Patru întrebări pentru a maximiza angajamentul

Aseară, în cadrul Clubului Valențe feminine de la Academia Oamenilor de Știință, după ce am participat la un cerc pedagogic al profesorilor de fizică din județul Neamț, am discutat cu colegii mei despre eficiența noilor tehnologii STEM și STEAM și despre cât este de dificil să menții atenția și angajamentul elevilor. Așa că pentru astăzi, vrem să vă propunem un articol scris de A.j. Juliani pe această temă.

0-angajament-deplin-1

Când am aflat știrea neașteptată că Phil Schlechty a decedat am simțit o mare tristețe. Nu l-am întâlnit niciodată pe Phil, dar munca lui a avut un impact profund asupra mea de-a lungul anilor. Vedeți voi, este unul dintre lucrurile despre care învăț și scriu în acest întreg loc conectat: Ajungem să cunoaștem oameni prin munca lor și ajungem să cunoaștem oameni pe care de fapt nu i-am întâlnit față-în-față.

Munca lui Schlechty în jurul angajamentului este una din cele mai luminoase și simple structuri* pe care le pot utiliza educatorii. Ce am găsit eu fascinant la nivelurile lui de angajament este că m-am putut vedea pe mine în clasă lucrând pentru a obține conformitatea în locul angajamentului.

0-level-of-engagements

* NIVELURILE DE ANGAJAMENT

După Phillip Schlecht, există cinci moduri în care elevii răspund sau se adaptează

la sarcinile și activitățile legate de școală

ANGAJAMENTULAtenție ridicată – angajament/ implicare înaltă – Elevul asociază sarcina cu un rezultat sau produs care are însemnătate și valoare pentru el. Elevul va persista în fața dificultății și va învăța la niveluri ridicate și profund.

CONFORMITATEA STRATEGICĂAtenție ridicată – angajament/ implicare scăzută – Sarcina are o valoare scăzută intrinsecă sau directă pentru elev, dar elevul o asociază cu rezultate sau efecte care au valoare pentru elev (cum sunt notele). Elevul va abandona munca dacă obiectivele extrinsece nu sunt realizate și nu va reține ce a învățat.

CONFORMITATEA RITUALICĂ Atenție scăzută – angajament/ implicare scăzută – Elevul este doritor să întreprindă orice efort este necesar pentru a evita consecințe negative. Accentul este pus pe atingerea cerințelor minime. Elevul va învăța la niveluri joase și superficial.

RETRAGERELipsă de atenție – Lipsă de angajament/ implicare – Elevul este dezangajat față de sarcină, nu încearcă să îndeplinească cerințele acesteia, dar nu tulbură munca sau nu o substituie cu alte activități. Elevul nu participă și nu învață sau învață puțin din acea sarcină.

REBELIUNEAtenție deviată – Lipsă de angajament/ implicare Elevul refuză să îndeplinească sarcina, sau o substituie cu sarcini sau activități față de care el/ ea se simte angajat. Elevul dezvoltă obiceiul de a lucra prost și, câteodată atitudini negative față de educația formală și sarcinile intelectuale.

0-angajament-deplin-9

Ca profesor, este ușor să lucrezi pentru a obține conformitatea. Și majoritatea dintre noi am fost învățați că conformitatea este ceva bun. Am văzut asta în viețile noastre ca elevi. Am văzut asta în viețile noastre personale. Am văzut asta ca angajați. Conformitatea este întotdeauna răsplătită.

Și astfel, conformitatea este ușor de realizat, este ușor de predat și este ușor de răsplătit. Dar atunci când lucrăm pentru a obține conformitatea, noi nu ajungem nicăieri în apropierea angajamentului deplin.

Ceea ce a explicat Schlechty atât de bine este diferența dintre conformitate și angajament. În nivelurile lui, cei doi factori care dictează dacă elevul se conformează sau este angajat în învățare sunt implicarea și atenția.

Într-un articol pe care l-am scris, intitulat, ”Un ghid epic pentru angajarea elevului” (An Epic Guide to Student Engagement)**, am exprimat asta astfel:

Din anumite motive conexiunea dinte managementul clasei și angajamentul elevului nu a constituit o parte a discuțiilor mele ca student, absolvent al studiilor de profesor sau profesor în primii ani. Părea că ne lipsește o parte, și anume că ”o clasă bine condusă” nu înseamnă neapărat că elevii învață, iar managementul clasei este de fapt foarte ușor atunci când elevii sunt angajați.

** http://ajjuliani.com/epic-guide-student-engagement-classroom/

0-angajament-deplin-8

Participând la Ziua Pământului

Elevii dintr-un mediu de învățare angajant au o mare atenție și implicare din cauza motivației lor intrinseci de învățare și dorinței de a învăța activ, de a crea și de a contribui la experiență.

Elevii care se conformează strategic sau ritualic ar putea avea niveluri de atenție sau de implicare. Dar atenția și implicarea lor au fost forțate de factori extrinseci (note, tichete, răsplată, chestionarul/ testul de mâine etc.)

Astăzi vreau să mă uit la o perspectivă puțin diferită a angajamentului, care este puterea angajamentului total. După definiția lui Schlechty, aceasta ar fi atenție ridicată și implicare înaltă (rezultând din factori intrinseci).

0-angajament-deplin-4

Puterea angajamentului total

Am citit recent cartea, ”Puterea angajamentului total: Cheia performanței înalte și a reînnoirii personale este să stăpânești energia, nu timpul” (The Power of Full Engagement: Managing Energy, Not Time, is the Key to High Performance and Personal Renewal), de Tony Schwartz și Jim Loehr. Cartea se leagă frumos cu munca lui Schlechty. Autorii argumentează că angajamentul este direct legat de nivelurile energiei noastre interioare. Această energie (și nu timpul sau alt factor) contribuie la faptul dacă noi avem un nivel de atenție și angajare totală.

