie oameni care învață toată viața.”
** https://www.amazon.com/Learner-Centered-Innovation-Curiosity-Passion-Unleash/dp/1948334003 – Inovarea centrată pe cel care învață: Stârnește curiozitatea, aprinde pasiunea și dezlănțuie geniul (Learner-Centered Innovation: Spark Curiosity, Ignite Passion and Unleash Genius)
Da, noi putem să “google” răspunsuri, dar doar acea singură practică nu va face conexiuni și nu va promova un nivel profund de înțelegere, a oricărui fel de informație.
Cei care învață vor trebui să facă asta pentru ei iar, așa cum ne împărtășește Katie, educatorii au un rol central în această muncă.