Un punct de vedere – Schimbările climatice – Plan de lecție

Am vorbit în articolul trecut despre resursele necesare pentru a începe să discutăm în școli despre schimbările climatice și celelalte teme ale sustenabilității și dezvoltării durabile. În afara manualului creat de UNESCO, am căutat și vom continua să căutăm și să strângem resurse – planuri de lecție și activități, jocuri, filme, precum și modele de abordări, strategii didactice și unelte de lucru pentru educație formală sau non-formală. Oricum această activitate face parte din proiectul TeachSuS și toate materialele pe care le vom găsi sau crea se vor regăsi pe o platformă care va fi accesibilă profesorilor din întreaga Europă. Acele materiale – probabil accesibile începând cu 2020 – vor fi în limba engleză, iar noi vom posta variantele în limba română și pe site-ul nostru, CREER.

Până atunci, vă propunem un model de plan de lecție pe care l-am găsit în EducationWorld, cu tema schimbările climatice. Și vom continua să căutăm și alte materiale, pentru voi și pentru platforma proiectului.

Climate-change-7

Un punct de vedere – Schimbările climatice – Plan de lecție

Materia:  Citire (ELA – elementary language arts)

Clasa: a 4-a

Obiectivele lecției: Să înțeleagă cum să-și formeze un punct de vedere despre schimbările climatice, incluzând dovezi și raționamente.

Standardul național (SUA):  CCSS.ELA-LITERACY.RI.4.8Explică modul în care autorii utilizează într-un text raționamente și dovezi pentru a susține un anumit punct de vedere.

Materiale:

* Fisa-Schimbari-climatice-1

Inițierea

Spune:

  • Atunci când vorbești cu cineva și încerci să-l convingi să facă ceva sau să gândească într-un anumit fel, care sunt lucrurile pe care poți să le spui pentru a-l/ a îi ajuta să te creadă? (Permite elevilor să răspundă)

Climate-change-3

Desfășurarea lecției:

Spune:

  • Atunci când încerci să convingi pe cineva despre ceva, este foarte important să le poți spune fapte sau declarații reale. Aceasta se numește să formezi și să susții un punct de vedere.

  • Autorii de texte non-ficțiune câteodată susțin un punct de vedere.

  • Un autor ar putea formula un punct de vedere atunci când vrea ca cititorii să creadă ceea ce spune el.

  • De exemplu, un autor ar putea scrie despre cât de important este să te duci la doctor. Autorul vrea ca cititorii lui să creadă cât de important este să ai grijă de tine și vor explica cum te ajută doctorii să faci asta.  

  • Un autor ar putea de asemenea să formuleze un anumit punct de vedere încercând să-i facă pe cititorii lui să facă ceva anume.

  • De exemplu, dacă autorul scrie despre gunoi și cât de rău afectează mediul, el ar putea de asemenea să încerce să-și convingă cititorii să meargă și să culeagă gunoiul aruncat în vecinătatea lor.

  • Un autor utilizează motive și dovezi atunci când susține un punct de vedere. El trebuie să aibă fapte pe care să le împărtășească în așa fel încât cititorii să creadă ceea ce scrie el.

  • Atunci când formulează și susține un punct de vedere, un autor include de obicei trei dovezi sau fapte care să-l susțină.

  • Acum, voi veți citi despre schimbările climatice. După ce veți citi paragraful, veți scrie trei fapte despre care ați citit.

  • Are cineva vreo întrebare?

Climate-change-1

Evaluarea

Fiecare elev ar trebui să completeze pe fișă cele trei fapte – răspunsuri și să o predea profesorului la sfârșitul lecției.

Feedback:

Spune:

  • Cine dorește să-și împărtășească răspunsurile? (Permite elevilor să împărtășească și parcurgeți răspunsurile)

Un plan de lecție creat de Kimberly Greacen, o profesoară cu o largă experiență în crearea de curriculum și materiale educative care se aliniază cu standardele comune și cu Taxonomia lui Bloom.

Climate-change-6

Sursa: https://www.educationworld.com/a_lesson/making-a-point-climate-change

PS Găsiți mai multe resurse – planuri de lecție și idei de activități – pe site-ul Proiectului Schimbări Climatice, inițiat de Asociația REPER21:

https://competencesclimatiques.eu/resurse/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.