Cartea stabilește Patru principii de management al energiei pentru angajamentul total – și beneficiile angajamentului total și impactul acestuia asupra performanței, fie la locul de muncă, fie pentru un elev din clasă, sau asupra noastră personal, ca antreprenor sau creator:

Principiul 1: Angajamentul total cere să te bazezi pe patru surse de energie separate, dar corelate: energia fizică, emoțională, mentală și spirituală.

Ființele umane sunt sisteme complexe de energie, iar angajamentul total nu este doar uni-dimensional. Toate cele patru dinamici ale energiei sunt critice, niciuna nefiind suficientă în sine și fiecare este profund influențată de celelalte. Pentru a putea fi performanți la cel mai bun nivel al nostru, noi trebuie să controlăm cu măiestrie fiecare dintre aceste dimensiuni interconectate ale energiei. Sustrage una din ecuație și capacitatea noastră de a ne aprinde în totalitate talentul și priceperea este diminuată, cam la fel cum un motor dă rateuri când unul din cilindri funcționează cu intermitență/ nu funcționează.

Principiul 2: Deoarece capacitatea energetică se diminuează atât din cauza supra solicitării cât și a sub-solicitării, trebuie să echilibrăm cheltuirea energiei cu reînnoiri intermitente ale energiei.

Ne gândim rareori la cât de multă energie consumăm, deoarece luăm de bună ideea că avem la dispoziție o cantitate nelimitată de energie.. Cele mai bogate, fericite și productive vieți sunt caracterizate de abilitatea de a se angaja deplin în provocarea prezentă dar, și de a se dezangaja periodic și de a căuta reînnoirea energiei. În schimb, de multe ori viețile noastre se desfășoară ca și cum am alerga la un maraton nesfârșit, forțându-ne singuri mult dincolo de nivelurile sănătoase de epuizare… Și noi, de asemenea, trebuie să învățăm să ne trăim viețile ca pe o serie de sprinturi – angajându-ne deplin pentru o perioadă de timp, apoi dezangajându-ne total și căutând să ne refacem înainte de a sări înapoi în lupta de a face față oricărei provocări cu care ne confruntăm.

0-angajament-deplin-5

Principiul 3: Pentru a construi capacitatea, noi trebuie să ne împingem limitele dincolo de normal, antrenându-ne în același mod sistematic cum o fac atleții de elită.

Stresul nu este inamicul vieților noastre. Paradoxal, el este cheia creșterii.. Pentru a construi forța într-un mușchi trebuie să-l stresăm sistematic, cheltuind energie dincolo de nivelul normal… Ne construim capacitatea emoțională, mentală și spirituală în exact același mod în care ne construim capacitatea fizică.

Principiul 4: Ritualurile de energie pozitivă – în special rutinele specifice de management al energiei – sunt cheia angajamentului deplin și al performanței înalte susținute.

Schimbarea este dificilă. Noi suntem creaturi ale obiceiurilor. Majoritatea lucrurilor pe care le facem sunt automatizate și inconștiente. Ceea ce am făcut ieri este probabil ceea ce vom face astăzi. Problema cu majoritatea eforturilor de schimbare este că nu putem susține un efort conștient pe o lungă perioadă de timp (vă mai amintiți cartea lui Kahneman, ”Mintea rapidă și mintea lentă”?, n.n.) Voința și disciplina sunt de departe resurse mai limitate decât realizează majoritatea dintre noi. Dacă ar trebui să te gândești la ceva de fiecare dată când faci acel lucru, probabilitatea este că nu vei continua să faci acel lucru prea mult timp. Status quo (starea actuală, stabilită) are o atracție magnetică asupra noastră.

0-angajament-deplin-2

Asta ni se aplică și nouă, profesorilor, liderilor și părinților. Dar aceste principii se aplică totodată și elevilor noștri. Mulți dintre ei sunt blocați în clase pentru lungi ore, în timpul când energia lor este concentrată în alte arii ale vieții lor.

Răspunde la aceste patru întrebări pentru a lua un puls rapid al poziției în care te afli (și al celei în care s-ar putea afla elevii tăi) în termeni de angajare deplină.

  1. Ești pregătit fizic și emoțional să acorzi atenția și angajamentul tău în procesul de învățare?

  2. Nivelul tău de energie este în mod consistent o serie de vârfuri și scăderi, sau este într-un ritm stabil pe care îl poți menține pentru a rămâne angajat/ă?

  3. Considerăm noi procesul de învățare ca pe un antrenament atletic? Cum ar putea această mentalitate să schimbe nivelurile de energie?

  4. Tu (sau clasa ta) aveți ritualuri și obiceiuri pozitive care conduc la o energie și un angajament sustenabile?

Am vrea să auzim unele gânduri și comentarii de la voi. Asta este ceva cu care cu toții ne luptăm, atât în situația de învățăcel cât și ca profesori. Energia este atât de rapid difuzată dar atât de esențială în procesul de învățare. Ne-ar place să auzim de la voi cum păstrați atât nivelurile de energie cât și de angajament, pentru voi și pentru elevii voștri!

Mulțumim tuturor celor care vor împărtăși cu noi și cu colegii voștri care citesc articolele de aici!

Sursa: http://ajjuliani.com/four-questions-to-maximize-engagement/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.